Att spegla det jag gillar.

Forts. på min förra blogg: "Okänt kungligt fordon.. eller vad?"

***

Den förra bloggen finns här!

Gick ett varv runt Gamla Stan i förrgår i det härliga sommarvädret med lagom värme.. (+24°) Och när jag satt vid Kornhamns torg i Gamla Stan och åt min lunch 'Strömming med mos', så fick jag syn på det här 'fordonet' igen.. Tydligen så kör den varvet runt Gamla Stan och kanske lite till, med lite turister som 'last'.. Så det blev några bilder på dem när den kom åkandes på Munkbroleden..

Lunch..

.

Där dök den upp..

.

.

.

Strömgatan, längre bort här så startar dom tydligen sina 'turistrundor' med ett varv runt Gamla Stan och troligen lite mer..

.

.

.

.

Med rådande regnskurar som passerat Stockholm med viss oregelbundenhet nästan dagligen så blir det nog väldigt blött för föraren som sitter helt öppet.. Troligen är det några nedifrån Sydeuropa som tror sig kunna tjäna en slant här, gissar att vädret ställer till det och kanske myndigheter också gissar jag utan att ha den vetskapen. Fick en känsla av 'Rumänien' här.. (?)

Allt fotat med Z50 + Z DX 24 mm. f/1,7 som blir som en 36 mm. jämfört med fullformat.     Tack för mig!

Inlagt 2023-07-31 12:17 | Läst 553 ggr. | Permalink
Hej Jan - så lärde vi oss lite mer om detta konstiga fordon. Fint reportage. Man måste utgå från att de har fått tillstånd. Den går inte let att förbise i stadsbilden :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från ehrsa 2023-07-31 17:10
Hej! Misstänkte att jag skulle få se det här fordonet fler gånger eftersom jag ganska ofta passerar Gamla Stan på mina eftermiddagspromenader.. Nu såg jag också var dom börjar sina 'turer'! Ja, nått slags tillstånd krävs nog om man kommer från utlandet (vilket jag inte vet om dom gör!).. Det borde nog vara 'godkänt' på nått sätt också rent trafiksäkerhetsmässigt, också eftersom dom transporterar 'betalande' människor, vilket då borde bli 'yrkesmässig' trafik.. lite som taxi! Ser i alla fall att dom 'kompletterat' fordonet med en 'LGF' skylt (långsamt gående fordon) jämfört med bilderna från min förra blogg, där hade dom ingen sådan skylt.. Så kanske någon polis har sagt till dom..? Ovanligt fordon i alla fall! Tack! Erik. Hilsen!
Det är ju ett fräckt ekipage, snyggare än den efter med hajtänder. Man kan ju undra hur de fått fatt i fordonet, eller om det också är något de har fraktat från Rumänien, typ.
Svar från ehrsa 2023-07-31 17:47
Hej! Ja, fordonet sticker ut helt klart! 'Pråligare' fordon ser man nog aldrig.. mycket 'bling' där! Eldrivet är ju annars i tiden.. men tittar man på vissa detaljer så finns det ändå lite 'hembyggekänsla' också, lite 'HPD' (Hop Plockade Delar) över det hela.. Nu hade dom ju också en 'LGF' skylt bak vilket alla 'långsamt gående fordon' måste ha, den skylten hade dom inte förra gången jag såg dom.. Kanske polisen sagt till dom om detta..? Känns som fordonet borde ändå ha nått slags 'säkerhetsgodkännande' från berörd myndighet, eftersom det transporterar människor mot betalning, lite som taxi kanske..

Den fula buss/båten med hajtänder tar upp passagerare här och åker sedan bort en bit i Strandvägens förlängning och sjösätter ekipaget där, och åker sen en runda på vattnen öster om Stockholm, det finns två såna bussar har jag sett här ibland.. Tack! Peter.
Hälsn!
Hej! Nu hittade jag inköpskällan:

https://www.made-in-china.com/products-search/hot-china-products/Electric_Horse_Carriage.html

4000 - 5000 US dollar. AC tillkommer. Och frakt. Levereras i papperskartong (eller, troligen mot tillägg, låda av trä och papper). Gissningsvis är det verkliga priset högre.

Tillstånd? Vadå???? I Sverige startar man upp utan att fråga, kolla bara elsparkcyklarna, och fogar sig väl efter hand i den mån polismakten hinner med att ingripa mellan skjutningarna.
Svar från ehrsa 2023-07-31 17:58
Hej! Måns. Bra jobbat! Jisses, ja där fanns det att välja på.. en 'marknad' man inte ens visste fanns! Ja, då vet vi nu var dom byggs i alla fall..

Håller med dig, tillstånd vadå??? Elsparkcyklarna är ett farligt elände, som gör att jag ofta drar mig för att cykla på stan numera.. Det är mest lekande ungdom som kör alltför fort med dom och skapar incidenter som dom inte alltid är medvetna om ens.. Dom är ofta rent 'obehagliga' och har ännu inte förstått att dom inte får framföras på trottoarer sedan sept. förra året, vilket gäller cyklar också, men även det struntar folk ofta i.. Elsparkcyklar får endast framföras där du också får cykla.. Det har jag lärt mig i alla fall! Men jag kommer aldrig att testa någon sådan.. Tack! Måns.
Hälsn!
Där ser man. En förklaring till slut, men autentisk lär den inte vara. Ser gott ut i första bilden!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2023-07-31 19:29
Hej! Med Måns länk här ovan så är det väl bara att beställa en.. för den hugade! Verkar vara ett slags 'retro' fordon 'look' men utan hästar, och istället eldrivet.. Lite kul ändå för den ser verkligen ut som en gammal vagn, och det visar att det finns tydligen en marknad för allt nu för tiden.. Strömming med mos är en favorit där vid 'strömmingsvagnen' på Kornhamnstorg, har nog blivit lite av en stamkund genom åren.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Din lunch ser somrig och mycket god ut, knäckebrödet är ett måste. Vilket spektakulärt fordon och kanske lockar det någon att betala för att åka runt en stund. Bättre än hästar som drar vagn i en storstad som man ser ibland.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-08-01 11:09
Hej! 'Strömmingsvagnen' som står här är bra, dom har lite olika varianter på 'lätta' strömmingsrätter som alla är goda, den på bilden är väl den som mättar mest.. Passerar nog det stället en gång i veckan den här årstiden, dom har stängt några få veckor mitt i vintern, annars är det öppet varje dag.. Ja, fordonet sticker verkligen ut, blev väldigt förvånad när jag plötsligt mötte den vid Mynttorget (i förra bloggen), frågorna blev många den gången men nu vet jag mer, också tack vare Måns Hagbergs länk i sin kommentar här ovan! Det finns ju hur många modeller som helst av såna här fordon.. sett via den länken! Mycket man inte vet och tur är väl det kanske.. Just avsaknaden av hästar var det som jag tänkte på först, när jag mötte detta fordon.. Tack! Lena.
Hälsn!
En fulländad lunch! Några som passar på att försöka få en inkomst en kort period, sådant är knepiga verksamheter, för utgifter har man året om.
Svar från ehrsa 2023-08-02 17:55
Hej! Lunchen var bra, brukar passera här med viss regelbundenhet.. 'Strömmingsvagnen' på Kornhamnstorg har bara stängt några få veckor under vintern, annars öppet varje dag.. Precis så tror jag också, lite 'lycksökeri' är känslan här, just nu i sommar.. Länken som Måns H. har i sin kommentar ovan är intressant minst sagt.. Att det finns ett sånt utbud på såna här fordon trodde jag verkligen inte.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Framtiden får väl utvisa om kinaskiten håller ihop hela säsongen, och många rundor lär det väl gå åt innan det hamnar på + i börsen. Stekt strömming med mos är ju en höjdare som jag tyvärr inte ätit på flera år.
Kul bilder blev det från promenaden.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-08-03 11:09
Hej! Håller med i allt du skrivit här.. Tror inte det här är riktigt säkert heller, rätt vad det är blir den säkert påkörd.. Såg inga säkerhetsbälten direkt, och troligen får den ändå köra i 30 km./tim. då räcker det inte att försöka hålla i sig.. är det härdat glas, eller fönsterglas..? Just nu regnar det igen så inga turer lär ändå bli av! Intressant länk som Måns kom med i sin kommentar ovan.. vem visste om att det fanns ett så stort utbud av dessa fordon?
Strömming med mos är en klassiker man gärna tar med viss regelbundenhet.. Då finns 'Strömmingsvagnen' där.. Annars kan det även bli en sån på 'Kajsas fisk' i Hötorgshallen, det går också bra.. Men oftast blir det deras 'fisksoppa' där.. Är 'stammis' där.. också!
Meny: https://kajsasfisk.se/meny/ . Tack! Gunte.
Hälsn!