Att spegla det jag gillar.

Abborren..

Eftersom det bjöds på så fint väder igår så tog jag en för säsongen 'premiärpromenad', utefter det solbelysta stråket Skeppsholmen och vidare västerut utefter Stockholms ström, och då på den soliga sidan upp mot Norrström och vidare Strömgatan bort till Tegelbacken, för att där tvära över till Riddarholmen och via den 'nya' tågbron över till Söders höjder, och hem.. En trevlig promenad den här årstiden när solen står extra lågt och snabbt försvinner.. Dessutom ses en hel del fågel utefter det här stråket, och alltid händer det någonting! Så jag bestyckade mig med den promenadvänliga Z50 + 80-400 mm. som då blir ett 120-600 mm. Den kombinationen kommer man långt med!

Plötsligt kom en Storskarv simmande i Norrström..

Upp kom den med denna Abborre..

Ska man svälja en Abborre är det nog bra att vända på den först..

Men andra är också intresserade av den här Abborren..

En till Gråtrut blandade sig i..

Jag tror sen att Storskarven vann.. men säker är jag inte.. kanske vann Abborren.. jag och kameran hann inte att se, vet inte om skarven sväljer byten under vattenytan?

Tack för mig!

Inlagt 2019-12-11 13:13 | Läst 812 ggr. | Permalink
En sådan spännande serie, skarven brukar ju inte vara så mycket att fotografera men med en sådan stor abborre så var det ju något helt annat. Fint fångat, jag har nog aldrig sett en skarv med något byte
Svar från ehrsa 2019-12-11 13:36
Hej! Ja, här hade jag tur, men man måste alltid hålla koll på skarvar som rör sig hyfsat nära som här! Dom är duktiga fiskare, så byten hittar dom allt som oftast! Trodde jag bara skulle få bilder på 'sväljprocessen', istället så kom trutarna och blandade sig i.. Märkte att det var lätt att tappa bort motivet ur sökaren här, även kameran ville gärna ha fokus på vågstrukturen i bakgrunden.. Så det var svårt även för kameran, men den får ändå godkänt, i en subjektiv bedömning med mina andra FF-kameror.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-12-11 15:15
Använder du en punkt?
Svar från ehrsa 2019-12-11 15:50
Ja, här var det en punkt (U1-inställning), men snabbare slutartid än vad jag har som grundinställning, 1/800 sek. och ISO låg nog på c:a 1600. Den här bildserien var över på några få sekunder, så det var bara att mata på, och börja om när dom försvann ur sökaren, vilket dom gjorde!
Hälsn!
Eller Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket? Suverän serie med innehåll och som så ofta visar du en berättelse med både spänning och humor! Blogg när bloggar är som bäst - bra bilder, fin berättelse och ett leende i själen när jag är färdig, tack Jan! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-12-11 16:10
Hej! Ja, jag vet ju inte vem som vann denna batalj.. kan bara hoppas att det kanske var Abborren.. Det var ett sånt där kort ögonblick som plötsligt bara händer.. det kanske var över på 10 sekunder! Då känns det bra att man har kameran med.. med hyfsat rätt inställningar i alla fall! Hade 1/800 sek. inställt, hade nog gärna haft lite snabbare.. men samtidigt så höjs ISO då.. med facit i hand så hade det fungerat med lite högre ISO också! Solen stod som lägst och var precis på väg att försvinna bakom slottet.. Kändes som det blev en bra utdelning på den promenaden! Tack! Björn.
Hälsn!
Väldigt rolig serie och kul du fanns på rätt plats vid rätt tillfälle..Blir väl en avvägningsfråga för trutarna, hur mycket energi det får gå åt för att sno bytet..eller fånga en egen lunch..
Har alltid tyckt att Skarvens öga sitter för långt fram och ger ett konstigt uttryck.Men det finns väl någon anledning till det också..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-12-11 16:18
Hej! Trutarna är tuffa fåglar, dom ska bara haaa.. Dom hade nog lika gärna slitit en korv ur händerna på nån som råkar titta bort.. Intressant det här med skarvens öga.. har inte tänkt på det alls, men du har rätt! Det sitter faktiskt väldigt långt fram! Kanske är det för att få utrymme för ett större svalg.. dom är ju rätt glupska.. När jag var barn och bodde i 'innerskärgården' så fanns det inga skarvar alls.. dom var bortskjutna sedan årtionden.. Nu kan jag se dom flyga förbi från balkongen.. Tycker dom är spännande! Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej,
Kampen om födan i sitt grymma spel.
Väl fångat
Bob
Svar från ehrsa 2019-12-11 16:21
Hej! Visst är det så, kanske kampen mellan skarv och trut här fick Abborren att överleva.. men det gick inte att se, det var för kaotiskt just då tyvärr! Roligt ändå att lyckas fånga detta på bild! Tack! Bob.
Hälsn!
Vilken serien, så roligt att få se :)
Riktigt bra bilder blev det också;)
Svar från ehrsa 2019-12-11 16:28
Hej! Ja, det blev lite av ' rätt plats rätt tid och rätt utrustning'.. Just den här promenadvägen brukar bjuda på en hel del fågelmotiv vintertid, speciellt när isen har börjat lägga sig (det har den inte än), det är alltid öppet vatten här på grund av att Mälaren strömmar ut här via Norrström, så vintertid kan det finnas en hel del fågelmotiv, och skiner solen så skiner den extra bra just här! Tanken igår var att få lite övning/test på 'flygande' fågel med Z50, jag tycker det är lite svårare med 'EVF-sökare' än med en vanlig analog sökare på kameran.. men jag är inte säker på det omdömet.. måste testa lite mer på just detta! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-12-11 20:32
Ja du har nog fler fåglar uppe i storstan än vad jag har på landet.....
Att man ska behöva åka till Stockholm för att få lite fågelmotiv!?! hehe
Du så är det personligen så tycker jag att en dslr sökare slår en spegellös alla dagar i veckan. Men det är både för och nackdelar :)
Svar från ehrsa 2019-12-11 20:49
Hej! Ja, när det blir lite mer vintrigt, så kan det ofta bli lite mer koncentrerat med fåglar just här vid Strömmen/Norrström i Stockholm, men det beror också mycket på den fågelmatning man har för alla sjöfåglar vid Norrström! Men igår hade den inte kommit igång än, jag tror man avvaktar tills det blir mer vintrigt väder.. det tycker jag är rätt, sjöfåglar klarar sig oftast rätt bra så länge som inte isen lägger sig allt för mycket.. Intressant det du säger om DSLR sökare kontra 'spegelfri'.. det är så jag också känner hittills, men jag har också kunnat göra några personliga inställningar för sökaren som ändå har förbättrat det hela! Och bara en sån sak som att jag ofta använder kameran som en 'kikare' blir ju annorlunda.. Med en spegelfri måste kameran startas upp.. med en analog sökare är det bara att titta i sökaren.. Så det finns absolut en 'invänjningstid' med en 'spegelfri' kamera..
Hälsn!
Vilken actionserie! Tänk att när man minst anar det kan man fånga hur mycket action som helst, bara man är på rätt plats vid rätt tidpunkt :-) Flera jätteläckra bilder, i synnerhet de där skarven blir "påhoppad". Extra kul att man kan se att det är en abborre. Inte konstigt att fler var sugna på den.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-12-11 20:17
Hej! Ja, den här händelsen får man sätta på 'turkontot'.. Egentligen gick jag den här promenaden för att jag tänkt mig kunna fota lite flygande fåglar här, som lite test med Z50 och hur den klarar att fokusera just på flygande fåglar, men det var sparsamt med flygande fåglar,, så det blev inte så mycket test på just det! Däremot så är det allmänt ett fint stråk att promenera när vädret är så fint som här! Och fryser det på mer framöver i vinter så är det utmärkt att ta Djurgårdsfärjan från Slussen över till Skeppsholmen och börja promenaden där! Och det händer alltid nånting, precis som det gjorde igår.. Kameran ville gärna fokusera på vågorna bakom fåglarna märkte jag.. men det hade också mina andra kameror troligen också gjort.. kanske? Fågelmattningsflotten ligger också färdig här vid Norrström såg jag, men ingen utfodring tycks ha kommit igång än.. man väntar nog tills det blir vinter 'på riktigt' gissar jag! Tack! Lena.
Hälsn!
En sån dramatik!!
Och fina guldblänk i vattnet.
Solen är inte framme varje dag och inte så länge åt gången heller, så tur hade du med den här bildsviten tänker jag. Det är stora fåglar och det ser rätt våldsamt ut. Sen att de hanterar maten i näbben utan att kunna hjälpa till med andra kroppsdelar gör ju inte saken lättare för stackars skarven. Härlig bildserie!!
Svar från ehrsa 2019-12-11 21:46
Hej! Man får nog inse att jag hade en väldig tur att få fota den här händelsen.. 'rätt tid rätt plats rätt utrustning'.. och huvet och ögon måste också helst vara med.. :-) Guldblänket kom från dom absolut sista solstrålarna innan solen försvann bakom slottet.. tur där också! Insåg igår vid min 'premiärpromenad' utefter det här vackra stråket att jag bör nog ta mig dit en timme tidigare framöver, ofta fastnar man ju vid något motiv så att solen hinner gå ner innan man knappt hunnit gå nånting.. Både skarven och Gråtrutarna är ju rätt tuffa fåglar, det såg man inte minst här! Skarven vägrade att släppa taget.. den har ju fördelen att kunna dyka undan, som inte Gråtruten kan! Tack! Anne-Sophie.
Hälsn!
Naturen bär sig åt. Spännande bildserie.
//GöranR
Svar från ehrsa 2019-12-12 10:30
Hej! Ja, här hade jag tur! Att bara råka passera där just när detta hände.. och med 'rätt' utrustning dessutom.. allt var säkert över på 10 sekunder, vad ska man säga annat än ibland bara händer det! Naturen är ofta brutal.. men tyvärr vet jag inte om Abborren vann..? Tack! Göran.
Hälsn!
Vilken dramatik! Superfint fångat. Jag håller på skarven.
Som jag skrev tidigare; jag får lämna skogen här och ta en hundpromenad innanför tullarna istället!
Svar från ehrsa 2019-12-12 10:38
Hej! Ja, det här var kul att jag råkade passera här just när detta hände! Det är ju inget man förväntar sig när jag just den här fina dagen promenerade här för första gången den här säsongen.. Men jag vet ju att det är ett fint stråk att promenera när det har blivit lite mer vinter.. Mycket sjöfåglar samlas i området här om isen börjat lägga sig på sjöar och stora Mälaren, men just här är det alltid öppet vatten som lockar hit fåglar, och det brukar alltid finnas något spännande eller vackert att fota, dessutom med bra ljus även den här årstiden! Men än så länge är det bara höst här, och just nu finns det ingenting som tyder på att det är vinter.. tyvärr! Och 'innanför tullarna' är inte alls så dumt, det finns en hel del motiv här! Tack! Yvonne.
Hälsn!
Oj vilken häftig serie! Snyggt fångat och snygga bilder.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-12-12 12:26
Hej! Ibland är man på rätt plats.. och har kameran med.. även turen fanns med i sammanhanget, så klart! Men du vet ju också att det är så här ibland, det börjar med valet att åka hit och att man har kameran med tele med.. sen är det 'skanning' av omgivningen under promenaden, och plötsligt dyker skarven upp! Jag hade sett skarven landa där nån minut tidigare och grämde mig att jag inte fångade landningen på bild.. Istället dök den plötsligt upp med Abborren.. det blev bättre än bara en landning.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Inte mycket matro där! Men kanske abborren vann, vem vet? Härlig bildserie!
Svar från ehrsa 2019-12-12 22:11
Hej! Ja, det kan vara så att Abborren kom undan.. missade tyvärr själva finalen, det blev för rörigt både för mig och kameran tror jag.. Eller så svalde skarven under vattnet.. men det vet jag inte om dom normalt gör? Skarven var en fighter i alla fall, kanske även Abborren.. Tack! Stefan.
Hälsn!