Att spegla det jag gillar.

Ännu en 'nyckelart' som bekräftar våren..

Jag vet att Gärdet i Stockholm är en bra plats att försöka se vårens första Sånglärka och gärna också Starar. Sånglärkor har nog setts här i några dagar, men hur kan det vara med Stararna? Just här på Gärdet har jag ofta sett mina första Starar tidigare år.. Antingen uppe vid Borgen nära hästhagarna eller vid dom små skogsdungar som finns på det öppna fältet, i år blev det en liten flock med Starar som flög upp när även en större flock Kajor lyfte från fältet, och sedan landade flocken Starar just vid en av de små skogsdungarna.. så som brukligt.. förra året såg jag dom den 14/3 så lite försenade är dom allt! Däremot så såg jag ingen Sånglärka, men hörde ett väldigt kort läte som inte kan ha varit något annat än en lärka.. Men dom får jag titta på en annan gång.. Fotat med 80 - 400 mm.

Första Staren.. rätt in i solen..

Redan när jag kom fram till Gärdet från tunnelbanan så såg det lovande ut.. snön var borta..

Så när som på den konstsnö man la ut tidigare i vinter.. och alla har inte gett upp vintern..

Även annan aktivitet sågs här på Gärdet.. vagnar..

Här började jag titta efter Starar lite extra då jag såg en flock med mestadels Kajor som lyfte.. Dom ses ofta tillsammans så här på våren av någon anledning..

Och mycket riktigt.. en liten flock Starar flög också upp!

Flocken landade straxt i ett buskage och en individ exponerade sig extra fint!

Kanske den vackraste fågel vi har..

Tack för mig!

Inlagt 2018-03-26 23:15 | Läst 672 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är alltid roligt att se dina bilder och läsa din blogg! Bilderna känns alltid naturliga, dom är aldrig "gjorda" om du förstår vad jag menar, däremot alltid oerhört väl behandlade. Staren är jättevacker i sin fjäderdräkt, ändå slås jag minst lika mycket av att du kan få vanliga "översiktsbilder" på Gärdet så vackra och intressanta, imponerande!/ Björn T
Svar från ehrsa   2018-03-27 10:59
Hej! Naturen är ju fantastisk, den behöver aldrig göras om eller förändras alls i bild egentligen! Den bjuder på så mycket skönhet i sig, rakt av bara! Ibland känns det märkligt att man alltid mår så bra, bara man går ut.. och om det inte regnar för mycket kanske.. Den här årstiden blir man nästan stressad av allt fint som man vill hinna ta del av.. men det är också en härlig stress! Det finns mycket fint här runt stan, och att jag varje år hittar de första Stararna just kring Gärdet är ju trevligt och har nästan blivit en tradition nu.. För mig är det nog Sädesärla som blir nästa 'nyckelart' med dignitet, som bekräftar våren ytterligare här.. Första eller andra veckan i april är det som dom brukar anlända här, ofta händer det precis i dagarna mellan första och andra veckan, nästan helt oberoende av väder.. Tack så jättemycket! Björn.
Hälsn
Ja, staren är sannerligen exotisk, inte bara utseendet, utan även sången. Vet inte vad de lever av på vägen upp, men jag tycker mig ha sett att de är någon slags allätare. Mat lår de behöva, för de flyger snabbt och på ett sätt jag uppfattar som energikrävande. Vuxna starar i sol är otroligt fina.
Svar från ehrsa   2018-03-27 11:07
Hej! Stararna är verkligen fina och trevliga! Tror också att dom äter det mesta, det är nog en bra strategi! Lite som Kråkor, igår gav jag en nästan tam Kråka ute på Djurgården några bitar Dajm.. Den följde efter mig och visade tydligt att den gärna vile ha nått.. Den såg ut att gilla det.. :-) Stararna får verkligen ett fint sken i fjädrarna när solen lyser från rätt håll! Färgerna varierar som på en Skatas mörka fjädrar, det är verkligen vackert! Tack! Stefan.
Hälsn!
Snyggt, jag tror också jag såg staren i går, får konfirmera det när jag tittat igenom bilderna. Den har riktigt fin festdräkt som skimrar som till nobelfesten, vacker fågel.
Svar från ehrsa   2018-03-27 11:10
Hej! Ja, visst finns dom även nere hos er, absolut! Spana vid några hästhagar, eller nån översvämmad äng.. En fantastiskt vacker fågel i alla fall! Och extra trevlig på något sätt! Tack! Peter.
Hälsn!
Stararna är oerhört fina när de sitter I solen men även din första bild är ju en höjdare. Jag har sett och fotat lärkan men inte starar än. Jag vet dock att det finns runt campus så vilken dag som helst borde jag hitta dem. Det ser kul ut med de bevarade skidspåren.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa   2018-03-27 11:16
Hej! Man blir glad för varje nytt vårtecken man ser dyka upp, och just Staren tillhör en av 'tyngre' arterna tycker jag! Den första bilden var egentligen en misslyckad och helt överexponerad bild, men blev fin när jag drog lite extra mycket i spakarna i Lightroom.. Har ni några djur utomhus i närheten så borde Stararna kunna ses där.. eller nära nån Kajflock.. av någon anledning så verkar dom ofta trivas tillsammans! Skidspåren var faktiskt riktigt fina dessutom, borde nog finnas kvar i bra skick även över påsken nu.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fina porträttbilder på Staren och flockbilderna är också härliga att se.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa   2018-03-27 11:34
Hej Tack! Stig. Nu är våren här, finns ingen tvekan längre! En härlig tid framöver nu! Ha det bra!
Hälsn!
Den är riktigt fin med sin glänsande fjäderdräkt. Gillar första där fjäderdräkten genomlyses. När jag började min fågelskådarbana var staren mycket vanlig, sedan försvann den men nu börjar den komma tillbaks. dock inte i den mängd som tidigare.
Sten
Svar från ehrsa   2018-03-27 11:40
Hej! Stararna är nog en av de 'större' vårmarkörerna får man nog säga, och nu är dom här igen.. Det känns väldigt bra! Kanske har det något med jordbruket att göra som inte längre passar Stararna, eller så kan det ju vara något på deras övervintringsplatser också som inte riktigt är bra.. eller bådadera! Minns från min ungdom hur man ibland såg mängder av Starar sitta på telefontrådarna, men trådarna är ju också borta numera, var ska man se dessa mängder med Starar sitta nu för tiden..? Tack! Sten.
Hälsn!
Tur att jag satt vid datorn och den stora skärmen när jag nu klickade upp dina fågelbilder. Så fina och vilken glans i fjäderdräkten.
Bilden med skidspåren ser kul ut.
Svar från ehrsa   2018-03-27 11:46
Hej! Visst är dom fina Stararna! Kanske den vackraste fågel vi har egentligen..? Skidspåren såg dessutom väldigt fina ut, dom var väl packade och i bra skick! Troligen håller dom sig fina hela påskveckan ut, minst! Kan rekommendera en promenad kring/på Gärdet, äta eller fika kan man ju göra uppe i Kaknästornet med stor behållning. Tack! Margareta,
Hälsn!
Det var väl Povel Ramel som sjöng om dom sista entusiasterna, tänkte jag när skidåkaren stormar fram över ängarna. Och första bilden är ju en riktig vinnarbild..
Kan ju undra vad en Stare egentligen har för färg? Stare ! hette förresten en gammal skolfröken, en barsk jäkel..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa   2018-03-27 11:57
Hej! Gunte. Skidspåren var dessutom riktigt fina! Det står en 'riktig' pistmaskin med trespårs släde utanför bild där, jag gissar att dom kör med den varje dag och jämnar till spåren.. och nu fortsätter det vara kalla nätter ännu en tid, så man kan nog fortsätta åka där minst en vecka framåt! Första bilden på Staren var egentligen en misslyckad helt överexponerad bild.. men blev så här när jag drog lite extra i spakarna i Lightroom.. då blev bilden plötsligt ok.. Låter som du hade en tuff skoltid.. :-) Mina fröknar var bara snälla och trevliga.. eller så har jag glömt.. :-) Tack!
Hälsn!