Att spegla det jag gillar.

Ärlan..

Det är nog 5 veckor sedan den dök upp här helt planenligt, den tillhör en av de riktigt punktliga vårfåglarna som kommer hit ungefär 7-8 april varje år oberoende av väder.. Tror jag såg min första den 10:e april här i mitt närområde men den var inte fotomässig, såg och hörde den passera flygandes.. Men den här individen visade upp sig fint som dom så ofta gör, det är sällan dom är rädda för oss människor, tvärtom! Sädesärlan här fotades utefter södra Djurgårdens strandpromenad vid muren, innan stranden tar vid. Det är en hona som 'bjuder in', där hanen höll sig avvaktande och trippade nere vid den steniga stranden.. Möjligen hade dom ett snabbt parningsmöte nedanför muren, som i så fall skymde det hela för mig..

         

         

Tack för mig!

Inlagt 2020-05-14 14:14 | Läst 420 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Jättefina bilder! Gillar sädesärlans trevlig beteende Som jag sagt tidigare, ibland följer den nästan efter när jag rör mig . Dessutom är den gracil och vacker i sina svart-vit-gråa kläder. Den är också uttrycksfull i alla sina olika poser. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-05-14 18:27
Hej! Ja, visst är den trevlig! Det känns att den gillar oss människor, jag brukar tänka att när dom är nere och övervintrar i Afrika utefter den långa floden Nilens stränder, så håller den antagligen till nära betande djur där.. djur som i sin tur skrämmer upp små insekter när dom betar och som Sädesärlan är snabb att snappa åt sig.. Och flest betande djur i Afrika är nog Gnuer.. och i brist på Gnuer under deras sommarvistelse här i norr så får vi människor duga.. och säkert en och annan kossa också.. :-) Tack! Björn.
Hälsn!
Hej Jan.
Hvid Vipstjert heter den på danska. Stjert betyder svans. Det är en otrolig och rolig fågel att titta på. Vi hade en del vid vår dåvarande sommarstuga, men jag fotograferade dem aldrig. Din stora bild nummer 2 är min favorit i denna härliga serie.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-05-14 18:32
Hej! Ja, det är en fågel som är lätt att tycka om! Den gillar också oss! Jag tror att vi människor är 'ersättare' för dom 'Gnuer' som dom troligen umgås med när dom övervintrar nere i Afrika utefter den långa floden Nilen.. :-) Sädesärlor ser oss som Gnuer.. Tack! Erik.
Hilsen!
Vackert! Den är verkligen fin och trivsam.
Har sett rapporter på att tornseglarna är på gång uppöver nu.
Ser fram emot en Jan rapport snart.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-05-14 18:39
Hej! Ja, Sädesärlor gillar man, det märks att dom också gillar oss! En av vårens viktiga och punktliga budbärare.. ungefär som Tornseglarna som är sommarens budbärare, på tisdag kommer sommaren.. :-) Vädermässigt kanske sommaren kommer två dagar senare enligt SMHI nyss.. Ja, i södra Sverige har man troligen sett Tornseglarna, men eftersom det är så kallt så kanske dom ändå inte dyker upp tidigare än dom brukar, dom lever ju bara av flygande insekter så är det för kallt så finns det ju inget käk för dom.. Men efter helgen får man börja spana, oftast är det bäst på eftermiddagarna när luften blivit lite varmare och insekterna kanske rör på sig lite mer! Tack! Johnny.
Hälsn!
Mycket fina bilder Jan :)
Gillar bilderna med den härliga "guld" bokeh´n i bakgrunden :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-05-14 18:54
Hej! Ja, Sädesärlan är en fågel man alltid gillar! Den verkar ju ofta gilla oss dessutom.. det är en trevlig känsla! Bilderna är fotade med Nikons 80-400 mm på Z50. Blir då 120-600 mm. och här f/6,3 Tack! Fredrik.
Hälsn!
Väldigt vackra bilder på ärlan. Gillar speciellt bilderna med den fina djupblå bakgrunden som får fågeln att verkligen framträda.
/Lars U
Svar från ehrsa 2020-05-14 19:20
Hej! Det är en trevlig fågel, dessutom oftast så orädd.. det är ju extra bra när man vill fota den, och det vill man varje år känns det som.. Tack! Lars.
Hälsn!
Jag gillar alltid motljusreflexer, så det får bli mina favoritbilder. Det var inte så länge sedan jag såg min första sädesärla här nere, 2-3veckor sedan, om jag missade några i starten eller så kanske de som skulle längre flög bara förbi Skåne?
Svar från ehrsa 2020-05-14 19:28
Hej! Får en känsla av att dom är väldigt målinriktade under sin flyttning norrut, eftersom dom anländer så punktligt! Så dom stannar nog inte till så jättemycket, osäker på om dom är natt eller dagflyttare.. Jag brukar alltid få syn på dom här några dagar efter att dom egentligen har anlänt, man är på fel plats helt enkelt.. Dom är ju bra att upptäcka annars, både för lätet men också för det svartvita utseendet! Tack! Peter.
Hälsn!
Fina bilder på en tillika fin Sädesärla! De är så trevliga budbärare om att våren är här. Blir så glad över att se dem trippa fram på gräsmattan med sin vippande stjärt.Alla bilderna bra, men jag tycker extra mycket om dem med den vackra glimmande bakgrunden. Ha en fortsatt fin dag!
Svar från ehrsa 2020-05-14 19:29
Hej! Ja, en vår utan en Sädesärla skulle vara en konstig vår.. Den verkar ju gilla oss också, sånt gillar man.. :-) Tack! Yvonne.
Hälsn!
Bedårande bilder på den vackra sädesärlan. För mej är den också en väldigt viktig vårfågel och jag såg den första vid Kyrksjön den 9/4. Sädesärlan har en så skön repertoar med rörelser. Dessutom är den ofta inte så skygg och man kan få sitta nära och titta på den. Den här poserade verkligen fint.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-05-14 19:36
Hej! Ja, Sädesärlan är en fågel som är lätt att gilla! Den beter sig inte riktigt som andra.. den är så förtrolig med oss människor trots att dom inte varit här sedan förra sommaren! Jag ser framför mig att när dom övervintrar utefter Nilens stränder i Afrika, så går dom kanske nära alla betande djur som t.ex. Gnuer och snappar åt sig av de insekter som skräms upp av dom.. och nu när dom är här så är vi ersättare för Gnuerna.. Även vid en och annan kossa brukar man ju också ofta se Sädesärlor.. som jag minns det! Tack! Lena.
Hälsn!
Visst är det en mysig liten fågel och precis som du säger så är den inte så rädd, snarare tvärtom :) Jag gillar den, har haft flera möten med dom nu när vi vart vid sjön. De springer där på bergskanten och fångar små insekter som flyger ovanför vattenytan :)

Hade faktiskt en så sent som i förra veckan som flög och satte sig på backspegeln när jag stod med bilen parkerad i skogen. Den satt där en stund och kikade. Kanske såg den en konkurrent och då menar jag genom att den såg sig själv i glaset :)

Riktigt mysiga vackra bilder på honan :)
Svar från ehrsa 2020-05-14 22:14
Hej! Ja, Sädesärlan gillar man! Utan den ingen vår.. Samma som Tornseglarna, utan dom ingen sommar.. och dom kommer nästa vecka.. :-) sommaren också! Du kan ta fram shortsen i slutet på veckan.. Sädesärlan är känd för att ibland fastna framför en bils backspegel i försök att jaga bort konkurrenten som den ser.. Kan vara bra att dra ett par gamla strumpor över backspeglarna.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Riktigt snygg liten fågel, pigg och alert för det mesta..
Väldigt fina bilder med fina omgivningar..tack också till naturen för att ögat sitter på en vit bakgrund :)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-05-15 12:13
Hej! Ja. 'ärlan' är en av dessa trevliga vardagsfåglar som bara finns där nära oss.. man tar den för given på något sätt.. Men såg man inte en Sädesärla lite då och då sommartid så vore det väldigt tomt! Och jag tror dom finns i stort sett i alla naturtyper, och gärna nära oss.. Den här fågeln visade upp sig extra fint och var kanske 2-3 meter ifrån som närmast! Det uppskattar man .. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej. Fina bilder på ärlan.
Märkligt att den alltid är så bra på att passa tiden.
Skulle kanske passa bra på att vara boss på post nord.
Ha en fin fotohelg.
Själv har jag fått ont i mitt högra knä men det känns aningens bättre i dag.
Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-05-15 18:03
Hej! visst är den fin Sädesärlan, en fågel som man ofta 'tar för given'.. den ska bara finnas där och trippa runt på gräsmattan och vara trevlig.. den tycks ju dessutom gilla oss, en sån fågel måste man ju bara gilla! Och nog tycks dom ha en fantastisk inbyggd klocka/solur.. Samma brukar det vara med Tornseglarna, dom ska komma nu på tisdag den 19/5 om allt stämmer.. det har dom gjort 4 av de 5 senaste åren.. men 2018 kom dom 4 dagar tidigare, men det var också då som våren och sommaren var så extremt varm.. dom blev nog triggade av det.. Kanske dom kommer nån dag senare i år, eftersom våren varit så kall! Vi får se! För mig så är det nästa vecka som sommaren kommer, det är alltid tornseglarna som tar med sig den hit! Jobbigt med ont knä, kanske är det den kalla våren som ger lite 'giktkänningar'.. Själv tar jag en Voltaren ibland om det är nått inflammatoriskt som spökar, det brukar hjälpa ett tag i alla fall! Ha det så bra!
Hälsn!
En härlig serie bilder på en av sommarens trevligaste fågel och jag har lyckats fånga den på bild några gånger men inte så många och Dennis och jag möter den ofta på våra promenader och den är ganska kavat som inte springer undan i första taget.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-05-18 14:19
Hej! Visst är det en trevlig fågel Sädesärlan! Utan den blir det ingen sommar.. Den känns så 'förtrolig' med oss människor också, det känns faktiskt som den gillar oss! Den övervintrar nere i Afrika utefter den långa floden Nilen och förmodligen är den lika 'förtrolig' med betande Gnuer och andra betande djur där, så kanske vi är 'ersättare' för miljoner med Gnuer nere i Afrika.. :-) Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!