Att spegla det jag gillar.

Bilder från närområdet..

Det var i onsdags som november bjöd på ett extra fint och stilla väder här, det kändes nästan lite overkligt efter veckor av olika nyanser i grått.. Själv promenerade jag då sakta en runda i mitt närområde Tantolunden i Stockholm, en runda ihop med min nya kamera Z50 + 80-400 mm. som är en lätt och högt kompetent 'kombo', den kombon ger mig hela 600 mm. brännvidd! Har nu haft kameran i knappt 14 dagar, så varje gång jag går ut med kameran så känns det som jag fortfarande är i en 'testfas'.. Och hittills har den överraskat mig positivt på alla sätt! För mig var det 'cropfaktorn' x 1,5 att kameran är liten och lätt, och att den med FTZ-adaptern är fullt ut kompatibel med mina tidigare Nikon F-objektiv, som är det som var anledningen att jag valde att införskaffa just den här kameran.

Så här är lite blandade bilder från min fortsatta promenad den här fina onsdagen..  Solen står lågt nu, även om den egentligen skiner..

En ensam Sparvhök låg och 'skruvade' en bra bit ovanför mig..

På södra sidan av 'Tantoberget' så lyser solen extra länge när solen är på väg ner.. det ger ofta ett fint ljus! Här en av Tantos trevliga Nötskrikor, som inte är speciellt skygg heller..

Växterna belyses ofta som en spotlight här på södra sidan av berget, medans bakgrunden är obelyst..

Här finns också några aktiva fågelmatningar där just idag mestadels 'Tantos' kråkfåglar tog för sig.. här en av Skatorna..

Och då är det Jordnötter som lockar..

Straxt intill satt en Kråka och försökte få lite nötter även den..

Sen dök även Nötskrikan upp och visade sig fint..

Skatan kom tillbaks..

'Lärken' är extra fin i sent eftermiddagsljus..

En Gråsparvshane sitter och njuter i det sista eftermiddagsljuset..

Även en vacker Kaprifol sträcker sig upp mot ljuset..

Nedanför Tantoberget vid Årstaviken.. Liljeholmskajen på andra sidan..

En snubbe mitt i steget..

Tack för mig!

Inlagt 2019-11-24 12:59 | Läst 1835 ggr. | Permalink
Hej,
Toppenbra.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2019-11-24 16:43
Hej! Ja, det var en fantastiskt fin dag den här onsdagen, dessutom fanns det bra med motiv! Mer än det brukar finnas, men det är så där det är, ibland finns det motiv överallt, och ibland ingenting.. Nu är det bara 4 veckor kvar så börjar 'fotoljuset' sakta komma tillbaka.. :-) Tack! Bob.
Hälsn!
Kanonfina bilder.
/Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-11-24 16:45
Hej! Onsdagen var magisk, både ljus och motivmässigt! Nu är det bara 4 veckor då vänder det.. ISO:t kan sakta börja skruvas ner lite.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Ser fint ut. Första med dropparna var vackert. Nötskrika ser jag alldeles för sällan, totalt hade jag 4 bilder genom åren, varav endast en var skarp
Svar från ehrsa 2019-11-24 16:52
Hej! Ja, det var en magiskt fin dag den här onsdagen! Undra på att det blev drygt 1100 bilder.. men kortet rymmer c:a 4500 bilder så det fanns ändå lite mariginal.. Nötskrikan är vanlig här, jag ser den året runt, men allra minst sommartid, det är under hösten och vintern jag ser den bäst, men det kan också ha att göra med att alla löv är borta.. Men dom är också orädda, det gäller även Skator och Kråkor, dom känns riktigt gemytliga på något sätt, kommer gärna och landar nånstans i närheten och spanar på en.. Sen är dom så väldigt bra på att 'tala om' när det finns en hök i närheten! Men Sparvhöken som flög här brydde dom sig inte om.. den kanske är för liten för att bli orolig för.. Tack! Peter.
Hälsn!
Wow wow wow säger jag. Vilka fina bilder och de på gråsparven så vackert :)
Du börjar bli farlig ;)
Svar från ehrsa 2019-11-24 19:37
Hej! Ja, nu är man på banan.. :-) Den här onsdagen var magnifikt fin, känns som 'motiven' också tyckte så.. dom bjöd på sig! Och kameran känns som en trevlig investering hittills! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-11-24 20:10
Kan tillägga att jag gillar skarpt den äldre damen som matar svanen såhär i vintertid :)
Svar från ehrsa 2019-11-24 21:19
Håller med dig om damen! Det var den vänligheten mot fåglarna som gjorde att hon kom med på bild! Våra 'vardagsfåglar' som svanar och änder och även andra småfåglar som man ser vid matningar, betyder ofta mycket för oss människor också.. Det blir nån slags närkontakt med naturen, som man mår bra av! Tack! Joakim.
Hälsn!
Funkar kanonbra detta..bra också att farbror fått lättare grejer ;))
Riktigt snyggt med dom gula löven till den randiga bakgrunden. Sparven blev ju fin också med fint ljus och skärpa.Trädsiluetten i vattnet är ju en klassisk men snygg variant..
Mvh/Gunte..

ps/ Skriver alltid Mvh/...Ibland blir det Mvh/ och ibland Med vänlig hälsning/ som avslut, vet inte varför bara..
Svar från ehrsa 2019-11-24 22:10
He he, helt rätt! Farbror behöver lite lättare grejer.. det är faktiskt sant! Har en del problem med axlarna.. Tack axlarna för Z50! :-) Skämt å sido, jag kommer att gå ut även med de tyngre grejerna framöver även om det kanske dröjer lite, det finns nån slags srörre 'tyngd' i RAW-filerna från fullformatskamerorna, än från APS-C sensorns RAW-filer, fast det är mest en känsla jag har när jag redigerar i Lightroom.. kanske det handlar om 'dynamiskt omfång', att den är större på en fullformatssensor jämfört med en APS-C sensor, tycker detta känns också när jag drar i reglagen i Lightroom, med Z50 räcker ändå till med råge för vad jag behöver.. Och det är fantastiskt att redan ganska långa telezoomar plötsligt blir x1,5 med den här lilla kameran, och det blir fortfarande skarpt och bra på alla sätt! Men det finns fortfarande mycket att utforska känner jag, och det finns inte längre några problem med att ha med sig ett rejält telezoom en hel dag.. 'kombon' ovan är ett exempel på det, den kan jag gå med i många timmar! Känns riktigt bra! Tack! Gunte. ha det så bra det går i det gråa.. fram med stativet och lätta på gråfiltren..
Hälsn!
Ja det är bara att luta sig tillbaka och njuta av bilderna...
Rönnen, kaprifolen, pilträdet och gråsparvarna tilltalar mig särskilt.
/Mats
Svar från ehrsa 2019-11-25 21:54
Hej! Visst kan november bjuda på mycket fint också.. men det hänger ju mycket på vädret.. som vanligt! Det blir en fantastisk känsla när en dag är solig istället för mörk och grå.. alla lever upp, även fåglarna! Tack! Mats.
Hälsn!
Visst blir man lycklig över en fin dag !
Fina bilder. Så kul med dessa "stora" fåglar som kämpar med dom små matarna.
Har missat en del märker jag, du har köpt en till kamera !
Får gå tillbaka och läsa lite vid något tillfälle, för känner jag dig rätt så har du bloggat med lite info om den tidigare :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-11-25 22:08
Hej! Den var fantastisk den här onsdagen, efter många dagar med gråväder.. Kändes som alla levde upp, även fåglarna.. Har en del badbilder på fåglar i tidigare blogg, men fotade samma dag..

Ja, det blev en liten Z50 som jag fick hem för 14 dagar sedan, en kamera med APS-C sensor, samma/lika som på din D500. så nu har jag x1,5 när jag med FTZ adaptern kan koppla mina befintliga Nikon objektiv, vad gäller brännvidden! Z50 är väldigt liten och lätt och spegelfri som övriga Z kameror, och det var just 'cropfaktorn' jag var ute efter och att den var liten och lätt! Nu kan jag med Z50 + 80-400 mm. få hela 600 mm. brännvidd, medans jag tidigare med D750 + 200-500 mm. bara nådde just 500 mm.. Och viktskillnaden är stor! Kameran verkar fungera väldigt bra, jag har inte hittat något negativt alls hittills tycker jag, och jag har provat den rätt så mycket nu! Z50:s RAW-filer gick inte att ta in direkt i Lightroom 6, det är ju negativt.. Men via en 'DNG-omvandlare' så görs RAW-filerna om till 'DNG-filer' och de filerna accepterar Lightroom, och blir lika bra! Lightroom 6 är ju den sista versionen av 'köpelightroom', så det kommer inga fler uppdateringar som kan lära Lightroom nya kamerors filer.. Då är det prenumeration på Lightroom, med månadskostnad som gäller.. det vill jag inte ha! Här kom min nya kamera: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/fri-fri-spegelfri.htm
Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Väldans vackra bilder, hela serien är strålande tycker jag! Du har stor känsla för många motiv, långt ifrån bara gatufoto och fåglar. Här är det bla detaljbilderna jag fastnar för. Dina bilder är heller aldrig tråkiga utan roliga att se på. Och nya kameran tycks funka fint också med dom stora objektiven! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-11-26 16:59
Hej! Tackar och bockar, som allra ödmjukast! Tänk vad en solig dag i november kan inspirera.. så känns det aldrig när solen skiner i Juli.. :-) Det blev drygt 1100 bilder under hela den här eftermiddagen, men då var det också lite test med snabb serietagning på de badande sparvarna och Blåmesen, och lite bilder på Gärdsmygen under tidiga eftermiddagen.. Vi behöver mer sol, då kommer inspirationen.. och motiven! Det känns som kameran trivs ypperligt ihop med mina telen, men det finns mer kvar att testa, bl.a. ihop med extendern TC1,4 Tack! Björn.
Hälsn!