Att spegla det jag gillar.

Den lille..

Då menar jag Gärdsmygen.. den är inte stor och oftast väldigt svårfotad, håller till i de mörkare regionerna nära marken bland buskar och grenar och annat, sitter ofta still i bara några enstaka sekunder.. Men en väldigt trevlig fågel med 'attityd'! Avslöjar sig oftast genom ett skarpt litet läte, som ibland upprepas några gånger.. Det är så som jag oftast upptäcker Gärdsmygen här i mitt närområde Tantolunden på Södermalm, fotat för någon vecka sedan. Fotat med 80-400 mm. + 1,4 x ext. = 112-560 mm.

Gärdsmyg..

Och där försvann den..     Tack för mig!

Inlagt 2018-10-30 14:02 | Läst 595 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det var en ovanligt fin liten fågel - o fina bilder på den! Mvh, LO
Svar från ehrsa   2018-10-30 15:14
Hej! Den är verkligen fin den här lilla fågeln, men svår att fota, utom på våren när den sjunger sin vackra sång, den är lite av mästersångare också och hörs ganska långt, då kan den sitta i en strimma av sol i flera minuter faktiskt! Jag hade några såna möten i våras.. Så här låter den: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3275&artikel=2776287 Tack! LO.
Hälsn!
Lika svårt att hitta den i skogen. Förflyttar sig hela tiden och när man precis kommit i position så sitter den någon annanstans. Gillar den första med det röda staketet och bladen bakom bäst.
Sten
Svar från ehrsa   2018-10-30 15:21
He he, precis så är det med Gärdsmygen! :-) Men den är väldigt charmig.. känns som den och Rödhaken håller till i ungefär samma miljöer.. 'enstöringar' båda två.. Men på våren när den sjunger så kan den sitta i flera minuter på samma plats, i solen! Fick några såna möten på skuggsidan av Isbladskärret i våras, och fick fina bilder! Hade förresten en 'vårsjungande' Rödhake här för bara någon vecka sedan, den sjöng med 'kraft' dessutom! Men Rödhakarna gör ju så på hösten ibland, jag har hört det förr.. Men det kommer i en senare blogg.. Tack! Sten.
Hälsn!
Det är ett sant nöje att få ta del av dina bilder antingen det är som här på en liten Gärdsmyg eller dina Stockholms bilder, för de är alltid lika fina, det svåra är att utse någon vinnare. Det blir nog bild nr. 4 eller 5 uppifrån.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa   2018-10-30 16:54
Hej! Vad roligt att du gillar bilderna, men Gärdsmygen är också en väldigt fin liten fågel! Och liten.. men med mycket energi! Det är en sån där fågel som man gillar lite extra, den ser så rolig ut och är inte riktigt som andra småfåglar.. Fantastisk 'vårsång' har den också (se länken i svaret till LO ovan) och kan visa sig bra just när den sjunger, men den här årstiden sjunger den inte och istället så gömmer den sig väldigt mycket.. så det var lite extra roligt att lyckas få dom här bilderna! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Hej,
Det är en stolt liten fågel.
Ha det gott
Bob
Svar från ehrsa   2018-10-30 16:58
Hej! Helt rätt, den är verkligen 'stolt' och har en härlig 'attityd'.. full med energi.. Ofta svår att fota eftersom den håller till i de mörkaste områdena i terrängen eller som här bland kolonilotterna i Tantolunden. En lite extra trevlig fågel! Tack! Bob.
Hälsn!
Härligt! En riktig liten favorit som ogärna exponerar sig på det sättet. Fjäderdräkten är mycket vacker.
Svar från ehrsa   2018-10-30 17:08
Hej! Ja, inte är det lätt att få bra fototillfällen den här årstiden på den här lilla fågeln.. men som så ofta så är det dess oregelbundet kommande läte som fick mig att hitta den! Lär man sig det skarpa lätet så hittar man dom, det hörs riktigt bra, sen är det bara att spana åt det hållet lätet kom ifrån.. har man tur kommer lätet en gång till så man kan 'syfta in' den ännu lite bättre.. Fåglars ganska regelbundet kommande flock/lock läte är ofta det bästa sättet att hitta olika arter! Steglitserna jag fotar då och då är nog alltid via lätet som jag hittar dom.. dom klarar inte att 'hålla näbben' längre stunder.. :-) Och hökarna här är det andra fåglars läte som får mig att reagera på.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Den är fin, gärdsmygen. Tredje bilden gillar jag mest, där den gömmer sig lite mer i miljön.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa   2018-10-30 17:18
Hej! Det är något speciellt med den här lilla 'kaxiga' fågeln.. det är lätt att gilla den! Jag kan höra dess skarpa läte då och då här, men det är inte ens hälften av dom tillfällena som jag får syn på den.. Känns som den håller till på undanskymda och mörka platser ungefär som Rödhakar också ofta gör, men är ändå lite svårare att hinna fota.. Det var där på den tredje bilden som jag fick syn på den, sen hoppade den upp i det täta grenverket på granen där, men jag hade turen att den sen hoppade ut på staketet där de nästkommande bilderna togs.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Gärdsmygen är verkligen en favorit! Det är mycket glädje i den fågeln. Gillar särskilt nr 1.
Svar från ehrsa   2018-10-30 17:55
Hej! Gunnar. Kan bara hålla med angående Gärdsmygen, man blir lite extra glad när man får se en! Ofta svår att fota, även att få syn på är inte helt enkelt.. Jag har genom åren lärt mig deras ganska korta men skarpa läte som hörs då och då, utan det lätet skulle jag nog aldrig få syn på nån ens.. Roligt då när man ändå lyckas att fota en.. Tack!
Hälsn!
Liten fräck fågel, har inte sett den sedan förra vintern, kanske skulle ut och leta igen. Det är lite som katt och råtta lek när man ska fotografera den, men du har fått ett antal fina bilder
Svar från ehrsa   2018-10-30 18:21
Hej! Det svåra är att ens hitta den.. Känner man igen det lite skarpa läte som dom ger ifrån sig med viss oregelbundenhet så har man kommit långt för att hitta en.. men dom sitter ju inte still länge, och det är ofta rätt mörkt där dom rör sig.. Om jag skulle försöka hitta en Gärdsmyg så skulle jag nog söka utefter en bäck eller en å med något buskigt risigt område.. även strandnära vid nån mindre sjö tror jag är bra.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen   2018-10-30 18:36
Du har så rätt, de ställen jag har är längt två vattendrag, där kungsfiskaren och strömstaren också håller till, får man inte den ene så kanske man får den andra bra med lite back-up
Gærdesmutten er en lille og fascinerende fugl, som vi altid har i kolonihaven. Vi hører den, mere end vi ser den. Fint fanget Jan.
Mvh. Erik.
Svar från ehrsa   2018-10-30 22:05
Hej! Visst är den fin 'Gærdesmutten'! Det är samma här, jag hör den mer än jag ser den.. tyvärr! Och det är alltid 'lätet' som gör att jag hittar den! Tack! Erik.
Hilsen!
Oh, vilka härliga bilder på smygen.
Den första bilden med den lilla, lilla vid det stora planket är ju så läcker och den sista där den är omringad av lövverket, så fint !
Svar från ehrsa   2018-10-30 22:23
Hej! Visst är den fin.. :-) Man blir glad varje gång jag har turen att få se den! Det är verkligen en 'smygare' som far omkring i de mest dunkla områdena och buskagen.. och ibland hoppar den upp på de faluröda staketen som omgärdar kolonilotterna här, då kan man ha ett par sekunder på sig att fota.. roligt när man lyckas! Har provat med min 1,4 x ext. på min 80-400 mm. några gånger nu i höst. Det är version II, numera finns en version III som är lite bättre.. Har haft min 1,4 x i flera år men tycker inte den varit så bra.. nu har jag provat lite mer här i höst, och det som händer är att f/5,6 blir automatiskt f/8 med extendern monterad. Jag tycker att skärpan blir lite för dålig då.. istället har jag själv valt f/9, nedbländat lite till istället för full bländaröppning, och då har blir skärpan blivit hyfsat bra! Men det kräver lite högre ISO så klart, men dessa bilder är tagna i ganska dåligt ljus och 'auto-ISO', och det blev faktiskt helt ok! Och brännvidden blev då 560 mm. som längst.. det är bra! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Gärdsmygen var länge sedan jag såg. Den är verkligen inte stor.
Fina bilder du fångade!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa   2018-10-30 22:26
Hej! Den är trevlig att fota, blir lite av en utmaning, den far runt mest hela tiden.. Du får kolla vid nån sjö som har lite extra buskiga stränder.. eller vid nån bäck med lite buskage.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Vad roligt att få se den på nära håll. Hart stött på den några gånger på promenader men aldrig så att jag kunnat fota, jättefint!/ Björn T
Svar från ehrsa   2018-10-30 22:30
Hej! Jag hittar den varje gång via dess korta och skarpa läte, hör jag inget läte så brukar jag sällan se den! Hör man lätet får man stanna till och hoppas på lätet en gång till.. sen kanske man kan få syn på den.. men det är verkligen inte alla gånger den går att fota! I buskage nära en bäck eller buskage vid stranden till en sjö, där finns i alla fall också chansen till en 'smyg'.. Tack! Björn.
Hälsn!
Liten och fin, inte så konstigt att den är svår att upptäcka.
Lite kamouflerande färger och så liten.
Gillar den första bilden allra bäst.
Svar från ehrsa   2018-10-31 11:43
Hej! Ja, man behöver lite tur med den här fågeln.. som väl är så har den ett rätt så skarpt läte som den med viss oregelbundenhet ger ifrån sig, det är det lätet som gör att man förstår att den finns där.. sen får man stå stilla och 'skanna' omgivningen och har man tur så sitter den där på staketet en kort stund.. och har man tur så hinner också kameran fokusera.. precis så var det när dessa bilder togs! Ofta hör jag bara Gärdsmygen, men får aldrig syn på den.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Liten och kvick och oftast svårfångad i skuggan under några grenar, det är min syn på Gärdsmygen.Du hade flyt och fick fångat den på ett fint sätt.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa   2018-11-01 11:01
Hej! Den är speciell den här fina lilla fågeln, en 'tuffing' på något sätt! För mig är det nästan alltid lätet, det korta skarpa lätet som dom ger ifrån sig 'oregelbundet' som gör att jag hittar dom! Men även om man får syn på en så sitter dom ju sällan stilla.. Man blir lite extra glad när man lyckas få den på bild.. Tack! Gunte. Ha det bra!
Hälsn!