Att spegla det jag gillar.

Den lille vid strömmen..

Gick en sväng idag utefter Stockholms ström i det fina vintervädret, och nästan genast när jag kom ner till Skeppsbrokajen nära Djurgårdsfärjorna så fick jag syn på en trevlig liten fågel, en Smådopping! Jag brukar inte se den varje år ens.. men här simmade den omkring nära kajen och förflyttade sig utefter kajen norrut, med regelbundna neddykningar.. En rörlig fågel som sällan bara låg still.. Här är några foton på den i ett fint ljus och blänk från vattnet.. Fotat med 200-500 mm.

                  

Tack för mig!

Inlagt 2019-01-24 23:54 | Läst 2208 ggr. | Permalink
Riktigt liten söting, men är det inte djupt där? fast den är kanske bra på djupdykning ;)
Kul med vattenstänket här och där..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-01-25 12:38
Hej! Ja, det är en fin och 'näpen' liten fågel som är 'aktiv' mest hela tiden.. Vid kajen här så är det 5-6 meter djupt och det klarar nog den här fågeln ganska enkelt gissar jag. Jag har själv dykt väldigt mycket här under 26 års tid. Det var ett populärt ställe att övningsdyka på när jag jobbade som brandman/räddningsdykare. Det finns väldigt mycket föremål på bottnen här, ofta gömda i bottensedimenten men som kommer fram när något fartyg 'spolar' bottnen med sina propellrar.. Har själv ett par gamla bajonetter sittande i kors på en vägg här, som härrör från geväret Remington från 1860-talet, även många gamla 'kritpipor' hittar man här, som användes under 15 - 16 - 1700-talet kanske även 1800-talet, minns en sån pipa som jag tog upp där jag efter att ha sköljt den stoppade den i munnen och drog in lite.. då fanns det ändå en tydlig smak av piptobak.. undrar vem som hade haft den pipan i munnen innan jag.. och när var det.. kanske när Wasa seglade iväg.. en kort liten sträcka.. Mycket gamla ölflaskor finns också där, såna som hade riktig 'kork' istället för kapsyl.. har också en del såna på en hylla i köket. Det är vacker färg på det gamla glaset! Under århundranden har massor av segelfartyg och skutor av olika slag legat vid kajen eller på redden här, och massor av föremål har ju tappats eller kastats här under den tiden, men mycket är dolt nere i bottensedimenten.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Riktigt fina bilder. Dom med speglingarna ovanför fågeln är väldigt fin. Jag har själv aldrig sett smådopping. Vet att den har funnit i en sjö söder om Skutskär.
Sten
imse 59 2019-01-25 07:43
Hej Sten ! Vill du se en så kan du åka in till Gavleån i närheten av slottet, där skall det visst vara en nu :-)
Svar från ehrsa 2019-01-25 12:51
Hej! Ja, ibland blir man överraskad.. tur att jag ofta har kameran med när jag promenerar vid såna här 'områden'. Stockholms ström kan bjuda på mycket just under vintern.. Tror jag såg en Smådopping i våras i Isbladskärret på Djurgården, men sen torkade ju den lilla pölen ut.. annars har jag nog inte sett någon mer under hela förra året.. Den är verkligen jättefin och aktiv hela tiden känns det som! Jag hade väldigt fint ljus här, och det ligger ett par större flytbryggor här som man kan gå ut på och få en lite bättre 'fotovinkel', det passade mycket bra just här! Sen gick jag vidare bort till vanliga 'matningen' vid Norrström, och det var ovanligt mycket med fågel där! Tyder på att isarna börjat lägga sig allmänt i regionen här.. Såg kanske 6-7 st. Sångsvanar där bland övriga fåglar, men inget speciellt annars.. Kul också att ni enligt Ing-Marie också har en Smådopping i Gävle! Den kan vara väl värd att spana på! Tack! Sten.
Hälsn!
Fina bilder med fint ljus på smådoppingen. En kul liten fågel att fotografera, man får vara lite vaken för att hinna med
Svar från ehrsa 2019-01-25 13:00
Hej! Ja, här var det optimala förhållanden.. med bra ljus och en fågel som inte var alltför skygg heller! Och jag var glad att jag hade mitt 200-500 mm. med mig.. Den kan vara tung att bära på, men den är lättare att bära med sig på vintern bara för att jag har tjockare kläder under axelremmen som då går diagonalt från ena axeln över till andra sidan av kroppen, där kameran hänger med objektivet neråt. Det fungerar riktigt bra! Stockholms ström är ett sånt där ställe där det alltid är bra att ha kameran med sig, det 'händer' alltid något här, speciellt vintertid när mycket fågel samlas här! Tack! Peter.
Hälsn!
Så söt den var ! Ännu en fågel som gör rätt för namnet :-)
Finns visst en i Gavleån i Gävle nu som en hel del har varit in och fotat.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-01-25 13:05
Hej! Den är verkligen jättefin denna lilla fågel! På håll kan man undra om det är en halvvuxen liten Gräsandsunge.. Hade tur med allt här, motiv, ljus, och att jag hade kameran med.. då är det ganska enkelt att fota fåglar.. :-) Stockholms ström är bra vintertid, det finns just nu väldigt mycket fågel här, och 'fåglar drar ju fåglar'.. Vad kul att det finns en även i Gävle! Det är verkligen en liten 'tuffing'! Väl värd att försöka fota.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder på en söt fågel, någon sådan finns nog inte i våra vattendrag i Lindesberg, och jag gillar också vattenstänket.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-01-25 13:09
Hej! Den är verkligen fin den här lilla doppingen! Har ni nån öppen vattenyta med de vanliga andfåglarna så kan det vara värt att spana lite extra där.. dom håller sig ofta lite vid sidan om men kan ändå finnas där.. man brukar ganska lätt upptäcka den för att den är så 'aktiv' mest hela tiden! Känns som jag hade tur med alla 'fotoparametrarna' här.. förhållandena kunde nog inte ha varit bättre! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Pushbilden är verkligen tagen i rätt ögonblick. Såg faktiskt ett par smådoppingar i kanalvattnet i Canary Wharf mellan husen och husbyggena. Förvånande med tanke på miljön.
/MA
Svar från ehrsa 2019-01-25 13:14
Hej! Ja, det gäller att ha 'tusendelarna' på sin sida.. :-) Det är vackra små doppingar, och förmodligen så finns det lite fler av dom än man vet om.. dom håller sig ofta lite i skymundan känns det som.. även den här individen var mestadels lite 'blyg' märkte jag, den höll sig mestadels intill kajkanten där man inte kan böja sig framåt och fota den.. med risk för att annars själv ramla i.. Tack! Mats.
Hälsn!
Härliga bilder,det mjuka vattenstänket gör bilden Mvh. Ulf.
Svar från ehrsa 2019-01-25 13:16
Hej! Snabb slutartid och ändå lågt ISO blir ofta bra när det gäller 'vattenstänkande' sjöfåglar! Känns som det nästan är en egen 'genre' i sig.. Tack! Ulf.
Hälsn!
Vilken liten fining! Härliga bilder med vackra vattenspeglar som bakgrund,perfekt!/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-01-25 13:21
Hej! Ja, den här lilla doppingen tillhör dom här extra 'söta' fåglar som vi har i vår fauna! Hade mycket tur här med alla 'fotoparametrarna' på plats när man vill fota fåglar.. sånt gillar man! Bra motiv i bra ljus, och bra kamera med 'rätt' objektiv också.. då blir plötsligt allt ganska enkelt! Tack! Björn.
Hälsn!
Hur gullig som helst! Impad över skärpan du får till. Trevliga bilder.
/Mats
Svar från ehrsa 2019-01-25 22:27
Hej! Visst är den fin! Det är lätt att gilla den här lilla doppingen! Vissa fåglar gillar man ofta lite extra, det här är absolut en sådan fågel.. :-) I bilderna här så växlade 'auto-ISO' mellan 280 och 640 och slutartiden låg mestadels på 1/640 sek. och det räckte tydligen för att få tillräcklig skärpa även i stänken.. förhållandena för mig som fotograf kan nog inte vara bättre den här årstiden! Tack! Mats.
Hälsn!
Toppenfina bilder på smådoppingen! Kul med dykbilderna, även där den är helt under ytan och det bara är vattenstänk kvar. Smådopping ser man inte så ofta och jag som var i Stockholm igår och inte ens tänkte på att gå och leta efter den.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-01-26 11:58
Hej! Det är verkligen en trevlig och fin liten fågel, med mycket aktivitet dessutom.. Den låg nästan aldrig stilla! Ja, det blev riktigt bra med dykbilderna här, ändå hade jag inte snabbare slutartid än 1/640 sek.. borde egentligen haft lite snabbare, men det räckte tydligen.. :-) Ska hålla utkik efter den här lilla doppingen framöver, gissar att den kan finnas lite var som helst i Stockholms ström.. Ett par gånger såg det ut som den var på väg rakt över mot 'af Chapman' på Skeppsholmen.. den var långt ut men så plötsligt vände den och simmade in mot kajen igen.. Roligt i alla fall att det finns en Smådopping här, man blir glad bara av att få se den.. :-) Tack så jättemycket! Lena.
Hälsn!
Verkligen supersöt! Du har fått många riktigt rena och snygga bilder. Efter dyket är en kul bild!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-01-29 21:27
Hej! Ja, här var det fina fotoförhållanden, kan nog inte bli bättre egentligen! Tur också att jag fick syn på fågeln, det var inte självklart.. en så liten fågel försvinner ofta bland alla andra fåglar man ser! Tack! Bjarne.
Hälsn!