Att spegla det jag gillar.

Den nya bron..

Hur ofta cyklar man på en helt ny bro, som dessutom invigdes just idag..? Det händer väl aldrig 'normalt' sett.. Eftersom vädret var synnerligen cykelvänligt idag, och bron ligger inom njutbart avstånd från mig, så satsade jag på denna 'premiär'.. Bron är den helt nya som går mellan Kvarnholmen i Nacka och över till själva 'Nackasidan' och mot dess centrum 'Nacka Forum'.

Invigdes som sagt idag, men jag missade själva invigningen som var vid 12:00, själv trampade jag över den senare på eftermiddagen. En bro med två filer dubbelriktad biltrafik, och en bra cykel och gångbana. Som cyklist kommer man sedan fram precis nedanför McDonalds tvärs över Värmdöleden nära Nacka Forum, om man cyklar från Kvarnholmen. Som bilist landar man också i stort sett vid Nacka Forum. Själv undrar jag om detta blir nån slags 'smitväg' för bilister som försöker undvika eventuella köer på Värmdöleden.. och då istället kommer ut vid Henriksdal..

Bilder från dagens 'nya' cykelrunda, med hjälp av nya bron..  Cyklade här över den gamla Danviksbron, där den första stod färdig 1922 enligt Wikipedia.

Som ett mekano..

Lunch fick det bli på gamla Saltsjökvarn..

Inte bara jag lunchade..

Denna Silltrut gillade smör..

Fortsatte sedan cykelturen bort mot Kvarnholmen..

Via gamla Finnboda varvs område, där det mest är dyra sjönära bostäder numera.. tråkigt område tycker jag..

Passerar gamla Cirkelkaffes rosteri.. har själv jobbat extra där för längesedan.. Drog nyanlända säckar med kaffebönor från ett band till ett annat så att dom hamnade med en meters lucka på det sista bandet, med hjälp av en båtshake.. :-) För att sedan hamna i rosteriet.. kompisen jag jobbade med brukade somna.. :-) Har för mig att vi hade gratis kaffe på jobbet.. I Stockholmsområdet är 'Kaffebacken' på Värmdöleden ett känt begrepp.. När vinden låg rätt kändes kaffedoften även in i bilarna på Värmdöleden, doften var ljuvlig! Rosteriet är borta sedan ett par årtionden, istället har Operan och Dramaten tagit över, och har sina 'kulissverkstäder' där.. Men begreppet 'kaffebacken' finns kvar och hörs ganska ofta som en 'områdesbeskrivning' på Värmdöleden, i Radio Stockholms trafikinformationer..

Se där.. en bro!

Åker man bil får man åka upp till högsta punkten på Kvarnholmen för att nå brons påfart, som cyklist verkar det finnas en väg utefter holmens norra strand, om nu inte pågående nybyggnationer hindrar? Jag cyklade samma väg som bilarna. Det finns fortfarande mycket byggnader kvar från industritiden, och då var det väl mest matindustri i form av 'Juvel'. Vem minns inte 'Juvel makaroner'.. det var här dom gjordes..

Silos..

Här är nog rätta vägen..

Japp, här var det!

Inte helt färdigt, men ändå..

Var är pukorna och trumpeterna.. och champagnen..

Utsikt norrut, med Djurgården, Blockhusudden, på andra sidan farleden.

Och utsikten mot Svindersviken, Henriksdal, åt andra hållet.

Bilarna hamnar i en tunnel, cyklister svänger vänster innan och hamnar på en villagata vid sidan om.

Bron sett mot Kvarnholmen.

Cyklisternas väg..

Som sagt man hamnar på en villagata som i sin tur kommer ut vid McDonalds i Nacka, och sedan är man vid Nacka Forum (centrum). Därefter cyklade jag hem via Sickla och Hammarby Sjöstad.

Tack för mig!

Inlagt 2016-06-21 23:06 | Läst 1615 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Trevligt att få följa med på din cykeltur! Kul bilder på den smörätande silltruten, kan tänka mig att restaurangägaren inte tycker det är lika kul när den kommer....
Svar från ehrsa 2016-06-22 10:14
Hej! Sirpa. Den här Silltruten tror jag har specialiserat sig på just den där smörklicken som så ofta blir kvar på ett bord.. Det känns som Silltrutar som så många andra fåglar också återkommer år efter år, har sett andra individer på andra platser som ser ut att bete sig som åren innan.. Så den här har nog lärt sig! Det gäller att restaurangen är snabb att duka av.. Tack!
Hälsn!
Trevlig cykeltur, hörde på radion om den nya bron och funderade på att ta mig en titt på den efter midsommar på väg hem. Njuter av lugnet på Ingarö just nu.
Svar från ehrsa 2016-06-22 10:24
Hej! Ja, det var lite extra kul att cykla på ett sätt som aldrig tidigare har gått! Bron knyter ihop en fin cykelrunda om jag cyklar Årstaviken bort och utefter Hammarbykanalen och sedan över Danviksbron och vidare bort utefter vattnet mot Finnboda, och sedan till Kvarnholmen. Nu kan man fortsätta via Nacka, Sickla och Hammarby Sjöstad och sedan hemåt, en väldigt fin och sjönära runda! Tidigare fick man cykla tillbaks redan i höjd med Finnboda, inte alls lika trevligt.. Igår var det signalreglering för bilarna, de hade endast ett körfält att samsas om på Kvarnholmssidan, men det är ju bara temporärt. Ha det fint på Ingarö! Är själv uppväxt på Djurö, lite längre ut.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Roligt att se vad som händer i Stockholmsområdets södra delar för mig som bor norrut. Kanske kan SL ta mig dit någon g gång, för en promenad.
/J-O
Svar från ehrsa 2016-06-22 10:44
Hej! Tycker absolut du skall ta dig dit! Åtminstone igår så gick SL:s linje 402 från Slussen till Kvarnholmens högsta del, där den har sin sluthållplats. Därifrån är det lätt och mest nedförsbacke att promenera via bron över till Nackasidan, och väl där så är det bara trappor ner till en strandpromenad bort till Nacka Strand, syns utefter berget på bilden med Vikinglines fartyg i bild. Därifrån går det också rätt många mindre båtar tillbaks till stan dessutom.. eller så tar man Nackabussar från Nacka Forum tillbaks mot Slussen.. Jag kommer i alla fall cykla en del här framöver, känns som bron knyter ihop det hela på ett trevligt sätt! Tack! Jan-Olof.
Hälsn!
Även om det handlar om en ny bro fastnar jag direkt för bilderna på silltruten. Klart att den ska ha smör men kanske inte ett fat också. Silona blev också oerhört läckra bilder.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-06-22 10:54
Hej! Tänkte ett tag om jag skulle jaga bort Silltruten, men.. äh.. den behöver också mat! Det såg ut som den verkligen har gjort det här med smöret tidigare.. den siktade in sig direkt, utan att tveka! Annars satt den bara och väntade på tillfälle uppe på ett sånt här utfällbart avlångt parasoll.. syns faktiskt i bild tre också. Det finns kvar en del industribyggnader på den här Kvarnholmen, kanske en del sparas och ingår i bostadsbyggnationen som pågår, och silorna tycker jag var extra fina! Tack! Lena.
Hälsn!