Att spegla det jag gillar.

"Döda pixlar" har man hört en del om, men..

Hur är det med "levande pixlar"? Det är det ingen som snackar om.. Blev varse det hela igår kväll framför min relativt nya bärbara dator när plötsligt en liten pixel/svart punkt i storlek med just en knappt synlig punkt plötsligt gav sig iväg på den också tryckkänsliga skärmen.. Försökte ta bort den med ett finger, men det gick inte..

Va, f--n! Är det en "bugg"? Eller ett "datavirus"? Eller nått skämtprogram som programmerat en liten mikroinsekt till att kuta runt på min skärm? Frågorna blev många! Skärmen reagerade som den skulle vid beröring, men insekten fortsatte att kuta runt, helt oberörd av att jag tryckte på skärmen där den var..

Det här var alltså en riktig insekt som befann sig i nån mycket tunn spalt ovanför det som projiceras på skärmen, men ändå innanför glaset, och helt opåverkad av att man trycker/drar på skärmen. Och var tusan kommer den ifrån? Ikväll har jag inte sett den.. Hoppas att den inte har polare..

Fotad med mitt makroobjektiv, utnyttjad till "max"..

Någon som vet vad detta är för en liten krabat, meddela gärna..

Mvh!

Inlagt 2014-08-26 22:41 | Läst 3287 ggr. | Permalink
Fästing kanske.
Svar från ehrsa 2014-08-26 22:58
Hej! Kändes som den var för liten och för snabb för att vara en fästing, men jag vet inte? Datorn (HP ENVY) har heller aldrig varit utomhus sen den införskaffades (mars -14), bor åtta våningar upp.. så hur har den där insekten kommit in dit, på insidan av skärmen..? Mysko! Tack för kommentaren!
Mvh!
Det är nog en vägglus, hehe, nä skojade bara, må gott, LO
Svar från ehrsa 2014-08-26 23:16
Ha ha, ja vad vet man? Vi får se om den dyker upp igen, den kanske följde med datorn vid inköp.. lever på pixlar och annat godis.. :-)
Mvh!
Det är nog programvaran som inte är ordentligt avlusad. Du får klaga hos HP :)
Det ser ut som en bladlus tycker jag. Men den var väldigt liten. Hoppas den inte går och kolavippar på något olämpligt ställe. Undrar vad försäkringsbolaget säger då?
Eller så kanske den bara gör nytta, som ålen i brunnen?
Svar från ehrsa 2014-08-27 21:55
Hej, tack för kommentaren! Ja, en rejäl avlusning kanske skulle behövas.. Den lille gynnaren verkar för snabb för att vara en bladlus, upplever såna som väldigt sega i sina rörelser, den här är väldigt snabb och väldigt liten! Gissar på en kroppsstorlek på kanske 0,2 mm.. Har dock inte sett den sedan i förrgår..
Mvh!
Mycket har man hart talas om men aldrig något liknande detta, märkligt:)
Svar från ehrsa 2014-08-27 21:58
Näe, samma här! Har heller aldrig hört talas om nått liknande! Man undrar vad den lever av..? Pixlar.. Kilobittar? Var uträttar den sina behov..? Hoppas i Papperskorgen.. eller i Skärmdumpen.. :-) Har dock inte sett den sedan i förrgår nu.
Mvh!
Ser ut som en vivel kallas även snytbagge.
Svar från ehrsa 2014-08-27 22:01
Hej! Googlade lite på Vivel, men det känns ändå tveksamt. Den lille gynnaren var väldigt snabb i förhållande till sin storlek, som jag uppskattar till kanske 0,2 mm, endast kroppen då räknad. Får se om han dyker upp igen, han kanske redan har dött nånstans, dom borde inte ha så långt liv kan man tycka..?
Mvh!
Var glad att du inte kör Mac. Äpplen drar till sig blomflugor :-)

Lite seriösare: Se inlägg i Datorn i Fokus
http://datorn.ifokus.se/discussions/53dbbd73ce12c45cac000e61-millimeter-innanfor-skarmen
Svar från ehrsa 2014-08-27 22:04
Ha ha! Nä, det verkar lite riskabelt med Mac.. :-) Tack för länken, det var intressant. Verkar som fler haft samma problematik tydligen.. Är glad om den inte dör mitt på skärmen nånstans, som en svart fläck som inte går att ta bort.. då kan man snacka om "död pixel"..
Mvh!
En alldeles äkta bug! Eller har du äntligen lyckats visa oss en datorvätte? Datorvättar är små varelser som ställer till alla de där obegripliga problemen i våra datorer. Det är säkert en sådan du lyckats plåta! ;-)
Svar från ehrsa 2014-08-27 22:08
He he, ja jag börjar tro att man äntligen avslöjat vad som ligger bakom de mystiska datorproblem som ibland kan uppträda.. Med den "finelektronik" som en dator innehåller så är den nog rätt så sårbar också.. vi får se om den dyker upp igen, men hittills så har jag inte sett den sedan i förrgår.
Mvh!
Christer Lindh 2014-08-28 11:41
aasaboe 2014-08-28 15:15
Precis! Fanns inte den bilden med i ett program om Grace Hopper för några år sedan? Jag har för mig att hon var inblandad i den händelsen. Kul med datorhistoria! ;-)

http://sv.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper och http://www.computerhistory.org/tdih/September/9
Svar från ehrsa 2014-08-28 20:21
Ok. får se det hela som datorhistoria.. och "buggen" har inte synts igen..
Mvh!