Att spegla det jag gillar.

Efter branden.. två år senare..

Så här såg det ut nu i veckan, efter den stora skogsbranden i Västmanland för snart två år sedan. Hälsade på min mor som bor nära det norra brandområdets gräns, hon tillhörde de som blev evakuerade i fem dagar, men allt gick bra! Även för katten..

*

Min 84 årige mors boende, med en trädgård som hon sköter själv..

*

Tog bilen och åkte några kilometer söderut till vägen mellan Hästbäck och Stabäck i den norra delen av brandområdet, ett brandområde som är så mycket större än det man ser här under..

Så här ser det ut den här dagen, en hel del låg markvegetation än så länge.. bilderna är tagna från bilen, i låg fart.

*

Kan inte hjälpa det, men det är ganska vackert nu.. man ser nån mil bort..! Det gjorde man inte förut, då var det bara skog här.. Hit skulle man nog kunna åka och fota norrsken vintertid för den som vill.. nu med fri sikt mot norr, så var det inte förut! Dessutom en bra bit från störande samhällens belysningar..

Sen åkte jag hem!    Tack för mig!

Inlagt 2016-06-18 19:07 | Läst 898 ggr. | Permalink
Intressant att se. Det blommar vackert efter en brand. Men fick markägarna någon ersättning?
Svar från ehrsa 2016-06-18 19:44
Hej! det var faktiskt riktigt vackert där nu.. naturen tar tillbaks.. Osäker på ersättningar, men jag tror det fanns en del försäkringar som täcker en del, sedan är det väl så att hälften av det här stora brandområdet kommer att lämnas ifred där naturen får sköta sig själv, medans den andra delen kommer att bli 'skogsbrukad' enligt sedvanligt mönster, men jag vet inte hur det är med just den här norra delen, om den lämnas ifred eller ej? Tack! Stefan.
Hälsn!
Vilken tur att det gick bra för hus och trädgård för din mamma! Det är inte så långt från Korsheden så några gånger har jag åkt där men inte än i sommar. Du får höra av dig när du är här uppe (0705-231707), vore roligt att ses IRL!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-06-18 22:18
Hej! Ja, min mor tillhör de som klarade sig bra även om hon blev evakuerad, men alla ställde verkligen upp för varann när den här branden pågick. Om hennes hus skulle brunnit upp så hade hon inte låtit bygga upp det igen, hon hade inte orkat det.. då hade det blivit en lägenhet istället i nån av samhällena närmast. Och det skulle definitivt inte ge samma 'livskvalitet' som nu.. Min mor bodde på hotell i Avesta under de här 5 dagarna när hon var evakuerad, och den vistelsen bjöd hotellet på.. det är fantastiskt! Ska definitivt ha dig i åtanke Björn, men jag vet att min lediga tid är oerhört begränsad (jobbar heltid fortfarande), måste nog gå i pension innan man hinner göra det man vill.. Tack, snälla Björn!
Hälsn!
Jag håller med, det är vackert. Någon tycker kanske det är hemskt att säga så, men jag tänker att elden tog något och gav något annat i stället. Men förstås, om det varit mitt hus som brunnit upp kanske jag inte skulle se det så...
Tur att din mammas fina hus och trädgård klarade sig, och katten!

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2016-06-18 22:36
Hej! Kai Thomas. Det är faktiskt en fin känsla man får när man åker upp lite på höjden utefter den här vägen mellan Hästbäck och Stabäck, även fast det egentligen är så mycket som är förstört här.. Plötsligt öppnar sig skogen och det känns som man är långt upp i Norrland, med den fria sikt som ofta finns där, beroende på höjderna i terrängen. Det är väl värt att åka dit om man är i närheten! Och bränder i naturen är ju egentligen något normalt, även om vi människor har lyckats hålla ner dessa de senaste 100 åren. Morsan är en tuffing även om den här branden var en rejäl 'prövning' för henne.. Man inser att allt plötsligt kan hända! Jag var själv uppe hos henne precis när hon fick komma tillbaks till sin bostad, och då flög fortfarande de utländska brandflygen och vattenbombade terrängen några kilometer söderut, väl synligt från morsans bostad. Men då var egentligen det hela över.. Tack!
Hälsn!
Åkte den vägen för ganska så precis ett år sedan, tror det är samma lilla röda stuga som jag också har på bild ;-) Fantastiskt att naturen ändå kommer igen, tänker ibland på alla som kämpat där i branden och har förstås träffat några av dom IRL i mitt jobb...
Svar från ehrsa 2016-06-19 10:33
Hej! Ja, jag kan tro att även du har tagit del av en hel del från denna brand, den var ju unikt stor så det är nog många erfarenheter som dras och som behöver delges många i den här 'branschen' nu efteråt.. för att kunna bli bättre nästa gång! Annars så är det väldigt fint där nu när det gått två år. Den fria sikten är det som gör det hela vackert! Annars är det ju alltid bara tät skog eller åkrar när man åker utefter vägarna.. det här bryter av den känslan! Tack! Sirpa.
Hälsn!
Det spirar och växer där nu, åkte i de trakterna i oktober 2014. Då fick man inte stanna utan jag gjorde som du, fotade då bilen rullade i sakta mak, då var det betydligt svartare fast redan då hade lite börjat växa.
En enorm svedjebränning blev det här. Intressant att se hur där är nu.
Var tvungen att leta reda på mina bilder och ser att även jag har den lilla röda stugan på bild. Då är det fällda björkar runt och betydligt svartare.
Svar från ehrsa 2016-06-19 22:50
Hej! Ja, det känns som det har hänt mycket med den lägre vegetationen bara på de här två åren, det såg riktigt fint ut nu tycker jag! Visst kommer det ta tid innan 'riktiga' träd har vuxit upp, så är det ju, men jag gillade verkligen den här 'öppna terrängen' som finns här nu, det har gett en ny dimension till landskapet känns det som! Hoppas faktiskt att det dröjer med högre vegetation.. Tack! Margareta.
Hälsn!