Att spegla det jag gillar.

En annan årstid, med ett starkare ljus..

Det blev en hel del fotande på gatorna här i Stockholm i somras, foton som jag inte hann/orkade att skriva några bloggar på.. Det var ju i längre perioder fullt upp med att bara försöka hantera värmen.. En hel del bilder här från stadens gator och torg från början på sommaren.. 

Reklam för en kommande TV-serie, jag såg den aldrig.. får reklam vara så här stort.. sett vid Hornstull..   Så fel dom hade där i maj.. vilket regn? Det var ju sol och för varmt hela sommaren!!

Stockholmsfiskare..

Se där.. en 'Läderlapp'.. eller Batman på utrikiska..

Måste ha varit en fredag den här dagen, det är då den här mannen brukar göra sina vandringar har jag läst.. annars så jobbar han på ICA..

Hmm..

Ser en viss likhet..

Alla gillar Evert Taube..

Evert igen..

Tack för mig!

Inlagt 2018-09-27 17:48 | Läst 2267 ggr. | Permalink
Synnerligen hög klass på dina bilder, precis som vanligt. Dessutom väldigt roliga att se, det är helt enkelt underhållande att bläddra igenom dom. Ofta använder du ju korta brännvidder men den här gången får jag intrycket att du använt tele, åtminstone till många av bilderna, är det korrekt uppfattat?
Funderar på detta med gatufoto. I min värld är en sån här serie gatufoto av hög klass, men har för mig att jag sett synpunkter på det. Bortsett från att gatufoto oftast är svv, hur ser du på dina gatubilder jmf med vad jag vill kalla klassiskt gatufoto? Eller annorlunda formulerat, har du provat att visa dina bilder i gatufotosammanhang? Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-09-27 18:57
Hej! Jag kikade lite på 'Exif' för de flesta av bilderna, och det är antingen 50 mm. eller 85 mm. som har använts på alla bilderna här. Men alla bilder är beskurna på något sätt och det gör ju sitt till för att det ska bli ännu lite mer teleperspektiv på de färdiga bilderna.. Visst finns det synpunkter på mina bilder från gatorna men det får man räkna med.. Jag tycker ju inte att det är så svårt.. i och med att jag använder min trådlösa fjärrutlösare och låter kameran bara hänga fritt fram på bröstet.. Det svåra är att hinna 'grovrikta' sig mot något man ser sticker ut.. En del tycker att man ska ta bilden med kameran vid ögat.. men då riskerar man att motivet/motiven blir påverkade av mig som fotograf och så blir det en bild som inte är spontan längre.. tycker jag! Min kamera hänger bara på bröstet/magen som på vilken turist som helst.. en del andra fotografer gillar inte den typen att ta fotografier från gatorna.. Jag brukar ha med mig c:a 250 st. foton hem från en eftermiddagspromenad från city och hem via Drottninggatan och Gamla Stan, men ibland har man inte känslan för att se det som skulle kunna vara ett motiv, man måste vara på 'humör' på något sätt.. Och många andra som tar gatufoton tar fantastiskt fina bilder med en extra 'knorr' dessutom, men jag tycker inte att det alltid behövs så mycket knorr just på gatubilder, det räcker ofta med människors mimik, uttryck, mode, gester, kroppsspråk.. så mycket mer behövs ofta inte! Och gärna 'oregisserade' och helt spontana bilder.. Jag har tagit den här typen av bilder i minst två år nu och ganska ofta dessutom, och jag har aldrig mött eller stött på någon som har haft synpunkter på detta av de som har hamnat på mitt minneskort, så uppenbart så fungerar det väldigt bra.. det känns heller aldrig konstigt att ta dessa bilder.. Läser ju här på bloggen ibland om andra som fotar på gatan som blir angripna eller ifrågasatta när bilder har tagits, det händer aldrig mig.. Men jag vet ju inte om jag träffat rätt när jag endast 'grovriktar' mig mot ett motiv och trycker av.. inte heller vet jag när bilden tas om skärpan hamnat rätt, den kan ha fastnat på något annat.. så ett visst svinn får man räkna med, bilderna tas ofta när både jag och 'motivet' promenerar, och det kan ställa till det för autofokusen.. Men väl hemma vid datorn så blir jag ofta positivt överraskad, dagens kameror klarar mycket, och för mig så är det en Nikon D750. Och nej, jag har inte visat mina bilder mer än här, det räcker för mig.. Och jag gillar färg, även om svartvitt också är fint! Tack! Björn.
Hälsn!
En omfattande kollektion. Fiskaren såg ju inte ut som man kan föreställa sej eller kanske förvänta sej. Gillar bilderna vid Taube men det finns också många andra som får mej att stanna upp och titta till lite extra. Du är bra på det här och jag gillar att dina bilder är i färg.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-09-27 19:53
Hej! Minns att fiskaren hanterade spöt till fullo.. Det finns en del 'turistfällor' i Gamla Stan, Evert är absolut en av dom.. Jag tycker att gatufoto i svartvitt också ofta blir bra, men dom bilderna känns alltid 'gamla'.. Det gör inte 'gatufoton' i färg.. Men det känns som det satts någon slags 'standard' på gatufoto från förr i tiden när det mestadels bara fanns svartvitt.. men så är det ju inte numera.. alla bilder tas väl i färg i digitalkamerorna, sen krävs det att man gör om den till svartvitt.. känns som ett onödigt steg! Men jag kan också gilla en fin svartvit bild, titta bara på 'LO:s' bilder eller Björn Thundals äldre bilder i svartvitt.. Tack! Lena.
Hälsn!
Jag har märkt att jag har börjat bli lite beroende av dina människoporträtt på gator och torg. Om du inte levererat på ett tag så blir jag lite besviken. Mycket beror det nog på att den tekniska kvalitén på bilderna är hög. Och sen är det alltid någon (ibland några) bild(er) som sticker ut. Så keep up your good work! Jag är som en fågelunge med gapande mun - mata mig!
Svar från ehrsa 2018-09-27 23:16
He he, det var väldigt roligt skrivet av dig! :-) Jag märker själv när jag går ute på stan utan kamera (jo, det händer titt som tätt..) då går jag ändå och 'synar' mötande människor för att se ifall dom sticker ut lite.. det blir lite av en vana och är rätt kul, och ofta missar man bra motiv.. så klart.. men det blir för mycket bilder att redigera.. Jag har mycket bilder kvar från sommaren.. dom dyker upp framöver som lite omväxling till natur/fågelbilderna. Fota i stan är riktigt kul det också! Tack så mycket! Ragnar.
Hälsn!
Ett gäng Riktigt snygga foton på en "vanlig dag" i Stockholm om jag får säga så :)
Svar från ehrsa 2018-09-27 23:20
Hej! ja, fast bilderna är från flera dagar.. i maj. Nästa 'gatubilder' framöver blir troligen från maj/juni, sedan finns en hel del bilder från juli.. augusti kommer också.. har ett antal bilder som inte är klara än.. det får bli lite 'höstpyssel'.. Och motiv det finns det.. Tack så mycket! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2018-09-28 15:04
Förstod nästan det ;) det låter bra, gillar dina "Streetphotography" bilder från Stockholm osv :)
Alltid så läckert få följa med dig på dina promenader i den stora staden där det inte saknas folk på gatorna som i vår lilla by där det kan vara helt folktomt ibland.
Tänk igen människa är den andra lik i vår Herres hage. Kanske skönt det.
Ha det gott på alla sätt
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2018-09-27 23:28
Hej! Tycker vi människor är fantastiska, och varje dag jag går ut på stan så är det 'nya' människor.. jag känner sällan igen någon.. det ska vara 'Läderlappen' då i bilderna ovan, honom känner man igen.. :-) Och det är alltid väldigt mycket med turister ute på stan, det gäller nog alla årstider nu för tiden.. så folktomt är det aldrig här.. men jag kan mycket väl förstå att det är så så fort man lämnar en större stad! Och variationen på människor är verkligen stor, sen är det nog så att det blir gärna de som 'sticker ut' lite extra som jag också gärna fotar.. så variationen i bloggen på människor kan vara rätt så stor, kanske större än i verkligheten.. eller inte.. hmm.. Tack! Gun-Inger. Roligt att du tittade in!
Hälsn!
Hej jan
Du borde inte vara ledsen om att du inte fick se den danska Netflix-serien "The Rain". Den har några imponerande tekniska scener - f.eks en översvämd Köpenhamn. Jag fotograferade lite medan de var i Roskilde här för att spela in för 2: a säsongen. Men historien själv är långlivad och för mycket "fantasy" till min smak.
Du har fångat många spännande "gatuporträtt" i denna serie. Jag tycker bäst om dem, där man också kan se något av den miljö där karaktärerna rör sig i. Number 15 är min absoluta favorit. De är alla vackra och med en vacker färgåtergivning.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2018-09-28 11:34
Hej! Aha, det var en Dansk Tv-serie.. jag kollade aldrig upp det.. jag har inte 'Netflix', annars så gillar jag Danska TV-serier! Det brukar alltid vara väldigt bra skådespelare! Men ibland är det jobbigt att behöva 'låsa' sig med en TV-serie en viss tid på en viss dag.. Tack! Erik. Det finns mycket att fota på gatorna här under sommaren..
Hilsen!
Många fina bilder och det är speciellt en som sticker ut och det är bilden med shorts grabbarna, den är häftig. Annars är alla dina bilder mycket bra som vanligt och jag kan bläddra igenom många gånger och hitta nya detaljer.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2018-09-28 11:37
Hej! Det finns mycket motiv här på gatorna, egentligen under alla årstider men så klart ännu mer under sommaren! Tror de här grabbarna måste ha varit något slags idrottsgäng.. dom ser så vältränade ut.. men jag vet inte! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Många härliga bilder från sommarstockholm. Lite "minnenas kavalkad" - trevligt. Och snygga i färg. Ibland är sv/v bra och passar, men det kan också bli lite "sökt".
Torde räcka till och passa till en bok!?
//GöranR

PS: Finessen med serier via Netflix är just det att du inte är bunden till bestämd tid, utan kan titta när det passar dig...
Svar från ehrsa 2018-09-28 17:37
Hej! Visst är det så.. känns som man 'sticker ut' när man fotar med färg från gatorna, det är lite lustigt! Det har blivit nån slags standard att det nästan alltid måste vara svartvitt.. Man förstår ju att det var det som gällde förr när film var dyrt och färgfilm ännu dyrare, ofta med sämre hållbarhet dessutom.. men så är det ju inte numera.. Svartvitt kan vara snyggt, men det känns ofta som att bilden är äldre än vad den kanske egentligen är.. Tack för info om Netflix, kände inte till detta! Har svårt nog att hinna se det jag vill bara på SVT1 & 2, och lite TV4.. Tack! Göran.
Hälsn!
Fin bildserie! Jag är ingen expert men för mig är det här gatufoto. Till skillnad från de förnedrande bilder på utsatta personer som förekommer här på fotosidan. Kul med läderlappen!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-09-28 22:39
Hej Visst är det här också 'gatufoto', absolut! Men 'traditionen' säger väl egentligen att det helst ska vara svartvitt och gärna nån slags 'knorr/händelse' i bilden, och tyvärr som du säger ibland med bilder på ganska 'utsatta' personer.. Det kan bli bra det också, om det görs med respekt.. Själv brukar jag undvika att fota 'utsatta' personer.. Jag tycker också att det ofta räcker med människors uttryck, mimik, kroppsspråk, och mode för att en bild ska bli bra! Vi människor är fantastiska på att 'visa upp' oss utan att det behöver hända så mycket mer, men givetvis är det roligt om det finns någon liten 'knorr' i bilden också.. Läderlappen är fantastisk.. tänk att en vuxen man går omkring så där på Drottninggatan på fredagar ibland.. Något mystiskt är det.. Själv så bryr jag mig inte så mycket om vad som är 'gatufoto'.. jag bara fotar det som jag tycker sticker ut lite extra under mina promenader hem genom stan.. och blir rätt så förvånad hemma vid datorn att jag lyckats.. dessutom i färg! :-) Tack så mycket! Johnny.
Hälsn