Att spegla det jag gillar.

En dag på skäret.. Del 1

Nåja, en hel dag kanske det inte blev, men säkert tre timmar i alla fall.. Ön är Tärnskär nedanför Nämdö i Stockholms södra skärgård, ses här: http://kartor.eniro.se/m/qtCVZ . Här finns alltid mycket att se vad gäller fåglar, vilken årstid som helst på året!

Det här var mitt första besök här för året, och jag brukar alltid gå ett varv runt ön för att se vad som bjuds på. Och 'alla' häckfåglar verkar vara här i år igen, t.ex. Skräntärna, Kustlabb, Gråtrutar, Silltrutar, Havstrut, Rödbenor, Strandskator, Större Strandpipare, Roskarlar, Grågäss, Skedand, Vigg, Knölsvanar, det finns fler som jag inte kommer på just nu.. Andra fina besökare denna dag var ett par Gravänder, som inte ses varje år här! Även en Brushane och en Mosnäppa var en av besökarna här. Den sistnämnda var rätt många år sedan jag såg senast!

Här följer en hel del bilder från mitt besök på ön, när jag gick mitt varv där, och bilderna kommer i den ordning jag tog dem under min promenad, och inte i någon slags ordning rent artmässigt! Det här är en fortsättning på min förra blogg som visade resan dit, som kan ses här: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/resan-ut-kan-vara-nog-sa.htm .

Eftersom man scrollar sig neråt i bloggarna bland bilderna så väljer jag att ha min text ovanför bilderna, det känns konstigt annars.. känns som ögonen inte riktigt gillar att ha texten under bilderna, så upplever jag det!

Efter lunchen här, så gick jag mitt varv i sakta mak runt ön..

Det började fint med ett Gravandspar, nästan lika stora som gäss.. ses mycket på Öland och Gotland, men sällan här i Stockholms skärgård..

Brushane

En del Ejder sågs flyga söderut..

En Smålom sträckte förbi norrut..

Och så Tärnorna förstås.. Silvertärnorna som troligen gett ön dess namn.. alla har inte kommit än men dom flyttar långt.. från sydliga polartrakter..

Kustlabb som är en tuffing.. parasiterar ofta på måsar och tärnor genom att sno deras redan svalda mat.. ofta i luften.. Har sett detta flera gånger!

'Kolla på den..'         Gråtrutarna har ju som vanligt sin koloni på berget borta vid NO-udden..

Här finns även en Silltrut med i bild..

Men just där finns också världens största tärna häckandes.. Skräntärnan, som är lika stor som trutarna och inger en hel del respekt med sin kraftfulla näbb!

Om jag minns rätt så fanns det något ringmärkt exemplar som blev 30 år gammal..

Bara havet utanför..

Roskarlar ses allmänt här..

Så även Rödbenor..

Det finns inte så mycket buskar eller träd här, men här är en Rönn som tillkommit det senaste decenniet, där kan en del småfåglar hålla till under flyttider..

Har svårt att artbestämma denna sångare.. där ute tyckte jag det var en Lövsångare först, men kanske det är en Sävsångare.. eller..? Sångare är svårt!

Småskrak

Mer Rödbena..

Mycket 'blurr' i luften nu när det är varma dagar..

Fortsättning följer..     Tack för mig!

Inlagt 2016-05-20 23:33 | Läst 1619 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Utomordentligt fina bilder och en strålande dag! Hade jag sett så många arter på samma ställe hade jag nog inte klarat ut någon! Är det din gummibåt på första bilden, har du den liggande nånstans i skärgården? Trevlig fortsättning på helgen Jan!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-05-21 22:05
Hej! Ja, det är min 35 år gamla gummibåt.. den ligger på inhägnat område på Bullandö Marina längst ut på Värmdö, öster om Stockholm. Där ligger den på en 'båtkärra' med presenning runt sig, så i princip är den alltid 'vinterförvarad'. Med bil med dragkrok så går den att sjösätta efter 20 minuters småfixande. Går även att sjösätta manuellt, men tar lite längre tid då. Ungefär samma tid tar det vid hemkomst innan allt är återställt. Och visst ser man många fågelarter när man åker ut så här.. men det är inte alltid jag heller känner igen allt.. våra 'sångare' är ofta svåra, och dom gömmer sig gärna i buskage dessutom! Hör man deras läte så kan det underlätta mycket, men ofta är dom tysta tyvärr.. Ha det bra du med i det fina försommarvädret!
Hälsn!
Ser ut som en väldigt trevlig utflykt med många lyckade bilder
Svar från ehrsa 2016-05-21 22:08
Hej! Det var väldigt skönt att få åka ut hit igen! Första turen på våren är alltid väldigt speciell, den ger en fin känsla! Och brist på motiv blir det aldrig där ute.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Vilket gäng härliga bilder ! Du fick vackra timmar där ute med fin utdelning.
Gravänder såg vi mycket av på Öland, jag har aldrig sett dom förr vad jag kan minnas. Dom är verkligen vackra.
I min senaste blogg så lade jag för första gången texten under bilden, har alltid lagt den över tidigare och så kommer jag nog att göra i fortsättningen. Tycker man vill läsa texten före innan man ser bilden.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2016-05-21 22:24
Första promenaden på den här ön är alltid speciell.. Jag har varit här så otroligt många gånger sedan 1982 när jag var där i juli för första gången, och den här ön bjuder på väldigt mycket fint, och det gäller alla årstider! Nu hade jag inte varit där sedan 8:e augusti förra året.. då känns det väldigt speciellt! Och besviken blir jag aldrig! Vad kul att du fick se Gravänder på Öland dom är ju ganska vanliga där, jag tycker också att dom är fantastiskt fina! Dom påminner mig just om Öland, det var där jag såg dom första gången, kanske att det var 1980..? Dom känns väldigt exotiska på något sätt, man tycker knappt att dom hör hemma i Sverige.. Öland känns ibland som det inte är Sverige, gäller även Gotland tycker jag! Gravänder har jag kanske bara sett fem gånger över huvud taget i Stockholms skärgård..

Jag tycker precis som du när det gäller texten över bilden! Jag får ett 'ryckigt' betraktande när jag scrollar mig neråt, när texten placerats under bilden.. och jag vill också helst läsa texten innan jag ser på bilden, tycker det känns mest naturligt! Har man lagt in en höjdformatsbild så måste jag först scrolla ner under bilden för att läsa texten, och sedan scrolla tillbaks uppåt för att se bilden eftersom en höjdformatsbild oftast inte ses i sin helhet.. Jag är ingen 'fanatiker' vad gäller detta, jag går bara efter hur det känns när jag tittar på en blogg och dess bilder, och för mig känns det 'kantigt' när texten ligger under bilderna.. Tror att många 'fastnat' i bokformatet vad gäller hur texten placeras.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!