Att spegla det jag gillar.

En septemberdag i ytterskärgården..

Planen var att åka till min favoritö Tärnskär och se vad den har att bjuda i fågelväg denna årstid.. det brukar kunna vara mycket! Till Tärnskär kom jag i det fina vädret, men iland kom jag inte.. Så är det ibland när det kommer 'gamla' dyningar inrullande från öster.. dyningar som då omringar ön och gör en landstigning omöjlig.. det har hänt mig många gånger genom årtiondena! Det gjorde också att det inte blev något besök nere vid Sälberget heller, tyvärr.. Men vädret var härligt och vindarna svaga och dessutom riktigt varmt i luften! Istället fick det bli ett besök på Kastön några kilometer söder om Tärnskär, en ö med fina Tallar som inte liknar andra, formade av väder och vind på ett sätt som antagligen skulle få de flesta skogsbolag att gråta..

En del bilder på vägen ut.. under veckan som var..   Knipor.. om några veckor brukar det dyka upp en hel del Salskrakar just här, som brukar stanna vintern ut om inte isen lägger sig..

Det var en del seglare ute trots att det är slutet på september..

En fin gammal 'skuta', framför en av Anders Zorn och Bruno Liljefors välbesökt ö.. Bullerö!

Väl ute vid Tärnskär så gick dyningarna för höga.. och bröt över de flesta grynnor..

Och även in i det lilla inloppet till lagunen på ön.. tyvärr!

Här var det lugnare.. ett kort stopp på Manskär!

Sedan blev det Kastön..

Gick in på ön och fotade några av de fina Tallar som växer här..

Kan säkert benämnas urskog.. det är inga unga Tallar som växer här!

Inga stora antal med örnar denna dag.. men åtminstone en visade sig fint under hemresan!

Hemresan brukar bli extra fin med de trånga passagerna i Jungfruskärsområdet utanför Nämdö.

Tack för mig!

Inlagt 2017-09-30 22:53 | Läst 2390 ggr. | Permalink
Fantastiskt vackert ute bland öarna, en totalupplevelse att leva på länge. Och ett riktigt äventyr. Skutan med röda segel är ett populärt motiv för både målare och fotografer sen flera hundra år.
Svar från ehrsa 2017-10-01 21:46
Hej! Visst är det så.. det finns så otroligt mycket vackert här ute i ytterskärgården, det är verkligen en 'totalupplevelse'! Egentligen finns det hur mycket motiv som helst här, men jag tror ibland att jag kanske har blivit lite hemmablind, har varit här så väldigt många gånger.. Synd att det inte gick att nå Sälarna, det är två år sen jag var där senast.. nu blir det tidigast nästa år, efter 15/8 när 'sälskyddet' upphört.. Nu blir det ingen mer båttur i år för mig.. har för lite ledighet för det, och dagarna blir inte längre.. Kanske Zorn eller Liljefors har målat denna skuta.. vet inte om det är en nytillverkad eller en renoverad gammal? Tack! Stefan.
Hälsn!
Det blev många vackra bilder från Stockholms skärgård, och bilderna på Martallarna gillar jag liksom bilden på Segelskutan.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-10-01 21:53
Hej! Visst är dom fantastiska dessa gamla Tallar! Säkert formade för längesedan när övrig vegetation var lägre och dom blev utsatta för mer 'väder och vind' än dom blir idag.. Det finns dessutom många fler fantastiska Tallar där än vad jag visade på bild här.. Segelskutan såg jättefin ut, det kan vara en 'nybyggd' vedskuta, som här: https://www.google.se/search?q=Vedskuta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi9y-KXmdDWAhVsJJoKHU5jCyEQ_AUICygC&biw=1280&bih=647&dpr=1.5 Tack! Stig. Ha det bra!
Hälsn!
Tack för turen, du bjuder på fina bilder. Ser inte ut att vara så mycket höst men det finns väl få lövträd där ute. De väderutsatta tallarna är fina.
Svar från ehrsa 2017-10-01 21:57
Hej! Faktum är att 'hösten' brukar komma senare ute i ytterskärgården, vattnen där ute höll c:a +14° vilket gör att nätterna är fortsatt ganska ljumna och det förlänger sommaren lite extra.. Annars så finns det mycket Björkar där ute och dom brukar gulna fint lite senare! Tallarna är fantastiska, såna ser man sällan här på fastlandet.. Tack! Catharina.
Hälsn!
Otroligt fina skärgårdsbilder och tänk var du kan nosa dej fram med din lilla båt. Mycket stämningsfulla bilder och en praktfull örn på det. Inte illa minsann.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-10-01 22:03
Hej! Lena. Ytterskärgården är fantastisk, jag vet inget finare än detta i hela 'östra Svealand'.. Men det är inte så lätt att nå om man inte har egen 'liten' båt.. I stort sett så tar jag mig fram där annars bara kajaker tar sig fram.. Den här dagen kan jag leva på till nästa säsong, även om det hade varit fint att kunna ta sig iland på Tärnskär.. Men det är alltid 'havet' som bestämmer detta, inte jag.. Men det finns ändå så mycket fint här så det räcker och blir över.. Tack! Lena.
Hälsn!
Egentligen måste det vara idealiskt med en så liten båt om man vill komma till överallt. Inte större än att det går att paddla vissa bitar när man närmar sig en ö men ändå stor nog för motor. Fast man får inte vara för bekväm förstås. Härliga bilder från en solig dag ute på vattnet, det syns att du kan skärgården.och du blandar miljö och fågelbilder på ett sätt jag gillar,det blir både fågelbilder och miljö och andra naturdetaljer. Vackert och roligt att läsa/titta!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-10-01 22:15
Hej! Det är helt rätt! Storleken på båt är helt idealisk för mina behov, och den är mycket bekväm att åka i! Jag åker numera inte ut om det blåser mer än 7 m/s, annars blir det för 'stampigt' om man tvingas ta vågor rakt framifrån, från sidan eller andra riktningar är det dock sällan några problem! Och båten är inte tyngre (om jag plockar ur den) än att jag kan dra upp hela på en klippa (med hjälp av hjulen på akterspegeln) om jag skulle vilja. Och jag tar mig ofta fram där annars bara kajaker kan glida fram.. De här områdena där jag rör mig behöver jag inte ens titta i sjökort, inte ens där det är trångt mellan öarna, jag har åkt där så många gånger så jag vet var grynnorna ligger.. men jag har ändå en liten frilufts-GPS med fullständigt sjökort i som hjälper mig om jag blir tveksam.. Förra veckan bjöd verkligen på ett sensommarfint väder där ute! Det behövdes nästan inga extra kläder alls! Tack Björn för att du kikade in!
Hälsn!
Det är ju så fint i skärgården, som du också visar. Kastön verkar vara en trevlig plats, väl värd att besöka.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-10-01 22:21
Hej! Hela ytterskärgården där ute från Bullerö i norr, ner till Kastön/Biskopsö i syd är fantastiskt fint! Ett eldorado för en 'paddlare' även öområdena längre in, vid Jungrfruskär är helt fantastiska! Kastön bjuder på mycket fin vildmark där Sälberget med sina Gråsälar ligger inom synhåll, även om det ändå är en bit ut dit.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Stockholms skärgård är fantastiskt! Tjusande vackert som överallt i skärgård i alla årstider också.
Roligt att läsa din blogg och dessa bilder! Hälsn! Lasse
Svar från ehrsa 2017-10-01 22:28
Hej! Det är helt rätt! Skärgården är verkligen fantastisk, på ett sätt som väldigt många inte vet om tror jag! Det krävs egentligen en egen liten båt för att kunna uppleva det hela, eller en liten kajak.. Åker man med Waxholmsbolaget eller andra bolag kommer man ofta bara till de större öarna.. och det är inte riktigt samma sak.. Och det stämmer verkligen med 'alla årstider' som du säger! Tack själv Lars Ove för att du tittade in!
Hälsn!
Tack för den känslan det gav!
Mycket fint!
Svar från ehrsa 2017-10-02 10:35
Hej! Tack Gunnar för att du skriver detta! Och som så ofta så är det ju egentligen ännu finare än vad som framgår av bilderna.. Fast 'man' försöker ändå att förmedla det så bra det går, det är ofta det som är så roligt med foto, att försöka få med sig känslan hem..
Hälsn!
GunnarW 2017-10-02 11:53
Jag vet att det är än bättre IRL. Känslan finns i mig och väcks av dina bilder som mycket enkelt, tack vare att de är så bra, griper tag. Nu har jag inte varit just där men känner ändå igen mig.
Mycket trevliga bilder från skärgården, måste vara trevligt att ha tillgång till båt där ute, saknar verkligen att ha båt även om när jag hade båt så var det i Mälaren men det var trevligt det med :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2017-10-02 10:51
Hej! Fredrik. Skärgården, och då menar jag den 'yttre' är verkligen fantastisk, speciellt den här årstiden! Det händer så mycket med fågellivet där, tusentals Alfåglar kommer ner från norr och intar sina övervintringsområden, Snösparvar börjar dyka upp, Salskrakar kan finnas flera tiotals på sina specifika områden, Vinterhämplingar, ja det mesta i vinterfågelväg finns där egentligen! Och dom kan finnas kvar länge under vintern om den inte blir för isig och kall, då drar dom väl bara ytterligare lite mer söderut.. Och det är fantastiskt att ha den här lilla båten som går att åka ut med nästan året runt, om isarna inte lägger sig för mycket. Men nu blir det ingen mer tur förrän tidigast nästa vår, har för lite ledigheter, och 'logistiken' är inte heller lätt med väder och korta dagar och annat.. Mycket ska klaffa, som det gjorde under den här dagsturen, även om dyningarna inte var med i planeringen! Men det är alltid havet som 'bestämmer'.. Mälaren i all ära men det är alltid de yttre öarna i skärgården som är bäst, det är den 'linjen' som de flesta flyttande fåglar följer, både vår och höst känns det som! Tack!
Hälsn!
Jättefina bilder på jättefin ytterskärgård.

Har minnen för livet därifrån fast det var länge sen nu ....... iallafall väcktes de upp med dina bilder. Tack!
Svar från ehrsa 2017-10-02 21:12
Hej! Vad roligt att du också har varit i området där! För mig som har båten på en kärra på Bullandö på Värmdö så är det det finaste området inom rimligt avstånd därifrån! Jag har åkt mycket även i alla de fina norra skärgårdarna som finns, men dit är det längre att åka och nu är det längesedan jag var åt det hållet, tyvärr.. Men bland alla öar i skärgården så är det ingen ö som slår Tärnskär med dess yttersta läge, och därmed den stora dragningskraft som ön har på många fågelarter, speciellt i flyttider som nu! Men som jag skrev, denna gång gick det inte att ta sig iland.. Havet bestämmer.. Men det finns ändå så väldigt mycket fint här i området, som Kastön t.ex.. Kul att det väcker minnen, skärgården glömmer man aldrig! Tack! Måns.
Hälsn!