Att spegla det jag gillar.

En synnerligen fin cykeltur..

Ibland stämmer allt! Som det gjorde nu i veckan.. Jag är ledig, det är sommar och varmt, det är varmt i vattnet så att man kan bada, och man bjuds på flera fina natur och djurupplevelser under cykelturens färdväg.. Allt detta kombinerat med drygt fyra mils cykling! Mer går inte att önska under en dag.. Förra året gick det inte att göra detta en enda gång för mig..

Denna cykeltur gick genom Erstaviksskogarna i Nackareservatet på fina grusvägar bort till Erstaviksbadet, och sedan en annan grusväg tillbaks. Områden där jag varken ser eller hör nån biltrafik..

Här kommer en hel del bilder från denna dag! 

Det började redan i höjd med den Näckrostäckta Dammtorpssjön..

 med denna Ormvråk som visade upp sig fint..

Plötsligt fällde den ihop vingarna och började dyka..

Jag har nog aldrig tidigare sett de här 'vingklaffarna' som bildas i framkant på vingarna.. måste nog vara något som ökar precisionen i flygningen, vid dykning..

Och här börjar det riktigt fina.. Vid infarten från Ältavägen mot Erstaviksskogarna!

Ormbunkar stora som träd..

Härliga bilfria miljöer..

Plötsligt såg jag den.. En sällsynt Aspfjäril! En av våra största fjärilar, där honorna kan nå ett vingspann på 9 cm.. Håller mest till uppe i trädkronorna, men kommer gärna ner till grusvägar för att 'dricka' fukt.. har jag läst! Har sett denna stora och vackra fjäril i detta område tidigare, men det är några år sen..

Cyklade vidare, och hamnade vid 'Fingals planka'.. mannen som bar hit den heter Fingal, och han använder den till att sitta på när han är ute och går med sin hund! Ett fantastiskt rastställe där jag lånat plankan ett antal gånger.. här kan man bara sitta, eller ligga på plankan länge!

Här brukar man nästan alltid se Dovhjortar, som går fritt här.. och mycket riktigt!

Och här bor de som äger dessa fina marker, och hjortar.. Erstavik

Mot badet!

Så dök det upp ännu en Aspfjäril.. fantastiskt!

Framme vid Erstaviksbadet..

Ingen trängsel..

Jag gissar att det är 22° i vattnet, så mitt första dopp för året gick lätt..

En stor familj med Storskrakar simmade sakta förbi nedanför mig..

Men blev lite skrämda av denna, som närmade sig..

Storskrakar är mästare på att springa på vatten för att komma undan..

Cyklade sedan hemåt efter ett par timmars sol och bad, och hade turen att stöta på denna fina Kopparödla!

Det är några år sedan jag såg en senast..

Innan jag lämnade Erstaviksskogarna passerade jag detta fantastiska vattenhål..

En naturlig källa med rinnande kallt vatten sommar som vinter, vid Sjundasjön..  Välbehövligt, jag var törstig! -

Dessa bilder är tagna med mitt Nikon 28 - 300 mm. zoom, ett objektiv som inte är det 'skarpaste i lådan', men ändå det bästa för 'allroundfoto', med hyfsat låg vikt..     Tack för mig!

Inlagt 2016-06-24 17:57 | Läst 1546 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Verkligen en attans fin cykeltur! Att cykla är en härlig känsla. Har aldrig sett vråkens vingklaffar förr. Inte heller aspfjärilen. Fint du visar det. Många år sedan jag såg en kopparödla.
Svar från ehrsa 2016-06-24 22:12
Hej! Ja, det var verkligen en högvinst den här dagen! Ser ut att bli fint imorgon också här med bra värme, så det kan bli en repris på denna cykeltur.. Samma var det med mig, har aldrig sett en Ormvråk med dessa 'vingklaffar' tidigare.. men som boende i staden så ser jag också väldigt sällan Ormvråkar.. Aspfjäril har jag nog sett två gånger tidigare, men det är nog 4 år sedan senast. Den är verkligen stor, klart större än Påfågelöga t.ex! Den känns inte riktigt Svensk på något sätt..! Det är flera år sedan jag också såg en Kopparödla, tror inte jag fotat någon förut ens.. så det var verkligen en ovanlig dag! Tack! Stefan.
Hälsn!
Ser ut som ni har fina cykelvägar utan biltrafik. Mycket sommar i dina bilder. Skrakarna påminner mig om en gång när jag såg kanske 200 skrakar som fiskade. Dom gör det genom att plaska riktigt ordentligt för att skrämma och förvirra fiskarna. Plötsligt kom det en örn och skrämde iväg skrakarna. I rädslan tappade skrakarna sina fångade fiskar som örnen sedan plockade upp.
Sten
Svar från ehrsa 2016-06-25 10:29
Hej! Sten. Den här cykelturen som jag försöker göra varje sommar, gärna flera gånger om vädret tillåter.. är verkligen en sommarupplevelse i kvadrat! På de knappt två milen (enkel resa) får man se väldigt mycket som är vackert! Sjöar, riktigt fina skogar, ängar och slutligen en av havets innersta vikar.. och när man lämnat bilvägen så är det bara hård och fin grusväg att cykla på, avstängd för all biltrafik utom för de som äger de stora markerna, det är hur fint som helst där nu! Och dessa stora Aspfjärilar gör upplevelsen extra fin! Roligt att dom finns kvar, det är nog 4 år sen jag såg en senast.. Och skrakarna är roliga, med sina jättekullar av ungar! Och det är nog bara dom som springer så här intensivt på vattnet, vad jag har sett i alla fall, och dessutom väldigt långt om så behövs.. Jag har också sett skrakar i flock som tycks jaga 'organiserat', men dock aldrig i samband med en örn.. Naturen är fantastisk! Jag ska göra en 'repris' på min cykeltur idag, det är redan 25° i skuggan och det känns rätt kvavt! Ha det bra!
Hälsn!
Ett gäng fina bilder och naturfoto från din cykeltur.
😊
Svar från ehrsa 2016-06-25 11:11
Hej! Det var en riktig höjdardag.. en sån dag man behöver lite då och då för att det ska kännas extra bra! Kändes som både väder och natur bjöd på sig lite extra.. Hoppas du också har såna dagar ibland! Tack! Hans-Åke.
Hälsn!