Att spegla det jag gillar.

Från både närtid och närområde..

Ja, nu är det i stort sett som mörkast, och jag hinner aldrig ut förrän det börjar mörkna, det är bara att inse.. men nu dröjer det inte så länge förrän det börjar vända.. Man får se fram emot att Jul och Nyårshelgerna har passerat så blir det nog bättre, kanske det har blivit vinter då dessutom..? Här är dock bilder fotade när solen råkade skina.. Fotat med 200-500 mm.

Som rubriken antyder, lite bilder från närområdet Tantolunden på Södermalm.. Nötskrikorna ses regelbundet..

Är man törstig så kan nattens frost finnas i smält form i en hängränna..

Nere vid Årstaviken säljer Gösta bra med korv.. hög kvalitet på den! Gärna med surkål som tillbehör.. eller annat..

Många är ute och rör på sig en helgdag..

Andra sitter och njuter i solen..

Uppe i lunden så spisar en kompis till 'Hasse hare' frostigt gräs..

Inga Steglitser här denna gång..

Plötsligt hördes kraxande Kråkor och irriterade Skator.. tyder på hök.. det slår aldrig fel! Ser dock ingen här..

Men väl hemma så såg jag i datorn att det fanns en Duvhök med tvärrandigt bröst, en 'vuxen' individ med andra ord..

Och där försvann den bort över hustaken vid Hornsgatan..

Vid samma promenad dök plötsligt en till Duvhök upp.. den kom inflygande från NV..

Jagad så klart..

Det här var en ungfågel, med sina droppformade fläckar på bröstet..

Den landade i ett träd ganska nära..

Men flög straxt igen..

Sen flög den runt lite så det blev bilder från flera håll..

Sen kom det ett par Knölsvanar förbi i solens sista strålar..

Tack för mig!

Inlagt 2018-12-13 19:53 | Läst 543 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Jan.
Jeg længes også efter både lysere dage og gerne også lidt varmere :-)
Som sædvanlig en masse flotte fuglebilleder. Jeg kan især lide nummer 1 - 4 - 12 og 27.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-12-13 22:23
Hej! Ja, de här bilderna togs när solen råkade skina här, det är man inte bortskämd med.. det är bara nån vecka tillbaks! Men nu får vi se framåt, snart har vi nått vintersolståndet..! :-) Tack så mycket Erik!
Hilsen!
Det var en lång rad härliga bilder. Känns märkligt att se att nötskrikan anpassat sig för stadslivet, den känns som utpräglad skogsfågel för mig. Den är så fin i fjäderdräkten. Den kråkplågade höken ja, såg en gång när en glada tröttnade på en kråkas ryckande i stjärtpennorna, den snodde snabbt om och gav kråkan en fet smäll.
Svar från ehrsa 2018-12-13 22:29
Hej! Ja, dom är tagna nån vecka tillbaks när solen råkade skina.. :-) Det blir ett väldigt fint och lågt ljus den här årstiden, bara solen är framme.. och motiven finns ju där! Jag tycker att jag ser nått fint att försöka fota varje gång jag går upp i Tantolunden här, kanske det skulle bli ännu bättre om det blev lite vinter dessutom.. Saknar Sidensvansarna hittills i år, men dom kanske dröjer till efter årsskiftet, det finns ju mycket med äpplen på fler ställen än bara här.. nu ser jag mest Björk och Koltrastar som saktar käkar upp äpplena.. Jag tror också Duvhöken här säger ifrån när den får nog.. den tar säkert Kråkan då helt enkelt.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Du har ju fått mycket fint under den ljusa perioden.
Svar från ehrsa 2018-12-13 22:34
Hej! Ja, jag tycker det 'händer' saker här uppe i Tantolunden nästan varje gång går upp där.. men det är inte alltid som allt är 'fotomässigt' för det.. Men när solen skiner brukar jag ta en runda, chansen till bra bilder ökar rätt mycket när solen lyser! Tycker det är lite mer fart på fåglarna då också, men det kanske är inbillning.. man kan i alla fall hålla sig på lite lägre ISO.. det är bra! Problemet är att jag sällan kommer ut i tid.. sen går solen plötsligt ner.. Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2018-12-14 09:20
Om du ger dig ut efter att julkalendern har gått, så har du en nästan full dag :). Fördelen nu är att man lättare kan vara på plats för att fånga soluppgången än på sommaren (om det är sol förstås). Jag jämförde mellan Skåne och Stockholm och det är inte så stor skillnad på morgonen 8.33 vs 8.38 men på eftermiddagen är det 15.36 vs14.46, så du har rätt det blir fort mörkt där uppe
Roligt med höken! Det är inte så ofta man kan se den längre än några sekunder. De fina rundflygningsbildena av höken visar teckning och mönster väldigt fint.
/MA
Svar från ehrsa 2018-12-13 23:26
Hej! Får en känsla av att hökarna här i mitt närområde är rätt så vana vid människor så dom bryr sig inte så mycket att 'vi' finns här.. Jag har mött Duvhöken flera gånger när den kommer flygande i 'huvudhöjd', och den passerar kanske bara 5 meter ifrån.. men då hinner jag aldrig fota.. :-) Här la den sig och cirklade rakt ovanför, det är man tacksam för.. batteriet tog dessutom slut mitt i det hela, jag hann ändå byta och fortsätta att fotografera.. ibland överraskar naturen positivt! Ganska ofta t.o.m.. Tack! Mats.
Hälsn!
Du har ovanligt mycket rovfåglar hos dig. Men dom lockas naturligtvis av mängden mindre fåglar som har gott om mat kring kolonilotterna. Antar att det är mest unga hökar även om det var en gammal med här. Jättefina harbilder.
Sten
Svar från ehrsa 2018-12-14 10:57
Hej! Ja, Duvhökar ser jag nästan varje gång jag går en runda där.. Det växlar mellan ung eller gammal Duvhök, men det känns som jag har mer unga en gamla individer. Ett flertal tillfällen så möter jag en hök som kommer flygande nära och på låg höjd, men dessa hinner jag aldrig fota.. så det är bara dom 'långsamma' eller de individer som sitter i ett träd som jag hinner få bild på.. Tror också att jag ser högst en Sparvhök på tio Duvhökar.. Och sen är det precis så som du säger 'fåglar drar fåglar'.. och sist kommer hökarna! Är jag uppmärksam så ser jag dom varje dag här i närområdet, det kan vara också att jag ser dom från mina lägenhetsfönster, jag bor ju så nära Tantolunden! Alla kolonilotter här har en stor variation på växter med diverse olika fröer som många av småfåglarna gillar, dessutom är det ett flertal Kolonistugeägare som dessutom har en regelbunden matning av fåglarna, när jag går bland gångvägarna här så passerar jag ofta dessa matningar och många gånger så ser man även andra ovanligare arter nära dessa matningar, även om dom fåglarna (Rödhake, Gärdsmyg) inte ses på själva matningen så finns dom i närheten.. Tror dom känner en trygghet i att vara nära andra småfåglar även om det inte är samma art.. Haren var väldigt fin, den var så fräsch i pälsen! Och orädd, jag är kanske 5 meter ifrån.. Tack! Sten.
Hälsn!
jättefina bilder, allihop. Suget växer efter varje gång man ser sådana här foton :)
Svar från ehrsa 2018-12-14 11:04
Hej! He he, förstår hur du känner.. var på 'Rajala' foto här i Stockholm igår, kände på en Z7 men den kändes lite tveksam för att den 'laggade' lite.. såg också att dom hade en beg. D500 som kostade 15 000:-, men samtidigt så säljs en ny för 19 000:- som dessutom har en 'cashback kampanj' just nu på 2400:- (tror jag det var), då skulle de 19 000:- istället bli 16 600:- … då köper man nog hellre en ny.. men jag har ingen på gång ska sägas! Tack! Joakim.
Hälsn!
Snygga bilder på Nötskrikorna och framför allt på Höken, och vackert väder hade du också, här har vi inte sett solen på bra länge nu.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-12-14 11:08
Hej! Bilderna är nån vecka gamla, och några dagar har faktiskt varit soliga här, och det betyder så otroligt mycket för trivseln, och även för fotona! Just nu är nästan halva himlen mot väst blå! Ska gå ut igen straxt, om 50 minuter börjar solen sakta gå ner igen.. det känns extremt! Hoppas ni får sol där uppe! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Många fina bilder du bjuder på där! Mysigt område runt Tanto!
Svar från ehrsa 2018-12-14 11:10
Hej! Ja, det är fint även vintertid rent fågelmässigt! Man kommer ofta arterna nära här känns det som.. förmodligen så är dom rätt så vana vid människor, dom bryr sig inte lika mycket just här.. kanske? Tack! Dan.
Hälsn!
Tack för en fin upplevelse! Dags att gå ut nu tror jag.
Svar från ehrsa 2018-12-14 11:13
Hej! Vad trevligt! Ja, det är roligt när man lyckas fota fåglarna så här, och man ska ha i åtanke att det jag ser är så mycket mer än det jag lyckas fota.. så är det alltid! Många bilder fastnar bara på näthinnan.. :-) Men det är fint det också! Ja nu måste jag gå ut här också, solen skiner lite nu.. Tack! Mats.
Hälsn!
Mycket vackert! Gillar haren som du så fint fångat. Lite avundsjuk att se solljus i bilderna. Det var ett tag sedan nu.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-12-14 18:54
Hej! Ibland är solljuset väldigt lokalt, jag uppfattar att det kanske var så idag, en större glugg i molntäcket över stan, sen drog det sakta igen.. Men det betyder väldigt mycket när det bjuds på en solig dag ibland! Kan bli nån glugg även imorgon om jag förstod SMHI rätt.. Haren var verkligen fin, med sin perfekta vinterpäls, dessutom orädd.. kanske 5 m. ifrån.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Mycket fint i den serien, inte minst gillade jag bilderna på haren! Duvhöken är rolig att följa genom serien, så många bilder ger en bra uppfattning om hur den verkligen ser ut i luften./ Björn T
Svar från ehrsa 2018-12-14 18:56
Hej! Duvhökarna visar upp sig titt som tätt här, men alltid 'överraskande'.. Håller med om Haren, den var faktiskt ovanligt fin i pälsen! Den var kanske endast 5 m. ifrån.. Tack! Björn.
Hälsn!