Att spegla det jag gillar.

Hål i molnen..

Är jag ledig brukar jag titta på Gomorron Sverige, där visades i morse en fascinerande bild tagen här på ostkusten vid Landsort, där ett ganska heltäckande moln hade tre symmetriska stora hål i sig, tittade även på programmet 'Sverige idag' ikväll där samma molnbild visades upp.

Kan ses här: http://www.svt.se/vader/fragor_och_svar/fall-streak-hole

När jag ikväll straxt efter programmet lyfte lite på blicken och tittade ut, såg jag det här..

Här höll helt enkelt ett hål i molnet på att bildas..

Tydligen så består den koniska formen som är på väg neråt mot marken av iskristaller/snö, medans de omgivande molnen fortfarande är vattendroppar, men underkylt.. som underkylt regn som inte fryser till is förrän det träffar marken.. Här har något (partiklar i luften) fått just dropparna i 'hålet' att frysa till is och falla neråt.. men det når aldrig marken för att flingorna/kristallerna hinner avdunsta innan dess..

Sett inifrån..

Här börjar även molnet i sig att lösas upp.. Fåglarna är Björktrastar som alltid brukar sätta sig på taken här och titta på solnedgången, och det gäller även soluppgångar.. ett beteende som jag sett under ett flertal år.. undrar varför?

Sen blev det kväller..

Tack för mig!

Inlagt 2016-09-26 21:23 | Läst 1757 ggr. | Permalink
Trastarna vill väl ha värme från solen, men vem vet om dom helt enkelt gillar det också? Estetiska känslor?
Svar från ehrsa 2016-09-26 22:12
Hej! Värmen är nog det dom söker i alla fall på morgonen, men eftersom dom oftast även ses fara runt lite här och sedan sätta sig högt även vid solnedgången också, så vill jag absolut tro att dom är 'esteter' dom med.. :-) Jag har ett antal bilder från när dom sitter på rad på fastighetens tak, här mittemot! Ser riktigt kul ut! Men sen när solen väl har gått upp så drar dom iväg.. Känns nästan som dom har nån slags soluppgångs/nedgångsritual av något slag.. Och det är alltid bara Björktrastar som har det här beteendet, och de kan nog vara ett hundratal här.. Tantolundens hela numerär antagligen!? Tack! Stefan.
Hälsn!
Intressant och läcker serie bilder! Det där fenomenet med kärnbildning kan man se när man kokar vatten också, om man precis innan vattnet börjar koka häller i lite salt eller kaffepulver så kokar vattnet direkt och just där man häller i saltet eller kaffet./ Björn T
Svar från ehrsa 2016-09-27 22:10
Hej! Ja, det här var spännande tycker jag! Att jag samma dag för första gången först ser detta fenomen på bilder på TV, och sedan samma kväll ser det i verkligheten hemifrån, är ju rent ut sagt märkligt.. Inte ens meteorologen i TV som berättade om fenomenet hade sett det här själv.. Bra exempel med kokande vatten och salt, där vattnet verkar vara lite varmare än 100°, och när man slänger i nått så kokar det hastigt nästan över.. Tack! Björn.
Hälsn!
Vackra bilder. Påpassligt och intressant!
//GöranR
Svar från ehrsa 2016-09-27 22:15
Hej! Ja, det här var verkligen intressant, först att få se om det på TV, och sedan samma kväll se det 'live' utanför fönstret.. ett 'fenomen' jag inte ens vetat om tidigare.. Tack! Göran.
Hälsn!
Vackra molnbilder som du bjuder på och visst är det fascinerande att titta på molnen för de är i ständig förändring så det blir sällan tjatigt.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2016-09-27 22:20
Hej! Kan bara hålla med angående moln.. de är fantastiska och bjuder på många fina kvällsföreställningar utanför mina fönster! Men faktiskt svåra att fotografera, det är sällan jag får de starka färgnyanser som jag ser, att också 'fastna' på bild.. Verkligheten är alltid mycket bättre, även fast jag försöker bildbehandla på alla möjliga sätt.. men det är kul med 'utmaningar' också.. Tack! Stig.
Hälsn!
Moln är fascinerande eftersom de hela tiden ombildas, jag gillar verkligen din serie bilder här!!
Svar från ehrsa 2016-09-27 22:26
Hej! Tack så mycket Anne-Sophie! Moln är verkligen fantastiska! Jag har förmånen att bo 8 våningar upp med mycket himmel i västläge, och det bjuds på ibland makalöst fina solnedgångar.. men det är svårt att återge detta på bild har jag märkt, även med bra kameror och en hel del bildbehandling så är det svårt att få fram verklighetens färger och nyanser! Men allt får ju inte vara för lätt heller..
Hälsn!
Fåglarna gillar kanske också att kura skymning och se på den vackra himlen. ;)
Spännande med att få se hur hålet bildas.
Svar från ehrsa 2016-09-27 22:36
Hej! Ja, jag tror faktiskt att 'traktens' Björktrastar har infört nån slags 'solnedgång/soluppgångs rit'.. Jag känner inte till om Björktrastar gör så här även på andra platser, men här har jag sett detta i flera år när solen visar sig på morgnar och kvällar, och då går upp eller ner, men det är bara just denna fågelart som gör så här.. Att få se ett sånt här 'molnhål' bildas live, samma dag som jag sett om det hela på TV är ju en slump som känns väldigt märkligt.. har inte ens hört talas om detta tidigare! Tack! Margareta.
Hälsn!
Vilken praktfull bildserie med mycket tryck i färgerna. Det finns vissa fördelar med att bo högt upp i ett hus kan jag se.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-09-27 22:47
Hej! Tack Lena! Himlen som jag ser här 8 våningar upp i västläge, är ett av mina stora nöjen på kvällarna! Det är ofta rena skådespelet som bjuds.. även en del fåglar brukar passera, ibland riktigt nära dessutom.. brukar ofta ha kameran beredd, det kan plötsligt dyka upp vad som helst på himlavalvet.. För en vecka sedan fanns denna besökare i Tantolunden, den missade jag.. världens största uggla! Den satt ungefär där vi råkade mötas för ett par år sen: https://www.youtube.com/watch?v=tKXEagC0JLc
Hälsn!