Att spegla det jag gillar.

Hopp om lägre ISO blev det vanliga.. hög ISO..

* * *

Ville testa mitt Nikkor 300 mm. PF på en FF kamera idag, tidigare tester har utfallit väl med min lilla Z50 och har fungerat mycket bra! Men idag blev det min gamla D800E som fick bli försökskamera + TC 1,4 II + 300 mm. PF som då blir 420 mm, brännvidd med f/5,6 .. Det här är ingen 'hög-ISO' kamera, och har endast 6400 som högsta ISO.. men det skulle ju klarna upp under eftermiddagen här i Stockholm.. det gjorde det inte! Istället blev det bara mörkare eftersom solen är på väg ner redan efter 12:00.. Så det blev lite av 'hög-ISO' test också.. Ett flertal av bilderna här togs med högsta ISO så det kan se lite 'utsmetat' ut, men det får man stå ut med den här årstiden! Objektivet fungerade annars fint, även med extendern!

* * *

Här med bilder från mitt vanliga 'närområde' runt hörnet.. Gråsparv.. 4000 ISO

* * *

ISO 5000

* * *

Härifrån är resten av bilderna på max ISO 6400..

* * *

Plötsligt stelnade en Blåmes till.. flera andra fåglar skrek plötsligt 'HÖÖÖK'.. där den här individen då snabbt satte sig i ett taggigt buskage.. och där satt den blick stilla i flera minuter och lät sig fotograferas.. kanske 1,5 meter ifrån.. fortfarande max-ISO.. Höken såg jag aldrig, men varningen var skarp!

* * *

Objektivet fick klart godkänt även med en FF-kamera!     Tack för mig!

Inlagt 2020-11-26 23:21 | Läst 1428 ggr. | Permalink
Den första gillar jag kompositionen på. Bra för att vara så högt iso. Själv kör jag på högst 1000 när det behövs. Har testat 12.000 när jag fick kameran ( D750) och blev överraskad över hur bra det blev. Enda gången jag fick ångra att jag inte körde auto iso var när det dök upp tre rävungar efter vägen upp i Jokkmokk. Det är ofta så att ser jag att inte bilden har chans att bli bra så avstår jag lika bra. Blir inte alltid bra ändå men.....
Sten
Svar från ehrsa 2020-11-27 10:49
Hej! Ja, dom är fina våra småfåglar också! Tur att dom finns när nu 'vinterfåglarna' lyser med sin frånvaro.. :-/ När min gamla D800E pressas på högt ISO så här så är bruset omfattande, men med en RAW-fil som jag sen redigerar och brusreducerar i Lightroom så blir bilderna helt ok! Dom är också efterskärpta i en gammal PS 7 och då blir det nästan som jag kunde ha brusreducerat lite mindre.. det hade då också gett ännu lite mer detaljer i bilderna.. Så D800E förvånar mig att trots att den går på max-ISO så levererar den! Det är bra att 'stresstesta' kamerornas ISO egenskaper ibland.. Har för mig att du kör med JPG bilder från kameran, då är troligen möjligheterna att få en bra bild även på högt ISO sämre, men detta vet jag inte riktigt.. Har själv svårt att förstå varför man begränsar ISO över huvud taget.. Det är väl bättre med en hög-ISO bild än ingen bild alls! Tycker jag! Jag har inga begränsningar alls på mitt 'auto-ISO'! Det roliga här var i alla fall att objektivet ihop med en extender fungerar så bra även på en fullformatskamera, fokus var snabb också! Tack! Sten.
Hälsn!
Funkar ju fint också, men kanske att din anra kombination känns lite krispigare och skarpare, men fina bilder blev det.
/ Bengt H
Svar från ehrsa 2020-11-27 10:56
Hej! Kan hålla med om 'krispigheten'! Jag kan också ha betydligt högre ISO med min lilla Z50 än vad den här kameran klarar, men det har nog med olika generationer av sensorer att göra, på min Z50 så är det också bara en hälften så stor sensor som D800E ändå känns den lite bättre vad gäller bruset.. Det var längesedan jag hanterade 'max-ISO' bilder från D800E så det var roligt att se att det ändå fungerar! Och det lätta objektivet 300 PF + 1,4 extender som ger 420 mm. och f/5,6 fungerade också riktigt bra även på den här fullformatskameran, och fokus kändes snabbt, det var bra! Tack! Bengt.
Hälsn!
Sista bilden - oj så läckert!
Svar från ehrsa 2020-11-27 10:59
Hej! Hade tur där att den fina lilla Blåmesen 'fryste' här på en gren när hökvarningen kom! Fågeln visade verkligen upp sig på bästa sätt! Tack! Ragnar. Ha en fin fotohelg!
Hälsn!
Blåmesen på näst sistas och sista bilden är imponerande i skärpa och detaljrikedom, absolut godkänt. Plus i sista bilden att den ser ut att titta rakt på dej. Man blir besviken när det är utlovat sol och så händer det inte. Jag ska ge mej ut en stund idag för det ska bli sol, hoppas det stämmer för jag kommer att få jobba på söndag istället.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-11-27 11:05
Hej! Ja, jag var så nära Blåmesen där att den nästan fyllde ut sökaren.. Och det gick ju bra att även fota med 'max-ISO'.. Tror att slutartiden var 1/80 sek. där och största bländaröppning var f/5,6.. Men blåmesen satt helt still och vibrationsreduceringen fungerade fint! Trevligt att bilderna blir så bra även med en extender, det är inte alltid det är så.. På den här kameran så blir det 420 mm. i brännvidd och det kommer man ofta långt med ihop med 36,3 milj. pixlar att kunna beskära i dessutom, då blir det ju som att ha ytterligare brännvidd att ta till, och den här kombinationen är ändå inte för tungt även om kameran är mer än dubbelt så tung som min lilla Z50. Tack! Lena.
Hälsn!
Fullt godkänt. Kul bild på gråsparven som skruvar huvudet. Vacker bild på blåmesen på slutet. Intressant att en D800e inte har högre än ISO 6400, det känns ju inte mycket i dagens mått, brusegenskaperna borde väl på 6400 inte vara sämre än tex Z50?

Jag höll en 300pf i handen igår, kunde köpa ett demoex för 14995:-, men jag fick släppa den för stunden tyvärr. Totalsumman kändes tyvärr svindlade för jag hade några sekunder tidigare köpt en Z6II, det var en inbyteskampanj med 2500:- extra, och när jag då fick 7500:- för en D750 som gått 80000 exponeringar så kunde jag inte låta bli, det får bli utvärdering om vad jag tycker om den i någon gång. Trodde faktiskt inte jag skulle få så mycket för den ganska slitna kameran så innan trodde jag att det var 70% chans på en 300 och 30% på Z6II.
niniz 2020-11-27 09:57
Vart?
Det var bra inbytespris.
Fick jättedåligt förslag på min som endast klickat några tusen bilder och inte en repa. Blev inget byte
Svar från ehrsa 2020-11-27 11:34
Hej! Ja, jag blev överraskad att den gamla D800E även går att fota med högsta ISO så här.. Det går att brusreducera även dom filerna riktigt bra i Lightroom! Håller med om att det är konstigt att det inte finns högre ISO.. men det är väl en tidigare generation av sensor jämfört med dagens! Min lilla Z50 med en hälften så stor sensor är bättre på 'hög-ISO' bilder som exempel..

Bra att du köpt en Z6II och inte en Z6 som du varit intresserad av ett tag.. Det är troligt att jag också kanske köper en Z6II framöver, men det är ingen brådska för mig, jag kan vänta tills jag vet mer om hur bra Z6II verkligen är innan jag slår till, tror mig ha läst att det kanske kommer en ännu mer 'proffsig' Z-modell framöver, och jag tror det har med kommande OS 2021 (beroende på pandemin) att göra, om inte det nu också blir inställt.. En sån modell blir man ju lite nyfiken på.. Att jag ändå kanske köper en Z6II framöver är för att få lite bättre fokus vid 'flygande fågel' motiv! Med Z50 tappar jag alltid en flygande fågel.. Med den elektroniska sökaren så flimrar det för mycket så du hinner inte se var fågeln tar vägen.. (med 11 bilder/sek.). Kanske det inte går att ha högsta bildhastighet på en flygande fågel..? Har inte testat det tillräckligt än.. Bra att du sålde en av dina D750, vad ska man med två till.. Bättre att ha olika kameror med olika egenskaper! Jag har 3 olika kameror, D800E är för mängden pixlar, ibland vill man ha det, som i bloggen här! Man får mer pixlar att beskära i..! D750 är mer allround och fokus är lite bättre och den kameran är klart lättare! Väldigt bra att fota folk på stan med också.. Och sist Z50 som är så liten och lätt och ger x1,5 i brännvidd med alla mina tidigare F-objektiv, och ihop med 300PF och extender så blir det extremt litet och lätt och ändå en brännvidd på upp till 630 mm. med f/5,6.. det är inte illa! Så har jag resonerat!

Synd att det inte blev en 300 PF, det är verkligen ett bra objektiv, även ihop med en 1,4 extender! Och den låga vikten är helt underbar, dessutom riktigt bra optiska prestanda! Förvånar mig att dom ens finns begagnade.. varför säljer man ett sånt objektiv..? Konstigt! Tänk på att det i stort sett alltid är objektivet det beror på om en bild ska bli riktigt bra, och fotografen så klart ihop med redigeringen.. hmm.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-11-27 12:03
Nini, Mattsson i Lund, särskilt som jag köpte en ny D750 i förra black friday på samma ställe för runt 8000:-, och den jag sålde är trolig en 5-6år gammal. Men av de 7500 så får de troligen minst 2200:- från Nikon för det är flera som har 2200-2500:- extra i inbyte just nu om man köper en Z6II
pdahlen 2020-11-27 12:24
Jag köpte en D750 förra året för det var ett sådant bra köp, redan då var tanken att byta in den gamla och då ha den nya parallellt med en Z ett tag. Den gamla hade då gått en 40-50000 exponeringar och nu 80000. Hade trott det skulle vara bättre priser på gamla Z6 i år, men det var inte några direkta erbjudanden. Bästa jag såg var nog på Mattsson demoex för 13995:-, men det var utan adapter så det hade nog blivit runt 15-16k med inbyte då kanske 10k nu fick jag ju bättre inbytespris för jag köpte II. Proffsversionen kommer troligen att kosta runt 50000:- vilket är för mycket för en kamera tycker jag, kameran är ändå något som jag byter kanske vart tredje år. Z6II har en bättre uppdatering av sökaren pga dubbla processorer annars är det nog inte så mycket som skiljer, men ska man fotografera flygande fåglar så är det en viktig punkt. Den var med ute idag för första gången, använde enbart en punkt och AF-C, jag behöver lära mig de övriga lägena. Men den fotograferade både gärdsmyg, strömstare och forsärla så det var ju ett bra resultat. Men det är lite att lära, har stängt av skärmen och använder enbart sökaren, men då verkar det som man kan inte få se den tagna bilden på skärmen som man får på en DSLR. Det bästa jag har sett idag är att man ser i sökaren om använder längre tider så att ISO hamnar under 100, den tabben händer annars ganska ofta att man inte följer med med bländaren. Ja det ska bli kul att utvärdera och se.
Svar från ehrsa 2020-11-27 12:44
He he, ja du har mycket att ställa in och anpassa, speciellt sökarens alla inställningar är viktigt! Jag begränsar info i sökaren så mycket det går, det stör för mycket när det är motivet man försöker hålla blicken på.. det är nog så stressigt! Lycka till!
Hälsn!
Många fina bilder trots höga ISO och serien på Blåmesarna gillar jag och speciellt den sista.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-11-27 11:46
Hej! Ja, min gamla D800E överraskade mig positivt här! Att det går att få 'användbara' bilder på högsta ISO här trodde jag inte riktigt.. det var längesedan jag provade det! Och ihop med 300 mm. PF + 1,4 extender (blir 420 mm. f/5,6) så blev det också riktigt bra! Dessutom en ganska så lätt kombination trots en tung kamera (1 kg.), nu vet jag att jag gärna kan ta den här kombinationen också, om jag vill ha många pixlar (36,3 milj. pixlar) med mig. Det är många pixlar att beskära i.. som ju ger känslan av ytterligare brännvidd än de 420 mm. som objektivet här ger. Blåmesen var fin där den 'stelnade till' i flera minuter på grenen.. Jag får tacka 'höken' för det.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Det är ju så här det ser ut nu. Att det blir höga iso spelar väl egentligen ingen roll. Man är ju ute för att det är kul att fota och "testa" .
Blåmesen ser lite fundersam ut. Hmm, var det bra "den där" som dom varnade för, eller ? :-)
Jag har haft dåligt med tillfällen att testa mitt 300, men det blir väl möjlighet nån gång, kanske redan i dag om jag skyndar mig hem.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-11-27 12:02
Hej! Ja, jag tycker många här ofta begränsar sig lite för mycket bara för att det är mulet och november.. De här bilderna togs dessutom i begynnande skymning.. Blåmesen var det sista jag fotade igår, sen räckte inte ens 6400 ISO och 1/80 sek. till, och största bländaröppningen.. Sen handlar det om redigeringen för att ta hand om bruset, och sedan lite extra uppskärpning efteråt så klart.. Ja du vet! Känns som folk borde prova lite mer! 'Stresstesta' hela systemet! Hökvarningen här kom från fåglar 15 meter ovanför i en liten slänt, och andra fåglar kastade sig också in i olika buskage.. Och det var en skarp hökvarning, har varit med om såna tidigare här i Tantolunden, och då har jag oftast sett en Sparvhök som kommer farande nära, men här hann jag inte se någon.. dom är blixtsnabba! Ibland hör man Koltrastar som 'falskvarnar' för hök men som bara vill ha matningen för sig själv, men då är det sällan andra arter som också varnar. Men är det en hök på riktigt då kommer det blixtsnabbt ett varningsläte från flera arter samtidigt, så var det här! Kul att se hur Blåmesen frös till 'is' där på grenen så länge! Men till sist så hoppade den ner på marken under.. Hoppas du kan testa ditt objektiv snart, det är bättre än jag förväntade mig, även med en 1,4 extender! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Sista bilden tycker jag är grym!
Vill man inte alltid ha bättre och bättre prylar....
Svar från ehrsa 2020-11-27 12:13
Hej! Jo så är det, om det ger resultat i slutänden.. annars kvittar det tycker jag! Nu för tiden är det 'lättare' prylar med bibehållen kvalitet (eller bättre..) på resultatet som gäller! Med min D800E och mitt 200-500 mm. f/5,6 så går det bra att fota fåglar, det har jag gjort länge, men det väger 3,3 kg.. det känns efter ett tag, jag lovar! Med min lilla Z50 + det 'nya' (för mig) 300 mm. PF + 1,4 extender når jag 630 mm. i brännvidd med likaså f/5,6 och det väger endast 1,5 kg. och jag får synbart minst lika 'bra' bilder, och viktskillnaden är underbar! Med stigande ålder och 'axelproblem' så blir det fantatiskt! Tack! Lena.
Hälsn!
Hej Jan.
Jag tycker bilderna är bra. Den första på gråsparven och jag gillar trastar så de är nog dem jag gillar bäst.

Men visst är det ett bra objektiv.
Mitt har suttit först på d7200 sen d750 och nu med Tc 1.4 III på z6.
Det får alltid hänga med och jag köpte mitt 2015.

/Lena 🙂
Svar från ehrsa 2020-11-27 16:50
Hej! Vad roligt att du har haft det här objektivet så länge, då vet du verkligen hur bra det är! Redan när det var nytt blev jag intresserad av det, det verkade även bra ihop med en TC 1,4 även då, och det tycks stämma har jag själv sett nu! Och ihop med min lilla och likaså lätta Z50 så blev det väldigt bra! Då blev det x1,5 i brännvidd ytterligare och det hela är väldigt lätt och bilderna blir riktigt bra! Man får lite känsla av 'win win' på nått sätt.. eftersom jag har de olika kamerorna där objektivet passar på alla, och går att kombinera lite som man vill.. Kanske är det det bästa objektivköp jag har gjort!? Jag gillar våra vardagsfåglar mycket, det är ju dom som sprider glädje varje dag.. Exklusiva fåglar tycker jag ska förbli exklusiva.. som man får njuta av ibland, men man vet aldrig när det sker.. Just nu och framöver så hoppas jag på Sidensvansar.. det finns fortfarande en del äpplen i 'närområdet' här, men oftast brukar dom komma till ett speciellt träd som håller sina äpplen ända in i februari, då brukar svansarna oftast vara där.. Tror att jag hörde en Domherre här idag, hörde den tre gånger men inget mer tyvärr så jag hittade den inte! Får spana igen framöver.. Gissar att Ing-Marie inspirerats av dig.. Lustigt att hon och jag fick våra objektiv samma dag.. Tack! Lena.
Hälsn!
Fint gäng bilder. Det höga isot stör verkligen inte. Ser bra ut.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-11-27 16:56
Hej! Ja, visst fungerade det här objektivet bra, trots att det blev bilder även med 'max-ISO'! Det går ju faktiskt att redigera såna RAW-filer så att slutresultatet ändå blir helt ok! Trevligt att kunna konstatera det! 'Gamla Bettan' D800E levererar fortfarande.. :-) Tack! Johnny.
Hälsn!
En ny fin serie, jag blev övertygad och har beställt en likadan glugg. 😁
Svar från ehrsa 2020-11-27 21:54
Hej! Bengt. Det gjorde du rätt i tycker jag! Den optiska prestandan som t.o.m. är bra med en x1,4 extender känns väldigt 'seriöst'! Dessutom är det lilla formatet och vikten väldigt trivsamt! Och det fungerar också fint ihop med en fullformatskamera tydligen.. Här hade jag också extendern monterad så det blev 420 mm. med f/5,6 och det var ändå bekvämt även med min 1 kg. tunga D800E, och med alla pixlarna på den kameran så går det ju att också beskära en hel del, då blir det som om man tagit en bild med ännu längre brännvidd.. det är bra! Men troligast så har jag min lilla Z50 oftast till det här objektivet, då blir det x1,5 i ytterligare brännvidd.. och det blir ändå väldigt lätt! Jag kan inte se att man ångrar sig med det här objektivet, det är nog det bästa objektiv som jag har köpt, eftersom det går att använda till alla mina kameror på olika sätt, och det tycks leverera bra optisk kvalitet dessutom! Vad kul, då blir vi några här som skaffat det här objektivet.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Det räcker långt det där! Utan att veta gissar jag PF står för objektiv som är tänkt för APS-C. Som vanligt får du ut mkt både av din utrustning och ditt närområde. Finfina fåglar men ekorren får mig att titta några extra gånger. Helt otroligt vad alla djur är anpassade för sina uppgifter och den väg deras utveckling valt. Men så har utvecklingen av livet också pågått många hundra miljoner år så specialiseringen hinner drivas långt, precis som precisionen. Och ändå är principen så enkel, Survival of the fittest....... Snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-11-27 22:14
Hej! Visst är naturen fantastisk, hur den har anpassat sig till sina levnadsförhållanden under lång tid.. lätt att känna stor ödmjukhet inför detta! Det är nog därför det känns så härligt att få gå ut i naturen.. man mår alltid bra! Här blev jag överraskad att det gick att få rätt så bra bilder med min gamla D800E och dess lite tveksamma ISO egenskaper.. men det gick bra att få ordning på bruset även här trots 'max-ISO' förhållanden.. Det var längesedan jag 'max ISO stressade' den här kameran.. mina två andra kameror är lite bättre på höga ISO!

PF i Nikonsammanhang står för det här: "Phase Fresnel-element. Det ger en optimal balans av kompakt konstruktion, teleräckvidd och hög bildkvalitet."

Går att läsa lite mer om här: https://www.nikon.se/sv_SE/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-300mm-f-4e-pf-ed-vr

Nikon har också ett 500 mm. objektiv med samma typ av PF lins, också det är väldigt lätt i förhållande till andra 500 mm. objektiv, men det kostar dubbelt så mycket och väger säkert det dubbla också jämfört med det här 300 mm. objektivet.. Och det här objektivet är konstruerat för fullformatskameror men går ändå så klart att använda till min APS-C kamera Z50 med den adapter som finns att kombinera ihop med alla Nikons 'fullformatsobejktiv'. Med lilla Z50 så känns objektivet optimalt, en lätt kamera ihop med ett lätt objektiv., dessutom med riktigt bra optiska prestanda.. Tack! Björn.
Hälsn!
Ser ju fint ut..tycker första bilden är riktigt fin och bild 3 fick mig att tänka på dom tre aporna :)
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-11-28 12:28
Hej! Ja, det känns bra att även 'max-ISO' fungerar så här pass bra på den här relativt gamla kameran! Ihop med många pixlar så ökar ju chansen rejält att även kunna beskära mer, då blir det ju som att det finns mer 'brännvidd' än de 'fasta' 420 mm. som det här objektivet blir på den här kameran.. Och det här 300 mm. PF är ju egentligen konstruerat för en fullformatskamera, men fungerar väldigt bra också till APS-C kameror som Z50 och D500, den sistnämnda kameran vet jag inte men förutsätter att det är så!

Håller med om Gråsparven, de är trevliga fåglar som verkar gilla oss också.. Likaså Gråsparvarna som liknar de 'tre aporna'.. he he! Bra tänkt! :-) Tack! Gunte.
Hälsn!