Att spegla det jag gillar.

Hotfullhet..

Tycker mig ibland se att just Talgoxe och Blåmes inte alltid gillar varann.. där finns ibland ett litet hotbeteende.. Känns som jag oftast sett Talgoxen gå segrande ur dom situationerna, men Blåmesar är också rätt så kaxiga! Så här är lite bilder på hotbeteende mellan en Talgoxe och en Blåmes fotat vid en matning här i mitt närområde Tantolunden i Stockholm.. Fotat i närtid med 'extremerna' Z50 + FTZ + TC 1,4 II + 200 - 500 mm. som då blir 420 - 1050 mm. i brännvidd.

I ena ringhörnan 'Talg Oxen'..

I andra ringhörnan 'Blå Mesen'..

Ronden kan börja.. Blå Mesen började med stammen i ryggen..

Sen skedde plötsligt ett platsbyte, okänt varför.. då blev det istället Talg Oxen som hade stammen i ryggen..

Talg Oxen går till hotattack..

Kanske Blå Mesens blodbestänkta gap avskräckte..

Eller inte..

Kanske matchen börjar ta slut här..

Båda sågs senare vinge vid vinge i fågelbaren, käkandes jordnötter.. vad dom drack vet ingen..     Tack för mig!

Inlagt 2020-01-26 22:56 | Läst 2905 ggr. | Permalink
Otroligt skarpa bilder. Kan det vara för att göra sig större kanske. Men jag har även sett hur dom breder ut vingarna i andra fall. Varför kan jag inte riktigt komma på. Lappmesen i somras t.ex. men då kunde det nog vara för att tigga mat av hanen. Vi får fundera på det där.
Sten
Svar från ehrsa 2020-01-27 11:25
Hej! Ja, känns som skärpan fungerar även med de här långa brännvidderna! Men jag har märkt också att de långa brännvidderna egentligen blir skarpare om motiven redan är riktigt nära.. som då kommer väldigt nära.. Är motiven långt bort så kommer visserligen motiven närmare med långa brännvidder så klart, men det blir också risk för viss suddighet beroende på att det är så mycket 'suddig luft' mellan motivet och kameran.. Ja, Talgoxen försökte verkligen göra sig större, mer än vad Blåmesen försökte göra sig.. Kul att se och få fota i alla fall! Det finns nog ett stort signalvärde i att hålla ut vingarna, och flaxar man lite samtidigt så betyder det troligen något helt annat.. Hur som helst, naturen är fantastisk! Tack! Sten.
Hälsn!
Kul bildserie!

Blåmesar jag sett har varit så kaxiga att andra fåglar gett upp. Fast talgoxarna är ju större.

Lästa om fågelhjärnor i senaste Scientific American. Att korpar är smarta visste ju alla (tänk Hugin och Munin). Men att skator kan känna igen sig själva i en spegel är ny kunskap. Vi kan, chimpanser kan, skator kan detta och mycket mer. Men hur kan så mycket IQ rymmas i en så liten hjärna? Ett svar är att neuronerna är dubbelt så tätt packade som i våra hjärnor. Ett annat att de korta signalvägarna gör tankearbetet snabbare. Blåmesen är nog ultrasnabb.
Svar från ehrsa 2020-01-27 11:37
Hej! Kanske det handlar om hur bestämd man är när man går in i 'matchen' som fågel.. Och jag har också sett Blåmesar jaga bort de flesta andra småfåglar, den är en tuffing! Intressant det här med neuronerna och det låter högst troligt! Det här med att det är så svårt att lyckas slå ihjäl en irriterande fluga har väl också med snabba nervsignaler att göra.. hos flugan då.. Tror jag mig ha läst/hört som förklaring till varför det är så svårt.. Naturen är fantastisk! Själv tycker jag det känns som mina neuroner inte längre är så många.. :-) Tur att det finns autofokus numera.. skulle aldrig hinna fokusera manuellt! Tack! Måns.
Hälsn!
:). Kan ju vara att de kör arga leken. Även om det skulle finnas oändligt mycket mat så kan de bli irriterande på varandra istället för att äta, men det kan de bli inom arterna också. Kul serie och skarpa bilder
Svar från ehrsa 2020-01-27 11:49
Hej! Visst är det mycket 'arga leken' här absolut! Jag såg bara hot mot varann, ingen fysisk närkontakt uppstod här i alla fall! Lite kul att jag råkade stå där med kameran några få meter ifrån när det hände, men så där är det.. naturen överraskar allt som oftast! Det här är egentligen första gången som jag provar med den längsta kombinationen Z50 med både TC1,4 och 200-500 mm. Jag har knappt provat det förut annat än lite från balkongen, jag tycker att det har varit för mörkt med den här långa brännvidden, eftersom det blir f/8 och jag dessutom då alltid bländar ner till f/9 för att få något lite bättre skärpa! Men nu har ju ljuset kommit tillbaks! Och skärpan blir bra vid de här långa brännvidderna, men helst när motiven ändå är ganska nära! Är motiven långt bort så blir det ofta lite suddigt, troligen beroende på mycket 'suddig luft' mellan motivet och kameran! Så känslan är att det är bäst att använda så här långa brännvidder när motiven ändå är ganska nära, då blir det rätt så bra skärpa trots allt! Tack! Peter.
Hälsn!
Riktig fin serie, super skarpa bilder, föll direkt för bild 7 & 8, vilket spänt möte det verkar vara där.

Kul att få se de såhär nära :)
Svar från ehrsa 2020-01-27 11:57
Hej! Ja, det var kul att råka stå några få meter ifrån deras 'möte' här! Men det var bara hot, inga fysiska närkontakter uppstod.. Men såna händelser sker säkert titt som tätt vid fågelmatningarna.. Bara tur att jag råkade stå där med kameran.. och det är så som oftast, naturen bjuder på sig! Tack! Joakim.
Hälsn!
Otroligt fina närbilder! Den nya utrustningen fortsätter att imponera! Det som slår mig är att dom flesta fågelindivider, även inom en och samma ras, konkurrerar med sina matgrannar och verkar hålla dom på avstånd. Jag tänker närmast på Sidensvansarna som ju ofta kommer i grupp och det är en väldans massa ståhej för att hålla kompisarna på avstånd. Jag har för mig att det ser man också bland kråkfåglar, måsfåglar och så. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-01-27 12:06
Hej! Ja, Sidensvansar är lustiga, först flyger dom tillsammans i täta stora flockar, sen bråkar dom om den mat dom hittar, även när det finns gott om mat.. Men det är mycket hot där också, den som gapar mest med sina illröda gap vinner.. ungefär så.. Ja, kameran verkar fungera även med de längsta brännvidder som jag har tillgång till! Men som jag tror jag skrivit tidigare, man ska helst använda de här längsta brännvidderna på motiv som redan är ganska nära, då blir det skarpt och bra! Försöker man fota något som är långt bort så blir det inte så skarpt, det finns för mycket 'suddig luft' mellan motivet och kameran då.. är känslan! Tack! Björn.
Hälsn!
Jo det är ett ständigt huggande vid talgbollar och halva kokosnötter hela tiden. Värsta antagonisterna hos mig tycker jag att Gråsparvar och Pilfinkar är, ett ständigt huggande trots att det finns mums i överflöd. Men håller med i Blå Mes vs. Talg Oxe :) fallet då jag senast igår satt och obsade en Talgoxe som snällt satt och väntade på att en Blåmes mumsat färdigt på kokosnöten innan det själv tog för sig (när den blåa flugit iväg)
Gråsparvarna och Pilfinkarna verkar dock inte bry sig om att det redan sitter ett gäng, dom tränger sig in ändå med ett mindre slagsmål som följd.
Kul och fina bilder med action..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-01-27 12:27
Hej! Kul berättelse från dig, jag ser samma här.. Grå Sparv och Pil Fink kan ha heta möten dom också. och inte så kärleksfulla direkt.. Har man så bra med käk som småfåglarna har vid matningar så måste dom väl ha lite bus också, det måste hända något mer.. bara att äta och rapa blir trist det också, det vet man ju själv.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej Jan, intressant serie och fina bilder. En sådan fight har jag inte sett mellan de båda arterna. Nej, blåmesen är absolut inte mesig. Den må vara liten, men backar inte gärna och kan jaga bort andra från matningarna. De lever i samma miljöer och menyn är nog likartad. De måste anpassa sig och slåss om maten, annars knuffas undan och försvinna. Evolution kallas det och har pågått ett antal år.... ;-).
Svar från ehrsa 2020-01-27 17:06
Hej! Fighten stannade ändå vid att bara hota varandra, men jag la märke till att dom här båda individerna var irriterade på varann, dom gav varandra 'onda ögat' titt som tätt, sen eskalerade det med den här lilla uppvisningen! Kul att råka vara där med en kamera just då.. men så är det ju ofta, plötsligt händer det nått spännande.. Ja, Blåmesar är tuffa fåglar, men jag har också sett Blåmesar som viker ner sig gentemot Talgoxar, dom är ju lite större också.. kanske det har lite betydelse? Tack! Hannu.
Hälsn!
En dag med sådana bilder är väl en lycklig dag, oavsett om man är fotografen själv eller bara betraktaren. Älskar de där svarta pepparkornsögonen och den skärpan du lyckats få fram. Att dessutom lyckas få med en hel teater i flera akter, eller för att tala ett annat språk; en champions league-final med förlängning och dessutom bästa platserna:)
Ståpäls!
Svar från ehrsa 2020-01-28 11:02
He he, bra liknelser där! Och visst blir man glad när man får se sånt här några få meter ifrån, dessutom när man har en bra 'kamerakombination' med sig, och ett lågt eftermiddagsljus därtill.. Men så där är det ibland, plötsligt så händer det! Du har säkert också varit med om det då och då.. allt stämmer! Tack Morgan för fina ord!
Hälsn!