Ögonblick i min vardag..

Att spegla det jag gillar.

Det blev så tyst..

"Mina" Tornseglare..

Nu är det nästan en vecka sedan dom försvann härifrån.. efter ännu en sommar med hiskeliga flyguppvisningar utanför min balkong, varje kväll ända sedan 20 maj när dom dök upp här för första gången. Känns faktiskt lika vemodigt varje år, när det blir så här tyst..

Detta år skiljde sig dock åt, i och med att jag faktiskt fick ett hembesök av en av dom. Dom häckar under takplåten nån meter ovanför balkongen, och en av dom klantade till det och lyckades hamna på fel sida om mitt balkongräcke. Jag lät den vara för att se om den kunde ta sig upp i luften själv, men det klarade den inte. Den lät sig utan protester lyftas upp i min hand, och när jag höll min hand öppen över balkongräcket så låg den still i några sekunder samtidigt som den tittade med sina stora ögon på mig, sedan lyfte den vingarna och gjorde en dykning ut i fria luften igen. En upplevelse jag kommer att minnas länge! 

Här är individen som "tafflade" till det lite..

Och här häckar dom bland annat.

Annars är det så här som dom oftast ses, gärna i en grupp flygandes förbi i hög fart utanför balkongen..

Farväl för denna gång.. ses i maj nästa år!

Postat 2014-08-12 04:59 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

3 september 1967, snart 47 år sedan, övergången till högertrafik, fortfarande ses spåren..

Cyklar man runt lite i Stockholm så kan man se att det fortfarande finns kvar en del spår efter den nedlagda spårvagnstrafiken i Stockholm, visst finns ju numera den relativt nyanlagda spårvägen mellan Sergelstorg och Waldemarsudde som ett substitut från den tiden, men inte är det som förr.. när spårvagnslinjer gick kors och tvärs genom staden!

Högertrafikomläggningen 3 september 1967 blev döden för dessa spårvagnslinjer som korsade staden, tyvärr.. 47 år sedan, ändå så finns spår kvar av detta, det är lite förvånande tycker jag. Det betyder också att man i denna storstad heller inte har behövt gräva just där på alla dessa 47 år.. det är också förvånande tycker jag.

Dessa bilder på gamla spår är tagna i Valhallavägens allé ut mot Gärdet, och det var tydligen linje 8 som gick dit, den gick mellan Södersjukhuset via Nybroplan till Tessinparken. Resterna av spåren är där spårvagnen vände på Valhallavägens slut.

Plötsligt vid en vägövergång på Valhallavägen dyker det upp.. spåret!

Till och med "returspåret" efter att spårvagnen vänt finns kvar..

Och även en hållplats, kanske bara en reglerhållplats innan vagnen vände finns kvar.

Sedd från andra hållet.

Här vände Spårvagnen, Gärdet i bakgrunden.

Och så Valhallavägen norrut, efter vändningen.

Kanske denna gamla vagn som sågs idag nedanför Skansen också har åkt där..?

Ha det gott!

Postat 2014-08-08 23:11 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera