Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Rosenlundarna..

Vilka var dom.. var höll dom till.. finns dom kvar idag.. stora frågor! Ledtrådar finns.. Promenerade iväg femton minuter hemifrån, där fanns kanske svaren..

Kanske ett spår..

Är nog på rätt väg..

Klart misstänkt..

Dom måste ha bott här, Rosenlunds sjukhus..

Måste vara ättlingar..

Gedigen byggnad..

Svaren finns kanske också här:  https://www.google.se/search?q=Rosenlundare&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiq3dP9jNPcAhXjPZoKHcjgCs8QsAR6BAgGEAE&biw=1280&bih=669

och här: https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straigt-2358-fotohistoriska-begrepp-rosenlundare.htm

Tack för mig!

Postat 2018-08-04 11:50 | Läst 1266 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Närmsta grannarna..

Det börjar dra ihop sig.. Nu har dom varit här sedan 16:e maj Tornseglarna, vilket var exakt 4 dagar tidigare än de senaste 3 åren innan dess, men sommaren kom ju också extremt tidigt i år så dom kom väl några dagar tidigare på grund av detta.. kanske dom också ger sig iväg tidigare från boplatserna än vad dom brukar eftersom sommaren varit så gynnsam för Tornseglare.. Det är fåglar som gillar fint väder! Blir det kraftiga och långvariga lågtryck så kan dom t.o.m. tillfälligt lämna landet, medans ungarna går in i nån slags dvala.. Det har inte behövts den här sommaren.. Jag märker bara de senaste två dagarna att aktiviteten utanför lägenheten här har avtagit markant, det är inte alls samma hiskeliga förbiflygningar i grupp idag som det var för bara tre dagar sedan.. Så jag tror att dom är klara med häckningen nu, men dom kommer troligen ändå ses på himlavalvet under nån vecka till eller mer, men sen drar dom nog söderut.. det börjar bli dags..

Jag har under mer än halva sommaren återigen försökt fota Tornseglarna med mina telezoomar, men hur går det.. som det brukar! Inte alls, eller bara dåligt.. Jag hinner inte få in någon nära individ i sökaren, och hinner jag det så hinner ändå inte kameran få fokus.. så jag bytte metod för några veckor sedan! Eftersom dom passerar dagligen knappt en meter utanför balkongräcket regelbundet här, så har jag bytt till fasta ljusstarka objektiv, och då oftast normalobjektivet 50 mm. f/1,4 . Eftersom fåglarna passerat nära och är så snabba så har jag helst använt 1/4000 sek. och f/5,0 och kanske ISO 250 dagtid, och förinställt fokus på c:a 3 m. Och när dom passerat nära så grovriktar jag bara kameran mot dom som en 'panorering' och hoppas att träffa rätt.. Autofokus hinner inte med.. Har dom även boendes straxt ovanför balkongen, så där har jag även provat med kamerans egna blixt (D750) kvällstid när dom kommit hem sent.. och det fungerar faktiskt även om det då bara blir 1/250 sek. som slutartid.. men själva blixten är snabbare än slutartiden så fågelns rörelse fryses rätt bra ändå!

Här är några bilder tagna bara de senaste dagarna, och då är det just på mina 'närmsta grannar'..

Och när dom lämnar boet är det gärna med fritt fall..

Med blixt.. här är det egentligen rejält mörkt!

De långa vingarna sticker fortfarande ut..

Tack för mig!

Postat 2018-08-01 23:55 | Läst 947 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4