Att spegla det jag gillar.

Rosenlundarna..

Vilka var dom.. var höll dom till.. finns dom kvar idag.. stora frågor! Ledtrådar finns.. Promenerade iväg femton minuter hemifrån, där fanns kanske svaren..

Kanske ett spår..

Är nog på rätt väg..

Klart misstänkt..

Dom måste ha bott här, Rosenlunds sjukhus..

Måste vara ättlingar..

Gedigen byggnad..

Svaren finns kanske också här:  https://www.google.se/search?q=Rosenlundare&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiq3dP9jNPcAhXjPZoKHcjgCs8QsAR6BAgGEAE&biw=1280&bih=669

och här: https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straigt-2358-fotohistoriska-begrepp-rosenlundare.htm

Tack för mig!

Inlagt 2018-08-04 11:50 | Läst 1282 ggr. | Permalink
Dom är väldigt populära och omskrivna! ;-)
Svar från ehrsa 2018-08-04 12:36
He he, och rätt så okända.. Frågan är om det är en speciell sorts fotografer, eller fotografier.. Tack! Christer.
Hälsn!
Bengan har förstås rätt! En annan källa, kanske t o m urkällan, är Kurt Bergengrens bok "Tänka med ögonen" som otroligt nog fortfarande finns att köpa ny.

I den lärde jag mig skillnaden mellan C G Rosenberg (en storartad fotograf) och "Rosenlund", ett öknamn taget från ålderdomshemmet i Stockholm och kastat på en grupp medelålders fotografer som plåtade traditionellt. En av dom var Rolf Winquist. Orättvist tyckte Bergengren och satte mästerfotografen och generöse utbildaren Winquist på bokens omslag.

https://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=25382&reviewID=36367#36367
Svar från ehrsa 2018-08-04 12:39
Hej! Tack för info! Klart att 'Bengan' har rätt, all respekt till honom! Det är inte lätt att fotografera, rätt vad det är så är man en 'Rosenlundare' kanske.. men jag har ju nära dit, bara 15 minuters promenad.. :-) Men egentligen är jag mer en 'Tantolundare'.. bor ju där, 50 meter ifrån.. Tack! Måns.
Hälsn!
Ha ha... Tittar man på bilderna i den första länken så återkommer fam Björkbom m vänner misstänkt ofta...

Begreppet är ju gammalt och välkänt i fotografin, och ursprunget till det framgår ju rätt tydligt i de här länkarna. Rosenberg lär ha blivit ordentligt sårad; Winquist gav igen på ett elegant och subtilt sätt med bilden "Sprucken Nitraphot" i "de ungas" anda (svår att länka till; sök på namnet via Google).
Måns H 2018-08-04 18:04
Sprucken Nitraphot: Elegant bara förnamnet, subtilt bra efternamn, hittade bilden på Moderna museets hemsida, sätter in länk här.

http://sis.modernamuseet.se/sv/view/objects/asitem/artist$00408004/0/primaryMaker-asc?t:state:flow=e460245e-27e8-4d0f-871e-da022794d7cc
Svar från ehrsa 2018-08-04 18:30
Hej! He he, blev själv förvånad när jag googlade och valde bilder, där fanns Bengan men också LO.. Det här med 'Rosenlundare' visste jag ingenting om förrän Bengan tidigare i år berättade om det.. Tack för all info, har också kikat på "Sprucken Nitraphot".. Tack! Per.
Hälsn!

Tack! Måns. Har kikat på länken!
Hälsn!
Känner mig träffad, eftersom jag gärna fotar natur d.v.s.vita björkstammar och dimma! Lite grönt hittade du på jakten efter Rosenlundarna! Ha en fin lördag! Yvonne
Svar från ehrsa 2018-08-04 18:33
He he, känns som jag också kvalar in bra till Rosenlundarna.. :-) Vi har nog alla en hel del procent Rosenlundare i oss.. känns bra! Tack så mycket Yvonne.
Hälsn!
Hej,
Fyndigt att finna anknytningarna.
De riktiga Rosenlundarna är nog inte aktiva i foto idag.
Ett sätt är att slå upp en årsbok av Turistföreningen på 30 eller 40-talet.
Ha det gott
Bob
Svar från ehrsa 2018-08-04 18:38
Hej Tack! Bob. Hade dom här bilderna 'liggande' sedan nästan två månader tillbaks, som ett tänkt blogginlägg när 'Rosenlundare' var uppe till lite debatt här bland bloggarna senast, men jag hittade ingen bra 'tråd'.. nu hittade jag det när 'LO' visade värsta 'anti Rosenlundarögat' i sin blogg..
Hälsn!
"Rosenlundare" är ju ett öknamn. Lite otrevligt tycker jag, då det är ett uppenbart försök till fotografiskt översitteri.
Ett annat öknamn som brukar användas om urbana fotografer är "Bakgårdsromantiker". Kanske ett försök av fotografer som plåtar i den rosenlundska andan att väja sig för just det fotografiska översitteriet?
Svar från ehrsa 2018-08-04 18:43
Hej! Ja, det kanske är ett öknamn.. för mig har ordet ingen betydelse, jag är för ung för att ens ha känt till det förrän det var uppe till lite debatt här på bloggsidan tidigare i våras.. Jag har nog själv rätt mycket 'Rosenlundare' i mig, men ser mig hellre som en 'Tantolundare'.. det är där jag bor! Det är mycket man inte känner till.. Tack! Peter.
Hälsn!
Så du gör research i värmen! Kul och även bilder på dem. Sitter själv som passagerare och har just sett en fjällvråk mellan Landskrona och Eslöv.
Svar från ehrsa 2018-08-04 18:49
Hej! Hade dessa bilder liggande sedan nästan två månader tillbaks.. Det var ju en liten 'debatt' om fenomenet tidigare i våras och jag hade väl tänkt att göra en blogg om det hela då, men jag hittade inte riktigt nån 'tråd' tyckte jag.. Nu när 'LO' bjöd på sitt fina 'anti Rosenlundaröga' så kom inspirationen.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Fyndigt! =)
Svar från ehrsa 2018-08-05 16:26
Hej! Tack! Lena :-)
Hälsn!
Hade aldrig hört det begreppet förr, men så hade jag missat Bengans inlägg också.
Men nu vet jag.
Svar från ehrsa 2018-08-05 21:06
Hej Ja det är inte lätt det här.. man går omkring och tror att man bara kan fotografera hur som helst.. helt utan kunskaper om 'knepigheter' från förr.. Och det tror jag faktiskt fortfarande.. :-) Tack så mycket Margareta!
Hälsn!