Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Sälskrämmar'n.. hmm..

Vem kan det nu vara.. det är nog bara att erkänna att det är jag.. Jag fick en 'kraftig' reaktion på den stora gruppen sälar den här dagen när min 'Storsälsliknande' gråa gummibåt sakta gled fram bakom Sälberget.. hade inte riktigt förväntat mig det! Jag har varit här många gånger under årtionden och då efter 15 :e augusti när 'Sälskyddet' går ut, men det som brukar hända när jag gör den här 'manövern' (här gled jag fram i den svaga vinden med motorn avstängd) är att sälarna mer brukar 'glida' ner i vattnet, och flera brukar även ligga kvar.. nu blev det istället full kalabalik när dom fick syn på mig.. De tidigare sälbilderna på sälarna som låg till vänster om Sälberget i förra bloggen reagerade inte alls på mig när jag kom.. Sen är det nog så att det är lite som med en flock fåglar.. sticker en så sticker alla, även när ingen fara finns, för säkerhets skull.. Och det roliga är att när dom väl kommer i vattnet så är dom mest nyfikna, och kommer själva närmare t.o.m.. hela gänget simmade parallellt med mig nu när jag sakta puttrade ett varv runt ön på tomång.. och det första 'sälgänget' som jag fotade i förra bloggen låg fortfarande kvar på sin bränning och verkade inte bry sig alls om ståhejet.. Den här bloggen är en direkt fortsättning på denna blogg!  Bilderna här under är fotat med 80-400 mm.

Här ligger den stora gruppen Gråsälar..

Sen började gruppen röra på sig..

Och allt gick sedan snabbt..

       

När sälarna väl kommer i vattnet så övergår 'kalabaliken' snabbt till nyfikenhet istället..

  

Sen körde jag några 'sälrop' mot dom.. de är ganska enkla att härma.. det syntes att dom lyssnade lite extra! Vad jag sa har jag ingen aning om..

Efter lite 'sälrop' så följde dom mig nära på mitt sakta varv runt ön.. och dom verkade nyfikna mest hela tiden..

       

De här låg kvar på sin bränning hela tiden.. det är dom jag fotade mest i förra bloggen men från en annan position..

   

Även när jag sakta åkt ett varv runt ön och sedan drog på lite så hängde dom på.. trevliga djur!

Nu blir det inga mer sälar från denna fantastiska dagstur i skärgården.. ber om ursäkt för att jag skrämde er, men lite spännande kanske det ändå blev också för er sälar..  det blev det i alla fall för mig!

Fortsättnig följer även på den här bloggen..     Tack för mig!

Postat 2019-09-06 19:04 | Läst 1293 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

'Själhänget'..

När jag åker ut till ytterskärgården och gärna då Tärnskär, så fortsätter jag ibland vidare söderut ner till 'Själberget', det är ytterligare en bit längre ut på havet, och fungerar bara när vågor och vind är extremt gynnsamma, som just denna dag! Dessutom fungerar det bara efter den 15:e augusti och fram till den 1:a februari, då är det 'datummässigt' inte längre ett 'sälskydd' här! Den här bloggen är en direkt fortsättning på min tidigare blogg Här! Och precis här ligger Själberget! Man anar en rätt så stor grupp med Gråsäl även på den bilden, på den vänstra (västra) sidan av ön.. zooma gärna ut där! Tärnskär ser man då som en långsmal ö mot NO ovanför Själberget.. Bilderna här undr fotat med 80-400 mm.

Här syns det tydligt att det ligger en hel del säl till höger om själva ön, delvis dolda av den lilla ön..

Men även på öns vänstra sida finns det lite säl som lagt sig på en liten bränning i det fina vädret.. Den gruppen kommer att se mig hela tiden när jag sakta närmar mig ön.. blir dom störda så kommer dom att glida ner i vattnet..

Jag fortsätter att närma mig ön..

       

En flock Kärrsnäppor (tror jag) flög förbi..

Inte ser dom här sälarna störda ut.. dom fortsätter att 'softa' fast jag kanske är bara 30 meter ifrån!

   

Här gled jag fram sakta i den svaga vinden med avstängd motor, bakom ön och längs med klippan med den stora gruppen med sälar.. och här är det riktigt stora hanar som ligger.. 300 kg. kan dom väga..

Och sen så..     Fortsättning följer..     Tack för mig!

Postat 2019-09-03 18:12 | Läst 1559 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Lite fler bilder från ytterskärgården..

Den här bloggen är en direkt fortsättning på denna blogg! Väl framme på Tärnskär så tog jag en promenad runt ön, efter att ha fikat förstås.. bytte även objektiv på min 'storkamera' till ett 200-500 mm + TC 1,4 II. Och visst fanns det redan exempel på att fåglar är på gång med sin flyttning söderut, det gällde speciellt Lövsångare, de fanns nästan i varje buske här.. vad skulle dom annars göra här ute.. dom flyttar på nätterna och rastar här på dagen.. Detta gäller säkert även den mindre flock med Grönfinkar som också fanns i en av de större buskagen, dom är inte heller 'tänkta' att vara här ute.. Även en ung Gulärla kunde ses och dokumenteras, likaså en Skärpiplärka, fast den hör hemma här ute! Men det som stack ut extra var alla dessa Tistelfjärilar, såg nog flera hundra exemplar av dom, och kanske mer.. alla tycktes mest vara intresserade av 'Kärleksört' vad jag kunde se..

Här är några tidigare fågelfynd från Tärnskär som har stuckit ut lite extra genom åren, fotade analogt: Fjälluggla , Tereksnäppa , Sandlöpare , där just Sandlöpare ses varje år, medans Tereksnäppan var det första fyndet någonsin i 'Stockholmsområdet', en ganska liten vadare som man lättast känner igen på den lätt uppåtböjda näbben, finns sparsamt i Finland och kommer annars från Ryssland. Fjälluggla har jag sett på Tärnskär hela tre gånger, de två första gångerna var inom en vecka i februari 1988 så det var troligen samma individ, och det tredje fyndet ses i länken ovan, och alla har varit honor.

Vissa tog sig ett bad.. det var 22° i lagunen här, men bara knappt 18° i havet utanför.. jag badade dock inte..

Ett gäng pensionärer dom också, även dom hade startat vid Bullandö Marina..

Vissa gillar sin uppkoppling..

En av många Lövsångare som sågs denna dag..

      

Gulärla och en Skärpiplärka..

7 km. ut där så ligger Sälberget som blir nästa stopp..

Storskrak

Rödkobben i värmedaller och dis..

I en av Rönnarna vid högsta punkten på ön fanns det en mindre flock med Grönfinkar, dom brukar inte ses här ute..

Sen var det alla dessa fräscha Tistelfjärilar.. Hörde på radion idag att troligen 500 miljoner Tistelfjärilar har kommit hit/fötts denna sommar..

       

Även en 'Amiral' visade upp sig, också den en 'flyttfjäril'..

Sen lättade jag 'ankar' och åkte vidare 7 km söderut till Sälberget, det är några år sedan jag var där senast, där måste det stämma ännu mer med vind och vågor, och det gör det den här fina dagen! Man kan ana Sälberget som en svag upphöjning bakom Ejderflocken som lyfter nära horisonten här..

Fortsättning följer..     Tack för mig!

Postat 2019-09-01 19:38 | Läst 1631 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera