Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Skrikorna..

Nötskrikor ser jag här i mitt närområde året runt, men kanske allra bäst under vinterhalvåret, tycker det gäller de flesta fågelarter.. man ser dom bättre när det inte är en massa vegetation ivägen.. Sen finns ju inte flyttfåglarna här nu så klart, annat än de som faktiskt flyttar hit från områden både norrut och långt frän öster! Men hittills så har jag bara sett Grönsiskor av de som kommer hit från norr och öster.. och området här är mitt närområde Tantolunden i Stockholm, och det blir bara Nötskrikor här.. en vacker fågel! Fotad med den nu en månad gamla kameran Z50 + 200-500 mm.

Full koll nr. 1

Nötter är livet..

Full koll nr. 2

Shit.. inte full koll..

Tappad nöt är också en nöt..

Tack för mig!

Postat 2019-12-09 12:13 | Läst 788 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Passagen..

Plötsligt kom en halvmåne glidande förbi.. Lagom för att testa Z50 ihop med 200-500 mm. som då blir 300-750 mm. och dessutom så provades det objektivet ihop med ett TC 1,4 II och då blir det hela 420-1050 mm. i brännvidd! Så här blev resultatet med den testen.. Allt fotades 'handhållet' och alla bilder är beskurna och redigerade efter eget tycke och smak..

Tack för mig!

Postat 2019-12-07 12:03 | Läst 1887 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Ibland stämmer allt..

Den har gäckat mig länge.. har mest hört den 'knäppa' i nått mörkt buskage, men den har även bjudit på korta strofer av sin 'vårsång' vilket dom gör ibland även på hösten! Men så plötsligt fanns den där och agerade motiv, dessutom med perfekt ljussättning.. hur ofta händer det? Och den satt kvar i mer än bara ett par sekunder.. troligen så värmde solen lite där den satte sig.. Rödhaken! Här fotat med Z50 + 200-500 mm. som då blir 300-750 mm. och platsen är runt knuten i mitt närområde Tantolunden, i Stockholm.

Det började med en misstänkt rumpa.. så som det brukar med den fågeln..

Plötsligt visade den sig fint i en liten solstråle..

Optimal ljussättning..

Tack för mig!

Postat 2019-12-05 17:42 | Läst 2206 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Julmarknad med lite 'gatubilder-test'.. med Z50.

I söndags på första advent så tog jag mig till Skansens Julmarknad, en tradition jag försöker upprätthålla någon av adventssöndagarna innan Jul. Vädret var ju bra och i alla fall lite 'Jullik' även här i Stockholm..

Kamerabestyckningen var fortsatt Nikon Z50 + lilla Z DX 16-50 mm. f/3,5-6,3 som blir motsvarande 24-75 mm. på en FF-kamera. Det finns fortfarande en hel del att utforska, bl.a. hur den lätta kameran är att gå med hängandes frampå magen/bröstet, och att fotografera med den hängande så.. och gärna med en fjärrutlösare, så som jag ofta gör även med mina större kameror. Där fungerade detta helt ok, men kräver lite ändrade inställningar i kameran! Vill här testa just hur den lilla Z50 fungerar ihop med den trådlösa fjärrutlösaren 'ML-L7' som finns som tillbehör, och som fungerar via Bluetooth med kameran. I kameran får man ställa om 'Väntelägestimern' i kameran (C3) till 30 min. istället för de 10 sek. som jag brukar ha, annars stängs Bluetooth ner så fort som kameran går ner i 'vänteläge'.. Och fjärrutlösaren tar endast 1 bild vid varje tryckning på knappen, oavsett om kameran är inställd på serietagning.. vill man ha flera bilder får man trycka flera gånger.. inget större problem tycker jag, men fjärrkontrollens avtryckare till FF-kamerorna är en direkt parallell kopia till avtryckaren på själva kamerorna, så är det inte med fjärrkontrollen till Z50. Men det kan jag leva med! Bluetooth drar en del extra ström, men för mig tycks kamerans batteri räcka en hel eftermiddag, och jag kan nog ha med mig 300 bilder hem. Brukar även stänga av visning av tagna bilder på skärmen/sökaren efter en tagen bild, det görs enkelt via en knapp till vänster om sökaren. Det borde spara en del på batteriet.. Så svaret blir ja, det fungerar att fota folk 'på stan' även med Z50 och en trådlös fjärrutlösare! Och 'konceptet' är extremt lätt jämfört med FF-kameror. Jag hoppas på en fast vidvinkel framöver i Z DX- format med lite bättre ljusstyrka och därmed kortare skärpedjup, då skulle jag bli 100% nöjd! Tills dess får långt skärpedjup med minsta bländare f/3,5 duga.. och jag har använt största bländaröppningen i stort sett på alla kommande bilder.

Här! finns bilder också tagna vid samma tillfälle på Skansen.

Bilder från helgens promenad till och från, men även på Skansens Julmarknad i Stockholm..   Ser kyligt ut, de flesta verkar rejält påpälsade..

Gammal fin byggnad..

Vid Bollnästorget..

Också en viktig tradition! Nystekt Strömming på hårt bröd.. det blir nog inte godare än så..

Och en kall lättöl..

Gammal byggnad med gamla stockar..

En Gråsäl simmade förbi i mörkret.. med ISO 51 200

Efter besök hos ugglorna, Lodjur, Visenter och Vildsvin så blev det en värmande glögg och kaffe med lite dopp inomhus på 'loftet'..

Sen var det nästan helmörkt och Julmarknaden hade stängt.. med fortsatt 'hög-ISO'.. här 8000, och det går ju det med!

Extrem gatubelysning på Djurgårdsvägen i höjd med Nordiska museet..

Likaså 'extremt' trapphus i korsningen Narvavägen/Strandvägen.. som råkade stå öppet i några sekunder.. sett under min promenad till Karlaplans tunnelbanestation.

Vill man ta sig till Skansens Julmarknad så har dom öppet 2 adventssöndagar till.     Tack för mig!

Postat 2019-12-04 10:53 | Läst 1289 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

1:a advent bland ugglor och uvar..

Det är inte alltid man ser ugglor i grupp, men idag passade jag på att göra det.. Alla har vi väl våra vanor kring juletid, för mig är det att besöka Skansens Julmarknad någon av adventssöndagarna, och i år så blev det den första advent. Mycket för att vädret var bra, dessutom fanns det ett litet tunt snölager i terrängen som ger lite Julkänsla.. Men framförallt är Skansen så bra för att man kan titta på så mycket annat än själva Julmarknaden, den passerar jag oftast efter att ha gått ett varv där.. så jag gick till Lappugglorna och Berguvarna och njöt av deras härliga hoanden några få meter ifrån i det nästan helt mörka eftermiddagsljuset.. en maffig upplevelse! Lappugglorna höll på att matas när jag kom, det var också spännande att se! Det var inget bråk bland ugglorna om maten alls, dom lät sig matas med möss en i taget i lugn och ro! Såg riktigt trivsamt ut! För er som undrar varför man har stora ugglor i voljärer så här, så beror det på att det är skadade individer, som annars inte skulle ha klarat sig ute i naturen. Dom ser inte skadade ut när man ser dom här, men det kan vara för oss osynliga skador, skadade ögon, öron, ben, klor, vingar, t.ex.. Fotona togs med Z50 + den lilla zoomen Z DX 16-50 mm. Och ISO hamnade allt som oftast på max som är 51 200.

Nästan som att sitta i gömsle.. men troligen billigare!

Lappugglorna och dess skötare.. Det var så mörkt att det tog någon minut innan jag såg skötaren..

Djurskötaren har en visselpipa i munnen som hon blåser lite i varje gång en uggla får en mus..

Här finns det 6 Lappugglor i bild..

Som små tomtar..

Sen gick jag bort till Berguvarna, tror att det fanns 3 individer där.. det var så mörkt att det var svårt att se.. Dom brukar alltid 'hoa' den här årstiden när det har blivit mörkt.. så även denna eftermiddag!

Tack för mig!

Postat 2019-12-02 10:20 | Läst 1531 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera