Att spegla det jag gillar.

Invasion vid Årstaviken, och Tanto.. Del 2 (av 3)

Som jag skrev i förra bloggen om siskorna: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/invasion-vid-arstaviken-och-tanto-del.htm , så är kanske ordet invasion ett lite för starkt ord, men jag har verkligen inte sett så här mycket 'siskor' i träden längs Årstavikens strand, och även uppe i Tantolunden tidigare på åtskilliga år! Det är mestadels Grönsiskor som ses, men en och annan Gråsiska samsas också ihop med de 'gröna'.. Det verkar som dom äter ungefär samma sorts frön.

Den här del 2 av foton på siskorna så är bilderna tagna med min Nikon D800E + mitt Nikkor telezoom 80 - 400 mm. Vädret var mulet med en del regnskurar..

Regndag 2, denna gång med ett tele..       Grönsiska

Det är nästan alltid jag ser 'siskorna' i Alträd ätandes de frön som finns i de små kottarna, men även Björkens frön verkar passa dom som föda, de sitter i dess 'hängen', jag har sett dom där också nu.

Även Hägrar sågs under denna mörka oktoberdag, här är det på Årsta Holmar där några brukar hålla till varje höst, fram till isläggningen.

Dom sitter ofta där och kurar, men tar också en och annan fisk vid den 'mangroveliknande' stranden..

Även vid båtklubbarna här ser man en och annan Häger..

Vid båtklubben vände jag och gick hemåt utefter Årstaviken igen.. och där fanns ju siskorna..

Här fanns även Gråsiska..

Annars så är det Grönsiskor som dominerar!

Gråsiska

Här är det egentligen väldigt mörkt och själv ser jag fåglarna bara som 'mörka' fläckar.. men kameran klarar detta! Det finns både Grön och Gråsiskor här, men färgerna framgår knappt i mörkret här inte ens med kraftig 'upplättning' som här..

Tack för mig!

Inlagt 2016-10-27 10:18 | Läst 2087 ggr. | Permalink
Hej Jan Jag har haft en gråsiska. Jag tog hand om en skadad sådan när jag var grabb.Den blev den mysigaste fågel jag har haft, Då ska du veta att jag hade zebrafinkar kanariefåglar undulater en gräsand (oljeskadad) och
en tam kaja. Gråsiskan som blev bra från sin hängande vinge, blev en familjemedlem och var med oss hela tiden trots öppet fönster, men en dag flög han iväg och vi saknade honom verkligen.
/ Bengt
Svar från ehrsa 2016-10-27 18:55
Hej! Bengt. Vilken trevlig berättelse med Gråsiskan! Tack så mycket för den! Såna där upplevelser glömmer man ju aldrig.. Har själv varit med om att föda upp en Dubbeltrast unge när jag var barn.. Den hade fallit ur ett bo alldeles för tidigt.. Det blev många tidiga morgnar för att gräva efter daggmask åt den.. :-) När den blev flygfärdig brukade den sätta sig på spadens handtag när den ville ha mask.. Och när man gick 100 meter ner till en åker så följde den efter flygandes, och var så snabb ner i 'grävhålet' för att ta mask, att man knappt hann att säkra 'grävtovan' från att falla tillbaks i hålet.. då hade det gått illa för trasten.. Efter att den blev vuxen fullt ut så kanske den var kvar i närheten i knappt en vecka, sedan försvann den.. Kul var det i alla fall!
Hälsn!
Hej Jan. Det är så trevligt att få "följa med" på dina strövtåg utmed Årstaviken, där jag har gått många gånger när jag varit i Stockholm. Och dina bilder på de små siskorna blir jag glad av. Ser fram emot nästa promenad.
Hälsningar Christina
Svar från ehrsa 2016-10-27 19:04
Hej! Tack så jättemycket Christina! Roligt att du läser detta, och dessutom känner igen dig! Årstaviken är verkligen en oas (och Tantolunden), speciellt den här årstiden när dagarna börjar bli korta och solen står lågt.. Men är det dagar med lite sol så vet man att solens strålar alltid når ner till strandpromenaden på Södermalmssidan.. Dessutom ser man ofta en hel del trevliga fåglar där också, så som de fina 'siskorna' just nu! Det uppskattar jag väldigt mycket! Som naturintresserad så blir det nån slags 'må bra' upplevelse över det hela, trots 'storstadens' närhet..
Hälsn!
Vilka vackra bilder på grönsiska gråsiska och gråhäger Snyggt fotat Ha en fin kväll : ) // Gert
Svar från ehrsa 2016-10-27 19:11
Hejsan Gert! Tack så mycket för din kommentar! Visst blir man lite extra glad när man får se de fina små 'siskorna' så här! Jag är inte bortskämd med att få se 'siskor' här.. Det kan gå flera år mellan gångerna som jag ser sådana.. och nu plötsligt händer det.. Jag tror det hänger ihop med den allmänna 'invasion' av fåglar som har varit under den här hösten! Vindarna har ju varit extrema med att länge hålla sig från öster! Det är många rariteter som tagit sig över hit, men säkert också massor av 'siskor'.. Ha en fin kväll du också!
Hälsn!