Att spegla det jag gillar.

Invasion vid Årstaviken, och Tanto.. Del 1 (av 3)

Nåja.. invasion kanske är ett för starkt ord, men jag har nog inte sett så mycket 'siskor' i träden längs Årstavikens strand, och även uppe i Tantolunden tidigare under de 16 år som jag har bott just här! Det är mestadels Grönsiskor jag ser, men en och annan Gråsiska samsas också med de 'gröna'.. Det har ju varit väldigt mycket östliga vindar under en längre tid, som fört med sig en mängd rariteter från öst, så jag gissar att även de här siskorna också kan komma från andra sidan Östersjön.. Jag brukar normalt inte ens se siskor varje år ens.. nu ser och hör jag dom lite överallt här.. Hörde t.o.m. ett radioreportage om likaså nyanlända och extremt hungriga Talgoxar som kommit från öster och som likt rovfåglar angrep de små siskorna och käkade upp dom.. Naturen är ju som den är!

Här är en del bilder på dessa fina 'siskor'! Bilder är tagna under tre dagars regnande nu.. med tre olika kameror. Den här första bloggen 'dag 1' kommer bilderna endast från min vattentäta Nikon 1 AW1 med den likaså täta 'normalzoomen' på 11 - 27,5 mm. (c:a 30 - 75 mm. omräknat till FF format)

Regndag 1, bilder tagna med Nikon 1 AW1:    Grönsiskor, knappt synliga vid Tantobadet, en större flock..

Gissar att det sammanlagt kan ha varit c:a 200 st..

Egentligen så är dom väldigt orädda, men ändå nervösa och sticker plötsligt iväg utan orsak..

Men dom tar hela tiden bara ett kort litet varv i luften, och återkommer igen efter kanske 20 sekunder..

Regnet har tydligen spolat ner fröna från Al-trädets små kottar på marken, vilket brukar vara en favoritföda för siskor, det har jag sett genom åren!

Dessa små siskor är så orädda att dom rör sig framför mina fötter på som närmast 0,5 meter håll.. om man står still! Man blir snabbt accepterad! Känns ovanligt som 'fågelfotograf'..

Provade med blixt också i det mörka och usla vädret.. det gick det också..

Närmare kommer den knappt..

Fortsatte min promenad utefter viken..

Dagens regn..

Inte så ofta man ser denna syn.. innanför 'tullarna'..

Mellan öarna Årsta Holmar och Södermalm..

Sen gick jag inte så mycket längre, har en 'problematik' med ena hälsenan..    Tack för mig!

Inlagt 2016-10-25 22:53 | Läst 1980 ggr. | Permalink
Det verkar var invasion av flera fåglar från öster just nu. Inte för att jag sett några själv men ser rapporter från andra. Märkligt att talgoxarna dödar grönsiskorna. Har sett på en Finsk sida, minns tyvärr inte vilken där en talgoxe dödade flera gråsiskor?. Tror det fanns film på beteendet också. Får hoppas det kommer några vitryggiga hackspettar också, det skulle vara välkommet.
Sten
Svar från ehrsa 2016-10-26 11:49
Hej! ja, jag tror många fågelarter har 'råkat' flyga hit, och inte bara 'rariteterna' som man kan läsa om, det är spännande! Man menar tydligen att de Talgoxar som dödat och ätit siskor också har flugit hit från öster, och efter den flygturen varit så desperata på föda att dom då gett sig på de mindre och kanske talrika siskorna.. Talgoxar är ju tuffa det ser man ibland, liksom Blåmesar också är! Det finns säkert chans att även 'spettar' också kan ge sig iväg hitåt, det är väl så det går till arter breder ut sig.. hoppas det! Tack! Sten.
Hälsn!
Underbara höstbilder på Grönsiskorna. Jag brukar se stora flockar nere vid sjön trekanten också. Pigga små krabater.
/ Bengt
Svar från ehrsa 2016-10-26 11:54
Hej! Grön och Gråsiskorna är verkligen fina fåglar, som jag brukar se alltför sällan! Det kan gå väldigt många år mellan tillfällena jag ser så här många som nu! Och troligen är det en invasion från öster där vindarna har styrt det hela! Och jag kan mycket väl tänka mig att det är lika bra med siskor vid Trekanten, det är precis vid 'strandlinjens' träd som dom håller till.. där det växer Alträd! Och bland de 'gröna' så finns det en och annan Gråsiska också, med sin röda fläck på huvet.. Dom är väldigt fina båda två! Tack! Bengt.
Hälsn!
Fina bilder! Aldrig hört om siskätande talgoxe förr, men naturen överraskar. Och så orädda de var! Alkottar är deras favoritmat här också.
Svar från ehrsa 2016-10-26 12:02
Hej! Ja, det är jättekul att få se dessa fina små fåglar i sån mängd som nu, det kan nog vara nått årtionde eller mer mellan tillfällena med dom här mängderna, och dom är ju så orädda också! Det kanske också är ett tecken på att dom är 'östliga'..? Vissa arter från öster är ju ofta mer orädda än våra Svenska 'varianter' av samma art! Jag tror mig igår även ha sett första lilla flocken av Sidensvansar, dom flög iväg från en Rönn 50 meter här hemifrån, men såg dom bara som mörka fåglar i tät flock mot en ljus himmel i storlek som Starar, det brukar alltid betyda Sidensvansar den här årstiden! Inga andra fåglar i den storleken flyger så pass tätt i flock! Ska straxt ut och spana lite, vore kul att få se dom också.. Tack! Stefan.
Hälsn!