Att spegla det jag gillar.

Jisses, NATO is here.. del 2.

***

I somras var dom också här och visade upp sig med sitt stora fartyg 'USS Kearsarge' som kan ses här!

För 30 minuter sen kom 'del 2' i NATOS uppvisning flygandes rakt över min balkong på Södermalm, från SV och vidare in över stan och sedan bort.. Det som flög förbi var 2 st. B-52 Stratofortress (Wikipedia) eskorterade av 3 JAS.. Inget man förväntar sig straxt efter 12:00 en fredag så här! Första gången jag ser dessa stora plan i verkligheten, men det är ju såna tider numera där allt kan hända, och även gör så.. Tyvärr hann jag inte få fram en kamera trots att 4 kameror alltid hänger beredda straxt innanför balkongdörren, dom passerade för snabbt..

Här är en bild på en B-52 hämtat från Wikipedia.

Tack för mig!

Inlagt 2022-09-02 12:41 | Läst 972 ggr. | Permalink
Dom var ju symbolen för kärnvapenavskräckningen då Sovjetunionen hade övertaget då det gäller soldater och kanoner och Väst inte hade råd att skaffa sig ännu mer av samma utan satsade på självmordspakten, att om kärnvapenkrig bryter ut så inträffar "mutual assured destruction".

Nu är vi ju tillbaka i det tänket.

Minns f ö då Cementa var i skottlinjen för sina utsläpp på 1970-talet. Jag kollade på hur mycket bränsle en B-52 drog. Ett plan förbrukade mer än Cementa.

De är stora flygplan. I Stanley Kubricks svarta komedi Dr Strangelove får man se interiörer. Det är tre våningar inklusive bombutrymmet där inne. Filmen visar ju ett scenario där en amerikansk befälhavare bestämmer sig för att slå till först, detta på egen hand och i strid mot alla order. Presidenten och övriga vapenslag försöker stoppa anfallet mot Sovjet. En B 52 fullföljer. Och så kommer slutet. Den Doomsday Bomb som Sovjet byggt detonerar. Kapprustningen hade blivit för dyr. Doomsday Bomb som skulle utplåna allt med detonetionen och radioaktiva utsläpp skulle bli den ultimata avskräckningen. Men den hade ännu inte offentliggjorts, det skulle ske "på måndag".
Sten-Åke Sändh 2022-09-02 16:10
Måns:

Det fanns popknappar med dessa plan på. En hade undertexten: Kärnvapen kan förstöra hela din dag! Även en mer synisk hade texten: Drop it!

Jag såg dem också för efter Stockholm passerade de även Vaxholm och rakt över Rindö och Rindö Hamn där jag numera bor.

Det jag tycker är lite konstigt är att de fortfarande är i tjänst för det var väl när Viet-Nam-kriget gick på högvarv kring 1965 som USA använde dem där för att lägga napalmmattor över den vietnamesiska landbygden.

First flight: ägde enligt Wikipedia rum 15 April 1952. Det är på andra sidan 70 års strecket. Häpnadsväckande även om man moderniserat dem successivt.
Svar från ehrsa 2022-09-02 17:42
Hej Måns. Minns den filmen även om det var längesedan jag såg den.. Har för mig att jag tyckte filmen var bra! Planen har verkligen en speciell profil, man får en slags undergångskänsla när man ser dessa bombplan, även på TV, nu fick jag se två st. flyga i 'rote' i verkligheten.. Hörde/såg nyss på TV 4 nyheterna en filmsekvens på planen + JAS som någon hann fota, och tydligen hade dom varit och fällt minor utanför Öland.. så se upp Gotland! Hade varit intressant om jag hunnit fota dom från balkongen med dess speciella profil mot himlen med ett vidvinkel, rakt underifrån där även min balkong med blommor hade synts.. Tack! Måns.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2022-09-02 17:53
Sten-Åke. Tack för info om att dom flög åt det hållet, det stämmer bra med den riktning dom hade över mig! Det kändes rätt så speciellt att få se dessa 'kända' plan i verkligheten så här.. Jag minns dom speciellt från Vietnamkriget när dom bl.a. bombade Hanoi, något som väl Olof Palme kritiserade hårt.. Jag är 66 år i år, då hade dom redan varit i drift i 4 år.. Tack! Sten-Åke.
Hälsn!
Sten-Åke Sändh 2022-09-03 01:04
Jan:

Dessa B-52:or måste vara väldigt välbyggda. Med tanke på att flygplan måste vara lätta - även en B-52:a - så är det rätt enastående att de hållit ihop så pass länge ändå. Man måste ju betänka att de är byggda för att ta rätt stora laster och det hänger hela åtta motorer i fyra dubbelmontage under vingarna. Då långa vingarna flexar otroligt mycket. Att en del nitförband och plåtar inte utmattats under dessa 70 år är ju egentligen helt fantastiskt för även om man ibland måste byta plåtdetaljer av olika skäl så kan man ju inte byta allt. Det är enorma påkänningar på många detaljer, så det gäller verkligen att kunna sprida lasterna genom konstruktionen med smarta förstärkningar.

Som gammal flygtekniker så kommer jag ju ihåg hur de gamla Convair 340/440 som Linjeflyg hade och som jag då jobbade med i skiftet mellan 60- och 70-talen. Jag har fortfarande mitt gamla teknikercertifikat för den modellen kvar någonstans.

Det som var slående redan då var hur mycket bättre dessa maskiner klarade korrosion i jämförelse med bl.a. exv. de franska turbopropplan Nord 262 som LIN också hade. Dessa hade beteckningarna SE-CCT, -CCR och -CCS om jag inte missminner mig och de kallades CC -Risig, CC -Trasig och CC-Skrotig av teknikerna. De hade Turbomeka motorer som vi kallade turbosmecka för att de var förhållandevis usla. En av motorerna gick nog inte mer än 50 timmar innan den skar ihop. Samtidigt så hade motorerna i Douglas DC-8 som var ett passagerarplan som bl.a. SAS använde för långflygningar och som var samtida med B-52:orna gångtid på upp mot 10 000 timmar.

LIN hade köpt dessa lite mindre plan för att ha på matarlinjer och det än vändes bl.a. mellan Gällivare och Luleå, vilket inte var någon hit då det inte tålde kyla något vidare. På den tiden användes en hel del elektromekaniska instrument och dessa frös och slutade funka när det blev mer än 35 grader kallt :-). Det finns en hel del kul historier om de planen.
Svar från ehrsa 2022-09-03 12:03
Tack igen för info Sten-Åke, intressant att få se dom i verkligheten flygandes så här pass nära.. Lite historiskt!
Hälsn!
Anders F. Eriksson 2022-09-07 21:11
Jag gissar att det inte är många delar av de planen som är samma som satt där när de byggdes.
Svar från ehrsa 2022-09-19 12:34
Tror så också Anders, inte ens den minsta lilla 'nit'.. kanske är dom t.o.m. 'lättade' med nytt material! Tack!
Hälsn!
Sten-Åke Sändh 2022-09-19 14:01
Det mesta är nog original när fet gäller de statiska delarna av flygkroppen utom möjligen framkanten på vingarna som spant och stringers och möljligen en del fönster som träffas direkt av vinden.

Motorer pumpar e.t.c. byts som på alla flygplan efter gångtid eller eventuella incidenter.
Jo, känner igen dom där. 8-motoriga jet och typiskt hängande vingar är inte så vanliga. Länge har dom funnits också, var väl inblandade i Vietnam och frågan om inte redan i Koreakriget. From förhoppning att dom inte behöver användas i verkligheten mer, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-09-02 18:14
Hej! Björn. Ja, själv minns jag dom från Vietnamkriget där dom väl bombade sönder Hanoi bl.a.. Olof Palme var väl hård i sin retorik om detta, minns jag! Koreakriget var jag för ung för att ha några minnen om.. Men det finns någon slags 'undergångskänsla' med dessa omtalade plan tycker jag, bara dess 'profil' underifrån ger en lite obehaglig känsla, det är väl också så som dom oftast visats på TV.. Det blev också min känsla när jag nu som hastigast fick se dom flyga i rote på ganska låg höjd rakt över mig.. Synd att jag inte hann att fota dom, det hade blivit bra med en vidvinkel där med min balkong med blommor, och så dessa speciella bombplan mot himlen som då kommit med i samma bild.. Tydligen hade planen enligt TV4 varit och fällt minor utanför Öland..

Ena veckan flyger det plötsligt en fladdermus runt i min lägenhet mitt i natten.. eller så flyger det som idag B-52:or ovanför min balkong.. Vad är det som händer.. Världen är i gungning det är helt klart.. 🫣 Tack! Björn.
Hälsn!
Ja det är verkligen den där associationen. B52 och Doctor Strangelove men också bilderna från Vietnamkriget och bombningarna där. Bra att ha skjutklara kameror redo men jag kan tänka att B52 inte dyker upp lika ofta som tornseglare.
Ha det gott /Gunnar S
Svar från ehrsa 2022-09-02 19:20
Hej! Ja, den där 'lite obehagskänslan' man/jag får av dessa stora bombplan (sett på TV och/eller dator) kändes påtagligt återigen, nu när jag plötsligt också fick se dom i verkligheten.. En syn som troligen för alltid satt sig i minnet, och som jag troligen aldrig får se igen.. Och det hjälpte inte att ha olika kameror beredda innanför balkongdörren det är uppenbart.. Så fort som jag fick syn på dom genom 'stora fönstret' så såg jag vad det var för plan, trots att jag aldrig har sett dom live förut.. dom är speciella! Dessa B-52:or blev troligen 'once in a lifetime'.. Ja, det är enklare med Tornseglarna, dom återkommer dag efter dag i nästan 3 månader under sommaren, men är nu försvunna planenligt sedan 16/8.. Tack! Gunnar.
Hälsn!
mombasa 2022-09-02 19:28
Nu slog det mig att det finns en sekvens i Roy Anderssons film Om det oändliga i slutet av filmen , som en avtoning, just B52or över ett stadslandskap.
Ha det
Gunnar S
Svar från ehrsa 2022-09-02 19:49
Ok! Tack för info.. det är något symboliskt över dessa plan..
Hälsn!
Kul och synd att du inte hann med kameran! Men det måste ha varit en speciell syn helt klart. Jag fick också se en på årets flygdag som försvarsmakten arrangerar. I år var det på nära håll i Uppsala så jag åkte dit en sväng och kollade. B52 är ett mäktigt plan. Sverige har mycket övningar med USA just nu. De var tidigare i augusti uppe i Vidsel och släppte skarpa bomber med B52an.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-09-02 20:06
Hej! Ja, med lite mer tur/tid så hade jag fått mäktiga bilder på dessa plan som kom flygande i en rote.. Men 'viktigast' var ändå att få se dom, och inte att lyckas fota dom! Men det hade kunnat ge rätt så ovanliga bilder.. Det är mycket man ibland får se och vara med om från min balkong.. Känns som jag kanske bor rätt så strategiskt, och vad blir nästa 'oväntade besök'.. ingen vet! Nu har jag haft en flygande fladdermus inomhus mitt i natten.. och flygande B-52:or rakt ovanför balkongen inom en 14 dagars period.. Väntar nu på ev. kommande överraskningar.. 🙂 Har läst om att dom tidigare varit och övningsbombat uppe i Vidsel, och kanske har jag sett en blogg från dig där ett sånt plan varit med, men är osäker på det.. De här planen hade tydligen öningsfällt minor utanför Öland, enligt TV4. Tack! Johnny.
Hälsn!

He he, nu såg jag att du har en blogg med B-52 och mer utlagd, ska kolla mer på den senare!
Jag föredrar tornseglare fotat från din balkong…🙂
Svar från ehrsa 2022-09-03 12:13
Hej! Lena. Ja, den här synen var något annorlunda mot det jag brukar se från min balkong! Det är nått hotfullt med dessa B-52:or och deras 'profil', troligen inpräntat under hela min uppväxt via TV bilder och tidningar där dessa plan varit med och spridit sina bombmattor, speciellt över Vietnam.. Saknar Tornseglarna.. det blir alltid så tyst när dom nu är borta.. 🤫 Tack! Lena.
Hälsn!
Tänk att B52 fortfarande flyger, de borde ha nått pensionsåldern kan man tycka. Men det är väl samma med våra Hercules, de var ju på F7 när jag gjorde lumpen där och de är fortfarande där så den typ av flyg uppdateras inte så ofta som jaktplanen. Har du inte kameran skjutklar 😊, hade två JAS som passerade min balkong för några veckor sedan, det gick fort så jag hann inte med.
Svar från ehrsa 2022-09-03 12:29
Hej! Ja dessa plan har man ju sett i nästan alla större konflikter och krig där USA varit inblandat under hela min uppväxt och vuxna tid.. och nu fick man se dom live och 2 st. dessutom! Känslan var att det är nått hotfullt över dom med sin stora vingyta och profil mot himlen.. Jodå kamerorna är alltid "skjutklara" innanför balkongdörren, men dom faktiska sekunderna det tar att resa sig från stolen vid skrivbordet och ta 'rätt' kamera med 'rätt' objektiv, och gå 4 m. ut på balkongen för att fota räckte inte till.. det sista jag såg var när dom försvann bakom takfoten rakt ovanför mig.. Då hade jag hunnit ta av objektivlocket, men inte hunnit lyfta kameran.. och då var dom redan 'historia'.. Spännande upplevelse ändå även utan bilder, men jag hoppades ett tag på att dom tog ett varv runt stan, det händer ibland att JAS plan gör så, men tyvärr inte denna gång.. Då hade jag fått en 'andra chans' till bilder.. Tack! Peter.
Hälsn!
Här är ett par Youtubefilmer av B-52:orna och JAS planen som passerade Stockholm vid lunchtid under gårdagen. Troligen fotade med mobiler..

https://www.youtube.com/watch?v=qIpnJh9Mqww
och:
https://www.youtube.com/watch?v=ECbwBXlSrmg
Sten-Åke Sändh 2022-09-03 23:28
Jan, någon skrev att de eskorterades av två JAS men det var faktiskt tre vilket också framgår av en av filmerna.
Svar från ehrsa 2022-09-04 11:47
Ja, jag skrev först 2 JAS här, jag mindes bara det när bloggen skrevs men det ändrades till 3 JAS i första stycket här i bloggen i ett tidigt skede, när jag sett på en TV4 filmsekvens (i programmet 'Efter 5') att de ju faktiskt var tre.. den 3:e försvann ur minnet i min 'hets' att försöka hinna fota B-52:orna.. vilket jag inte hann.. Precis när jag lyfte kameran försvann dom bakom takfoten rakt ovanför..
Hälsn!
Sten-Åke Sändh 2022-09-04 12:04
Fast det tredje låg så långt ut på andra sidan av B52:orna att det nog var lätt att missa det för många.
Svar från ehrsa 2022-09-04 12:10
I ögonen (och minnet) fastnade nästan bara de stora B-52:orna.. 👀
Verkligen stora plan de där. Måste vart en syn att få se. Hoppas att det stannar såhär med bara ”uppvisning/övning” och inte blir värre i framtiden 🙏🏻
Svar från ehrsa 2022-09-04 12:06
Hej! Ja, det kändes speciellt att få se dessa plan som man sett så mycket på TV och film genom årtionden, som mest på 60-70 talet när USA frekvent bombade Nordvietnam, och hade väl flygbaser i Thailand tror jag mig minnas, som dom då antagligen utgick ifrån.(?) Dom har en speciell vingprofil med sina stora/långa och 'svepta' vingar.. Jag såg direkt att det var B-52:or fast jag aldrig sett någon i verkligheten, och det är just vingbredden som sticker ut.. lite som Havsörnar.. 😀, man ser direkt vad det är.. Nu när NATO i alla fall är 'på gång' kommer man nog att kunna se dom igen, men kanske då inte ovanför min balkong.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Det måste ha varit en överraskning. Fast det går ju fort, så jag förstår att du inte hann fota!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2022-09-04 12:18
Hej! Ja, verkligen överraskande men jag såg direkt vad det var så jag var rätt så snabb ändå med att ta mig ut på balkongen med en kamera, men hann bara ta bort objektivlocket så försvann planen bakom takfoten på fastigheten.. Så det gick inte, och jag hade inte kunnat göra det snabbare heller! Men inser att jag kunnat få några annorlunda bilder om jag vetat att dom var på gång.. Jag hoppades att dom skulle ta ett varv runt stan, men så blev det ju inte.. Då hade jag fått en del bilder! Tack! Bjarne.
Hälsn!