Att spegla det jag gillar.

Kanske de sista Sidensvansarna för säsongen..

Dessa Sidensvansar kalasar på det sista äppelträdet som har haft frukt kvar tills nu i mitt näromområde, så gissningen är att dom blir nog inte kvar här längre.. En gissning.. vi får se!

Den här bloggen är en direkt fortsättning på denna blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/bara-en-tisdag-men-extra-fin.htm

Min tisdagspromenad fortsatte att gå i naturens 'tema', nu med dessa orädda Sidensvansar.. och medans jag stod här och fotade, så hörde jag dessutom med jämna mellanrum en Duvhöks rop utifrån Årsta Holmar..

Ett av få bråk om födan..

Vissa satt bara och jäste..

Även andra arter passade på att njuta av de sista äpplena för denna säsong..

Här lämnade jag Sidensvansarna och gick hemåt utefter Årstaviken, där vissa åkte lite skridskor ute på de fina isarna..

Men nedanför Tantolunden blev jag återigen överraskad denna fina tisdag.. Ett Rådjur spatserade plötsligt bland oss andra som var ute och promenerade..

Kanske den var törstig, men det mesta är tillfruset just här, eller så ville den ta sig ut på den blanka isen? Men då är den illa ute.. det blir verkligen 'Bambi på hal is', dom kommer ingenstans! Jag har burit iland några Rådjur genom åren där dom inte kommer någonstans utan hjälp.. Den här orädda individen vände dock tillbaks upp mot Tantolunden igen, även om den fick 'motas' lite.. Jag kanske var en meter ifrån, som närmast..

En härlig tisdag där naturen var på sitt bästa humör.. det kändes gott!     Tack för mig!

Inlagt 2017-02-19 12:10 | Läst 2542 ggr. | Permalink
Visst är dom fina! Och kanonbilder som vanligt, kvalité. När det gäller äpplena, så undrar jag: vad har ruttna äpplen för näringsinnehåll/näringsvärde jämfört med färska? Sockerinnehåll? Mer lättsmälta, lättåtkomloig näring med högre sockerhalt (energinnehåll) ?
Det är fint med rådjur så bland folk, men en brunstig bock där är direkt olämpligt, en get (hona) fungerar säkert.
Svar från ehrsa 2017-02-19 17:39
Hej! Känns som 'den' som designade dessa fåglar måste ha varit på bra humör den dagen.. Man blir glad när man möter dom, och det gör jag inte ens varje år.. Det är som en hälsning från de stora skogarna, förmodligen långt bort från Sibirien.. Att dom äter de ruttna äpplena kanske har något att göra med att äpplena kanske är 'jästa' och innehåller en del alkohol. Alkohol brukar ju vara en 'smakbärare' samma som fett också är det.. Dessutom innehåller ju alkohol mycket energi, som fåglarna kanske kan tillgodogöra sig..? Dessa fåglar har dessutom en lever utöver det vanliga.. så här står det om man googlar: "den har en exceptionellt stor lever".. Dom kanske kan tillgodogöra sig alkoholen och omvandla den till energi istället för 'berusning'..? Rådjuret kanske är samma exemplar som jag fotade så nära i höstas! Jag var nog endast tre meter ifrån då.. den var född förra våren. Tack! Stefan.
Hälsn!
Du har fångat de "sista" sidensvansarna mycket väl. Hur de ens kan vilja äta vad som är kvar av äpplena så här års. Men finns det inget annat antar jag att det går bra. Lite jobbigt för rådjuret men det är nog van vid att möta människor så den hittade nog rätt till slut.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-02-19 17:52
Hej! Lena. Det var nog mitt bästa möte med Sidensvansar som jag har haft! Förutsättningarna med ljuset och allt, kunde inte vara bättre.. Folk gick förbi 2-3 meter under dom, utan att dom blev rädda.. Sidensvansar brukar vara ganska 'nerviga' i grupp och sticker ofta iväg utan orsak.. men inte dessa! Kanske dom var lite berusade av 'jästa' äpplen.. och orkade inte dra iväg hela tiden.. Jag läste på nätet att dessa fåglar har "en exceptionellt stor lever" och kanske därför både gillar och kan hantera eventuell alkoholhalt..? Det här Rådjuret kan vara samma exemplar som jag fotade så nära i höstas uppe i Tantolunden.. den var jag tre meter ifrån, och det var Rådjuret som kom närmare mig och inte tvärt om! Så det här Rådjuret är tämligen van vid människor! En fantastisk tisdag var det i alla fall! Tack! Lena.
Hälsn!
Vilka jättefina bilder på sidensvansar mycket bra alla Har inte sett några sidensvansar på ett bra tag Rådjuret måste vara van vid människor annars hade den varit vitt skrämd och springa Vackert rådjur Snyggt fotograferat Ha en bra kväll Gert
Svar från ehrsa 2017-02-19 17:59
Hej! Sidensvansar är verkligen 'slumpartade' på något sätt! Jag brukar inte ens kunna se dom varje år.. men just i år har det tydligen varit lite av invasion av dom! Och jag har sett dom lite av och till ända sedan början på november, men det här blev mitt bästa möte med dom någonsin! Då blir man glad att man har en 'kompetent' kamera.. och att vädret var så fint att man att det var lätt att fota dom..! Rådjuret var troligen samma exemplar som jag fotade tidigare i höstas, den gången var jag endast tre meter ifrån.. och det var den som gick närmare mig, och inte tvärtom! Naturen är ofta fantastisk! Tack! Gert.
Hälsn!
Otroligt fina bilder på sidensvansarna. Bra närbilder. Det lilla rådjuret var ju lite intressant hur den irrat sig fram i allt myller av folk.
Svar från ehrsa 2017-02-19 18:35
Hej! Förutsättningarna för bra bilder på dessa fåglar var 'optimala' här! Kan nog inte vara bättre egentligen.. Orädda och dessutom i bra medljus.. ibland har man extra stor tur! Just det här äppelträdet har jag haft extra koll på sedan i oktober, det har dignat av frukt precis som många andra äppelträd.. Men just det här trädet hade jag ett par fina möten med Sidensvansar för två vintrar sedan, så därför har jag haft lite extra koll på det.. och nu hände det.. man får inte ge sig! Hade ett par riktigt nära möten med ett Rådjur i höstas i Tantolunden, ett 'års kid' var det, troligen är det samma orädda individ.. Tack! Mikael.
Hälsn!
Underbara bilder på Sidensvansarna. De är sååååå vackra!
Fina bilder allihop!
Lola
Svar från ehrsa 2017-02-20 23:31
Hej! Kan bara hålla med om hur vackra de är! Dom känns nästan lite overkliga.. Och man vet ju aldrig om man får se dom varje år ens.. så är det för mig i alla fall! Jag gillar vintern för då dyker det upp såna här arter som man aldrig får se annars! Tack! Lola.
Hälsn!
Dom är ju för vackra, vilket fint ljus du fick på dom.
Klart godast är det att äta tillsammans, trots att det kan uppstå lite kiv.
Hoppas rådjuret hittade dit där det hör hemma.
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-02-20 23:41
Hej! Jag inser så här efter mötet med Sidensvansarna att det var nog ingenting i mötet med dom som kunde ha varit bättre.. Ljuset var fantastiskt, och dom var helt orädda för mig eller för andra som passerade under trädet.. Som närmast var de kanske 2 meter ifrån.. Möjligen hade jag önskat lite mer rörelse på dom, så man kunde ha försökt med lite 'suddbilder' också, men dom satt mest still vid sitt äpple.. Rådjuret klarade sig nog, tror att det är samma som jag fotade så nära i höstas uppe i Tantolunden, den var endast tre meter ifrån.. och det var den som kom närmare mig och inte tvärt om.. :-) Det var en årsunge född förra våren, jag tror det här var samma djur.. eller vill i alla fall tro det! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vilken serie! Och vilka akrobater dom här. En fröjd att långsamt bläddra igenom!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-02-20 23:48
Hej! Sidensvansar är verkligen fantastiska.. så vackra! Jag kommer inte på någon 'parameter' som kunde varit bättre i mötet med dom! Ibland ska man bara ha den där extra turen.. Samtidigt så har jag hållit koll på det här äppelträdet ända sedan i oktober.. jag hade fina möten med Sidensvansar just där för två vintrar sen, men förutsättningarna den här gången var ändå bra mycket bättre! Sol, och dessutom var dom extra orädda av någon anledning.. kanske dom var lite berusade av de förmodat jästa äpplena.. men det vet jag inte! Tack så mycket! Björn.
Hälsn!
Fina bilder och roligt att studera Sidensvansarnas "bordsskick".
Jag har för närvarande en till två svansar i trädgården... och de vill absolut ha ett Ingrid-Marie till frukost.
Fina bilder på rådjuret också. Förstår att det känns gott för dig. :)
/Lena :)
Svar från ehrsa 2017-02-20 23:56
Hej! Låter som dina 'svansar' blivit lite 'bortskämda'.. :-) Fortsätt med det! Förra tisdagen (en vecka sen) var magiskt fin! Först ett gäng Stjärtmesar som gick bra att fota, och sedan dessa Sidensvansar som exponerade sig på ett sätt jag inte varit med om tidigare.. i perfekt ljus dessutom! Sedan det lilla Rådjursmötet.. allt hände på ett par timmar efter lunch.. Inte så konstigt att jag brände iväg drygt 1600 bilder under den här eftermiddagen.. En väldigt ovanlig dag var det i alla fall! Tack! Lena.
Hälsn!
Har suttit och bläddrat i förstorat läge och njutit av dina fina bilder. Så bra.
Tycker lite synd om rådjuret som förirrat sig in bland de promenerande, den ser lite skraj ut. Fast djur i stan är förstås van vid människor.
Svar från ehrsa 2017-02-21 22:09
Hej! Mitt möte med Sidensvansarna är nog det bästa jag har haft.. dom var orädda och det fina ljuset gjorde det hela väldigt bra! Kommer nog inte på någon 'parameter' som kunde ha gjort bilderna bättre.. Möjligen kunde dom rört på sig lite mer än vad dom gjorde, så att man kunde ha provat med lite 'suddisar' också.. Det brukar bli vackert just på Sidensvansar! Rådjuret tror jag klarade sig bra, det kan vara samma orädda individ som jag hade här i höstas! Den var bara tre meter ifrån, och det var den som kom närmare mig och inte tvärtom.. Om det var samma individ nu som i höstas så är den snart ett år gammal.. Tack ! Margareta.
Hälsn!
Lustiga men vackra de är samt så härligt se
hur de verkligen ger järnet för att äta frukten ..
Mysigt du haft det igen...men så rädd det fina rådjuret måste
varit innan det fick ro.
Gun-Inger. Tack tack
Svar från ehrsa 2017-03-03 22:26
Hej! Sidensvansarna är verkligen fantastiskt vackra fåglar! Någon har varit på extra bra humör när dom designades.. Vintern kan vara tråkig men samtidigt är det bara då som man har chans att se dessa vackra fåglar, troligen hitflugna ända från Sibirien.. Rådjuret är det nog ingen fara med, tror det är samma individ som jag fotade så nära i höstas, den individen var endast tre meter ifrån mig då.. och det var den som gick närmare mig.. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!