Att spegla det jag gillar.

Lite bilder på stan..

Gick igår från Kungsholmen via city och sedan Gamla Stan och Slussen och Hornsgatan hem.. Det började med sol blandat med små regnskurar, men sedan blev det nästan bara blå himmel! Nu märks det verkligen att solen står högre och ljuset når ner riktigt bra även i Gamla Stan!

Här är mina bilder från gårdagen

Hmm..

Tack för mig!

Inlagt 2016-03-24 23:51 | Läst 2986 ggr. | Permalink
Har väldigt svårt att acklimatisera mig i storstäder. Skulle nog inte stå ut någon längre tid i Stockholm. Måste ändå erkänna att det kan bli fina stadsbilder och intressanta bilder på människor.
Sten
Svar från ehrsa 2016-03-25 22:39
Hej! Jag gillar både massor av natur, men också vimlet i storstan. Riktigt orörd natur är svårt att nå utan bil, vilket jag har valt att vara utan.. men jag hyr en bil då och då och passar på att ta mig till lite mer natur då, sen förvånas jag ofta över hur pass mycket 'natur' man kan se även nära eller i en stad som Stockholm, men det har nog att göra med hur stan ser ut, med allt vatten och en hel del öar, och både stora Mälaren och saltsjön i stadens närhet. Jag upplever också att det aldrig är tråkigt här, även om väder och årstid skulle vara trist så finns det alltid något att göra.. bara att ge sig ut utan några mål t.o.m, så gör jag ofta! Och jag tar gärna alltid med en kamera också, ibland får det bli den vattentäta, när vädret råkar vara så.. Är vädret bra blir det gärna kamera med tele, kanske Djurgården t.ex.. eller bara Tantolunden straxt här intill! Och människor på stan är också kul att fotografera, känns som det finns massor av fina motiv att fota där! Och jag gillar att fota människor som inte vet om att dom blir fotade, annars blir det oftast väldigt stelt och utan spontanitet.. Det ska vara som när man själv bara går omkring på stan, och ser det man ser! Tack! Sten.
Hälsn!
Let me take you by the hand and lead you through the streets of Stockholm. I 'll show you something to make you change your mind.
😊
Svar från ehrsa 2016-03-25 22:48
Hej! Det är en fin 'gammal' låt.. även om det är London som avses..
https://www.youtube.com/watch?v=UDT1sx1yePM
Tack! Hans-Åke
Hälsn!
Kul att se att snubben med radion och munspelet hänger med fortfarande, musiken är väl inget vidare, men uppträdandet håller Springsteen-klass. ;)
-affe
Svar från ehrsa 2016-03-25 22:58
Hej! Ja, man undrar ju lite över hans uppträdande.. vad går det ut på egentligen? Han rör sig lite märkligt och munspel vet jag inte om han kan spela ens.. hörde mest ett litet 'gnisslande'.. och vad har han radion till som han pressar mot ena örat..? Jag har sett honom förut, och det var lika märkligt då! :-) Tack! Affe.
Hälsn!
Tack Jan! För att jag fick följa med på en rund tur..
mvhRolf
Svar från ehrsa 2016-03-25 23:00
Hej! Ja, det var trevligt även om vädret började med lite regn.. men fotoobjekt det finns det gått om här i stan! Tack! Rolf
Hälsn!
Inget dåligt resultat av en promenad! Många fina gatubilder och några höjdare, tex damen med pekfingret o han med mobilen som sitter på ett av lejonen.
Några frågor från mig som eg aldrig tar ett gatufoto - fotar du från höften eller använder du sökare/ skärm och visar att du fotar? Kort brännvidd och korta avstånd eller längre brännvidd och avstånd? Har för mig att "klassiskt" gatufoto, om man nu kan tala om sånt, är med vidvinkel och alltså fotat ganska nära. Grundfrågan är eg om du låter alla öppet se att du fotar dom eller om du, i görligaste mån, gör det inkognito?
Oavsett, fin serie!/ Björn T
Svar från ehrsa 2016-03-25 23:35
Hej! Björn. Pekfingret hade jag inte ens sett själv.. :-) Jag har alltid tidigare använt mig av 'höftskott' med en rejäl vidvinkel, där kameran då hänger diagonalt i en lite längre axelrem från vänster axel ner till höger höft. Tyngden av det rejäla vidvinkelzoomet gör att kameran hänger med det objektivet neråt. När jag då vill fota något så vrider jag upp kameran lite med höger hand och trycker på avtryckaren. Det blir då alltid en höjdformatsbild, som man får beskära och räta upp så gott det går. Bilderna tas gärna med 1/400 sek eller snabbare för att få det skarpt, det brukar bli bra!

När bilderna här ovan togs så var det med ett för dagen helt nytt koncept! Jag gillar bilder mycket där folk inte vet om att dom blir fotade, det blir mer spontant och naturligt då, helst då utan att kränka eller förnedra någon då så klart, såna bilder försöker jag avstå från.
När jag gick från Kungsholmen så var det från Scandinavian Photo som jag gick, efter att ha köpt ett nytt 'fast' objektiv (mitt första, har bara zoomar tidigare). Det blev ett Nikkor 20 mm f/1,8 en brännvidd som känns lagom för 'gatufoto' och med en ljusstyrka och största bländare som ger ett relativt litet skärpeomfång. Och det viktigaste, att objektivet är tillräckligt lätt för att jag ska kunna ha kameran hängande på magen framåt, som en värsta turist/Leica fotograf brukar ha.. utan att kameran välter nedåt av tyngden från objektivet! Sedan har jag också sen nått år tillbaks Nikons fjärrutlösare där man ansluter en väldigt liten enhet till kameran, och har sedan en annan liten enhet med ett par knappar på i handen, varav den största knappen är själva utlösaren..

Så ja, jag vill vara 'inkognito'.. och ja, jag visar min kamera, den hänger på magen i en bred nackrem.. och händerna hade jag oftast i fickan medans jag fotade.. och ingen märker det, kameran är tämligen tyst.. Flera av bilderna togs medan jag själv promenerar och tittar åt ett annat håll, och med händerna i västfickan.. Det finns några bilder här ovan där dom tittar på mig, men ingen vet att jag fotar.. däremot så tittar folk väldigt ofta på min kamera, så gör även jag när jag ser någon med en kamera, man är lite nyfiken på vad dom använder sig av för nått? Dessutom får jag nu bilder i 'vanligt' breddformat istället för bara höjdformatsbilder.. bilderna är också beskurna och upprätade efter mina egna önskemål. Det var väl allt.. men det kändes som det här fungerar väldig bra! Tack! Björn.
Hälsn!
Ha ha, skön lirare i bild 8 och 9 :) Du har många bra bilder här Jan som jag gillar, väldigt många. Kalavbilder i mina ögon. Jag längtar till Stockholm när jag ser dessa bilder.
Svar från ehrsa 2016-03-25 23:45
Hej! Ja, den där liraren har jag sett förut, men jag vet egentligen inte vad hans uppträdande går ut på.. Det gnisslar lite falskt från hans munspel, och samtidigt har han en radio tryckt mot sitt öra som jag inte vet vad den har för funktion.. tror han är lite inne i sin egen bubbla..? Det finns mycket att fota här i stan nu, när ljuset har återkommit, så upplevde jag det! Testade också ett nytt 'koncept' just den här dagen, se det långa svaret till Björn här ovan! Tack! Ingemar.
Hälsn!
Vilket gäng trevliga bilder. Storstan besöker jag ju sällan så det var kul att se bilder på det blandade modet som gäller nu. Helpäls från topp till tå, eller att blanda allt möjligt så gott det går. Allt är tillåtet :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-03-25 23:49
Hej! Tack! Ing-Marie. Det är riktigt trevligt att gå genom stan helt förutsättningslöst när vädret är på bra humör.. Det är en fin årstid i naturen nu, men det är också väldigt fint inne i stan.. här finns också mycket motiv! Och det är som du säger, allt är 'tillåtet' vad gäller modet.. och 'förlåtet'.. :-)
Hälsn!
Vilken promenad jag har gjort med dig i kväll igen.
Gick med dig i går men orkade inte skriva då för timmen blev sen.
Alltid så spännande se var promenaden skall börja och sluta.
Detta är kvarter jag känner igen när jag varit i stora staden.
Underbara människor du fångat på alla ingen är den andra lik
så som det är i vår Herres hage. Mycket bra dokument över
en dag anno 2016.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2016-03-31 09:48
Hej! Tack så mycket Gun-Inger, roligt att du följer med på mina promenader! Stockholm är ju ingen jättestad direkt, men den är tillräckligt stor för att ge en trevlig variation med människor, hela tiden! Även alla turister som kommer hit under alla årstider numera, gör att det finns en hel del motiv om man vill försöka fota lite människor.
Hälsn!