Att spegla det jag gillar.

En del stadsbilder igen..

Så passerade då juli, också denna sommar.. ganska 'oförbemärkt' egentligen utan någon speciell dramatik, inte ens vädermässigt hände så mycket.. lite för varmt ibland men ändå hanterbart.. Möjligen var det ännu fler turister som rörde sig på Stockholms gator denna sommar, men det är bara en känsla, som kan vara fel! Kronans värde är ju som vanligt lågt, och är väl ännu lite lägre än tidigare, bara det lockar säkert fler turister hit.. I alla fall så blir det gärna lite flanerande ett par gånger i veckan för mig, det brukar vara en lagom aktivitet på eftermiddagen att promenera hem från city efter en enkel lunch någonstans i de centrala delarna. Och som vanligt så är det folks blickar och andra uttryck som kan göra att dom hamnar på mitt minneskort..

Man ser annars väldigt lite bilder från stadens gator (oavsett stad) här bland bloggarna, så det är väl något knepigt med det hela.. eller så visas såna bilder någon annanstans! Det är ju ofta debatt och mycket tyckande om just den 'genren' så det borde ju vara många som också visar en del nytagna bilder.. men visas det nått så är det ofta gamla bilder.. Kanske är det 'analogfotografer' som går runt och knäpper en del på gatorna, men de bilderna visas inte heller så ofta här, det är väl knepigt det också.. undantaget tror jag är från 'den akademiska bondbyn i syd', där kommer det lite trevliga gatubilder titt som tätt, ofta analoga och t.o.m. i färg! 'Mycket snack men lite verkstad' har ju sagts tidigare.. det kanske är just 'snacket' som är det roliga och inte bilderna i 'gatufotogenren'.. om det här är gatufoto bryr jag mig inte ens om.. De bilder jag tagit här är med 20, eller 50 mm. på fullformat.

Juli månads skörd, och som vanligt så tittar man väl bara på de bilder man vill..

                                                                

Tack för mig!

Inlagt 2019-08-10 14:31 | Läst 754 ggr. | Permalink
Kul att se alla olika människor med sina attribut, undrar om killen med elbiken och den stora ryggsäcken var på semesterresa och bilden på HD:n gillas. "Vita Damen" hade hon någon lycka med tiggeriet? Många fina bilder från Sommar-Stockholm.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-08-10 21:40
Hej! Ja, visst är det trevligt med människors blickar och olika uttryck så här! Det är ju bara 'fångade ögonblick' i Sommarstockholm rakt av och det blir ofta trevligt, och motiv finns det ju gott om! Killen med stora ryggsäcken är säkert på semesterresa! Dessutom lät det mycket om honom.. det är en högtalare han har hängande runt halsen, där strömmade det musik på hög volym.. troligen via Bluetooth från mobilen.. HD:n var snygg, gillade också den! 'Vita Damen hade ingen framgång i sitt tiggande.. hon gick 'på' lite för mycket, nästan lite aggressivt tyckte jag! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder Jan! Ja det har varit mycket turister i stan denna sommar, på Västerlånggatan kan det vara svårt att ta sig fram för alla turister som flanerar där. Kryssningsbåtarna som stannar över dagen bidrar säkert med många besökare till Gamla Stan. Jag ska försöka komma igång med en blogg här på FS med lite Stockholmsmotiv med inriktning på platser mer än på människor, vi får se hur jag lyckas med det men jag har börjat snickra lite på bloggsidan utan att ännu publicerat något. Vi bor ju i en stad med stora förändringar på gång och det finns många motiv att fånga som väcker eftertanke eller bara är fina! Ha det gott Jan! / Bertil
Svar från ehrsa 2019-08-10 21:54
Hej! Bertil. Jag upplever också att det varit mycket turister i stan i år, men samtidigt så tyckte jag likadant förra året.. vi får se i höst när 'turiststatistiken' ev. har sammanställts! Det är rätt kul att röra sig sakta på Västerlånggatan med ett rejält vidvinkelobjektiv som är ljusstarkt när det är mycket folk där, så trängseln kan vara givande rent motivmässigt.. Och visst är det mycket som händer i stan så motiv kommer du hitta i överflöd.. Själv blev jag imponerad av 'brobytet' på 'Getingmidjan' i somras, storleken på det hela ihop med logistiken imponerade på mig.. Nästa måndag ska tågen vara igång där igen.. men gångbanan kanske ändå inte är klar då.. jag vet inte! Sent i höst eller efter årsskiftet så kommer den nya stora guldfärgade stålbron till östra delen av Slussen, i ett stycke med fartyg från Kina.. så motiv kommer det finnas! Själv bloggar jag mest för min egen skull som en slags 'dagbok' (inte alla dagar, men ofta ett par gånger i veckan). Bloggarna sammanfattar rätt bra vad jag ägnar mig åt.. det är kul att gå tillbaks till de äldre bloggarna och kika lite då och då.. Praktiskt också att länka till andra personer som inte är medlemmar på Fotosidan! Lycka till och ha det så bra! Tack!
Hälsn!
Tack för en fin stund! Idag var mottagningen riktigt bra så jag har med stort nöje långsamt bläddrat mig genom dom 65 bilderna :-). Där finns mkt att begrunda, det mesta har jag nog redan sagt vid tillfälle, så mkt yta, så mkt mode, så många stilar......Tankeväckande är det. Tre favoriter kvarstår - dom två barnen (grabben med minen och grön tröja i valvet och tjejen på sparkcykel i röd klänning) samt sista, den "mobilande" cyklisten! Men som vanligt håller hela serien mkt hög klass! Hälsningar
Svar från ehrsa 2019-08-10 22:09
He he, tack för att du läser! :-) Det är ju så här som det ser ut just nu i Sommarstockholm.. varje dag! 'Ögonblick fångade med tusendelar av en sekund'.. oftast.. Dagens bra kamerateknik ihop med ljusstarka objektiv gör ögonblicken plötsligt tillgängliga! Det är kul! Tycker också de två barnen sticker ut extra! Cyklisten hade bara armbågarna på styret, händerna höll han mobilen med.. och såg ut att skriva något med båda händerna.. Tack! Björn.
Hälsn!
Hej,
En intressant kavalkad av Stockholm
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2019-08-10 22:13
Hej! Ja, det finns en del motiv på stan nu.. Man hinner helt enkelt inte med att fota allt som bjuds.. Ibland går jag på stan helt utan kamera.. Det så kallade 'bildseendet' behöver också sin vila.. Tack! Bob. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder på många kul människor, vistas många udda typer i Stockholm ser det ut som. Spöket hade hon någon speciell insamling?
Svar från ehrsa 2019-08-10 22:19
Hej! Kan tro att det är en blandning av människor från stora delar av 'världen' man möter i stan just nu.. det hörs många olika språk.. kanske är det vi som bor i stan som är 'udda' just den här årstiden.. :-) 'Spöket' var nog bara en av de 'vanliga' tiggarna, men mer aktiv än de som bara sitter ner.. Själv gillade jag inte att hon var rätt så framfusig.. såg inte att hon hade någon framgång heller.. Tror att även turister som är här är rätt så trötta på 'tiggare'.. Tack! Peter.
Hälsn!
En samling riktigt fina bilder Jan :) Jag som inte kan något om gatufotografering men jag tycker mig att detta är precis vad det handlar om. Du fotograferar människor i stan på en gata eller flera gator. Och de flesta har inte ens märkt att du fotat dem :) Och skarpa och snygga är dom allihop.
Och som Peter skrev många udda typer där i huvudstaden, tror jag håller mig borta från den stan hehe :)
Svar från ehrsa 2019-08-10 22:27
Hej! Det är så jag också känner när dessa bilder tas, egentligen känner jag mig själv som en turist där jag går och fotar 'omärkligt'! Människor beter sig väldigt 'naturligt' när jag fotar så här diskret, dessutom är det många turister som ändå fotar 'ohämmat' så ingen bryr sig om just min kamera som jag har hängande fram på magen.. Det är kul! Kanske är det vi som bor i stan som är udda den här årstiden.. vi är i minoritet.. :-) Och motiv finns det så det räcker och blir över! Tack! Joakim.
Hälsn!
Skön stockholmskavalkad. Och det är liksom lite grann att det inte händer så mycket. Livet går sin gilla gång och allt är rätt trivsamt. Precis som livet helst ska vara. Gillas.
/Gunnar S
Svar från ehrsa 2019-08-10 22:40
Hej! Nä, ska man vänta på att speciella händelser ska hända då blir det inte så mycket bilder.. Bilderna här är mera av karaktären 'fångade ögonblick' i tusendelar av en sekund, och specifikt då människors 'blickar'.. det räcker långt! Människors blickar säger väldigt mycket, speciellt om dom är opåverkade av mig som fotograf. Tycker själv att man liksom 'sugs in' i människors blick och tankar när jag tittar på en del bilder efteråt.. Sen finns det bilder med lite 'undertoner' också.. som inte alla ser inbillar jag mig! I stan nu är det så många som fotograferar både med 'riktiga' kameror och mobiler, så ingen bryr sig heller att även jag går runt med en kamera.. Det är kul! Tack! Gunnar.
Hälsn!
"Lejonkungen" bilden - suveränt!
Svar från ehrsa 2019-08-10 22:41
Hej! Tack! Ragnar. Uppskattar att du också såg den bilden! :-)
Hälsn!
Många parbilder. En del berör!
/MA
Svar från ehrsa 2019-08-10 22:48
Hej! Håller med.. oftast ser jag inte det förrän hemma vid datorn när bildhanteringen sker! Tack! Mats.
Hälsn!
Rent nöje att studera människorna i dina bilder. Kan nog tycka att grabben i porten blev bästisen tack vare grimasen han bjuder på.
Sten
Svar från ehrsa 2019-08-11 13:08
Hej! Tusendelar av ett ögonblick skulle man kunna kalla dessa bilder.. och 'ögonblick' finns det ju många av när man promenerar genom stan.. Blundar man i 5 minuter på Västerlånggatan så har alla människor försvunnit och lika många nya har tillkommit.. Det är i alla fall ett nöje att 'strosa' hem lite sakta genom stan, men det är ju lätt för mig att säga som råkar bo här.. Jag brukar ofta promenera en del på eftermiddagarna, och ett av de trevligaste stråken är att ta T-banan in till city och sedan promenera hem via Drottninggatan, Gamla Stan, Slussen, och sist hela Hornsgatan hem, och det är i de första delarna av den promenaden som nästan alla människor rör sig, när man sen passerat Slussen och går Hornsgatan hem så inträder 'lugnet'.. på riktigt! Men jag har kameran med bara hälften av gångerna jag går där, det blir ofta för mycket bilder annars.. Grabben i valvet blev väldigt bra! Minns att jag fick en känsla av att han bor i Gamla Stan, han rörde sig hemtamt på något sätt.. Tror inte jag såg någon vuxen som han verkade 'tillhöra' heller.. Tack! Sten.
Hälsning!
Ojoj..sista cykelkillen är ju en trafikfara ända ut i styrändarna..Transporthojen med tjejen!! varför en melon :)) kul bild, 4 elscooters på rad, ser lite töntigt ut ändå hehe..
Kul också turisttjejen med selfiepinne och övervakningsskylten på väggen bakom..
Lejonkungen är också toppen..bland många fler..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-08-11 13:23
He he, trafikfara var ordet sa Bill.. mobilen håller han med bägge händerna och verkar skriva något.. samtidigt som han cyklar på Hornsgatan nära Slussen.. jag skulle inte klara det! 'Frutransporten' med lådcykel ser man här på Södermalm och är inte helt ovanligt just här.. men med en melon är kanske inte helt vanligt.. fast det var en av de varmaste dagarna i juli, med kanske +30° så den kanske bara var för att läska sig lite med inom kort.. Håller också med om 'Töntigheten' med elsparkcyklarna, det är ett ord jag själv får på tungan ibland när jag ser dom.. kanske man vänjer sig..? Uppskattar också att du såg tjejen med selfiepinnen och övervakningskameran.. :-) Det bestämde hur bilden sedan blev beskuren hemma vid datorn.. men jag ska erkänna att den 'kopplingen' såg jag inte förrän hemma! 'Lejonkungen' blev också en koppling med människan som gick där, fast det såg jag redan när bilden togs.. det fanns en likhet där! Roligt att du sett detta, jag tror inte alla upptäcker sånt här, men jag tror det är något man kan öva upp.. bildseendet helt enkelt gissar jag! Tack! Gunte. Ha det så bra!
Hälsn!
Enligt nyheterna har det kommit fler turister till Sverige i år, så din iakttagelse är säkert korrekt. Vilket härligt folkvimmel du visar upp!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-08-11 13:37
Hej! Aha, tack för info om turisterna, har inte hört något om detta än, men efter sommaren brukar det komma lite statistik om antalet turister här i stan och det är nog som du säger att de troligen är ännu fler än tidigare år! Och det har nog mycket med kronans låga värde att göra.. Det är i alla fall kul att ha med sig kameran när man promenerar genom stan, motiv finns i överflöd.. ofta tar jag inte ens med kameran, det blir för mycket bilder att ta hand om.. :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!
Alltid lika underhållande att kika på dina gatufoton från Stockholms gator.
Snyggt fångade!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-08-11 15:04
Hej! Ja, lika underhållande är det att gå där med en kamera hängande på magen.. möjligen är det alldeles för mycket motiv.. men det lugnar nog ner sig när vi kommer in i september, och det är ju inte så jättelångt dit! Tack! Johnny.
Hälsn!