Att spegla det jag gillar.

Lufthavens seglare..

Nu har dom funnits här i drygt två veckor dessa Tornseglare som behärskar 'lufthaven' som ingen annan fågel! Man undrar ju om dom tycker det är skönt att få vila vingmusklerna lite nu, sedan dom lämnade oss i augusti förra året.. jag tror det! När detta skrivs hör jag en Tornseglare som skriar då och då ett par meter ovanför min balkong men under takplåten.. medans andra individer flyger förbi nära med jämna mellanrum.. Dom tycks ha nån kontakt även fast en av dom kanske ligger och ruvar nu. Idag är det sommarvarmt och aktiviteten är hög bland Tornseglarna här, speciellt kvällarna bjuder på fina nära förbiflygningar ända tills det är för mörkt för att fota.. är vädret lite kyligt och regnigt så gör dom bara en snabb inflygning in under takplåten och stannar sedan där.. Och själv försöker jag så som varje år få ännu 'bättre' bilder på dessa snabbflygare, och det är lika svårt som vanligt.. redan förra året övergick jag från att fota med tele till att använda fasta 'normalobjektiv' med bra ljusstyrka, och det blir samma objektiv som när jag fotar 'på stan', som är 20, 50, eller 85 mm. Oftast har det hittills blivit 50 mm. Med teleobjektiven hann jag aldrig med.. med de fasta objektiven hinner jag ibland med.. Använder oftast en snabb slutartid 1/3200 s. och mellan 100-400 ISO och kameran får välja den bländare som den vill.. kör ofta manuell fokusering på ett avstånd som jag vet att dom passerar på, det kan vara 3 m. eller 10 m. eller AF-C när dom är längre bort.. och så blir det även en del beskärningar så klart.. Här är några bilder som tagits sedan dom anlände.. 

Först en bild från mitt gömsle..

                

Fortsättning lär följa..     Tack för mig!

Inlagt 2019-06-05 13:31 | Läst 941 ggr. | Permalink
Man undrar om de fuskar ibland och sätter sig på en gren när ingen ser på.

Fina bilder på både seglare o moln. Tex bilden med en 4-5st tornseglare samt den i solnedgången med kyrktornen
Svar från ehrsa 2019-06-05 20:33
He he, ja man kan ju undra.. men hamnar dom i ett krisläge med dåligt och kallt väder och inga insekter i luften så hänger dom säkert på nån trädstam.. Hörde nån gång att det hände nere på fyren Långe Jan vid Ottenby när det överraskande kom in ett långvarigt lågtryck och Tornseglarna fick inte tag i någon energi/insekter.. har för mig att många hittades döda efteråt.. då har jag för mig att dom försökte hänga på fasaden på något sätt, dom landar aldrig platt ner på en yta om dom inte kan hasa sig fram till nån kant och slänga sig ut.. dom klarar inte att flyga iväg från platta marken, om dom inte kan klättra upp på något och sen få luft under vingarna! Annars så händer det ju att dom lämnar landet om vädret blir för dåligt, sen kommer dom tillbaks när det är över, och ungarna går in i nån dvala då.. Tack! Peter.
Hälsn!
Där fanns många fina pärlor. Jag har förstått att tornseglarna vid dåligt väder kan flyga hundratals km bort, där vädret är bättre, för att återvända när det värsta är förbi.
- hawk
Svar från ehrsa 2019-06-05 22:39
Hej! Ja, jag har läst och hört samma sak! Och ungarna kan tydligen gå in i nån slags dvala i kanske en vecka i värsta fall.. Men som jag skrev i svaret till Peter, för ett antal år sen så var det tydligen så dåligt och kallt väder med brist på insekter att dom inte hann iväg tillräckligt långt bort, så energin tog slut för dom, och ett flertal dog nere vid fyren vid Ölands södra udde, troligen hängde dom i fyrens fasad, som jag tror har ganska grov puts.. Fantastiska fåglar är dom i alla fall! Jag har flyguppvisning här utanför balkongen varje dag, både morgon och kväll.. och även tiden där emellan med jämna mellanrum! Och kvällarna är oftast bäst! Känns lyxigt att veta att jag har det så här varje dag, ända in i augusti en vecka eller två.. Cyklade ut på Djurgården idag, och redan nu fanns det en större flock med Starar i ett träd där som satt och tjattrade.. Ungarna är alltså redan utflugna och har samlat sig i en större flock.. kändes lite vemodigt! Tack! Håkan.
Hälsn!
Fantastisk bildserie på luftens akrobater! Både vackert och dramatiskt med vackra molnformationer och vad kan passa bättre än de två tornen till Tornseglarna. Satt igår kväll och försökte mig på Tornseglare mot vacker kvällshimmel. Lyckades inte med en enda bild! MVH Yvonne
Svar från ehrsa 2019-06-07 11:21
Hej! De är verkligen fantastiska dessa fåglar.. det är en stor njutning att få se dom här varje dag, även om kvällarna är finast med ibland lite extra vackra moln som bakgrund! När jag försöker fota 'mina' Tornseglare så är det svåra att dom dyker blixtsnabbt upp med avstånd från 1 m. ifrån till oändligt.. utanför min balkong. Det här gör att det är omöjligt att veta vilket objektiv man egentligen ska välja.. med ett tele hinner jag aldrig med när fåglarna kommer nära, jag har provat i många år, och får jag fokus rätt nån enstaka gång så blir det ändå 'bara' en porträttbild, det är lite tråkigt.. och är fåglarna längre bort så hinner man ju med med ett tele.. men samtidigt så får man inte med den ibland så fina bakgrunden, som moln eller Högalidskyrkans båda torn.. den bakgrunden gör ju oftast bilderna så mycket vackrare!

Så jag har gått över till att fånga dom på bild istället när dom passerar nära, och då med mina kortare brännvidder som 20, 50, eller 85 mm. och hittills har jag använt mitt 50 mm. mest, sen använder jag snabb slutartid, gärna 1/3200 s. eller kanske 1/4000 s. om ljuset är extra starkt och jag förväntar mig att fånga dom riktigt nära! Ett lågt ISO gör också att det går att beskära bilderna och ändå ha hög kvalitet och skärpa! Bländaren får kameran själv bestämma.. Och oftast så har jag manuellt förinställt ett avstånd som jag tror att dom kommer passera på, dom har sina rundor som dom ofta flyger igen och igen i samlad grupp, så därför kan jag gissa var dom snart passerar igen! Kameran hinner inte fokusera när dom passerar så fort och så nära, därför är det bättre att ställa in fokus manuellt i förväg.. sen är det bara att hålla ned avtryckaren och låta kameran ta en massa bilder medans jag försöker rikta kameran mot dom.. utan att titta i sökaren! Man hinner inte få in dom i sökaren.. man får 'grovrikta' kameran mot dom.. lite som ett 'höftskott/panorering'.. nån bild brukar ofta träffa rätt..

Vet inte hur nära dina seglare passerar, men det kan vara värt att prova mindre objektiv och snabb slutartid och lågt ISO, sen får man räkna med att beskära bilderna en del, det blir ju som att använda ett 'tele' då men man gör det i efterhand i datorn.. en inzoomning hemma i datorn! Är det hög kvalitet på bilden så håller den för det! Min sista bild här så ser man knappt Tornseglarna i överkant på bilden, dom är dessutom suddiga.. dom fotades med mitt 50 mm. där jag råkade ha fokus borta på kyrkan när dom kom nära, men även dom två suddiga skuggorna tyckte jag passade in bra, det är ofta så man ser dom.. som blixtsnabba skuggor.. istället så blev det vackra molnet i skärpa! Den bilden togs med 50 mm. ISO 100 och en slutartid på 1/200 s. och f/2,8 sen är bilden beskuren lite i överkant. Lycka till och ge inte upp att fota dom! Tack! Yvonne.
Hälsn!
yka 2019-06-10 09:06
Tack för din utförliga beskrivning om hur du tänker tekniskt kring foton av dessa luftakrobater. De befinner sig på relativt långt avstånd, men ibland gör de en snabbsväng över gårdsplanen hos mig. Ger mig inte, målet får vara att få till åtminstone en bild innan de drar söderut igen! Ha en fin dag! Yvonne
Jag vet, jag har också försökt fånga svalor, snabba rackare! Du har lyckats bra med att få kombinationer mellan fåglar, vackra moln och siluetter här.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-06-08 10:43
Hej! Ja, inte är dom enkla att fota Tornseglarna.. även fast jag har dom nära flygandes och även boendes så sker allt blixtsnabbt.. ju närmare man ser dom desto snabbare känns dom, deras förflyttning i skärpeplanet när dom är nära är förmodligen snabbare än vad någon autofokus hinner med.. då får man istället förinställa fokus på ett visst avstånd och hoppas att man träffar rätt med någon bild.. och snabb slutartid så klart.. hittills känns det som mitt 50 mm. hanterar det hela bäst, tele har jag slutat med.. på avstånd kan man träffa rätt med ett tele, fast det blir ganska tråkiga bilder då, utan fin bakgrund.. Jag gillar också bäst när omgivningen finns med i bakgrunden, gärna med vackra moln, då blir det vackrast! De är riktiga glädjespridare dessa seglare, dom verkar ha så roligt när dom 'kappflyger' i grupp.. :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!
Härliga bilder, kul när man kan sitta hemma och fota från balkongen.
Fina färger på molnen i den sista bilden :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2019-06-10 11:47
Hej! Ja, visst är ett 'gömsle' hemma bra.. :-) Varje dag när jag äter frukost eller middag ute på balkongen så ligger kameran intill.. gäller att vara beredd, dom kommer förbi snabbt! Känns som man aldrig under dagen behöver vänta mer än 10 minuter, så kommer dom farandes.. Men kvällarna är bäst med solnedgångarna i väst, bilderna blir oftare vackrast då med sina fina moln, det betyder mycket för helheten av bilden! Det är roligt att också försöka fånga dom nära med en 'panorering' på fri hand och extra snabb slutartid, dom kan passera i grupp 2 m. ifrån bara.. då är det 'spraya' som gäller.. och det går hyfsat kan jag se, men det är inte ens varje kväll jag får en bild som duger.. ofta förinställer jag ett nära avstånd som dom brukar passera på, kamerans AF hinner oftast inte med när dom passerar så nära.. Sommaren är lång så jag har många tillfällen på mig att få ännu bättre bilder.. Det känns lite som att när sommaren kommit med Tornseglarna, då är 'fotomotiven' givna.. för resten av sommaren! Jag tröttnar ofta lite på att fota i naturen när det blivit sommar, allting är liksom färdigt, alla blommor har slagit ut och alla fåglar har kommit.. inget händer längre, den blir lite tråkig.. Men då har jag Tornseglarna som alltid finns där, och som bjuder på flyguppvisningar varenda dag och kväll, om det inte regnar.. ända in i augusti! Känns som ett stort privilegium att få ha dom nära så här, jag visste inte detta förrän jag råkade flytta hit för 19 år sen! Tack! Fredrik.
Hälsn!