Att spegla det jag gillar.

Mycket gäss vid Hjälstaviken..

Hjälstaviken ligger drygt halvvägs till Enköping, räknat från Stockholm. En mycket fin liten del av Mälaren, som bara verkar ha en smal förbindelse kvar till 'riktiga' Mälaren. I alla fall så är det nog den bästa fågelsjön i Stockholmstrakten, om man nu får räkna den dit..

Har läst en del om fågelobservationer man gjort vid denna fågelsjö genom åren, men det här var faktiskt första gången jag var där.. vilket jag inte har någon förklaring till.. men 'bättre sent än aldrig'! Det är några dagar sedan jag var där, en dag som började med dåligt väder, men fortsatte sedan med en uppklarning. Jag var där i knappt två timmar och höll mig bara vid fågeltornet vid Hårby på NV-sidan om sjön. Det finns flera andra besöksplatser runt sjön att välja på. Det får bli en annan gång för mig.. Denna gång kom det regn igen efter två timmar, då åkte jag hem..

Vid Hårby..

Hotande skurmoln fanns mot väster..

Vitkindade gäss var det som dominerade denna dag..

Här flög faktiskt en flock Bläsgäss förbi..

I flocken finns en individ som tycks sakna en del pigment jämfört med de övriga..

Plötsligt flög alla de Vitkindade gässen upp.. en mäktig syn!

Dom förmörkade himlen..

Efter att gässen flugit ett varv runt sjön så började dom åter landa igen..

Tack för mig!

Inlagt 2016-04-22 21:16 | Läst 2631 ggr. | Permalink
Jag är helt säker på att alla gäss lyfte enbart för att du skulle få utdelning under den korta tid du var där:)
Svar från ehrsa 2016-04-22 21:50
He he, dom kanske kände på sig att jag aldrig varit där tidigare.. och nu skulle dom minsann visa mig.. :-) Och imponerande var det! Har bara sett liknande mängd Vitkindade gäss i luften en gång tidigare, och det var i mitten på maj på södra Öland neråt Ottenby år 2008, där flock efter flock med flera hundra fåglar i drog norrut, troligen mot Ryska ishavskusten. Tack! Ingemar.
Hälsn!
Ingemar Svensson 2016-04-22 21:57
Sällan jag ser Vitkindade gäss, det brukar oftast vara Kanadagäss.
Svar från ehrsa 2016-04-22 22:04
På Djurgården här i Stockholm så finns dom också i mängd.. en 'tam' variant som häckar för fullt här, bryr sig inte när man kommer cyklande eller promenerande, kan 'väsa' lite om man kommer närmare än 0,5 meter annars struntar dom i en.. Men de som är på bild här är troligen på väg mot tundran i norr, men mellanlandar här och väntar in att vintern ska släppa ovanför polcirkeln.. Kanadagäss är dock inplanterade här och tillhör inte ursprungsfaunan, tror det var Bengt Berg som tog in dom hit till Sverige..
Hälsn!
Trevligt att du fick se gässen. Jag gjorde ett kort besök för en vecka sedan men såg inget av värde. Hörde flera rördromar tuta. Kan tänka mig att det blir fart på många sångare lite längre fram i maj. Bästa tiden är nog hösten då det kan vara många tusen gäss. På kvällen kommer dom in från åkrarna och med lite tur kan man få bilder i det fina kvällsljuset. När örnarna skrämmer upp dom kan det vara 10 - 20 tusen fåglar i luften.
sten
Svar från ehrsa 2016-04-22 22:37
Hej! Ok, då kanske de här gässen var ganska nyanlända! Kul att du nämnde rördrom, jag hörde också en på långt håll, hade faktiskt glömt det.. tills du påminde mig nu..! Kan tänka mig att det måste vara magnifikt med så mycket gäss på en gång! Den här dagen kanske det fanns 1000 gäss där, det var mäktigt när alla dessa lyfte! Kanske dom såg en örn på håll, att det var därför de lyfte? Men jag såg ingen örn.. De rovfåglar jag såg var fiskgjuse, och brun kärrhök på andra sidan sjön.. Tack! Sten.
Hälsn!
Det är häftigt med så många flygande gäss tycker jag. Du fick fina bilder också!
Trevlig helg!
Svar från ehrsa 2016-04-23 18:41
Hej! Kan bara hålla med.. Man blir nästan lite 'andäktig' när man inser hur storslagen naturen ofta är, och att man får vara med och ta del av detta dessutom! Hoppas din helg blir bra och att du kan få ta det lite lugnt också.. Tack! Lena.
Hälsn!
Tycker detta var ett mysigt ställe. Var ju dit för första gången förra året.
Ett besök exakt dessa dagar och ett på hösten.
Visst är det maffigt att se dessa mängder. Så det är inget ställe för min brorsdotter som har fågelfobi :-)
Härligt att se dina bilder !
ing-marie
Svar från ehrsa 2016-04-23 18:46
Hej! det var verkligen fint här vid Hjälstaviken, man inser 'potentialen' i hela 'biotopen' här.. 'Fåglar drar fåglar' har någon sagt, och man förstår att man kan få se många arter här! Din brorsdotter skulle nog behöva åka hit, som en del av en 'kognitiv' behandling.. :-) Fåglar är ju fantastiska! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Lite Hitchcock Fåglarna över din upplevelse där.
Imponerad över alla fåglar som du kan.
Svar från ehrsa 2016-04-23 18:50
Hej! Det var verkligen en upplevelse att se alla dessa gäss flyga iväg, dessutom flög dom mot mig, oftast är det ju tvärt om med fåglar.. men det var inte mig dom var rädda för, något annat skrämde dom, kanske en Havsörn som inte jag såg..? Fåglar har nog varit ett intresse i 45 år för mig, så lite har jag nog lärt mig.. :-) Men det finns väldigt mycket kvar att lära sig, vad gäller artbestämning, man blir nog aldrig fullärd.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Att ha så många fåglar flygandes mot mig vet jag inte om jag uppskattat..
Bilderna påminner om kuslig film..
Gun-Inger. Men är dramatiskt vackra.
Svar från ehrsa 2016-04-23 23:06
He he, ja det var faktiskt en upplevelse att dom flög mot mig.. det vanliga är annars att fåglar brukar flyga bort ifrån en.. Men det var inte jag som skrämde dom, så jag var väl ingen fara för dom! Och det blir fina bilder när gässen flyger mot kameran istället för ifrån.. Och det var väldigt vackert, och man känner sig allt lite ödmjuk inför vår pampiga 'natur'.. Tack! Gun-Inger.
Häsn!