Att spegla det jag gillar.

Mystiska fåglar..

sedda upp på himlavalvet.. När uppklarningen kom på senare delen av eftermiddagen idag så tog jag en sväng upp i Tantolunden igen.. Denna gång såg jag inga Domherrar eller Sidensvansar, men plötsligt såg jag en flygande flock med något annat mot himlavalvet! Vad var nu detta.. Såg dom lite suddigt..

Åhh nej! Det var inga fåglar.. utan såna där "flygande rosetter" som det skrevs om tidigare i höst.. Och bara ett par meter bort, inte uppe bland molnen..

Dom är ju rätt fina när dom dansar i luften bredvid varandra! Undrar vad dessa små flygande insekter heter? Dom har väl ett vingspann på 10 mm. i alla fall..

Riktigt vackra faktiskt, lite som "Tingeling" i Peter Pan..

Tack för mig!

Inlagt 2014-11-25 22:26 | Läst 2786 ggr. | Permalink
Kan inte artbestämma dessa flygfän tyvärr. Fotoade något liknande i våras och såg inte när jag tog bilderna vad det var. När jag kom hem och tittade noga upptäkte jag att det var flygmyror. Ovanliga och roliga bilder du tagit.
Sten
Svar från ehrsa 2014-11-25 23:08
Hej! Ok, fast detta var dock inga myror. Man brukar kunna se dom fast det är nån minusgrad i luften, har jag sett tidigare. Men det verkar ofta krävas nån liten gnutta sol för att dom ska vara i farten. Dom är väldigt vackra när dom dansar upp och ner i luften, Och dom verkar vara igång från tidig vår till sen höst.. Tack för kommentaren!
Mvh!
Sten Björklund 2014-11-26 13:24
Någon sorts fjädermygga skulle jag gissa på men det finns många sorter av dom.
Sten
Men Jan, är det inte detta som kallas för drönare:)
Svar från ehrsa 2014-11-25 23:03
Ha ha ha! Du har rätt, så måste det vara.. :-) Tack för artbestämningen!
Mvh!
Lustiga små kryp dessa.
Vilken fin skärpa du fick på rosetterna :-)
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2014-11-26 11:28
Ja, dom är rätt märkliga i sitt rörelsemönster, dom rör sig mest i det vertikala planet uppåt/neråt och inte i det horisontella planet, och det är väldigt vackert! Och dom måste vara rätt så tuffa i sin klimatanpassning, jag har sett dom dansa även i minusgrader..

Märkte att det nog var lite bättre att köra manuell skärpa mot dom, och sen fick jag hoppas att åtminstone några skulle hamna rätt i skärpeplanet, och det blev bättre än jag trodde faktiskt! Kul med "dina" Rosetter.. det namnet är taget nu.. :-) Tack för kommentaren!
Mvh!
Det var vackra små djur och din liknelse med Tingeling kan jag absolut förstå. Det ser ut som stora myggor men jag antar att det inte är det.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2014-11-26 11:33
Hej! Näe, det är i alla fall inga vanliga myggor, men det kanske ändå är en slags mygga, får försöka forska lite mer på det hela framöver, och dom är nog inte större än 1 - 2 cm i vingbredd. Men dom är väldigt vackra i sitt rörelsemönster, då gärna sett i ett lite soligt läge, helst i motljus med mörk bakgrund har jag noterat, då "lyser" dom extra mycket! Tack för kommentaren!
Mvh!
Hej! Nu har jag skrivit ett mejl till Naturhistoriska Riksmuseet och bifogat ett par bilder, med en fråga om vad denna lilla fina insekt heter? Hör av mig om det hela när svaret har kommit.
Mvh!