Att spegla det jag gillar.

Några änder..

Det är på våren som det är finast vid de flesta små fågelsjöar så även här vid Isbladskärret, det är då man bäst ser en del av de arter som finns där, sen tar växtligheten ofta överhanden och dränker allt i grönt.. Så här är lite bilder tagna för nån vecka sedan vid kärret på Djurgården i Stockholm.

En av arterna här är Knipa..

       

Skedand..

       

Snatterand..

   

Kricka..

       

Redan nu så är vattennivån på väg ner i kärret, det brukar bli så när växtligheten börjar att ta fart här, och därmed så försvinner flera av andarterna här.. Även Sångsvanarna som häckat här två år i rad verkar ha gett upp i år, dom flög iväg straxt efter jag anlände hit.. Kanske den här vattensamlingen torkar ut om sommaren blir torr även i år, det gjorde den 2018 och nästan 2019 också..

Tack för mig!

Inlagt 2020-05-17 13:52 | Läst 416 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Härliga bilder Jan :)
Kniporna har hittat ett bra ställe att vila på där mamman kan hålla koll på dom :)
Trevligt med bilder på Kricka :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-05-18 18:51
Hej! Ja, här var det många fåglar som visade sig extra fint! Men senast jag var där i förra veckan så såg jag varken Skedänder eller Krickor längre.. troligen beroende på att vattenståndet sjunkit för mycket tyvärr.. Det är nog de bästa bilder jag har fått på Kricka här, brukar inte komma så här nära.. den visade sig extra fint! Kanske är det den vackraste andfågeln!? Knipans ungar är verkligen fina, och dom satt riktigt bra på den här 'vattenlednings-slangen'.. Tack! Fredrik.
Hälsn!
Fina bilder du fångat! Trevligt att se de små dunbollarna. Skedand var kul att se. Inte allt för vanlig direkt. Har det börjat kläckas några hägrar?

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-05-18 19:04
Hej! ja, det blev flera fina andarter vid det här besöket! Men det känns som både Skedänder och Krickor försvinner varefter vattennivån sjunker.. jag var där i förra veckan och då såg jag dom inte längre tyvärr.. Jag har inte sett några 'unghägrar' än men troligen är dom i alla fall framkläckta, men kanske fortfarande så små att man inte riktigt ser dom i bona än, men det gör man nog snart! Bona ligger rätt högt så man ser inte riktigt vad som finns i dom.. Man ser ingen aktivitet vad gäller mathämtning än heller (i förra veckan).. Tack! Johnny.
Hälsn!
Fina bilder i vackert ljus.
Oj så söta dom var, dom där små som tydligen inte hade nån lust att lära sig dyka el simma trots mammans undervisning. Enklast att njuta av "livet på en pinne" verkar dom tycka :-)
Fint med sista bilden så man får se hur det ser ut.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-05-18 19:08
Hej! Ja, det är stor 'charmfaktor' på dom där små dunbollarna! Tycker dom ser ut som håriga Humlor som sitter bredvid varann, på bilden där dom är 3 stycken sittandes.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
hehehe..första bilden fick du precis, dråplig uppsyn.Och dom små vill nog hellre gotta sig i solen än hoppa i kallt vatten ser det ut som. Skedanden ser lite "tillplattad" ut, knepigt stuk på näbben men kanske effektiv vid födosök.
Finns det inget tillopp till kärret? eller torkar det också ut?
Finfina bilder..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-05-18 19:21
Hej! Minns att Kniphonan stod rätt så länge så där innan hon hoppade i.. kanske hon tvekade, det var ju fint i solen.. Håller med om Skedänderna, dom ser verkligen lite märkliga ut.. men förmodligen fungerar näbben bra när dom letar mat! Nä, det finns inget tillopp till sjön.. Har funderat på om den där ganska grova slangen som Kniporna sitter på har nånting att göra med att 'fylla på' vatten till sjön.. men det vet jag inget om! I så fall så måste det nog tas från 'stadens' vattenledningsnät.. annars så är det bara 'brackvatten' från Östersjön som omger sjön och Djurgården.. Man brukar ha betande kossor runt sjön som betar av en del av det som växer, men dom brukar inte räcka till! Sjön växer igen mer för varje år.. det skulle behövas en rejäl restaurering av hela sjön här, det finns ju rejäla maskiner för sånt.. 'Kungliga Djurgårdsförvaltningen' borde ha råd med det snart.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej Jan.
Trevlig serie, som vanligt.
Nummer 1 är väldigt speciellt - både roligt och vackert fångat.
Det är synd att vattennivån sjunker i kärret. Har det alltid varit så eller är det bara här på senare tid?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-05-18 19:27
Hej! Visst är det trevligt med Knipan och dess ungar så här! 'Charmfaktorn' är hög! Jag tror att det har blivit värre med vattennivån under dom senaste åren, och det är nog mycket för att det växer igen mer för varje år! Det finns en del boskap som betar där runt stränderna här varje år, men dom räcker inte till.. Jag tror att man med hjälp av 'maskiner' behöver gräva ur sjön snart.. det finns företag som jobbar med sånt! Vi får se hur det blir framöver.. Tack! Erik.
Hilsen!
Snyggt. Tycker att krickan är en av de finaste änderna, skedanden är också ganska fräck
Svar från ehrsa 2020-05-18 21:32
Hej! Håller med, Krickan är extra fin! 'Någon' har gjort ett bra designjobb där.. det är inte ofta man kommer dom nära heller, så det här var trevligt! Skedänderna är verkligen speciella, deras näbbar sticker verkligen ut i dubbel bemärkelse.. Tack! Peter.
Hälsn!
Jättefin serie verkligen och vilka dunbollar knip ungarna är :)
Skedanden var intressant att få se såhär nära, vilken näbb, ser tungt ut för den he..

Krickan är riktigt grann!

Hoppas att kärret inte torkar ut helt i år då för det såg ju ut som en idyllisk plats för sjöfåglar :)
Svar från ehrsa 2020-05-18 21:39
Hej! Ja, här bjöds det bra med vackra änder av olika slag.. det gillar man! Skedanden sticker verkligen ut, man undrar ju lite vad dom har för nytta av den där speciella näbben jämfört med övriga andarter..? Någonting är det.. Jag tycker nog att Krickan är vår vackraste and, minst är den också! Tyvärr är nog risken stor att pölen torkar ut, oftast är det växtligheten som breder ut sig för mycket och tar det mesta av vattnet.. man har en del betande kreatur gåendes där under sommaren, men dom betar inte tillräckligt för att hålla tillbaks växtligheten tyvärr.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Skön bildserie och jag är inte så bekant med alla arterna, men fina bilder blev det, här i lilla Lindesberg så är vi inte bortskämda med så många andarter. Men vi har en trogen flock Gräsänder, som nu börjar skingras, honor som kanske ruvar på ägg, och Drakarna som snart börjar rugga. Våren är här i Linde också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-05-18 21:49
Hej! Gräsänder är också vackra, dessutom orädda.. det gillar man! Dom här lite speciella änderna ser man oftast vid 'riktiga' fågelsjöar som också är lite grunda så som här. Problemet med den här pölen är att den inte har något tillopp på vatten, och att växtligheten breder ut sig mer för varje år, tror att den behöver grävas ur/restaureras med viss regelbundenhet på kanske 10-15 år.. Fint är det i alla fall den här årstiden, även om det är lite konstiga tider nu.. Men har jag tur att Tornseglarna kommer som dom brukar varje vår, så är det imorgon dom dyker upp här! Jag håller tummarna, det blir ju några grader varmare i veckan så det skulle passa att dom visar sig här nu! Då är det sommar för mig, och man kan lämna den kalla och konstiga våren bakom sig.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Otroligt fina bilder på knipan med ungar. Vad sitter de på? Väldigt effektfullt med alla de små dunbollarna på rad. Synd att kärret torkar ut och fåglarna tvingas flytta.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-05-18 21:57
Hej! Visst är dom fina Knipan med dess ungar! Tycker dom ser ut som Humlor där dom sitter tre stycken på den där 'vattenledningen' på en av bilderna.. Vet inte vad den ledningen används till, men troligen till att tappa i eller ur vatten från pölen.. Det finns ju inget tillopp till sjön och det är nog bara sötvatten där, även om det är nära till kanalen/Östersjön just där, så det får bli ett frågetecken på den där 'vattenledningen' som ligger och flyter.. Tack! Lena.
Hälsn!
Superfina bilder och mycket pedagogiskt upplagt.! Varje art gås igenom för sig, , som gjort för skolan! Och bilderna är som vanligt härliga och jag inser att kricka har jag nog aldrig sett. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-05-18 22:06
Hej! Ja, här hade jag tur med ett flertal arter vid ett och samma besök.. så är det verkligen inte varje gång jag tar mig dit! Dessutom visade dom sig ovanligt fint, det kändes bra! Krickan är nog den vackraste anden vi har tycker jag! Den är synnerligen fint 'designad'! Den minsta simanden dessutom, namnet har den fått från sitt läte som låter ungefär 'krick' 'krick' osv.. den här individen hördes väldigt bra med jämna mellanrum.. Tack! Björn.
Hälsn!
Härlig serie med bilder från kärret! Många arter som jag aldrig ser i mina trakter. Den första bilden är fantastisk, både vacker och rolig! Det är torrt i markerna nu och ett ordentligt regnväder behövs. Flera vattendrag här som skummade av vatten för en månad sedan är nästan uttorkade. Ha en fortsatt fin dag!
Svar från ehrsa 2020-05-18 22:14
Hej! Ja, tidigt på våren så brukar det finnas bra med olika andarter här, men sen minskar alltid vattnet i den här lilla och grunda pölen och då försvinner ofta flera av arterna här.. tyvärr! Jag var där i slutet på förra veckan och då såg jag inte längre några Skedänder eller Krickor.. och vattenståndet hade sjunkit eftersom det börjat växa nu.. Känns som det regnat väldigt lite här också, bara små och tillfälliga skurar mellan lite solsken.. och ingen snö hade vi heller.. och körsbärsblommorna blommade i mitten på januari.. sen kom Coronan.. ja du hör! Tack! Yvonne.
Hälsn!
Vilken samling trevliga änder du har hos dig! Bilden på knipan är extra bra i och med ungarna är med. Fin vattensamling det där kärret.
Det har ju varit torr senvår/försommar hos mig de senaste åren. På tiodygnsprognosen har regn utlovats, sen krymper den utlovade mängden för varje dag och när dagen är inne blir det bara otrevligt stänk och blåst.
Tillägg: Glömde nämna att jag sett ett antal tornseglare idag. Men de är knepiga att fotografera med buskar och träd i närheten, luckan blir för liten för att hinna med.
Svar från ehrsa 2020-05-18 22:28
Hej! Ja, här kändes det nästan som 'full pott' med olika änder, det gillar man när kameran är med.. Isbladskärret är bra så här på våren, dessutom häckar ju Gråhägrarna där, men jag har inte sett några ungar än.. det tråkiga är när vattnet minskar då försvinner också fåglarna vartefter.. Här är också brist på regn.. faktiskt så har det varit brist på regn ända sedan den varma sommaren 2018.. vi är inte ikapp än! Vad trevligt med Tornseglarna, det gillar man! då har du sommar nu och 'alla' fågelarter har kommit! Mina Tornseglare kommer imorgon.. om allt stämmer i deras normala kalender.. jag har spanat redan idag men jag har inte sett någon! Däremot så såg jag en bild på en Tornseglare på Artportalen igår som var fotad på Ingarö 2 mil öster om Stockholm.. så det känns som chansen är stor att dom ses här imorgon.. Tack! Stefan.
Hälsn!