Att spegla det jag gillar.

Några balkongbilder..

***

Det tog 21 år innan norrsken nu observerats och fotats här från min balkong på Södermalm i Stockholm, det är värt en blogg.. På den 'analoga' tiden på 90-talet fotade jag norrsken från en 'piskbalkong' på en annan 'malm' där jag bodde då, det var ett norrsken som mestadels gick i rött.. Den här gången gick skenet endast i grönt vad jag kunde se, men det är ju väldigt fint det också så klart! Och det var i fredags vid midnatt som det drog igång och höll på i c:a 30 minuter, sen tycktes det klinga av och jag gick till sängs..

Har undrat om det kanske inte går att se norrsken här, kanske alldeles för mycket ljusföroreningar.. Men det syntes fint! Kul att veta detta nu.. Jag spanar varje kväll precis innan jag går och lägger mig vid midnatt, om förutsättningar rent vädermässigt verkar finnas, men det gör det ganska sällan egentligen! Skönt att bara kunna gå ut på balkongen och fota, och inte behöva åka norröver för att hitta detta fina naturfenomen.. Så här är några bilder från denna ovanliga upplevelse, fotat innanför 'tullarna' i Stockholm!

***

***

Fotat med Nikon D750 och objektiven F 14-24 mm. och F 16-35 mm. samt F 85 mm. Tack för mig!

Inlagt 2022-01-16 19:40 | Läst 529 ggr. | Permalink
Tyvärr missade jag norrskenet, men sociala medier har ju svämmat över av alla bilder på fenomenet så jag har sett en del ändå 😊.
Men dina bilder är nog de enda jag sett inifrån Stockholm, tack för dem.
Kul att få se en blogg från dig igen, jag har saknat dina bloggar med Stockholmsbilder.
//Anders
Svar från ehrsa 2022-01-17 10:55
Hej!
Ja, det var ovanligt fina förhållanden för norrsken här! Har ju spanat i 21 år efter norrsken.. Tror att oftast ligger 'norrskensbågen' för lågt ner mot horisonten i norr, då skyms den av andra andra fastigheter för mig.. Men nu vet jag att det kan synas väldigt bra även här innanför tullarna, det är trevligt! Stockholm har kvaliteter.. 🙂 Tack Anders!
Hälsn!
Jag ska snart ut för att se om det är något norrsken här hos mig. Så roligt att se bilder från dig igen. Vi är många här på FS som saknat dig.
Sten
Svar från ehrsa 2022-01-17 11:06
Hej!
Ja, jag har legat lågt med Fotosidan under 2021, blev ganska bildtrött i april.. (på riktigt, och är det delvis fortfarande..) Bloggen har jag bara varit inne och tittat på vid två tillfällen sen april förra året.. Tycker många bloggar för mycket! Borde finnas en begränsning på hur många bloggar man kan lägga ut i veckan.. Jag orkar inte läsa allas bloggar när det blir för mycket, och ibland med 'för mycket' (subjektivt) bilder dessutom.. I Lördags var det också norrsken såg jag i Johnnys blogg, men det syntes inte hos mig, jag höll koll till midnatt.. Troligen låg 'norrskensbågen' för lågt så att den skymdes av andra fastigheter här.. Tack! Sten.
Hälsn!
Snyggt Jan och jättekul att du lägger ut bilder! Jag har saknat dej och dina rapporter från Tanto och cykelturer i Stockholm. Norrsken med en byggkran i förgrunden kan ju bli en ny grej.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-01-17 11:27
Hej! Lena
Ja, norrsken innanför tullarna även i Stockholm lockar ju till en blogg, så ovanligt är ju det.. Men nu vet jag äntligen att det går att se det även från min balkong.. det var riktigt fint! Och jag tycker stadens 'silhuetter' gör sig fint med norrsken i bakgrunden.. det behöver inte alltid bara vara natur och snö, även om just det är fantastiskt vackert så klart! 2021 har varit ett 'bildtrött' år för mig.. det sliter att titta på 'för mycket' bilder också, är min känsla.. Har ändå fotat en del 'eget' även under året som gick, så troligen blir det fler bloggar framöver men ändå lite begränsat, troligen även begränsat med läsning av andras bloggar, det blir för mycket att titta på.. och då riskerar hjärnan bli 'bildtrött'.. Tack! Lena.
Hälsn!
Mycket sevärda norrskensbilder, kombinationen med storstadssilhuetterna, mycket mycket snyggt! Jätteroligt att se dig här igen, du har varit saknad! Många hälsningar/Björn
Svar från ehrsa 2022-01-17 11:37
Hej! Björn
Visst blev det fint! 21 års väntan på norrsken.. Trodde på riktigt att det inte gick att se från min balkong men nu vet jag bättre! Så jag fortsätter att spana det sista jag gör innan jag lägger mig vid midnatt varje kväll.. Jag gillar också stadssilhuetterna ihop med norrskenet, det känns lite 'exklusivt' på nått sätt.. Håll koll efter fler norrskenskvällar framöver, jag tror det kommer fler fina tillfällen.. Himlen här var ändå 'störd' av en 'nästan' full måne, med sitt starka ljus.. Tack! Björn.
Hälsn!
Hej Jan! Roligt att du är tillbaka på bloggen! Fina norrskenbilder med stadssilhuetter o kyrka som man känner din hemort igen. Värt att prova ta bilder på norrskenet, kul! hälsar Lasse
Svar från ehrsa 2022-01-17 11:45
Hej!
Ja, nu är jag här.. Men jag kommer inte att vara lika flitig som förr, kände att jag blev 'bildtrött' i början på april förra året.. hade även en hel del annat att göra under 2021, så en paus var nödvändigt! Dessutom fick jag Covid19 i slutet på april, en 'rejäl' influensa minst sagt.. men jag behövde aldrig någon sjukvård, så jag ska inte klaga! Ja, norrskensbilderna blev bra och jag gillar stadssilhuetterna med norrsken i bakgrunden, det blev exklusivt på något sätt och sticker ut lite extra.. Tack! Lasse.
Hälsn!
Hej Jan och kul att du tittar in. Snygga bilder med lite stadsmiljö som omväxling, Prickbältet är väl ett flyg som passade på att flyga förbi när du fotade, ser kul ut.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-01-17 12:08
Hej! Gunte
Ja, nu är man här igen.. Under 2021 så var jag bara inne på 'bloggen' vid två tillfällen räknat från april.. Jag blev bildtrött helt enkelt! Mitt huvud orkade bara inte att se fler bilder eller mer bloggar.. och ibland med väldigt många bilder i.. det blir nog fler bloggar från mig framöver men inte så frekvent.. Jag har ändå fotat en del under året, men jag har nästan inte redigerat några bilder.. än. Håller med om stadsmiljö och norrsken, det blir rätt fint! Lite exklusivt på nått sätt.. 'Prickbältet' gjorde sig också bra med norrskenet.. exponeringstiden var 2-3 sekunder.. Kanske var det Jultomten som var på hemväg med sitt 'bling' och renar.. 🎅🏼 🛷 Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2022-01-18 13:56
Jag blir också "bildtrött" med ojämna mellanrum..men när du säger det så, visst är det Jultomten som far förbi, att jag inte tänkte på de ;))
HaD/Gunte..
Vad kul Jan att du är tillbaks! Hoppas få se dina tornseglare igen och bilder från Stockholms gator.
Det blev snyggt med hustaken. Fantastiskt att fota norrsken mitt i Stockholm!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-01-17 12:20
Hej! Johnny
Ja, nu är man här igen.. Blev 'bild/bloggtrött' i april förra året och hade en hel del annat att göra också så det har varit skönt med en längre paus! Det här med bilder tar ju väldigt mycket tid och inkräktar på mycket annat dessutom, man får lägga sig mer på en 'lagom' nivå.. Så det lär komma lite bloggar framöver också men aldrig varje dag.. kanske nån blogg i månaden eller två..? Och visst finns det Tornseglare från sommaren att göra en blogg på.. 'Stabilare' fåglar får man leta efter! Förra året var dom 2 dagar sena i maj när dom anlände, våren var väldigt kall och det fanns väl inte tillräckligt med insekter i luften den 20:e maj som är det normala för dom att anlända hit.. Norrsken bakom lite stadssilhuetter blev lite extra fint tycker jag, kändes ovanligt.. Nu vet jag också att det går att se norrsken från balkongen, det känns bra! Tack! Johnny.
Hälsn!
Grattis till norrskenet! Roligt att det syntes så bra. Och roligt med stadsmiljö som omväxling.

Hälsningar Mats
Svar från ehrsa 2022-01-17 12:26
Hej! Mats
Ja, det kändes fint med norrsken fotat från balkongen, jag var inte säker på att det skulle funka med tanke på 'luftföroreningar' och dessutom en 'störande' (nästan) fullmåne som spred sitt ljus.. Men nu vet jag att det fungerar! Så det är bara att fortsätta spana.. Stadsmiljön ihop med norrskenet kändes lite 'exklusivt'! Tack! Mats.
Hälsn!
Grattis att du fick se det, och fick några fina bilder också. Jag missade det helt på fredagen, gick och la mig vid 11 och såg på morgonen att appen hade larmat vid 00.21 men det var ju lite sent då. Har sett ett antal bilder på norrsken från den natten i Skåne och de var riktigt bra. Igår var det moln. Kul att du fick gjort en blogg, det var ju ett tag sedan
Svar från ehrsa 2022-01-17 12:41
Hej! Peter
Tack, ja äntligen fick jag se norrsken från min balkong.. efter 21 år.. Nu vet jag att det fungerar trots stadens ljus och dessutom en onödigt stark 'nästan' fullmåne som spred sitt ljus.. Det känns bra att jag vet det nu! Man får fortsätta att spana helt enkelt.. Förmodligen var norrskenet ovanligt kraftfullt dessutom! Jag lägger mig alltid vid midnatt och passar då på att öppna balkongdörren för att se om 'något' är på gång.. i fredags såg jag att det fanns nån typ av grönt sken åt det hållet och straxt efter så började det 'flamma' och röra på sig dessutom.. Hamnade oftast på 2-3 sek. i exponeringstid och mellan 125 - 400 i ISO. Det blev rätt exponerat utan för mycket dragande i spakar vid redigeringen. Även lördagen hade norrsken enligt 'Johnnys blogg' men jag tror det norrskenet låg lägre mot horisonten för att jag skulle se det (jag höll span..), det finns för mycket med fastigheter som skymmer åt det hållet.. Ja, efter en hel del 'bildtrötthet' från april och framåt så har jag bara varit inne två gånger på bloggen och tittat under resten av året till nu.. Det har varit skönt att avstå från en massa bilder.. även egna.. Tack! Peter.
Hälsn!
Roligt att se dig igen och dina bilder är som vanligt kanonfina. Här i Lindesberg har vi inte sett något norrsken men det kanske kommer om det blir klart väder.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-01-17 12:53
Hej! Stig
Ja, det var skoj att se norrsken från min balkong nu efter 21 års väntan.. Hade gett upp angående eventuellt norrsken.. Trodde nog att det var för mycket med ljusföroreningar som stör! Men icke, dessutom var det nästan fullmåne i fredags som störde med sitt starka ljus.. ändå så syntes norrskenet väldigt tydligt! Så nu får man fortsätta att spana.. gäller bara att det är molnfritt! Troligen hade ni fint norrsken i Lindesberg också, men det kanske var molnigt.. Såg fina bilder även från Västmanland på morgonprogrammet i TV4 dagen efter.. Jag har varit bild/bloggtrött från april och framåt under hela 2021 fram till nu.. (hoppas jag) Dessutom fick jag Covid19 i slutet på april, en 'rejäl' influensa kändes det som men behövde ingen sjukvård som tur var.. Sen har jag även haft en hel del annat att göra än att ägna mig åt för mycket bilder, så det har varit skönt med en paus! Det blir fler bilder/bloggar från mig framöver men inte speciellt frekvent, det tar ofta väldigt mycket tid från annat.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fina bilder! Bra rapport. Sjätte bilden verkar som bonus ha ljusspåren efter nåt luftfartyg. Framför allt kul att få se dig blogga här igen!
Svar från ehrsa 2022-01-17 13:20
Hej! Måns.
Ja, det var väldigt trevligt att äntligen få se norrsken från balkongen.. kändes lite lyxigt! Tycker det blev extra fint med lite nattliga stadssilhuetter och norrskenet bakom! Lite exklusivt! Även lyftkranen gör sig fint i bilden ihop med annat där.. Även flygplanets blinkande gör sig bra i bild ihop med annat! Exponeringstiden var oftast 2 - 3 sekunder och ISO 125 - 400 räckte fint!

Lyftkranen i bilderna står på innergården till kvarteret 'Plankan' på andra sidan Hornsgatan mittemot 'min' fastighet. 'Plankan' har blivit lite av ett skandalbygge som nötts och blötts under de senaste dryga 10 åren.. Sen i höstas är det bygget stoppat och arbetet ligger nu nere från Svenska Bostäder. Tror det har fördyrats ruskigt mycket!? 'Staden' har ju en trist policy att 'förtäta' staden på varje liten öppen yta..

Kan läsas om här, men kräver inloggning: https://www.dn.se/sthlm/bolag-drar-sig-ur-omstritt-bygge-pa-sodermalm/
och här: https://www.dn.se/sthlm/kostnaderna-skenar-for-bygget-i-plankan-pa-sodermalm/

Tack! Måns. Hälsn!
Hej, snyggt fångat!
Jag har tyvärr ingen utsikt norrut från min lägenhet. Några grannar med bättre vyer lade upp några bilder på Facebook.
Kul att du är tillbaka med blogg igen!
Svar från ehrsa 2022-01-17 13:32
Hej! Bengt
Tack. ja vilken trevlig upplevelse det var att se norrsken från balkongen så här.. 🙂 Nu vet jag att det går.. Så det lär 'spanas' även framöver.. Jag har lite 'väst sydvästligt' läge på min balkong/lägenhet samma som 90° mätt från Hornsgatans riktning och söderut. Så jag ser bara norrskenets västra halva del om skenet går som en båge i norr på himlen.. Den östra delen av den bågen ser jag aldrig.. Då måste jag nog upp på Tantoberget för att kunna se det, och det orkar jag nog inte den tiden på dygnet.. Men även det jag såg blev ju väldigt bra även på foto, det var fint! Och stadens silhuetter med norrsken bakom tycker jag gör sig fint! Yes, i'm back! Men lite mer sporadiskt framöver än tidigare.. Hade mycket annat att göra förra året, men kände mig också rejält 'bildtrött' då.. så nu vet man det också.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Hej Jan – jag vill också hälsa dig välkommen tillbaka till bloggmiljön.
Man bloggar bara i den takt och omfång som var och en tycker om. Jag ser fram emot fler inlägg från dig - både från Stockholm och om "dina" tornseglare.
Tyvärr kunde vi inte se norlys här i Roskilde. Man kunde se det i Nordjylland.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2022-01-17 16:31
Hej! Erik
Tack, ja man har ju bara 24 timmar/dygn på sig att göra allt som 'måste' hinnas med i livet.. Att ta hand om allt (läsa och titta) som bilder och bloggar 'genererar', både egna och andras dessutom kan nog bli lite för mycket ibland.. Skönt med en paus i alla fall.. tro mig! Kände mig trött på bilder i april.. Norrskenet sett från balkongen var fantastiskt! Tack! Erik.
Hilsen!
Suveränt att kunna stå på balkongen och fånga sådana här fina Norrskensbilder ifrån storstan. Kul att du är tillbaka igen och visar bilder här på FS.

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2022-01-17 21:50
Hej!
Ja, det kändes både lyxigt och exklusivt att kunna fota norrsken 'bara så där'.. Nu vet jag att det faktiskt går när skenet råkar vara lite extra kraftfullt! Natten efter såg jag inget sken, men likafullt så visar Johnnys fina bilder att det fanns ett 'sken' även då.. Men det ser ut som hans norrsken höll en lägre höjd på himlen än kvällen innan, och då syns det inte för mig, andra fastigheter skymmer.. Tack Jörgen!
Hälsn!
Efter att jag läst din kommentar under mitt inlägg så tänkte jag säga åt dig "på skarpen" att nu får du visa upp dom bilder du tog :-)
Men det räckte visst med tankeöverföring :-)
Så vackert det blev, väldigt fint med tornen.
Nu hoppas vi på flera såna här tillfällen, gärna på helgerna med tanke på oss som knegar.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-01-18 22:18
He he.. tankeöverföring är bra! Funkar även om nätet ligger nere.. Norrsken i lite stadsmiljö blev rätt bra det också, känns lite exklusivt och 'oväntat'.. Tänk att det skulle behöva ta hela 21 år innan jag fick veta att det fungerar från min lilla balkong.. Tack! Ing-Marie ☺️
Hälsn!
Välkommen tillbaka!
Och fina norrskensbilder. Jag orkade inte ut och titta, det får man ångra nu när man ser allt fint.
Jag har en app som heter Aurora i mobilen, den brukar varna om det kan bli något.
Svar från ehrsa 2022-01-21 11:22
Hej! Ylva
Tack, ja det har blivit ett uppehåll med bloggen av olika skäl, men det har varit riktigt skönt, kände mig 'bild och bloggtrött' helt enkelt.. Det blir nog lite mer sporadiska besök här framöver.. vi får se!
Ja norrskenet var fantastiskt vackert och det var så kul att få se att det går faktiskt fint att fota det även 'bara' från min balkong, det tog 21 år innan jag fick se det.. Men jag kan nog aldrig se norrsken om det 'flammar' längre ner mot horisonten tyvärr (vilket troligen händer oftare), andra fastigheter skymmer då.. Osis att du missade det, men så där är det.. Själv orkar jag inte med 'alla appar' som finns om allt, så även om jag har en helt modern smartphone så.. är det bästa att jag tar en blick över himlen från balkongen, innan jag går och lägger mig, då oftast vid midnatt.. det var så jag upptäckte norrskenet! Tack! Ylva.
Hälsn!