Att spegla det jag gillar.

Nu är sommaren här!

Idag blev det sommar här där jag bor på Söder i Stockholm, och det som bestämmer detta är för mig alltid när de första Tornseglarna har anlänt och flyger runt i kvarteret just här! Enskilda Tornseglare har setts i regionen redan för några dagar sen, men det är ju när de individer som bor just här har anlänt som den i år ovanligt kyliga våren just nu idag, därför har övergått till att bli sommar.. :-)

De här två individerna som nu har anlänt under morgonen och flyger runt här är två dagar försenade, jämfört med det datum som dom brukar anlända och det är nog rätt så rimligt! Det finns nog ingen fågel som är så beroende av att det finns tillräckligt med insekter flygande i luften när dom kommer som Tornseglarna.. det är ju där dom fångar sin föda, ständigt flygandes.. Och jag kan bara hålla med dom, det var fortfarande kyligt här så sent som igår! Idag däremot var det +12° redan på morgonen, och antagligen tillräckligt med föda för dom, för att kunna klara sig på..

Så nu följer 3 månader med hiskeliga flyguppvisningar och trevligt sällskap varje dag och kväll om det inte regnar rejält, då kan dom tillfälligt dra söderut igen.. VÄLKOMNA Tornseglare, trevligt att ni tog med er sommaren hit i år med, så som ni brukar göra!

Har spanat lite extra senaste kvällarna, men det har varit för kyligt för dom..

Idag såg det ut så här på förmiddagen..

Och nu hade två individer anlänt..

Sommarens flyguppvisningar kan nu börja..     Tack för mig!

Inlagt 2020-05-21 11:50 | Läst 408 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Grattis, så får du fullt upp en tid framåt :)
Svar från ehrsa 2020-05-21 12:17
Hej! Ja, det känns fint att dom kommit nu.. det var väntat redan i förrgår men det har ju varit minus på nätterna så det är inte så konstigt att dom sköt upp ankomsten lite, och kollar man på SMHI:s 10-dygns prognos så är det just från idag och framåt som det är varmare nu i dessa trakter.. så Tornseglarna har gjort helt rätt som anlänt idag och inte igår eller i förrgår.. Det fina är att inte behöva 'jaga omkring' för att få se dom eller försöka att fota dom, det är bara att sitta på balkongen.. från idag och 90 dagar framåt.. det är en stor lyx! Show hela tiden.. Det blir nog åter lite nya försök att 'fånga' dom nära med korta brännvidder och snabbast slutartid, och största bländaröppning ihop med lägsta inställbara ISO.. Tack! Peter.
Hälsn!
Yes! Jag har precis sett och hört dem ovanför vårt hus i Knivsta. Dessa brukar komma den 20-21:a stå det stämmer bra. Fina vyer från din balkong. Jag hoppas innerligt att det blir varmare nu för idag flyttade en massa plantor ut i grönsakslanden och jag vill absolut inte ha frost.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-05-21 12:54
Hej! Lena. Vad härligt, det måste ha varit ett större 'inflog' av dom under natten eller nu på morgonen, och tittar man på SMHI:s 10-dygns prognos så är det också från idag (och inte igår..) som det nu kommer att vara varmare! Troligen ger det fler insekter i luften, och det är nog det som styr Tornseglarna mest.. flyger det inte tillräckligt med insekter så svälter dom snart ihjäl.. vilket kan hända vid perioder med 'stora' busväder.. Det kan nog komma nån enstaka frostnatt även framöver men det kommer vara varmare på dagarna, det garanterar Tornseglarna.. :-) så sent som natten till igår så tog jag in en del av balkongblommorna.. Mitt första gäng med Penséer drabbades av ett massivt angrepp av bladlöss i början på maj, jag fick ersätta dom med annat.. Det har aldrig hänt förut! Bladlöss har jag haft nån enstaka gång mitt i sommaren men aldrig den här årstiden.. Tack! Lena.
Hälsn!
Jag tror dina tornseglarbilder kommer bli klassiska! Och att deras närvaro är den slutgiltiga bekräftelsen på sommaren är nog alla överens om, härligt!:-) Som vanligt fina bilder, gillar dom två inledande också mycket, fantastiskt fina bilder. Ser fram mot fortsättningen, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-05-21 13:10
Hej! Ja, man blir glad när Tornseglarna har kommit, då vet man att det nu är sommar! Dom kommer troligen inte om det allmänt är lite för kallt, det finns för lite med flygande insekter för dom då.. dom överlever helt enkelt inte! Det är nog därför dom är 2 dagar sena.. och så sent som igår var det kyligt här, men det är det inte idag! Man blir glad också av att 'naturen' är så pass normal, när så mycket annat i världen inte är det.. det känns tryggt! Och jag har nu c:a 90 fantastiska kvällar framför mig innan dom då försvinner i mitten på augusti.. Dom är roliga att fota också, och det blir nog mestadels med korta brännvidder och nära, när dom blixtsnabbt passerar förbi straxt utanför balkongen.. Tack! Björn. Ut och njut, det ska jag göra..
Hälsn!
Bild 2, med den lilla molntussen - den var fin den!
Svar från ehrsa 2020-05-21 13:26
He he, ja den var blygsam.. den har förökat sig lite nu.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Vad härligt! Värme och sommar i antågande! Ha det bra och njut av "dina" tornseglare!
Svar från ehrsa 2020-05-21 17:35
Hej! Ja, nu är dom här och sprider trivsel varje dag och speciellt på kvällarna under hela sommaren.. det är också dom som brukar avsluta sommaren nån gång i mitten på augusti.. men det känns som det är lång tid dit.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Hallå där.
När Jan är glad, blir vi andra också :-)
Det här är några fantastiska flygande akrobater och jag kan förstå din entusiasm.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-05-21 17:43
Hej! Bättre bekräftelse på att sommaren nu är här finns inte! Det är alltid dom som kommer hit med sommaren.. dom har nog aldrig fel.. Nu är det bara att njuta när dom flyger förbi nära här på kvällarna i solnedgången.. :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Härligt att dina "kompisar" har anlänt !
Nu har du alltid något att spana på :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-05-22 10:57
Hej! Ja, det känns bra att dom här nu! Såg 5 st. som mest under kvällen och dom for runt lite försiktigt här.. När dom är som flest lite mer framöver så brukar dom vara kanske 15 individer som gör sina imponerande 'sociala' gruppflygningar förbi nära här.. det är riktigt kul att följa! Såg dom även nu på morgonen när jag åt frukost på balkongen, men kvällarna brukar vara bäst att följa dom.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Kul Jan att dina luftakrobater är tillbaka och det blir roligt att följa deras flygkonster utanför din parkettplats.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-05-22 11:03
Hej! Ja, det känns bra att dom är här nu, och ganska så bra 'i tid' också trots att det varit kallt så länge här.. Det må vara konstiga pandemitider nu, men naturen är ändå stabil och följer sina normala mönster, det gillar man! Nu finns det något intressant att följa varje dag på balkongen, ända in i mitten på augusti! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Ahh jag hade det på känn att det borde komma en rapport snart.
Riktigt kul att få höra! Och redan bra bilder också!
Härligt ute nu också, känns som det vänt mot varmare. Hoppas det håller i sig.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-05-23 10:58
Hej! Ja, det känns bra att dom är här nu! Och dom är verkligen sommarens budbärare.. redan samma dag som dom nu kom så var det varmare jämfört med tidigare dagar, och ännu varmare blir det nästa vecka om man tittar på SMHI:s 10 dygns prognos! 5 individer har jag sett som mest som flyger runt här hittills, dom brukar vara 10 - 20 st. så alla kanske inte anländer samtidigt.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Det är snabba rackare det där! Jag har många missade bilder på dem, så det är bra gjort att fånga dem. Härliga moln på första bilden också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-05-24 12:36
Hej! Ja, det är fantastiska fåglar dessa Tornseglare! Nu har jag dom här utanför fönstren varje dag och hela sommaren.. Det är väldigt avkopplande att bara sitta på balkongen och titta på dom, och ibland fota dom! De här bilderna togs med 200-500 mm. zoom, men jag har egentligen slutat fota dom med tele sen ett par år tillbaks, man missar för mycket.. Numera fotar jag dom mestadels med 50 mm. och när dom passerar förbi nära, vilket dom gör med viss regelbundenhet! Snabb slutartid och bara lite nedbländat är det som gäller, dessutom kan man bara 'grovsikta' mot dom och trycka av och hoppas att de flesta hamnar inom bildens utsnitt, vilket dom ofta gör! Dessutom har jag förinställt fokus på ett avstånd som jag tror dom passerar på, sen är det bara att 'spraya' med bilder när dom passerar.. AF är ingen idé att använda, det går för fort.. kameran fokuserar för ofta på bakgrunden dessutom.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Såg dem själv idag för en kort stund. Fyra stycken var de som flög högt ovanför åkern nu i eftermiddags :)

Kul nu är det sommar :)
Ska kika om det finns några på Läckö också framöver.
Svar från ehrsa 2020-05-28 12:06
Hej! Visst är det härligt att få se dom, det blir som en bekräftelse på att sommaren faktiskt är här! :-) Här har jag fullt upp att försöka fota dom på 'bästa sätt' och jag får chanser hela dagarna med jämna mellanrum, dom kan vara borta i 15 minuter, sen hör jag ofta ett skriande från dom, då vet jag att dom är på gång i hög hastighet förbi balkongen, bara ett par meter utanför.. Inga telen kan användas, ej heller AF, jag kör med 50 mm. eller 20 mm. 1/2000 sek - 1/6400 sek, och ett förinställt fokusavstånd, man får gissa avståndet i förväg, dom kör ofta samma runda.. kamerans AF hinner inte med, ingen av kamerorna! Igår kväll fotade jag med blixt t.o.m.. har några boendes rakt ovanför balkongen så dom gör inflygningen rakt mot mig, blixt verkade fungera bra i halvmörkret igår, men jag hade ställt in manuella fokusen på fel avstånd, så fågeln blev suddig.. men 'fryst' av blixten! Dom gör ofta flera 'anflygningar' in mot boplatsen innan dom slutligen bestämmer sig för att krypa in.. Jag får göra om testerna med blixt ikväll igen, men med förhoppningsvis rätt fokus.. Jag är säker på att det vimlar av Tornseglare nu vid Läckö! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-05-28 12:13
Hej Jan vad kul att du har dem där och att du har dina projekt på gång där med dem. Låter riktigt spännande med blixt fotografering. Hoppas på att du lyckas ikväll med rätt förinställt fokus och att blixten fryser en tornseglare på bild i kvällsljuset :)

Det finns det nog, skall göra ett besök framöver :)