Att spegla det jag gillar.

Oj, en Papegoja..

Nä, lurad igen.. precis som förra gången här! Det som nästan ser ut som en liten Papegoja med sin kraftiga näbb är ju en Stenknäck och inget annat.. En vacker fågel som visar sig regelbundet här i mitt närområde Tantolunden på Södermalm. Stenknäckarna brukar oftast hålla till i samma lite avgränsade område av lunden. Jag ser och framför allt hör dom här nästan hela året, utom när det är som mest vinter i ett par månader, då försvinner dom iväg.. Det är nästan alltid lätet som gör mig uppmärksam på dom när jag går förbi, ett metalliskt ljud inte helt olikt en Rödhakes 'knäppande', men med mer metallisk klang i ljudet, tror att det är ett slags kontaktläte mellan varann, hur dom låter när dom sjunger nu på våren, 'det vet i fåglarna'.. :-) Fotat i torsdags med 200-500 mm.

         

Tack för mig!

Inlagt 2019-03-30 16:55 | Läst 1272 ggr. | Permalink
Lik en papegoja men ändå inte ...det är en liten käck krabat o så vacker dräkt den fått.
Aldrig sett en men. Tror jag jag hört den...
Du borde göra bildhäfte till folk som inte kan fåglar sådan om jag
Ha bra söndag..
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2019-03-30 21:01
Hej! Ja, den är lite speciell den här fågeln med sin kraftfulla näbb.. Det sägs att 'ringmärkare' har stor respekt för den, man vill inte ha ett bett av den fågeln.. Jag nöjer mig med att fota och bildbehandla.. och sedan publicera en del av bilderna, mer har jag inte tid med.. vill mest ta nya bilder egentligen.. :-) Tack! Gun-Inger. Ha det så bra!
Hälsn!
Gun-Inger Arvidsson 2019-03-30 22:00
Det kan jag förstå kan den knäcka nötter kan den knäcka ett finger. //gia
Fina bilder på en fin fågel. För mig är den inte så vanlig, troligen har jag bara någon enstaka bild, om jag nu har någon.
Svar från ehrsa 2019-03-30 21:26
Hej! Den är egentligen ingen vanlig fågel här heller, brukar högst se 4 individer i närheten av varann, men dom är ändå rätt så stationära i sitt lilla område.. Ofta är dom högt upp i Lönnar eller andra lövträd och går inte att fota.. men deras rätt så skarpa och metalliska läte brukar ändå höras tydligt, och ibland är dom hyfsat nära eller på marken som på bilderna här! En vacker fågel i alla fall som rör sig rätt så 'sävligt' jämfört med mindre fåglar, den är ett litet nummer större än våra 'småfåglar'.. Verkar trivas i 'parkmiljö' i städer.. Tack! Peter.
Hälsn!
Har svårt att förnya mig i kommentarerna till dina bilder, dom är som vanligt outstanding.Jag som har problem med skärpan måste fråga - sätter du skärpan på alla dom här med AF? Tänker på 7:e tex med stenknäcken mellan grenarna eller näst sista bilden - skärpan är på ögat, trots att kroppen är närmare kameran och tar upp större bildyta! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-03-31 11:06
Hej! He he, jomen så är det ofta här på Fotosidan när man ser riktigt fina bilder, vad ska man mer säga än att dom 'är riktigt fina'.. Tycker att man inte behöver variera sig så mycket heller, man känner ju ofta själv också när bilderna blivit bra, det är väl den känslan som gör att man gärna fortsätter med den här 'hobbyn'.. De här bilderna på den ganska så 'blyga' Stenknäcken blev ovanligt bra, jag förstod nog inte riktigt det 'där och då'.. det var först hemma vid datorn jag såg att dom blev så här pass bra!

Jag tror (?) att alla bilderna här blev skarpa med AF-C och en fokuspunkt (är egentligen 5 punkter på Nikon), även 7:e bilden lyckades AF med, men jag minns att AF-C (continius AF) kort även provade att fokusera på de smala stammarna men fastnade sedan på själva fågeln.. kanske var det bättre kontrast på fågeln som gjorde att fokus fastnade där!? Men om inte kameran hade lyckats så kan jag snabbt ta över fokuseringen manuellt bara genom att röra fokuseringsringen på objektivet lite med tummen och pekfingret, när jag ser i sökaren att fågeln är skarp så är det bara att ta bilderna.. jag behöver inte trycka på någon knapp för att börja köra 'manuell' fokus, vill jag sedan pröva kamerans AF igen så släpper jag bara avtryckaren och trycker ner den igen så börjar den fokusera! Det händer ofta att kameran fastnar med fokus på en gren framför ett motiv, då är det manuell fokus som gäller, och det går snabbt att börja fokusera manuellt istället! I 7:e bilden så finns fågeln egentligen mitt i bilden i RAW-filen så det är mittpunkten i AF-C som har satt fokus, sedan har jag beskurit den redigerade bilden så att fågeln hamnar mer till höger i bild.. tycker nästan alltid att det blir 'snyggare' om en fågel/djur inte alltid är mitt i bilden.. Tack så mycket! Björn.
Hälsn!
Så vackra bilder ! Här var det verkligen perfekt ljus för att få fram dom rätta färgerna på fågeln, det riktigt strålar om den.
Själv har jag bara sett den en enda gång då jag hade ett snabbt besök vid min matning.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-03-31 11:24
Hej! Tänk så många vackra fåglar vi ändå har här i vårat 'lilla' land.. Man tröttnar aldrig på variationen! Vad roligt att du ändå har haft en på din matning! Jag får en känsla av att Stenknäcken ofta ses i parkmiljöer nära eller i städer, eller kanske kyrkogårdar, kanske även i 'slottsparker' och liknande..(?) Dom verkar vara lite 'blyga' men visar sig ändå hyfsat nära oss människor. En fågel som rör sig lite sävligt jämfört med de lite mindre 'småfåglarna', det känns som den här fågeln också är lite extra eftertänksam innan den gör något.. En vacker fågel som verkar finnas här mest hela tiden, en fågel som jag inte alltid får se, men hör desto oftare.. sitter ofta högt upp i grenverken på höga lövträd här, men som ändå kommer ner på marken då och då.. Dom överraskar ibland som här! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder, vi har många vackra fåglar här i sverige och det roligaste är ju när man har fotograferat dem och redigerar lite i något bildbehandlings program då kan man verkligen se deras vackra fjäderdräkt till skillnad mot att se dem på långt håll med blotta ögat om du förstår vad jag menar :)
Svar från ehrsa 2019-03-31 11:42
Hej! Precis så är det, håller med helt! Det är så mycket man inte hinner med att uppfatta bara med våra ögon.. Det är inte förrän hemma man ser detaljerna och färger fullt ut! Jag tycker också att det är inte förrän hemma efter redigeringen som man har den färdiga bilden! När bilden tas så får man bara med sig ett 'bildförslag' hem på en bild.. Ofta fotas en fågel där fågeln finns mitt i bilden, det är liksom enklast för att lyckas få fokus rätt.. men väl hemma brukar jag alltid beskära så att motivet/fågeln inte finns mitt i bilden, jag tycker det ser naturligare ut när fågeln hamnar lite (eller mycket) vid sidan om mitten.. Tack! Joakim. Ut och slit.. :-)
Hälsn!
Joakim88 2019-03-31 21:29
Du har helt rätt :)
Jag gör ungefär likadant på många fågelfoton.
Haha det vet du! ;)
Håller med Björn i mycket när det gäller att förnya kommentarerna och detsamma när det gäller att få till skärpa i bilderna. Bild nr. 3 blir min vinnare i dag.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-03-31 17:58
Hej! Tycker det duger gott med de gamla vanliga kommentarerna, det går ju inte att komma på nya superlativer hela tiden.. det tar för mycket kraft.. :-) Här blev bilderna bättre än vad jag trodde 'där och då' när bilderna togs! Man ser inte alltid på kamerans skärm hur bra det faktiskt blev.. det är oftast hemma i datorn man får 'facit'.. Tack så mycket Stig! Ha det så bra!
Hälsn!