Att spegla det jag gillar.

På span efter..

***

Tog mig till 'mitt' ställe för Strömstare i det fina vädret idag, känslan är ju mer vår än vinter just nu.. kanske tyckte Strömstararna som brukar vara där likadant och har börjat dra sig lite norröver..? Jag hittade i alla fall inga Strömstarar där just idag, och platsen är bäcken vid Nacka Gård lite sydost om Stockholm. Men det finns ju andra fåglar där.. året runt!

Och då är det Gärdsmyg jag menar! Ser dom varje gång jag är här, känns som miljön är optimal för dom, jag tror att det var två exemplar där just idag..

______________

Det första jag såg var dessa Snödroppar som är på gång på andra sidan bäcken..

***

Efter att jag inte hittade någon Strömstare men däremot såg några små kvicka rörelser bland gamla 'bäverfällda' stockar och strandvegetation så övergick fotandet till Gärdsmyg istället, och det är ju alltid kul men svårt.. det gäller att hitta fågeln snabbt och lyckas fokusera, inte helt enkelt.. Plötsligt dyker den upp nån helt annanstans än där jag såg den nyss..

***

Miljöbild där bäcken inte strömmar..

***

Troligen är spillningen på stenen till vänster från en Strömstare.. jag tror det!

***

Fotat med Nikon Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 630 mm. brännvidd.     Tack för mig!

Inlagt 2022-02-18 19:32 | Läst 817 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Dejlig serie, hvor jeg synes bedst om nummer 2 med det smukke lys.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2022-02-20 12:27
Hej! Det är väldigt fint ljus här från februari och framåt, men december och januari är för mörka här.. solen når inte ner! Och jag tror att även en 'blyg' Gärdsmyg gillar att få lite solljus på sig ibland, i någon sekund eller två.. Det är en fågel som är svår men rolig att fota! Tack! Erik.
Hilsen!
Underbara bilder på gärdsmygen och jag förstår precis hur den skuttar runt och retar fotografen till vansinne. Men när du satte en bild blev det i gengäld väldigt snyggt som t ex på andra och sjätte bilden. Snödroppar på väg nu i Stockholmsområdet känns väldigt tidigt men på en skyddad plats kan jag förstå.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-02-20 12:42
Hej! Ja, visst är den fin denna lilla fågel! Men det är en utmaning att få den på bild.. Får ibland en känsla av att den ändå ibland vill få nån kort liten stund med sol på sig.. men skyndar raskt vidare efter två sekunder.. Känns också som den är lite nyfiken på mig som fotograf, i min gamla röda Fjällräven jacka helt utan kamouflage.. En trevlig fågel att fota, man får ge den lite tålamod så går det! Ja Snödroppar känns tidigt, men jag har sett att dom är tidiga här på en liten ö i bäcken, det finns ett par byggnader här nära bäcken så någon har väl planterat dom någon gång för längesedan.. Dom är också på gång utefter Hornsgatan närmare Slussen på en 'slänt' mot Maria Magdalena kyrka, där tror jag att det finns 'varma' rör (vatten) en bit ner i marken där som kanske värmer upp den slänten.. även Vintergäck brukar vara extra tidiga där, trots att det är en 'norrslänt' med fel lutning mot ev. sol.. Tack! Lena.
Hälsn!
Så himla snyggt med smygen i solstrimmorna..Annars är det knepigt med bilder när den bara skuttar runt i skuggorna..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-02-20 12:56
Hej! Ja, det blir bra när 'smygen' råkar hamna i lite sol emellanåt.. Jag tror den gillar sol men vågar bara 'softa' där i två sekunder högst, sen måste den vidare.. En charmig fågel som också känns lite nyfiken, lite som Rödhakar också kan vara.. Det är trevligt att den/dom alltid finns på den här platsen, den är rolig att försöka fota, både kamera och fotograf får bekänna färg.. Z50 överraskar mig positivt! Använder ett 'enbent' stativ här.. den är man ändå rätt så snabb med! Tack! Gunte.
Hälsn!
Gillar gärdsmygen, vi brukar ha en sådan kurragömma lek varje gång vi ses i Jordbodalen. Gillar särskilt bild 2 fint ljus där också
Svar från ehrsa 2022-02-20 13:03
Hej! Ja, Gärdsmygen gillar man! Det är lite som med Rödhakar, som också kan vara lite knepiga ibland.. Där 'smygen' ofta är snäppet lite blygare.. och rör sig ofta mer, så man brukar ändå kunna få syn på den igen! Man får liksom vänta ut den, så dyker den kanske plötsligt upp på en 'lämplig' fotoplats.. kanske! Tack! Peter.
Hälsn!
Fin bildserie på den söta Gärdsmygen och det var väl ett fint alternativ till Strömstaren och jag är förtjust i bild 2
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-02-20 13:12
Hej! Visst är den trevlig denna lilla fågel! Den känns lite som en Rödhake i sitt beteende men gömmer sig ännu lite mer.. Och den finns alltid vid bäcken nära Nacka Gård, och den har jag alltid i 'bakhuvudet' som allternativ till Strömstararna som brukar vara där.. Jag var aldrig ner till den nedre delen av bäcken (närmare Järlasjön) där det också finns strömmande vatten, kanske Strömstararna fanns där..? Ljuset försvinner rätt tidigt på eftermiddagen här så jag tog mig inte tid till att kolla om det fanns Strömstarar där.. Men det skall jag kolla upp framöver om ett par veckor, då är ljuset ännu bättre här! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Flera jättefina bilder på den snabbe rackaren. Lyckades få min första något så när skarpa bild på denna så sent som den här vintern ( när jag spanade efter strömstarar )
Verkar vara mindre strömstarar på dom "vanliga" ställen i år.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2022-02-20 13:24
Hej! Ja, bilderna blev bättre än förväntat här.. ibland ser man inte det förrän hemma vid datorn! Den är lite som Rödhakar ofta kan vara i sina försök att gömma sig, och ändå vara rörlig.. Den överraskar ofta och dyker upp där man minst anar det.. Men verkar ändå ha ett 'nyfiket' beteende, även mot mig! Det verkar som dom gärna håller till vid stranden till strömmande/öppet vatten som här, så troligen hittar dom en hel del föda just där! Tror att jag alltid har sett Gärdsmygar just här när jag egentligen 'tänkt' fota Strömstarar.. Intressant att det kanske är färre med Strömstarar denna vinter, så kan det ju vara! Populationer går ju upp vissa år och ner andra år, det finns nog en sån variation hos alla fåglar egentligen, alla andra djur också.. utan att det kanske behöver vara något 'allvarligt' med det! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Även om det inte blev någon strömstare på bild måste jag ändå tycka att du fick god utdelning, så fina bilder på den minst lika vackra gärdsmygen. Dessutom vårkänslor med ett fång snödroppar. Längtar men får nog göra det ett tag till innan vårtecknen blir tydliga i hemtrakterna. Att vi går mot ljusare tider märker jag (förutom ljuset) på allt fler fåglar och arter vid fågelbordet. Ha det fint! MVH Yvonne
Svar från ehrsa 2022-02-20 13:35
Hej! Håller med dig, det gör inte så mycket att jag inte såg/fotade någon Strömstare.. Gärdsmygar är minst lika trevliga och svårare att fota dessutom! Nu när vi är inne i februari så når ljuset ner till bäcken i några timmar och det räcker tydligen för att Snödropparna dessutom ska komma igång, det ger en fin känsla ihop med bäcken och de fåglar som man kan se, och kanske det fanns Strömstarar här men lite längre 'nedströms'.. Jag kollade aldrig där för ljuset började försvinna i bäckravinen. Jag ska spana här igen om ett par veckor, då finns det ännu mer ljus.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Vackert ljus på det där stället och väldigt fin miljö. Synd på strömstaren men gärdsmygen är ju väldigt kul också. Svår att fota tycker jag men det är roligt med lite utmaning.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-02-21 11:37
Hej! Ljuset är ofta riktigt trevligt här, och varierar mycket med terrängen. Och det känns lite som att Gärdsmygar också gillar att sitta i en 'solstråle' en kort stund, och är lite nyfikna.. (2 sek..) Gärdsmygar är en bra 'ersättning' för Strömstarar om dom inte råkar finnas där.. Men det finns en 'nedre del' av bäcken (närmare Järlasjön) där vattnet strömmar bra, som jag aldrig besökte.. Strömstararna kan ha befunnit sig i den delen, men ljuset nådde inte ner där längre, under den lite senare delen av eftermiddagen och då blir inte bilderna så bra längre, så jag åkte hem.. Men jag ska åka dit igen om ett par veckor när solen står ännu lite högre, kanske ser jag Strömstarar då.. eller Gärdsmygar igen! ☺️ Tack! Johnny.
Hälsn!