Att spegla det jag gillar.

Saknar grillorna..

Har åkt mycket långfärdsskridskor i mina dar, men det är historia numera.. hälsan tillåter det inte riktigt längre, och det är ju lätt att tro att det finns väl inga isar att åka på just nu, men det är detta som det gör.. Här är en länk till en kort film fotat på en sjö i Sala idag.. Här! Fotat av Rickard Anell i Stockholms skridskoseglarklubb.

Har själv åkt många gånger på den här vackra sjön! Här är ett par bilder från samma sjö.. fotade 5:e december för exakt tio år sen.. så här såg det ut då!

Här är det rolig och 'aktiv' åkning som gäller..Sjön är större än så här, och rejält snirklig..     Tack för mig!

Inlagt 2018-12-09 22:20 | Läst 562 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Ser härligt ut, långfärdsskridskor har jag också gillat. Och vilken fin filmsnutt! / Björn T
Svar från ehrsa 2018-12-09 23:20
Hej! Ja, visst är det en härlig känsla! Har provat alla vinteraktiviteter, men det finns ingen annan vintersport som slår detta, när isarna är så fina som här.. Tack! Björn.
Hälsn!
Hej Jan Fina bilder och en fin film. Jag kan förstå tjusningen, även om jag föredrar öppet vatten fiske och roddbåten.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2018-12-10 10:57
Hej! Det är inte fel med en roddbåt och fiske.. en annan typ av njutning, men inte så 'fysisk''.. mer kontemplativt! Båda är i alla fall naturnära, det är bra! :-) Tack! Bengt.
Hälsn!
Tycker det ser lite läskigt ut när sjön är så där blank men väldigt vackert. Såg bilder då dom åkte på Öjaren häromdagen, då tänkte jag faktiskt på dig.
Svar från ehrsa 2018-12-10 11:40
Hej! Öjaren längtar jag alltid till.. Det är en av de finaste och vackraste sjöarna jag vet att åka skridskor på! Åker man den ett varv och kombinerar den med en liten promenad över till Lundbosjön straxt norr om Öjaren när isarna är fina, ja då brukar man vara mer än nöjd.. :-) Den här farten som åkarna i filmen har, den håller man bara när man verkligen vet att isen är stabil överallt! Just den 'historiken' har man sen flera veckor om den här sjön! Dessutom är det en väldigt 'stillsam' sjö som knappt har några 'avrinningar' eller tillflöden som kan göra isen svag, den har också ett 'tillfrysningsbeteende' som varje år gör att hela sjön lägger sig i stort sett likvärdigt över precis hela sjön! Den är fantastisk! Den här vattenfilmen på den hårda kärnisen gör skridskoåkningen oftast helt ljudlös.. och vattenfilmen gör också att kärnisen under är stenhård även om det är många plusgrader! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Jag är livrädd för isar och höga höjder så jag undviker det så långt det är möjligt. Men visst är det vackert. Ser ut att vara en fin fågelsjö det där med alla småöar.
Sten
Svar från ehrsa 2018-12-10 11:49
Hej! Det borde utredas.. varför så 'rädd', något måste ha hänt.. Vistelse på isar 'kräver' kunskap, redskap, och helst sällskap.. när man har detta så ger isar bara ren njutning! Riktiga vintrar så är känslan som att vara på ett kalfjäll, vintertid.. men det finns inga uppför eller nedför.. men vyer är det gott om.. Den här sjön vid Sala är speciell med alla dess tuvor och småöar och vikar, den är väldigt rolig att åka på! Man får ihop 2 mil när man åker ett varv strandnära ut och in i alla vikar.. Annars så är det vid Öjarens NV strand uppe i dina trakter som jag senast hörde Orrar 'kuttra', när jag kom åkande på stabil våris.. det var fantastiskt! Det var nästan ett 20-tal individer som några minuter efter att jag stannade flög iväg till närmsta träden, troligen misstänksamma på mig, när jag bromsade till där.. I norra änden är det ett flertal små öar som man rundar som om man var i en skärgård.. Jättefint! Tack! Sten.
Hälsn!
Fina bilder och fin film!
/Stephen
Svar från ehrsa 2018-12-10 11:56
Hej! Skridskoåkning när det är som bäst.. När det som på filmen är en vattenhinna på isen så brukar det bli helt ljudlös åkning dessutom.. isen brukar vara extra hård och hal när det finns en vattenhinna! Den tunna vattenhinnan håller isen under stenhård av att vattenhinnan hela tiden avdunstar lite, det kyler isen under även när det är flera plusgrader i luften.. så som man känner om man fuktar ett finger och håller upp i luften, det kyler.. Tack Stephen.
Hälsn!
Härliga bilder med mustiga färger..föredrar pimpelfiske före grillor men det är länge sen nu.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-12-10 16:47
Hej! Skulle nog också föredra pimpelfiske i dagsläget.. har en viss ögonproblematik som krånglar till det, det ska helst fungera när man åker och hela tiden måste bedöma isarna.. även en axel är inte ok, det bör den vara om man skulle plurra och måste häva sig upp på isen med hjälp av isdubbarna.. så det får vara! Annars så är det 'outstanding' när isarna är så fina som här.. eller i filmsnutten! Tack! Gunte.
Hälsn!
Oj vilka fina isar! Sista bilden är extra läcker tycker jag. Alla guldgula öar mot den blå isen. Fantastiskt vackert!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-12-10 22:01
Hej! Ja, naturen bjuder på mycket fint, även små sjöar med is bjuder ofta på upplevelser och en skönhet som man inte förväntar sig.. speciellt i december.. och ljus finns det också.. ibland! Tack! Bjarne
Hälsn!
Ser trevligt ut det där. Har aldrig provat på. Kul med öarna att åka omkring i.
Fina bilder och filmsnutt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-12-12 12:21
Hej! Kan bara säga att det är 'magiskt'.. Det finns ingen annan vintersport som slår detta när förhållandena är fina.. jag har provat alla!

Här är en fin film med blandade isar: https://www.youtube.com/watch?v=L-j5IpPNXj4

Och här: https://www.youtube.com/watch?v=BxW-Ev7E5BY

Det finns mycket att kika på på Youtube.. Tack! Johnny.
Hälsn!