Att spegla det jag gillar.

Showen på Strömmen..

Och då är det mest vid Norrström i Stockholm nära fågelmatningen som dessa bilder är tagna. Det är fint ljus där nu när solen skiner, det ger låg-ISO bilder och ändå snabba slutartider. Även när fåglarna 'rockar' loss i vattnet så ger det fina ljuset ett trevligt blänk från vattendropparna.. Allt fotat med D800E och 80 - 400 mm.

Gråtrut..

Också Gråtrut, men yngre.. Operan i bakgrunden.

Slottet i bakgrunden.

Vigg..

Några Stadsduvor drog förbi..

Svanar njuter i det fina vädret..

Andra svanar är kära..

Sen började det dra ihop sig till föreställningen.. som började med lite uppmjukning..

Så nu är det bara att rocka loss..

Gumman nu är jag helt slut.. du får ta över..

Ok..

Jag kör lite till..

Nu får det räcka..

Tack till publiken..

Så blev kameran lite trött, så det blev lite långsamma bilder..

Gick därifrån, och fick ändå en sista skarp bild..

Tack för mig!

Inlagt 2018-02-23 15:34 | Läst 2581 ggr. | Permalink
Liv och rörelse är det vid strömmen. Jag fastnade för bilden med viggarna :)

Hälsar
Eva
Svar från ehrsa 2018-02-23 19:05
Hej! Viggarna råkade placera sig väldigt fint i blänket av blåa himlen och det ljusbruna från Operans fasad, dessutom kunde man i just det ljuset se att deras huvuden inte bara är svarta.. så brukar det annars alltid se ut! Tack! Eva.
Hälsn!
Otroligt fint blänk i viggbilderna, den skarpa solen och blivande vårdräkten gör en riktig föreställning. Sen går det ju betydligt livligare till i ankduschen än här hemma, inte säkert jag skulle imponera på frun med att ligga så och vifta med benet i vädret. Men bilderna blev fantastiska. De suddiga är bra de med.
Svar från ehrsa 2018-02-23 19:10
Hej! Håller med, det blåa från himlen och det bruna från 'Kungliga Operan' gav de här extra fina speglingarna! Dessutom gjorde solens vinkel att det lila på huvudena framträdde extra bra, detta ser man väldigt sällan! Viggar brukar normalt bara se ut som om dom är svarta och vita, men så är det ju inte när ljuset är 'rätt'.. Du får testa det där med att vifta benen.. :-) Tack! Stefan.
Hälsn!
Du har fått många fina bilder från strömmen. Tredje nerifrån blir min vinnare. I slutet av 60 och början av 70 talet besökte jag ofta Stockholm. Hade släkt där men dom har lämnat in vid det här laget. Åkte ofta ner till strömmen för att fota fåglar då. Det var ju väldigt många arter samlade på en plats. En Stockholmsfotograf som heter Karl-Erik Fritzen tog många bilder där. Bl.a. en jaktfalk som jagade vid strömmen och stadshustornet.
Sten
Svar från ehrsa 2018-02-23 19:43
Hej! Förstår att du var där! Kanske vintrarna var kraftigare dessutom så att det fanns fler fåglar än nu..? Det blir ju lite kallare framöver nu, kanske det gör att mängden fåglar ökar ännu mer.. Får nog ta mig dit även framöver om himlen är blå! Det ljus som är där nu när solen är framme ger mycket bra förhållanden för att kunna ta skarpa bilder med 'låg-ISO', det är ju ganska trevligt efter den långa 'hög-ISO' period som har varit.. Alla bilderna här ovan är tagna från Strömbron, det är en bra plats där man har översikten, och vinkeln till solen ger också ett väldigt fint ljus! Den bruna speglingen på två av Viggbilderna kommer från Operans bruna fasad.. Spännande med Jaktfalk! Jag har inte sett någon 'rovis' här ännu, men det borde kunna komma nån Duvhök förbi här då och då.. Såg själv en vuxen Duvhök här i mitt närområde nu på sena eftermiddagen, den satt i ett träd som en staty, och såg bara ut som en mörk skugga, tog några bilder och kameran kunde visa att den var 'tvärrandig' på bröstet, då är det en vuxen individ.. Med mina ögon såg den bara svart ut.. men kameran såg mer.. Ska kolla snart om bilderna duger till en blogg, det var 'hög-ISO' bilder.. 6400 som är max på min D800E. Tack! Sten.
Hälsn!
Ändernas vattenbalett slår nog trutarnas flyguppvisning med flera poäng, och som show så kan "Mello" slänga sig i väggen, för den här showen är "outstanding" för att använda lite utrikiska.
Att utse någon specifik bild blir inte lätt men de sista bilderna på "draken" som likt en dirigent håller takten på uppvisningen blir mina favoriter.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-02-23 19:48
Hej! Håller med helt, detta är klart bättre än 'mello'.. :-) Jag stod på Strömbron hela tiden och det händer spännande saker mest hela tiden när man bara står där och iakttar! Och ibland hinner man med att fota, men långt ifrån alltid.. Det är roligt nu när det blivit 'låg-ISO' tider.. bilderna blir bättre! Tack så mycket! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Nästsista bilden - liv och rörelse, snyggt!
Svar från ehrsa 2018-02-23 19:55
Hej! Ska öva lite mer på såna här 'sudd-bilder' framöver, det blir som du säger riktigt fint det också när man får till det.. Känns som nånstans kring 1/30 sek kan vara ett riktmärke vad gäller slutartiden.. eller lite längre eller kanske lite kortare tid.. Den bilden du refererar till hade ISO 140 f/20 och 1/20 sek. i slutartid. Men det var lite moln på himlen just när den bilden togs.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Oj, oj, oj så mycket fint och jag vet att jag borde åka till Stockholm när det är sol. De badande gräsänderna är ju helt underbara och även om det är vanliga fåglar så visar de upp sej i all sin prakt när de badar och skvätter gnistrande vattenpärlor runt sej. Du avslutar förträffligt med "stadskråkan" med den diffusa "Stockholmsprofilen" i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-02-23 23:30
Hej! Det är verkligen bra nere vid Strömmen nu, det finns så mycket ljus där när solen skiner, och en hel del fåglar dessutom! Jag stod på Strömbron när dessa bilder togs, där har man en bra överblick på det som händer och det känns som änderna har kört igång sitt 'parbildningsbeteende' där det verkar ingå att bada titt som tätt.. Det är kul att bara stå där och titta! Är man snabb så hinner man fota en hel del som sker där. Nu blir det ju kallare igen och Riddarfjärden har lagt sig åter det såg jag redan igår, så jag tror att det kan vara fina fotoförhållanden där med bra med fågel och troligen en del isflak som passerar också i säkert en månad till.. kanske längre om det fortsätter att vara kallt i mars. Så det kan finnas många tillfällen framöver att fota fåglar där, men det ska nog vara en solig dag för att det ska vara maximalt bra! Tröttnar man på Strömmen så finns det alltid en hel del fint även runt Skeppsholmen! Fika eller äta går ju också jättebra att göra ute på Moderna museet på Skeppsholmen.. Tack! Lena.
Hälsn!
Härlig bildsvit. Viggarnas färger, oj, oj oj! Och då änderna rockar loss och allt bara stänker blev en kul serie inne i sviten!

(Utmärkt teknisk standard. Du har fått till samspelet kamera, lins, kamerahållare och inställningar väldigt bra tycker jag. I och med att så många bilder är skarpa går det bra att ha en del suddiga också. )
Svar från ehrsa 2018-02-23 23:50
Hej! Måns. Visst är naturen fantastisk! Hur vacker som helst känns det som.. Det är väldigt kul att det går att 'frysa' snabba rörelser så här med bibehållen hög kvalitet! I verkligheten så hinner ju inte ögat uppfatta dom här vackra detaljerna som det blänkande vattenstänket! Och även 'triviala' arter som Gräsänder blir ju hur vackra som helst! Egentligen en av våra vackraste andarter.. Viggens färger ser man sällan, dom ser ju bara svarta och vita ut sett på håll! Här låg ljuset helt rätt och plötsligt så går deras huvuden i lila färg.. Dessutom så råkar det vara en fin spegling i vattenytan här dels från den blåa himlen men också en brun färg som speglar sig från Operahusets fasad.. det gjorde Viggbilderna extra fina! De suddiga bilderna ska jag öva lite mer på framöver.. Känns som man får ligga på c:a 1/20 - 1/30 sek för att få lagom 'suddighet', men någonting på motivet bör ändå få bli skarpt då känns bilden bäst tycker jag. De skarpa bilderna här är egentligen bara rent 'dokumentära' bilder, men tar man 'suddbilder' så känns det som bilden mer går över i 'känsla' eller kanske 'konst' t.o.m.. Det blir en annan grej helt enkelt.. och inget är fel av de båda varianterna så klart! Tack! Måns.
Hälsn!
Så härliga bilder ! Vilka fantastiska färger det blir vid rätt ljus. Änderna som många rynkar på näsan åt är ju sååå vackra.
Riktiga vägghängare en del av dessa bilder.
Dom långsamma ger ett härligt lugn trots att det är full fart.
Tack för vackra bilder !
ing-marie
Svar från ehrsa 2018-02-24 00:05
Hej! Håller med helt, man förstår verkligen vilken stor skillnad det blir när ljuset är 'rätt'! Och nu är vi ju inne i tider med väldigt bra ljus igen! Tittar man på Viggarna så är det ju sällsynt att man har ljuset så att man ser att deras huvuden är lila.. Det är ju en fågel som bara är svart och vit.. tror man! Dessutom råkade himlens blåa färg och Operahusets bruna fasad spegla sig perfekt i vattenytan! Det betyder ju inte att bra ljus alltid ger den rätta känslan i en bild, dina fantastiska bilder där det t.o.m. kanske är mörkare än i verkligheten är ju också fantastiska! Mina skarpa bilder här är ju egentligen bara rent dokumentära, men tar man lite 'suddbilder' som jag försökte på slutet så blir det mer 'känsla' eller kanske lite konst av dom bilderna istället, säger jag rent subjektivt.. Men det behöver jag öva på! Tack så jättemycket för din kommentar Ing-Marie.
Hälsn!
Gråtruten vid Operan blir min favorit. Och det skulle ju kunna bli titeln till en musikal också :)

Trevlig helg Jan! /Thomas
Svar från ehrsa 2018-02-24 00:10
Hej! He he, får lägga in ett förslag hos Operan.. dom kanske har en förslagslåda utanför.. :-) Truten var riktigt fin, gick inte att låta bli att fota den också.. Tack! Thomas. Ha en trevlig helg du/ni också! Vädret ser ut att bli fint!
Hälsn!
Många fina fågelbilder i härligt ljus! Gillar särskilt viggarna i speglingarna av en husfasad.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-02-24 17:17
Hej! Håller med, det blev väldigt fint ljus och färger på dessa Viggar! Normalt så ser man dessa fåglar bara som att dom är svarta och vita, men det här ljuset från solen gör att man också ser dess lila nyanser på huvudet.. Det ihop med blänket från den blå himlen och Operans bruna fasad gör bilderna riktigt fina! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Hur ser en vigg egentligen ser ut? Dina bilder ställde frågan. Svenska Wikipedia säger bestämt att hanen har svart huvud, men bilderna visar visar rätt stora färgskiftningar.

Fageln.se håller bestämt på svart huvud. Bilderna visar också svart.

Finska luontoportti.com hävdar att hanviggen i praktdräkt har violett metallglänsande huvud. Fotona visar svart huvud, men en teckning av von Wright visar metallglänsande skimmer.

Nästa fråga. Vem tittar? Vi människor har normalt tre sorters färgreceptorer som tillsammans gör att vi kan urskilja fler färger än många andra däggdjur. Fåglar har för det mesta fyra sorters och många kan se längre åt ultraviolett än vi. En vigghona kanske kan kolla in hannarna och tycka att den som har finast färg är extra intressant.

Och så har vi kameran med efterföljande bildbearbetning. Kanske en nyare digitalkamera kan se fler färger och efterbehandlingen kan ta bättre vara på dessa än äldre teknik?

Och hur skapar fågeln färgerna? Det är inget pigment inblandat, allt - även det helt svarta - sker med fjäderdräktens fysiska struktur på mikronivå. Där har naturen hittat förunderliga sätt att skapa färger! Viggen har alltså mycket mer färg än man ibland uppfattar och påfågeln är magnifik. Hur skapar fågeln dessa färger? Kolla:

https://www.atoptics.co.uk/fz777.htm
Svar från ehrsa 2018-02-25 17:54
Hej! Ja, visst är det spännande! Det här violetta ser man ju väldigt sällan, det har mycket med vinkeln till solen att göra! Se bild 12, den sista på Viggarna.. Det är ju så dom alltid brukar se ut.. endast svartvita.. Det är samma effekt med Gräsandshannens huvud! Där ser huvudet nästan alltid grönt ut, men ibland i vissa vinklar till solen så blir plötsligt huvudet blålila istället.. Jämför bild 18 uppifrån räknat med bild 7 nerifrån räknat.. Likadant är det med Skatornas svarta fjädrar, dom är väldigt vackra och skimrar mest hela tiden mellan blått/lila/grönt när man får se dom nära i solsken i en viss vinkel.. Eller likaså en Stare i rätt solljus på våren.. Kanske är det vår vackraste fågel egentligen, den skimrar i alla metallglänsande färger man kan tänka sig! Naturen är fantastisk! Trevlig kommentar, och jag har nog aldrig haft så bra ljus i rätt vinkel tidigare, på en Vigg! Optimalt helt enkelt! Tack! Måns.
Hälsn!