Att spegla det jag gillar.

'Sisktätheten' kan ibland vara stor..

Dessa 'siskor' som visat upp sig här denna höst i olika omgångar har imponerat stort på mig, det började redan i oktober när den första större flocken visade upp sig rejält, utan att vara skygga alls! Sedan har dom varit här i omgångar, både Grön och Gråsiskor, men även någon enstaka Snösiska, och det har så gott som alltid varit utefter Årstavikens strand i de Alträd som växer där. Redan i oktober så var det Alträdets små kottar med frön som lockade dom, så var det även i onsdags två månader senare.. Under de 16 år som jag har bott här så har jag aldrig sett den mängd med siskor som jag har sett detta år! Min gissning är att de är hitflyttade tidigare i höst när det var ostliga vindar under så lång tid! Det kom ju rekordmånga rariteter hit från Ryssland då, men antagligen kom det så mycket mer med 'vanliga' arter också, som t.ex siskor! Deras oräddhet ger mig också en känsla av att dom kommer från öster, så är det ofta med andra arter från öster också!

Men först några andra bilder tagna i början på min promenad under den fina onsdagen, nu i veckan som var.. Och som vanligt så är det i Tantolunden i Stockholm som bilderna är tagna. Jag hinner inget mer i rådande ljustider, eller kanske mörkertider.. :-) Men nu vänder det snart, så kanske man hinner ta sig någon annanstans också.. men å andra sidan så finns det ju en del att fota här..

Dagen såg i alla fall bra ut!     Lite av Tantolunden till vänster i bild..

Hasse Fälthare.. ses då och då men oftast inte så här bra!

Även Erika Ekorre fanns där..

Vid fågelmatningen sågs de vanliga arterna, möjligen med lite nya frisyrer.. vem vill bara vara en grå sparv..

Sedan stötte jag ihop med siskorna nere vid Tantobadets strand, i och under samma träd som jag såg dom första gången, för två månader sedan.. Kul! Men dom har blivit fler.. gissar att det kan ha varit mellan 200 - 300 individer..

Grönsiska

Gråsiska

Här är blandat grå och grönsiskor..

Sen gick solen ner.. och det mesta blev egentligen svartvitt..

Siskor är nervösa, men orädda.. hmm.. så är det faktiskt! Drar några iväg så sticker nästan alla.. men dom kommer oftast tillbaks inom tjugo sekunder..

För mig så är fåglarna bara svarta mot en ljus 'solnedgångshimmel'.. men fläskar man på i bildbehandlingen efteråt så ser man faktiskt skillnad på siskorna! De som går i 'rött' är Gråsiskor, och de som går mer i gul/grönt är Grönsiskor.. så enkelt var det att skilja dom åt trotts det svåra ljuset..

När jag gick hemåt så hörde jag en välbekant sång, men det kändes också konstigt.. Den här förvirrade Steglitsen satt faktiskt och sjöng vårsång här.. 14:e december.. ur led är tiden!

En ovanligt fin promenad blev det i alla fall..     Tack för mig!

Inlagt 2016-12-18 20:55 | Läst 2216 ggr. | Permalink
Kul med så många siskor. Det är nog som du tror, en mängd ovanliga fåglar kommer öster ifrån. Man kunde önska att det kom lite vitryggig hackspett också. Men vi har nog inte sett slutet ännu. Fältharen var inte blyg. Fina bilder.
sten
Svar från ehrsa 2016-12-19 10:47
Hej! Håller med om den vitryggiga! Förmodligen kan det också ske med tiden, men då måste det ju också finnas miljö kvar för den här.. det är väl det som är det stora problemet.. vi får hålla tummarna! Minns själv invasion av Tallbit t.ex. för kanske 50 år sedan nu, dom lär ha kommit från öster i samband med ostliga vindar, visste man redan då. Det är i alla fall spännande med sådana här 'inflog' av östliga arter, det ger en liten extra 'injektion' i det annars så gråa vädret här! Haren var väldigt fin, var nog inte mer än 5 meter ifrån.. Den var för stor för min zoom, inzoomad till 200 mm.. Roligt med lite fyrfota varelser här också, och inte bara en massa fåglar.. Tack! Sten
Hälsn!
Som vanligt en fin bildserie, kul att se storstadens vilda liv. Gillar harbilden, och tycker att ekorren ser ganska olik ut de ekorrar jag är van vid. Det är väl det milda vädret som lockar fram sång, när jag var ute och klippte pinnar i trädgården var där liv och kiv på fåglarna. De satt verkligen inte tysta, lite vårkänsla och 4 grader varmt.
Svar från ehrsa 2016-12-19 10:57
Hej! Det är väldigt roligt att naturen är så pass 'anpasslig' så att dom även kan trivas här, och mängden människor som djuren ändå ser här, gör nog också att dom inte är lika skygga som ute i markerna, så upplever jag det i alla fall! Kommer sällan så nära fåglar eller andra djur om jag sticker ut i skogen.. Apropå fåglar som beter sig som om det är vår, så hörde jag en Koltrast sjunga sin riktiga vårsång i Gubbängen söder om Stockholm vid 06:00 när jag var på väg till jobbet en morgon, det var i mitten på november.. men det har jag varit med om tidigare, speciellt närmare årsskiftet. Kanske Koltrastar luras av det artificiella ljuset i städerna.. Håller med om Ekorren, den ser inte riktigt 'vanlig' ut, det var det första jag tänkte när jag såg den på datorn.. Upplevde den som lite 'mindre' än de Ekorrar jag normalt ser.. Den kanske inte är Svensk? Kanske någon haft med sig från utlandet och släppt ut här..? Tack! Stefan.
Hälsn!
Rena djurparken du har där ju..och den välutrustade haren är ju läcker..
Mv/G
Svar från ehrsa 2016-12-19 11:00
Hej! Ja, ibland känns det lite som 'lillskansen' här.. Det är riktigt trevligt att man ändå kan få se så mycket trots boende innanför 'tullarna' i Stockholm.. det gör att man faktiskt kan bo här.. :-) Haren var väldigt fin, och orädd.. var nog endast 5 meter ifrån! Den var för nära för mitt objektiv, fick inte plats.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Fina bilder på Haren och Ekorren och övriga bilder på siskorna skäms verkligen inte för sig, och det är sådana mängder av siskorna. Det blev verkligen en lyckad promenad för dig.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2016-12-19 11:05
Hej! Tack! Stig. Man blir glad och även lite förvånad att man kan få se så mycket fint under bara en kort promenad på kanske 1,5 timme (solen gick ner så fort..) Jag gick i stort sett bara över Tantoberget här i sakta mak, över till Årstaviken, mer hann jag inte.. och kunde ändå fota allt detta.. Idag är det likvärdigt fint väder, och jag är ledig så det blir en liknande runda även idag, får se om det finns något spännande denna dag..?
Hälsn!
Har inte kollat in mina fåglar vid matningen så ofta nu, men härom dagen kom det en stor flock med fåglar jag inte sett förr, tyvärr landade de bakom ett träd så jag kunde inte se vad det var för några, kanske siskor, vem vet.
Vilka fina bilder på haren, så nära du kom.
Klart det är roligare att vara en punksparv äne en vanlig liten grå en. Den kanska besökt någon av trendfrisörerna på Söder.
Många siskor var det, jag mpste kanske ta kameran med mig och gå ner till sranden här, där växer mycket al. Ska bara krya på mig från bältrosen först, den hälsade på mig i helgen.
Svar från ehrsa 2016-12-21 12:18
Hej! Det är mycket troligt att det är 'siskor' du såg, speciellt om de inte var större än 'småfåglar', det finns inte så mycket andra arter att välja på! Är fåglarna lite större så kan det ju vara Sidensvansar, dom rör sig i större flockar också, den här årstiden.. Så storleken är avgörande för att kunna bedöma vilken art! Haren jag fotade var väldigt fin, var nog endast fem meter ifrån.. Den var för nära för mitt inzoomade 200-500mm zoom.. 'Punksparven' fick sin frilla när den hade stoppat in huvudet i matningshålet och sedan drog ut huvudet.. :-) Kolla gärna Alträden nere vid Mälaren, chansen är stor att se 'siskor' där! Eftersom jag sett dom här av och till under 2,5 månad så misstänker jag att man kan få se dom resten av vintern.. men dom rör sig också, så inget är garanterat! Tack! Margareta.
Hälsn!