Att spegla det jag gillar.

Snurrigt värre..

Dom finns ju där men är svåra att se utan en kamera, 'vårens virvlar'.. fungerar bäst att 'se' med en vid vidvinkel och en mjuk handled.. och sittandes på en cykel.. Man ser ju då och då 'dragningar' uppåt/neråt på träd här på bloggen, och det kan bli rätt så fint! Här är istället mestadels 'vridningar' sidledes och horisontellt (utom den sista bilden), där fokus fastnat på ett träd eller annat samtidigt som jag cyklar framåt så vrider jag kameran mot trädet under exponeringen.. trädet hamnar i mitten på en cirkel om jag träffar rätt.. annars så hamnar något annat i mitten.. det är lätt att missa! På 1/5 sek. så hinner mycket vrida sig i bilden även om jag cyklar rätt så sakta.. Fotograferat på Djurgården i Stockholm med ett 14-24 mm. inställt på 14 mm. och minsta bländare som här var f/22 och slutartiden 1/5 sek. och lägsta ISO som är 'LO 1,0' på Nikonspråk, motsvarar ISO 50.

Så här ser en virvel ut, utan något träd i 'snurren'..

Här har jag ibland lyckats få ett träd i centrum på den horisontella vridningen, där också fokus sitter, ibland har centrumet hamnat vid sidan om trädet.. den lilla vridningen görs på fri hand (höger hand) medans jag cyklar..

             

Tack för mig!

Inlagt 2019-05-18 22:15 | Läst 590 ggr. | Permalink
Kul experiment!
MA
Svar från ehrsa 2019-05-19 11:31
Hej! Ja, jag upptäckte det här för några år sen när mitt 14-24 mm. zoom var ganska nytt, jag hade en tanke på nån slags 'panoreringseffekt' genom en vridning istället mot/runt något, precis som i bilderna här, och det fungerade och blev t.o.m. bättre än förväntat! Och det verkar vara en gräns vid c:a 1/5 sek. Det blir en lagom balans mellan skärpa/oskärpa då.. Är motiven solbelysta så blir bilderna oftast överexponerade, det finns inte mindre bländare än f/22 på det här objektivet och inte lägre ISO än 'LO 1,0' men RAW-filerna klarar överexponeringen! Det är alltid roligt att se bilderna efteråt hemma, ute i fält så ser man inte riktigt om det blev nått.. Tack! Mats.
Hälsn!
Nu snackar vi foto ur den högre skolan ;) En riktig gottepåse så här på nattkröken.
Väldigt kreativa och läckra bilder och jag knycker nog lite av iden nån gång ;)
Alla är riktigt läckra men den med stammen i vänsterkanten får väl nåt + poäng ändå..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-05-19 11:48
He he, ja ibland får man prova att rocka loss lite.. Jag upptäckte det här 'fenomenet' med en virvel för några år sen när mitt 14-24 mm. var nytt, har faktiskt inte sett någon annan visa liknande bilder.. Det är egentligen som en vanlig 'panorering' med en lite långsam slutartid, men jag siktar/pekar på något ställe i terrängen där fokus då fastnar, samtidigt som jag fortsätter att peka på motivet medelst en handvridning medans jag förflyttar mig framåt med cykeln.. Jag håller kameran med högerhanden och fotar oftast åt vänster, det är enklast! Det går även att fota och vrida handen åt höger, men det känns inte lika enkelt.. dom lite mörkare bilderna här är fotade åt höger.. vänster hand håller jag i styret! Ju snabbare jag cyklar (nedförsbacke) och ju snabbare jag vrider desto mer 'snurreffekt' i bilden.. Det är rätt kul när man ser resultatet efteråt! Hade hoppats på en massa 'Vitsippevirvelbilder', men det fanns nästan inga Vitsippor.. Den sista bilden lyckades jag tydligen vrida lite i 'vågplanet' dessutom.. Kul är det i alla fall! Tack! Gunte.
Hälsn!
Trots förklaring lite svårt att veta hur du gör. Skulle vilja se någon filma dig in action! Hur som helst, väldans lyckat! Så det här blir en utdelning av en guldstjärna så här på söndagsmorgonen! ⭐️
Svar från ehrsa 2019-05-19 12:05
He he, låter kanske krångligare än det är.. Vänster hand på styret på cykeln, höger hand håller jag kameran med, grovsiktar (lite som höftskott, men i brösthöjd) på något objekt oftast på vänster sida där då fokus hamnar, och medans bilden tas och cykeln rullar framåt så siktar/pekar jag fortfarande på motivet! Under exponeringstiden 1/5 sek. så hinner den här virveln uppkomma i bilden, där då motivet blir mer utdraget mot ytterkanterna och väldigt lite utdraget mot centrum av bilden/virveln. Därför kan man se nästan skarpa motiv mot mitten men helt utdragna motiv mot kanterna.. Prova nån gång när du cyklar! Mina bilder blir ofta överexponerade, skulle behöva ännu mindre bländaröppning, eller ännu lägre ISO, men det finns inte på min D750.. Men RAW-formatet klarar ändå bilderna! Med 14 mm. så är 1/5 sek. lagom exponeringstid, med andra brännvidder så kanske tiden måste justeras.. man får prova! Såna här bilder skulle ju gå att ta även från en bil som sakta/fort rullar framåt om man siktar på något en bit bort med nedvevad sidoruta och samtidigt vrider kameran mot det som man siktar på, med då en 'långsam' exponeringstid.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2019-05-19 13:47
Tack för info! Ska prova!
Ett synnerligen vågat experiment för både dig och kameran, och ett närmast explosivt resultat. Väldigt bra effekt, men vet inte om jag vågar prova själv.
Svar från ehrsa 2019-05-19 12:17
Hej! Det är inte så vågat som det ser ut.. Det är inga farter på cykeln här, det behövs inte! Vänster hand håller styret, höger hand håller i kameran (fortfarande med kameraremmen runt halsen) sen är det som att ta 'höftskott' men i brösthöjd.. Koncentrationen hålls på cyklingen sen får en rörlig handled fixa resten.. och det blir ofta bättre än förväntat! Men det brukar jag inte se förrän hemma vid datorn.. Jag tar gärna några såna här bilder på våren sen några år tillbaks, det brukar bli extra fint när det finns en massa Vitsippor i terrängen fast nu fanns det nästan inga alls.. vet inte om jag missat dom eller om dom inte har kommit upp ordentligt än.. våren har ju varit kall! Testa i låg fart, ta många bilder och gärna med vidvinkel, du kommer att bli överraskad! Tack! Stefan.
Hälsn!
Snurriga bilder men på ett positivt sätt. Fina bilder.
/Janne
Svar från ehrsa 2019-05-19 12:39
Hej! Ja, det är kul att experimentera lite ibland! Jag upptäckte den här 'virveleffekten' för några år sen och jag tar gärna några såna bilder när växtligheten är extra fin, det brukar bli rätt så bra då! Eftersom bilderna tas på fri hand under cykling så vet jag aldrig riktigt hur det blir.. men ofta blir jag positivt överraskad när jag kommer hem.. En rolig 'variant' av panorering.. Tack! Janne.
Hälsn!
Blir lite lätt yr när jag tittar på dina bilder, men det är kanske yr man skall vara i dessa försommartider. Effektfullt ändå och för mig speciellt det ensamma trädet! Låter lite farligt att cykla samtidigt som du fotat, men du klarade dig förstår jag! Ha en fin dag! Yvonne
Svar från ehrsa 2019-05-19 12:48
Hej! Håller med, det är en viss yrselvarning på dessa bilder.. känner likadant! Jag brukar ta några såna här bilder varje vår och benämner dom ofta just 'våryra' så det är ett bra ord! Och det är inte farligt alls, bilderna tas i låg fart med vänster hand helt på styret, höger hand håller i kameran och exponeringen sker som 'höftskott' men i brösthöjd, tittar aldrig i nån sökare, grovsiktar bara mot motivet med högerhanden t.ex. en trädstam, och hoppas bara på att träffa rätt och det fungerar oftast! Med en 'vid' vidvinkel är det lätt att sikta 'grovt', det behövs inget finlir alls.. Tack! Yvonne. Ha det så fint du också!
Hälsn!
Hej, efter några bira blir bara detta lite för mycket, men kul! Må fint, LO
Svar från ehrsa 2019-05-19 18:33
Hej! Helt rätt, även utan bira är det alldeles för mycket.. Skulle mycket hellre välja bira om jag bara haft nån.. :-) Tack! LO.
Hälsn!