Att spegla det jag gillar.

Sökte lite hösttecken..

För ett par dagar sen tog jag en promenad utefter gång och cykelvägen nere vid Årstaviken här på Södermalm, tanken var att hitta lite tecken på den annalkande hösten.. och det gick ju, trots att det inte varit någon kyla här än, och egentligen har det nog varit tvärtom hittills, knappt under +10° ens på nätterna.. Men vissa löv behöver nog ingen kyla för att börja färgas i andra nyanser än det gröna, kanske är det dagslängden som styr eller bara det genetiska..

Nere vid Tantobadet sågs några Sädesärlor som troligen snart är ett minne blott.. Dom är tillbaks i slutet på första veckan i april igen..

Vid båtklubben har den gamla flotten fått nytt trädäck och nya möbler och en badstege.. Och Björken och Alen tycks ha växt bra under sommaren.. dess rötter har ju hela Mälaren som bevattning.. I medvind behövs inget segel, det räcker med alla löven..

Lite höstnyanser.. de här träden brukar bli extremt röda varje år, och nu är dom tydligen på gång..

Även Näckrosorna tycks känna att det räcker nu..

Spår också att chansen för Sidensvansar är stor.. bra med äpplen det här året! Förra året hade det här trädet nästan inga äpplen alls och då heller inga Sidensvansar.. Det här trädet brukar besökas i februari av dom..

En liten Snok visade sig fint på cykel och gångbanan.. den var kanske 2 dm. lång och måste ha fötts för inte alls så lång tid sedan.. jag hjälpte den av asfaltsvägen här så att inte nån cyklist kör över den..

Tack för mig!

Inlagt 2020-09-24 11:10 | Läst 1103 ggr. | Permalink
En fin snok. Fick för mig att jag inte sett så gula nackfläckar, utan oftast vita. Läste lite om det och färgen på fläcken skulle visst variera efter vilken temperatur det var i ägget. Finns visst fläckfärg som är röd också. Det stod inte mer om det där, så man får gräva mer i om vilken temperatur det blir gul eller röd :)
Svar från ehrsa 2020-09-24 12:06
Hej! Intressant med färgen där, det du berättar visste inte jag heller! Noterade själv där och då att färgen på fläckarna var både starkt gula och lite orange.. Kunde ändå se att pupillerna var runda.. det är 'bra'.. Det blev bara bilder uppifrån för att jag fick skydda den med min kropp för cyklister.. sen försvann den i vegetationen! Kul i alla fall! Upptäckte den med hjälp av en kvinna som plötsligt ryckte till.. annars hade jag nog inte sett den! Tack! Peter.
Hälsn!
Jag såg också en liten liten snok som nästan var helt svart på kroppen för en dryg vecka sedan. Låg alldeles stilla på vägen och spelade död? Har aldrig sett det tidigare.
Svar från ehrsa 2020-09-24 12:10
Hej! Intressant med så små Snokar så här års.. kanske har dom flera kullar sett över hela sommaren! Får nog läsa på lite om Snokar.. Ormar gillar ju värme så troligen var vägen lite varmare än i terrängen! Den här var ju också på varm asfalt.. Tack! Sten-Åke.
Hälsn!
Igår var det 20 plus och strålande sol, mycket skönt, en extra sommardag ju :)

Du har allt fått lite höstkänsla i dina bilder här, fint. Sen gillar jag snoken där som du hjälpte över vägen, här ser man tydligt att det är just en snok :)

fin serie!
Svar från ehrsa 2020-09-24 18:06
Hej! Ja, det är fantastiskt vad sommaren hänger kvar fortfarande! I skuggan var det nästan +20° här idag och svaga vindar.. ändå finns det en hel del löv med starka färger nu! Snoken var trevligt! Det är nog den enda jag sett i år.. det är djur man ska vara rädd om, även dom! Ju fler arter man ser även 'stadsnära' så här desto gladare blir man! Man får nog tacka allt 'vatten' runt Stockholms öar som gör att det finns fina arter även här.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-09-24 19:48
ja det är lite kul och skönt att det fortfarande är lite sommartemperatur i Sverige :) Då blir inte hösten/vintern så lång...

Absolut man skall vara rädd om djuren :) Och vatten är bra det ;)
Fint när höstfärgerna börjar komma. Inte heller vi i Korsheden har ännu haft en enda frostnatt men väl ett antal under 5 C. Gillar också bilderna där höstlöven börjar ändra nyans, till att börja med är det mer färgskiftningar än starka gula och röda nyanser. Din snok hade väldigt stora och tydliga fläckar, fina bilder på den. Ibland på somrarna syns dom så svagt att jag kan bli osäker på om det verkligen är snok. Dom senaste dagarna har varit underbara, riktig brittsommar, men i morgon åker vi tillbaka till Finspång I och jag. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-09-24 18:15
Hej! Ja, det 'rör' sig i naturen trots att sommarvärmen ligger kvar.. men det är väl dagslängden och det genetiska som styr växtligheten att redan börja visa starka färger, gissar jag! Snoken var extra kul, och den var nästan övertydlig med sina gul/orangea färger.. Förstår att det är bra att växla med en del 'Finspång' också! Kvällarna blir rätt långa nu när dagarna blir kortare.. Skillnaden mot i augusti är mer än påtaglig! Idag var det ännu en av de här fantastiska dagarna som det bjudits på senaste tiden.. det blev t.o.m. shorts igen.. :-) Tack! Björn.
Hälsn!
Hej jan.
Ett bra försök och bra resultat, som dokumentation.
Jag har också letat efter samma motiv, men vi har haft 20-24 grader i flera dagar. Så det kommer antagligen att ta några dagar till innan de färgerna kommer till mig här.
Från och med imorgon blir det mer "normalt" höstväder, med regn och vind.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-09-24 18:23
Hej! Ja, vilka fantastiskt fina dagar vi har haft nu senaste tiden! Här ser det ut som det blir 5 grader kallare från tisdag, men bara lite med regn! Nästan +20° nu , sen blir det c:a +15°.. Det känns rimligt den här årstiden! Idag såg jag att det var ännu mer färger än när dessa bilder togs, trots att det fortfarande är varmt.. så det är nog något genetiskt hos växterna..? Tack! Erik.
Hilsen!
He..vilken fräck badflotte..och ormet kruper hehe..Riktigt fin bild med ormen och lövet..matchande fluga..
Verkar vara aningen mer färg på löven än här..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-09-24 18:33
Hej! Ja, flotten är 'cool'! Gissar att man nån gång hänger på en eldriven 'aktersnurra där.. kanske lådan är för batteriet då.. Fantastiskt att glida fram ljudlöst med den flotten.. och en 'Gillie'.. :-) Såg i efterhand att det sitter en fågelholk i ett av träden där.. För kanske 3-4 höstar sen vet jag att jag fick fina närbilder på både Grön och Gråsiskor som klängde och hittade fröer i träden på flotten.. Idag så var det ännu mer färger på träden här trots att det är fortsatt varmt.. så det är nog genetiskt att dom tappar sina gröna färger redan.. Ja, den gamla 'sketchen' minns man.. :-) Med Roffe Bengtsson.. Ormet kruper: https://www.youtube.com/watch?v=EvZhsouPFS4 Tack! Gunte.
Hälsn!
Du spanar efter de små förändringar. Fint att ha det perspektivet! Hälsningar NL
Svar från ehrsa 2020-09-24 18:42
Hej! Ja, man får ha ögona med sig, så länge som dom nu är med.. Ormen såg jag för att jag såg att en kvinna ryckte till.. :-) Tack! Nils-Erik.
Hälsn!
Hösten är helt klart på gång men fortfarande är det förvånansvärt varmt. Du visar flera fina hösttecken men det är ju den lilla snoken jag faller för. Puffbilden är ju toppenfin med den ringlande kroppen på asfalten och det ensamma gula lövet. Tack för att du tog undan den så den inte blev påkörd.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-09-24 21:43
Hej! Ja, redan idag ett par dagar senare så var det klart mer av röda och gula löv än det var när bilderna här togs.. trots att det är varmt ute! Snoken var jättefin med väldigt starka gula och lite orange färger.. riktigt vacker! Ja, den var nog rätt illa ute på asfalten där, cykeltrafiken kan vara både snabb och många, och jag tror ingen hinner väja för den här lilla snoken.. tyvärr! Tack! Lena.
Hälsn!
Fina höstbilder och Snoken blev fint porträtterad den blev säkert tacksam för att komma bort från asfalten, många vackra bilder på höstlöven.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-09-25 12:30
Hej! Ja, det är fascinerande att det ens finns en del höstfärger trots att det varit varmt och fint länge nu.. men det är väl dagslängden som styr detta kanske.. Ja, Snoken hade lite farligt läge där på asfalten.. cyklister passerar ofta här med rätt så hög fart.. den var väldigt fin dessutom! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Du hittar då det mesta på dina vandringar. Tom jag tycker att snoken är lite gullig. I vanliga fall scrollar jag förbi ormbilder.
De senaste veckorna har det varit en väldig fart på sädesärlorna, har sett dom i farten överallt. De har nog kämpat efter mat innan sin resa söderut. Undra om dom dragit nu, i går såg jag inte en enda när jag var ute.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-09-25 12:42
Hej! Ja, känns som man aldrig kan gå ut utan nån kamera.. alltid dyker det upp någonting som är värt att fota.. Snoken var liten och väldigt fin med sina starka färger! Snokar har runda 'snälla' pupiller dessutom.. :-) Det var en kvinna som ryckte till straxt intill mig som gjorde att också jag fick syn på ormen.. får tacka henne för upptäckten! Tror att Sädesärlorna samlar ihop sig i lite spridda smågrupper den här årstiden och flyttar sen kanske på nätterna, men just det vet jag inte.. målet tror jag mig minnas är Nilens stränder i Afrika! Där dom antagligen följer 'gräsätare' som skrämmer upp insekter.. likt dom gärna följer oss när dom väl kommit hit.. en trevlig fågel! Upplever samma, plötsligt är dom bara borta.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vackra höstbilder från staden! Det börjar bli fina färger ute nu. Snoken med de gula fläckarna var ju väldigt speciell. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-09-25 15:51
Hej! Ja, det är en fin tid vi går in i nu! Troligen den vackraste på hela året tycker jag.. Man kanske får bli lite mer disciplinerad att ta sig ut, dagarna blir rätt så mycket kortare för varje vecka nu.. Snoken var extra fin med sina starkt färgade fläckar! Det är nog den första Snoken jag sett i år dessutom! Tack! Johnny.
Hälsn!
Kul att få se lite bilder från ditt "revir."
De flesta verkar gilla snoken, och den är ju verkligen fin -och fint plåtad! Men jag faller för sädesärlan som spatserar i sanden, tänker mig den som en turist på Mallis :)

Träden längre inåt landet, Västerås, har fått mer färg. Jag tror precis som du att det är ljuset som styr mest, men kanske temperaturen har någon roll också. Det har ju varit lite kyligare åt det hållet.

Trevlig helg! /Thomas
Svar från ehrsa 2020-09-25 18:26
Hej! Ja, jag kände att jag måste spana lite efter några hösttecken, trots att det varit varmt en längre tid.. och det fanns ju såna tecken! Såg igår att det nu fanns ännu mer med röda och gula löv trots att det fortsatt varit fint.. Växterna är nog programmerade för detta även om det nu har varit varmt väder.. Sädesärlorna brukar samla ihop sig i lite mindre grupper så här års, sen tror jag att dom flyttar nattetid och plötsligt är alla borta från den ena dagen till den andra.. Men dom känns nästan lika punktliga på våren som Tornseglarna! Och Sädesärlorna dyker upp i slutet på första veckan i april.. det är bara knappt 7 månader dit.. :-) Tack! Thomas. Ha en trevlig helg du också!
Hälsn!
Visst har det kommit lite höstfärger! Lustigt, jag såg också en snok på en skogsväg idag. Den slingrade iväg självmant.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-10-29 19:59
Hej! Ja, lite höstfärger fanns det här, men hösten har varit torr och varm, även om det när detta skrivs nu har kommit en del regn.. Snoken var trevligt och väldigt fin! Det är nog några år sedan jag såg en senast.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
En så vacker liten snok, fint du hjälpte den, de behövs.
Höstfärger ja, lika milt här, men färgerna kommer ändå. Såg igår toppen på lönnar som gick i illrött eller gult. Löven faller av fruktträden i långsam takt hemma. Idag hukar jag inomhus då vinden piskar trädgården, får inspektera eventuella skador imorgon.
Det var stora träd för den lilla flotten, blir det storm kan kanske den välta. Men kul är den!
Svar från ehrsa 2020-10-29 20:03
Hej! Ja, det kom lite färger här också till sist, men dom har varit rätt så dämpade här.. Lönnarna tycks ha en förmåga att bli riktigt röda även om hösten varit torr och andra lövträd varit lite dämpade i färgsättningen.. Snoken var extra kul, den hade väldigt fina gula fläckar! Flotten är spännande, löven blir som ett segel om man har medvind.. fungerar nog inte så bra att kryssa med! Då kanske man har en tyst 'elsnurra' att åka vidare med.. :-) Tack Stefan.
hälsn!