Att spegla det jag gillar.

Sommarens Steglitser..

Såg i juli en hel del Steglitser här i närområdet, och då menar jag runt här i Tantolunden på Södermalm. Ett flertal var ungfåglar det bådar gott inför hösten och vintern.. hoppas dom stannar, de blir fina fotomotiv! Har även sett väldigt mycket Tistlar bland kolonilotterna här i år, den sort som blir två meter höga eller mer, där brukar Steglitser sitta veckovis har jag sett tidigare höstar, vi får se..

Sommarens Steglitser..

Har sett en del även i Poppeln rakt utanför balkongen.. det är trevligt!

Tack för mig!

Inlagt 2017-08-30 23:08 | Läst 2941 ggr. | Permalink
Hej Jan det är en av de vackraste fåglarna på våra breddgrader. När vi hade sommer stuga, lät vi alltid en stykke med tistlar och "brændenælder" (ved ikke hvad de hedder på svensk) stå för fåglarna - och det var värt det.
Nummer 1 är jo till en affisch !!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2017-08-30 23:30
Hej! Erik. Det är verkligen en fågel som är 'tacksam' att fota! Den 'sticker ut' med sina vackra färger, jämfört med många andra fåglar! Den känns som något extra i vår fauna! Det brukar vara bland Tistlarna man hittar dom här, längre fram i höst.. " brændenælder" = Brännässlor på Svenska. Tack! Erik.
Hilsen!
Finns där tistlar finns där hopp om steglitser, vilket deras latinska namn skvallrar om. Väldigt fina fåglar, tyvärr mer skygga hos mig, som vanligt. Ser dem mest om hösten till tidig vinter när hela flockar slår sig ner i tistelbestånden. Som vanligt levererar du kvalitetsbilder Jan! De sista bilderna är så tydliga och instruktiva att de får mig att tänka på barndomens skolplanscher, som nu säljs som kuriosa på auktioner.
Svar från ehrsa 2017-08-31 10:41
Tack! Stefan. Man blir glad när man ser dessa fåglar, dom känns lite 'osvenska' med sina vackra färger, även om ungfåglarna är rätt bleka.. Tistlar är verkligen deras rätta 'miljö'.. men det är bland den här speciella höga sortens tistlar som jag mest brukar se dom, vet inte vad dom heter..? Det är liksom bara en stor 'korv' högst upp på de stammarna, där fröna sitter. Dom brukar sitta veckovis på deras frökapslar längre fram i höst! Och jag ser att uppe i kolonilotterna verkar dessa tistlar ha haft en extremt bra sommar, det vimlar av dom.. Så det borde finnas en del motiv framöver..
Hälsn!
Mycket fina bilder av steglitserna och visst bådar det gott inför framtiden och höstens fototurer. De dyker upp ibland hos oss men vi har ju heller inga tistlar.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-08-31 10:45
Hej! Du borde odla några sådana här 'höga Tistlar', vet tyvärr inte vad den sorten heter.. Men de frön som Tistlarnas tjocka 'korvliknande' frökapslar innehåller verkar vara Steglitsernas verkliga favorit bland växter här i Tantolunden! Kan ses här: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3518532.htm?set=mp Tror också att hösten kan ge en hel del med motiv här, tack vare dessa växter.. Tack! Lena.
Hälsn!
Riktigt fina bilder på steglitsen igen. Vet att du visat steglitser tidigare. Alla fina men jag fastnar för den med den landande duvan. Här hos mig är den inte ovanlig längre men det är inte något man ser varje dag.
Sten
Svar från ehrsa 2017-08-31 10:51
Hej! Ja, Steglitser blir gärna en favorit att fota här.. periodvis så kan dom ses ganska ofta här, kanske det fortsätter så i höst, hoppas det! Men det har även funnits perioder där jag inte sett någon på ett halvår.. Men det är väl alltid så i naturen, bestånden går upp, och sedan ner.. och så håller det på! Gillar också bilden med Ringduvan i bild mycket, det händer något extra där.. Vi får se hur hösten blir med Steglitserna här, men det känns som förutsättningarna är bra med tanke på mängden Tistlar jag sett! Tack! Sten.
Hälsn!
De va fina bilder på vackra fåglar :)
Svar från ehrsa 2017-08-31 10:54
Hej! Tack! Joakim. Steglitsen är en fågel man blir extra glad att få se, den är så färggrann och gör sig bra på bild! Har man lärt sig deras läte, ett slags 'flockläte' så är dom lätta att hitta! Dom sitter inte speciellt länge utan att ge ifrån sig sitt läte.. det är oftast så jag hittar dom!
Hälsn!
Joakim88 2017-08-31 11:06
Hej Jan, okej du jag tror inte att jag har sett dom faktiskt där jag bor, ( på landet utanför Lidköping)
Finns dom över hela Sverige?
Svar från ehrsa 2017-08-31 11:19
Vad jag vet så ses dom nog mer i södra delarna av Sverige än hela vägen upp i Norrland.. En 'trädgårdsfågel' som man gärna ser även nära mänskliga aktiviteter och boningar. En fröätare, som gillar Tistlar extra mycket när dom fått sina frön färdiga.. Dom finns absolut nära dig! Håll utkik!
Hälsn!
Joakim88 2017-08-31 11:26
Okej, Du jag ska sannerligen imejj ha utskik!
Svar från ehrsa 2017-08-31 11:44
7:e augusti rapporterades det 6 exemplar vid Läckö Slott.. enligt 'Artportalen'..
Hälsn!
Joakim88 2017-08-31 15:08
Sedär du, då ska jag hålla utkik, det är där jag håller till mestadels :)
Nu är du till baka i naturen igen ser jag och det är alltid kul att ta del av dina fågelbilder och visst är Steglitsen en grann fågel, bilderna med Ringduvan är rolig för det påminner om Kalle Ankas fågelexpedition på Julafton.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-08-31 11:15
Hej! Ja, motiven växlar.. Bor man i stan finns det mycket spännande motiv, men får jag välja så är alltid naturen bäst! Fast sensommaren är lite tråkig tycker jag.. naturen är så tyst! Gillar också bilden med Ringduvan.. något extra händer där! Och jag tror att hösten kan bli fin med en hel del Steglitser här, men man vet ju aldrig.. fåglar flyger... Tack! Stig.
Hälsn!
Steglitsen är en mycket vacker fågel och jag är glad över att vi numera får ganska rikliga besök av dem. De lyser upp så fint vid fågelbordet.
Många fina bilder har du på dem.
Svar från ehrsa 2017-08-31 11:24
Hej! Vad roligt att du också ser dom! Känns som dessa fåglar är något lite extra i fågelvärlden, det är väl för deras starka färger.. Tror att dom är vanligare än man förväntar sig.. Kanske har dom ökat i antal också.. men det vet jag inte! Alla arter har ju sina 'cykler', bestånden går upp en tid, sen går dom ner.. och så håller det på! Tack! Margareta.
Hälsn!
Utmärkta bilder och roligt att få se seglatsen lite tydligare. Vet mig inte ha noterat den overkligheten än men det beror väl på att jag inte lärt mig se den. / Björn T
Svar från ehrsa 2017-08-31 11:32
He he! Hej! Björn. Tror ditt stavningsprogram försökt hjälpa dig.. :-) Jag är säker på att du ser en hel del Steglitser i närheten av dina boningar, speciellt i Finspång och dess omgivningar! Får en känsla av att Steglitser gillar våra samhällen med trädgårdar och eventuella parker och dess odlingar. Det gäller bara att få syn på dom 'första gången', så vet man hur och var man upptäcker dom.. Och vet du några 'Tistelställen' ska man spana lite extra där! Dom hörs också ofta mycket, inte i ljudvolym mera i allmänt 'småpladder' fåglarna emellan.. Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2017-08-31 16:22
Tack för tipsen Jan, har några riktiga tistelställen uppe i Korsheden (just nu ett kort besök i Finspång) och ska försöka ha ögonen bättre öppna både här och i Korsheden. Stavningsprogrammen håller på att göra mig vansinnig, både på iPhonen och "Laptoppen" (Mac). Sen byggs det på av en lite mindre rolig sida, jag har noterat att mina egna felslag på tangentbordet verkar öka logaritmiskt just nu och det handlar i första hand om mindre finmotorisk kontroll men också om en slags ordblindhet eller stavningsblindhet som jag aldrig tidigare haft. Hälsningar/ Björn T
Här har du fått tlil det riktigt bra, flera bilder av klass.
Svar från ehrsa 2017-08-31 18:29
Hej! Steglitser tillhör ibland de fåglar som inte är så jätterädda, det underlättar för en fotograf.. kanske att de som ses här dessutom är lite extra vana vid människor, jag tror det! Men jag tror också att deras häckning har gått rätt så bra här, det har ju inte varit så jättekallt och inte för varmt heller, kanske dom har blivit extra många denna sommar, hoppas det! Hösten får utvisa detta.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Steglitsen måste vara en av de vackraste fåglar vi har, om inte den allra vackraste. Tack för att jag fick ta den av dina fina bilder med härlig skärpa, fina färger och snygga bakgrunder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-09-02 18:09
Tack Bjarne för den vänliga kommentaren! Det är verkligen en estetiskt fin fågel, och inte allt för ovanlig heller, som om man har tur kan få se året runt.. Det är trevligt!
Hälsn!
Fina bilder på steglitserna, en väldigt fin fågel som alltid är rolig att fota när man får chansen :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2017-09-03 21:43
Hej! Håller med, den fågeln sticker ut på något sätt bland småfåglarna, den finns ju här i närområdet, och inte tackar man nej till ytterligare foton på den framöver, om så bjuds.. Tack! Fredrik.
Hälsn!
Så fint att se! I Albanien ( och väl i andra länder) sitter de i burar utanför småbutikerna för att locka kunder med sin sång. Och de sjunger.
Svar från ehrsa 2017-09-04 22:04
Hej! Visst är dom fina! Dom sticker ut lite extra bland våra andra småfåglar, det är väl de starka färgerna som gör dom lite extra fina.. Visst är det sorgligt att man i sydliga länder ofta har dom i burar.. har själv sett det i Grekland om jag nu minns rätt.. När man lärt sig deras egna lock/flockläte så är det ganska ofta man upptäcker dom, dom har 'svårt' att bara sitt tysta.. Tack Lee.
Hälsn!