Att spegla det jag gillar.

Tornseglarna igen..

Naturmässigt så är det 'mina' Tornseglare som känns mest intressant nu, tycker alltid att naturen blir lite tråkig när midsommar har passerats med nån vecka.. Fåglarna tystnar helt enkelt lite vartefter nu, men det är så det brukar vara! Ett par veckor in i juli så kommer alla gräshoppor igång istället, dom brukar jag kunna höra bra än så länge..

Men nu är det återigen en hel del bilder på Tornseglarna som regelbundet flyger förbi mitt boende, varje dag.. Fotat med 20, 50, eller 85 mm.

                        

Här! finns en länk till de förra bilderna på Tornseglarna..     Tack för mig!

Inlagt 2019-06-27 23:44 | Läst 1529 ggr. | Permalink
Dom måste vara väldigt när, få bilder på svalorna med dom brännvidderna ? Är dom precis under ditt balkongtak ?
Sten
Svar från ehrsa 2019-06-28 11:13
Hej! Jag har ett par som häckar under fastighetens plåttak straxt ovanför min balkong, kanske 1,5 m. ovanför, när dom gör sina inflygningar dit så passerar dom kanske 1 m. ifrån, och det går fort även då.. Men sen så gör dom nära förbiflygningar i grupp skriandes för fullt, och det tycks vara nån slags social gruppaktivitet som dom gör lite titt som tätt och även under dagen, men ändå mest kvällstid och vid fint väder! Då kan hela gruppen (kvarterets alla seglare) passera i högsta fart 1 m. utanför balkongräcket.. då är det svårt att hänga med! Har inte riktigt fått dom bästa bilderna på detta än.. Jag upptäckte förra sommaren att det är ingen idé att fota dom med tunga telen och längre bort, bilderna blir tråkiga och jag eller kameran hänger ändå inte riktigt med, det går för fort.. men eftersom dom passerar så nära så fungerar det bra t.o.m. med ett 20 mm. och man får med bakgrunden dessutom.. sen får man beskära också som vanligt.. mina mindre brännvidder är ljusstarka med f/1,8 eller f/1,4 så jag kan både ha lågt ISO och snabb slutartid, gärna 1/3200 sek. eller snabbare! Sedan så får jag grovrikta kameran mot dom och hoppas träffa rätt, titta i sökaren hinner man inte när dom kommer farandes nära.. ibland stänger jag av AF och gör istället en förinställning på avståndet där jag vet att dom brukar passera, sen är det bara att 'spraya' med exponeringar.. några bilder brukar kunna bli bra! Tornseglarna är annars väldigt trevliga att följa, dom beter sig likadant varje dag från 20:e maj till mitten på augusti.. det blir aldrig tråkigt att sitta på balkongen, så länge det inte regnar förstås.. men då är aktiviteten låg på Tornseglarna också.. Tack! Sten.
Hälsn!
Det blev några fina bilder där, några fina närbilder med lite genomskinliga vingar. Den 5:e från slutet hade en vacker himmel också. Nackdelen med svalor o tornseglare är att det är mycket att rensa.
Svar från ehrsa 2019-06-28 22:01
Hej! Ja, jag fortsätter att försöka fånga dom med mina korta brännvidder.. det är väldigt skönt att slippa dom tunga telena, jag har problem med båda axlarna så de korta brännvidderna känns som 'lyx'.. precis nu när detta skrivs så fortsätter dom att flyga förbi nära här med jämna mellanrum, lite moln finns också men dom är inte så supervackra just ikväll.. tror jag blivit lite kräsen.. :-) Menar du att rensa bland 'tagna bilder'.. ja här blir det en hel del.. men jag är rätt bra på det numera, jag slänger väldigt mycket redan vid första anblicken på bilderna, sen är det ganska få jag verkligen redigerar i Lightroom även om jag tar in en hel del där och kikar på dom lite extra, sen när JPG versionerna är klara så kastar jag RAW-filerna, och dom bästa av JPG-filerna kan det bli en blogg av.. Eller menar du efter att dom häckat.. i nån holk eller så.. där händer det ju att även Tornseglare tar sig in.. i Starholkar har jag faktiskt sett det! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-06-28 22:38
Jag menade att sortera bilderna och kasta. Ibland försöker jag rensa lite innan i kameran så man inte ska föra över 800 bilder till LR för att sedan behålla 50. Saknar en funktion att kasta en hel serie bilder i kameran, de bilder som tas i en följd i serietagning skulle kunna hanteras som grupp och att man kunde slänga alla om man inte var nöjd med någon.
Svar från ehrsa 2019-06-28 23:07
Aha.. jag tar aldrig in bilderna direkt till Lightroom, jag tar först in dom i en mapp bland 'Bilder' och mappen får dagens datum och t.ex. 'Tornseglare' som namn, sen gör jag grovsorteringen via Windows 'Foton', där kan man förstora bilden också och kolla skärpan, och där slängs alltid mest av mina bilder.. de som blir kvar i mappen importerar jag sedan till Lightroom, där sållas RAW-bilderna ytterligare när jag märker att det inte går att göra något bra av dom med redigering och beskärning.. de som blir bra blir det färdiga JPG-bilder av och kan hamna i nån blogg, sedan slängs alla RAW-filer, både de som finns direkt på hårddisken och de som Lightroom kopierat in till sitt 'mappträd'.. Jag vill aldrig att bilderna ska vara knutna till nått program direkt när jag tar in bilderna från minneskortet, jag vill ha dom 'opåverkade' direkt på datorns hårddisk, och då blir det via mappar i 'Bilder' på datorn!
Hälsn!
pdahlen 2019-06-29 08:33
Hm, slänger du RAW filerna? Jag vill inte heller vara beroende av en mjukvara så jag exporterar ut jpg från LR i full och reducerad upplösning. RAW filerna exporterar jag dock ut via LR och lägger på en annan RAW disk för arkiv, eftersom jag exporterar ut via LR så kan jag hitta dem därifrån om jag har behov till det. Ibland så känner jag att jag vill gå tillbaka och justera redigeringen på gamla bilder, kan ju vara tex någon som klagat på att bilden är för ljus etc :). Jag sparar nog en 30000 rawfiler per år. Är ganska dålig att rensa, slänger enbart i de serier jag gör på typ makro och svalor där kanske 80-90% går bort. Annars så sparar jag allt, tar mer tid att kasta än att spara tycker jag. Men jag har funderat det med mellanlagring innan LR. Har en känsla av att det går fortare att kopiera kortet till hårddisken och sedan bara länka in dem till LR än att via LR importera dem, och detta då med alla bilderna. Det kan ibland ta 30-50 minuter att tömma kameran till LR.
Svar från ehrsa 2019-06-29 23:35
Jag gör precis som du beskriver i slutet på ditt senaste svar, tycker det går snabbt att få in bilderna direkt på hårddisken, sen gör jag den stora utsorteringen där med hjälp av Windows 'Foton', det fungerar bra! De bilder som blir kvar låter jag Lightroom importera, och redigerar och beskär efter bästa förmåga till största JPG version (i pixlar) och högsta kvalitet, och sparar sen ner den JPG versionen i en egen mapp bland 'Bilder' på datorn, ofta får den samma namn som jag gett RAW-mappen, när jag är färdig med JPG versionerna av en RAW-mapp med bilder så kastar jag RAW versionerna direkt, både de som importeras direkt till datorns hårddisk, men också de kopior på RAW-bilderna som Lightroom skapat vid sin import från hårddisken.. alla RAW-filer kastas, utom om det skulle vara väldigt speciella bilder, då kan jag ibland spara även RAW-filer.. När jag är färdig med en RAW- bild i Lightroom och sparat ner den så anser jag att jag är helt färdig med den bilden, jag kan inte göra den bättre! Jag tror inte på att det plötsligt dyker upp något program i framtiden som revolutionerar gamla RAW-filers data.. ingenting har blivit bättre under de 6 år som jag hållit på med RAW-filer.. Jag känner mig alltid färdig med en bild när den är i sin JPG-version och vill aldrig gå tillbaks och börja 'pilla' med RAW-filen igen.. Jag vill ta nya bilder, och pilla med dom! Jag tycker det är en ekonomisk fråga också, externa hårddiskar är inte alls billigt, det kostar rätt många tusen per år, lägger dom pengarna hellre på ett objektiv..

Jag frigjorde c:a 13,5 Tb. förra sommaren när jag raderade nästan alla mina RAW-filer.. Kvar fanns då JPG-versionerna i sina största versioner (i pixlar) och sparade i högsta kvalitet! Alla digitala bilder som jag över huvud taget hade förra sommaren, då mestadels JPG-bilder, men också lite RAW-filer tog ungefär 2 Tb. på en 3 Tb. hårddisk, och jag har också samma 2 Tb. med bilder på ytterligare en hårddisk, dubbla hårdiskar med samma innehåll som en extra säkerhet.. Så det finns alltså 1 Tb. ytterligare ledigt utrymme att fylla med färdigredigerade JPG-bilder! Och utöver dessa två olika hårddiskar så har jag alltså nu 13,5 Tb. ledigt utrymme för framtida bilder.. tror nästan att det kommer räcka livet ut för mig..

Skrev en blogg om detta förra sommaren.. https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/mycket-handlar-om-harddiskar.htm
Hälsn!
Vilka bra bilder på den snabba fågeln De kan komma upp till 200 km i timmen Jag gillar också att fota tornseglare men det är inte så lätt Hälsningar Gert
Svar från ehrsa 2019-06-28 21:45
Hej! Tack! Gert. Jag tycker dom är helt fantastiska Tornseglarna, jag har förmånen att se dom nära här uppe på 8:e våningen, och det är också mot väst, så det blir alltid en eftermiddags och kvällshimmel som jag bjuds på, det kan bli extra vackra bakgrunder då! Tornseglarna är så bra för dom bjuder på samma fina underhållning med blixtsnabba passager i grupp varje dag, och speciellt på kvällarna är det hög aktivitet på dom! Dom passerar ofta endast 1 m. utanför min balkong.. då är det svårt att hinna med! Så här håller dom på och flyger varje dag mellan 20:e maj till mitten på augusti.. utom när det regnar! Det är stor underhållning hela sommaren! Jag har under flera år 'jagat' dom med olika telen, men det blir sällan bra bilder.. har man tur så får man en träff, men ofta blir det när dom är en bit bort och inte nära, jag och kameran hinner inte med helt enkelt.. Så jag bytte taktik i slutet på förra sommaren och började istället att fota dom med mina korta ljusstarka brännvidder, detta eftersom dom passerar nära, då kan man ju lika gärna ha en kort brännvidd och försöka hinna få in dom i bild när dom är nära, och det fungerade! De flesta bilder här ovan är fotade med 20 mm... Jag försöker ha snabb slutartid, gärna 1/3200 sek. och lågt ISO, kanske 125, bländaren får kameran välja, ofta blir det f/2,8 och ibland stänger jag av AF, om jag tror att dom passerar nära, då förinställer jag avståndet på kanske 2-3 meter och så låter jag kameran 'smattra' när dom passerar.. det går ruskigt fort som du säger.. och ibland blir bilderna riktigt bra, men det hänger också på hur vacker bakgrunden är.. med tele så blev sällan bakgrunderna speciellt fina, det blir mest 'porträttbilder' långt ifrån då.. Ha det så bra!
Hälsn!
Hej Jan - jeg får også altid den samme fornemmelse. Vi glæder os til fuglesangen og så lige pludselig er det slut. Det gælder om at nyde det medens vi kan. Mursejlerne er nogle imponerende flyvere så jeg forstår udmærket din fascination.
Der er mange flotte billeder og de er godt fanget - det må ikke være nemt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2019-06-28 22:13
Hej! Ja, det är lite tråkigt när fåglarna nu tystnar vartefter dagarna går.. här är det stor skillnad jämfört med för bara 2-3 veckor sedan.. Men!!! Det stora 'undantaget' är just Tornseglarna! Dom fortsätter bara att 'skria' och göra sina fantastiska och snabba förbiflygningar här.. varje dag och kväll, ända fram till mitten på augusti! Dom bryr sig inte om att midsommar har passerats.. dom 'kör på' hela sommaren! En sån fågel måste man bara gilla extra mycket! :-) TV behövs inte, Tornseglarna bjuder på underhållningen.. Tack! Erik.
Hilsen!
"Sommarsiluetter" av tornseglare mot en blå himmel med vackra moln. En fin sommartolkning tycker jag, även om det nog är bilderna med fåglarna närmare inpå och med husfasader i bakgrunden som är de mest spektakulära. De två sista bilderna är ju häftiga på sitt sätt.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-06-28 22:21
Hej! Lena. Tycker 'puffbilden' är fantastisk.. vilka speciella moln! Bilden är tagen med min vidvinkel på 20 mm.. Blå himmel med fina och speciella moln betyder väldigt mycket för bilden! Vilket fantastiskt vackert liv dom måste leva, hela livet uppe där bland himlar och vackra moln utom just när dom flyger hit från Afrika och häckar här.. Alla andra fåglar tystnar och blir lite trista nu.. Tornseglarna bara skriar på och flyger förbi med sina 'gruppsociala' flygningar i hiskelig fart, dag efter dag, kväll efter kväll.. hela sommaren ända in i mitten på augusti.. dom bryr sig inte om midsommar.. när de andra börjar tystna! Trevligt är det! :-) Tack!
Hälsn!
Mycket fina bilder på dina grannar under takåsarna kul att se igen.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-06-28 22:27
Hej! Ja, de här grannarna har man ingenting emot.. :-) Dom tillför väldigt mycket livsglädje känns det som, dom har så högt tempo hela tiden och far förbi skriandes med stor regelbundenhet.. Alla andra fåglar har redan börjat tystna här nu, men dessa fåglar dom kör bara på dag efter dag, kväll efter kväll.. och kommer göra så ett par veckor in i augusti.. dom ger inte upp bara för att midsommar har passerats.. och när dom har dragit iväg i augusti då vet man också att den 'riktiga' sommaren är slut.. Tack! Stig.
Hälsn!