Att spegla det jag gillar.

Tveksamt fordon..

Alla har väl en åsikt om dessa elsparkcyklar gissar jag.. så även jag! Känns som det mest är en leksak för ungdomar där dom alltid förs fram i för hög hastighet och på fel platser, och då menar jag trottoarer.. även om det tydligen är tillåtet än så länge, och framför allt går det för fort just där! Man struntar dessutom ofta helt i körriktningen på cykelbanor, där man kör så som man har lust till 'där och då'.. Sedan parkeras dom ofta demonstrativt mitt i vägen för gående istället för att ställa dom lite vid sidan om.. Just det verkar vara något slags upproriskt pubertalt 'Fuck You' beteende som väl görs just för att reta upp folk.. I Stockholm har man tydligen nu börjat med att transportera bort 'felparkerade/slängda' fordon, där det då kostar 500:- för de som äger dessa åkdon att lösa ut dom.. Vi får väl se om detta hjälper..

Några bilder där dessa fordon framförs.. I alla fall så kommer man nära varann när man är två, det kanske är bra..

Vissa kör 'analogt'..

Andra kör rätt så osäkert..

När batteriet tagit slut.. kanske..

Minst sagt en tveksam hantering..

Tack för mig!

Inlagt 2019-09-27 13:30 | Läst 1184 ggr. | Permalink
Hej Jan det här är en mycket aktuell fråga som du påpekar här. Det finns en väldigt upphettad debatt här i DK om detta. Och det finns mycket fokus på olyiksstatistikken. Detsamma gäller för elcyklisterna - särskilt de äldre som toppar statistiken på det området.
Det är ett perfekt sätt att du har demonstrerat problemen på ett rent bildmässigt.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Svar från ehrsa 2019-09-27 13:58
Hej! Erik. Förstår att ni också har dessa problem i Danmark, problemen verkar finnas överallt där dessa fordon finns.. tyvärr! Här sker också olyckor, oftast är det för att man kör för fort, och även för att det finns en del alkohol med när fordonen framförs.. Myndigheterna har inte heller stiftat bra lagar som skulle kunna få bort de värsta farorna, då menar jag faror för oss andra! Att det är tillåtet att framföra dom på trottoarer är något som direkt borde förbjudas, eftersom dom alltid körs för fort där.. som exempel! Dödsolyckor har förekommit här, även om det hittills kanske bara är en person, om jag minns rätt.. Tack! Erik. Ha det så bra!
Hilsen!
Dess rätta plats på sista bilden.Extremt små hjul, ingen hjälm och de kan köra fort som en klass 2 moped.De jag har sett har framförts av pensionärer (troligen husbilsägare) och folk till och från jobbet. Bilderna framför ditt budskap mycket väl.
Svar från ehrsa 2019-09-27 17:46
Hej! Ja, de är en källa till irritation för oss gående och även när man cyklar så måste man numera vara beredd på att dom kommer körandes i fel körriktning på cykelbanorna.. detta är en ny företeelse här i stan som man ofta inte är beredd på, det är inte bra! Hoppas att man styr upp det hela med lite nya lagar, om det nu hjälper..? Tack! Stefan.
Hälsn!
Det värsta i den vägen jag läst är sparkcykel som använts som tillhygge i en misshandel! Men det handlar nog mest om att reglera handhavandet.
/MA
Svar från ehrsa 2019-09-27 17:52
Hej! Ja, allt kan hända med en sparkcykel.. Här var det en kvinna som gick över kajkanten vid Nybroviken tidigare i somras.. sparkcykeln hamnade visst i nån båt, men kvinnan hamnade i vattnet, om jag minns rätt.. Det kunde ha blivit 'ståplats Nybroviken' där.. en klassiker där skurkar gjöt fast sina antagonister med betong runt benen och som därefter kastades i Nybroviken.. vet inte om det kanske bara är en skröna.. Håller med, lite nya regler skulle behövas för dessa fordon, som det är nu så kan inte polisen göra så mycket som dom annars skulle kunna göra, om regler fanns! Tack! Mats.
Hälsn!
Nu finns en ängslighet i samhället att ingen säger nej om det nya är datarelaterat.

För runt 40(?) år sen stoppade en polis i stan en kille som åkte motoriserade rullskridskor. Polismannen konstaterade att det saknades både lyse och en hel del annat, kanske var det säkerhetsbälte? och beslagtog prylarna. Ett humoristiskt ingripande som fungerade.
Svar från ehrsa 2019-09-27 21:01
He he, vad roligt! Tack för den storyn! I alla fall så är det en del 'problem' med dessa fordon, men jag tror att den här företeelsen kommer att styras upp en del med bättre regelverk framöver, men sånt tar ju alltid en viss tid.. tills dess får man som gåendes och även cyklist se upp.. dom kör lite hur som helst och bryr sig inte om 'normala' trafikregler.. Man kan ju tycka att till dess så kan man ju åtminstone köra som 'normala' cyklister gör.. Tack! Måns.
Hälsn!
Om jag bara visste säkert att jag får en ung tjej som står bakom och håller om mig skulle jag skaffa en direkt. Utan såna garantier är jag mer tveksam......Har fö inte sett en enda varken i Korsheden eller Söderbärke. Bra bilder, som vanligt tagna med glimten i ögat, fint! Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-09-27 22:12
Hej! Björn. He he, är benägen att hålla med dig om din första del i kommentaren.. :-) Ni får vara glada så länge som ni slipper dessa irriterande fordon.. Men jag tror att myndigheterna kommer att styra upp det hela en del framöver.. fast det tar väl alltid en viss tid att få till det regelverket.. Tack! Björn.
Hälsn!
Riktigt fina bilder! Hur våra städer har släppt in dessa synnerligen tveksamma fordon i våra städer är för mig obegripligt dom är alldeles för snabba för sin tveksamma konstruktion, risken för olyckor är riktigt överhängande. Dessutom ligger dom slängda lite överallt, långt ut i Limhamn där jag bor ligger dom lite överallt när folk har rullat hem på småtimmarna o slängt dom utanför bostaden, konstigt nog ligger dom alltid ned, har dom inget stöd? Synskadade snubblar lätt över dom. Varför har dom så lättvindigt blivit godkända. märkligt?LO
Svar från ehrsa 2019-09-28 11:07
Hej! Å tusan! Dom finns även i dina regioner.. Håller med dig i allt, har själv sett flera incidenter med dessa fordon, alltid beroende på att dom framförs lite för snabbt.. ofta i samband med att dom kör om cyklister på 'insidan' istället för att köra om på vänster sida.. dom kör ju lite som dom vill.. Det är ofta barn som framför dom som ju inte heller har någon trafikutbildning med sig i bagaget, men även unga vuxna kör ibland som om dom är odödliga.. och det är ju många unga som idag inte heller har körkort.. så det är nog avsaknaden av vanlig trafikkunskap som skulle behövas bland de som ofta åker på dessa fordon.. Tack! LO.
Hälsn!
Det var ett intressant blogginlägg!
Svar från ehrsa 2019-09-28 10:58
Hej! Bra att du tycker så, fordonen är en källa till rätt så mycket åsikter ofta negativa, beroende på handhavandet.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Eller så är de suveräna stadsfordon, lätta att hantera, tysta och utan avgaser, finns tillhandahållna när man behöver dem och transporterar dig till vart du ska på ett enkelt och billigt sätt.

Men, håller med om vad du i övrigt skriver. Fast där är min uppfattning att det saknas regleringar. Gör reglerna tydligare var de får åka, hur fort etc, precis som man har med övriga fordon i stadsmiljö.

Fina bilder!

//GöranR
Svar från ehrsa 2019-09-28 11:20
Hej! De här fordonen kan absolut fylla en funktion om dom används rätt, det tror jag också! Problemet är att de oftast används som leksaker, nästan alltid av väldigt unga människor.. men även en del medelålders använder dom, men då framförs dom ofta på ett 'regelmässigt' sätt, ungefär som reglerna för cyklar och då fungerar det ju trafikmässigt! Sen har jag nyligen hört eller läst att livslängden på dessa fordon bara är någon månad.. då vet jag inte om det är i sammanlagd körtid eller bara tiden man menar.. det känns rätt så tveksamt rent miljömässigt om nu detta är sant! Vi får hoppas på lite mer regelverk kring dessa fordon, just nu har dom hamnat i nån slags 'limbo' vad gäller regelverket.. ett regelverk mitt emellan cyklister och gående.. eller både och! Tack! Göran.
Hälsn!
Bilderna är ju som vanligt av yppersta kvalite..om fordonen vete tusan hur man ska ställa sig. Lite märkligt att ungarna ska ha hjälm på cykeln men inte när dom susar fram elektriskt. Att många sen kör som svin är ju svårt att reglera och göra lagar om. Vanligt vett saknas nuförtiden hos många. Hade själv valt en sådan tingest om jag vore tvungen att transportera mig en längre sträcka och inget alternativ fanns. Men det är ju hypotetiskt..
Sen är det väl en del som fyller lädret på alla nymodigheter också..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-09-28 12:09
Hej! Bra kommentarer tycker jag! Det är en hel del som behöver styras upp rent regelmässigt men det kommer nog! Nu så får dom köra på trottoarer t.ex.. hur vettigt är det? När ungdom kör dessa fordon så körs det ju alltid för fort.. Kör någon i gångfart på en trottoar så fungerar ju det.. men nästan ingen gör det! Varför kör dom så ofta mot trafiken i cykelbanor..? Det är en gåta för mig, det är som att dom vill krocka med en cyklist som kommer runt ett hörn/kurva.. Varför kör dom om cyklister på insidan.. incidenterna blir många, och det är alltid ungdom som står för dessa beteenden.. men alla har inte heller körkort nu för tiden, så 'trafikutbildningen' hos många individer är nog rätt så minimal.. Och visst är det konstigt att små barn åker utan hjälm på dessa fordon, ihop med en förälder då.. men det finns nog inga regler om detta, än.. hoppas det kommer snart! Sen tror jag att dom fyller en viss funktion dessa fordon, men det behövs ett bättre regelverk! Tack! Gunte.
Hälsn!
Ett dumt påhitt som vi kan klara oss utan tycker jag.
Snygga bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-09-28 21:24
Hej! Jag är benägen att hålla med dig.. Det har blivit mest en leksak för unga vuxna som mestadels är ute och 'busåker' känns det som, sen ser man ibland folk som har egna elsparkcyklar som går att fälla ihop och får även tas med i kollektivtrafiken, dom fyller säkert sin funktion bra mycket bättre.. dessutom parkeras/slängs inte dom överallt.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Hittade denna intressanta rapport på DN.

https://www.dn.se/sthlm/rapport-elsparkcyklar-gor-liten-klimatnytta/

Sammanfattningsvis står det att städer med framförhållning och fasta regler från början, ex vis Singapore, klarat nyheten bra. Japan ser prylarna som motorfordon och kräver registrering och hjälm. Stockholm har reagerat saktfärdigast. Klimatnyttan är nånstans mellan obetydlig och kan bli negativ eftersom operatörerna använder fossildrivna bilar för att samla ihop prylarna.

Dina bilder visar att folk står raka i ryggen då dom åker elsparkcykel i st f att huka sig över mobiltelefonen. Om alla tar med sig det beteende då de kliver av skulle stan bli mer fotogenisk.
Svar från ehrsa 2019-09-29 12:29
Hej! He he, bra slutkläm i din kommentar här! Läste också den där artikeln i DN, känns som vi i Sverige har missat tåget på något sätt när det gäller regler.. tror det är 3:e sommaren vi har dessa fordon rent allmänt här så tid har ju funnits.. kanske det är trafikverket man ska skylla på att inget har hänt..? I Japan och Singapore tror jag att man har större respekt för regler dessutom.. i Singapore får du väl fängelse om du så bara spottar ut ett tuggummi.. Tack! Måns.
Hälsn!