Att spegla det jag gillar.

Vårens budbärare..

Det finns ju många sådana den här årstiden vad gäller fåglar.. här är några som jag fotade i förrgår vid en promenad över Gärdet i Stockholm där Sånglärkan visade sig fint, så som jag hoppats på! En promenad ytterligare bort till Isbladskärret gav också utdelning i form av första Tofsviporna, även Grågäss och Snatteränder visade sig.. Ett par Knipor låg i Djurgårdsbrunnskanalen, troligen bevakar dom något boträd i närheten.. Känns som det hänt rätt mycket med vårfåglarna nu bara under den senaste veckan! Fotat med 80-400 mm.

Kanske också ett vårtecken..

Ni som missat att åka upp i Kaknästornet under tidigare år för att titta på eller fota den fina utsikten, eller bara för att fika alternativt äta en fin måltid högt uppe i restaurangen där, för er är det kört! Numera har inte allmänheten tillträde alls i Kaknästornet, och så kommer det förbli under överskådlig tid, av säkerhetsskäl.. 'Man' kom plötsligt på att det varit väldigt enkelt att slå ut det mesta vad gäller TV och radio i Sverige om man har en bomb med sig upp till dom övre regionerna där.. En rimlig åtgärd i dessa tider tycker jag! Har själv varit där uppe och fotat 2 gånger sett under en 4 års period (har både fikat och ätit en lunch där), har också tänkt lite på hur enkelt det hade varit för nån illasinnad att göra en väldigt stor skada just där.. några väktare har jag aldrig sett..

Annars så var det Sånglärka som jag var ute efter på Gärdet, fick både se och höra dom..

         

I Djurgårdsbrunnskanalen simmade paret Knipor, medans Hägrar passerade förbi ovanför..

   

I Isbladskärret, de första Grågässen och Snatteränder och inte minst de första Tofsviporna..

      

Tack för mig!

Inlagt 2019-03-24 19:15 | Läst 1464 ggr. | Permalink
Fin blandning av vårtecken, nu börjar det hända något där ute, kul.
Svar från ehrsa 2019-03-24 21:18
Hej! Ja, snart kommer tiden när det händer 'för mycket'.. beroende på vädret så klart.. Blir det kallt och ruskväder längre fram så stannar nog mycket upp! Men förra året kom ju allting på en gång.. då blev det en väldigt kort men intensiv vår, sen blev det sommar redan i maj som jag minns det, och den tog bara slut lite kring midsommar, och sedan kom extremsommaren.. Puh.. Tack! Peter.
Hälsn!
Härliga vårbilder! Knipan har kommit hit också och idag såg jag första Tofsvipan. Sånglärka har jag aldrig sett och inte heller utsikten från Kaknästornet. Får prioritera en tur dit när jag tar mig till huvudstaden här näst. MVH Yvonne
Svar från ehrsa 2019-03-24 21:27
Hej! Ja, det är lite extra roligt när det kommer flera vårtecken, som nu.. då förstår man att det faktiskt är sant.. :-) Sånglärkan känns som en av de större 'budbärarna' när det gäller våren, dom kan man ibland se redan i februari i nån snöfri dikesren, men dom brukar inte börja 'drilla' förrän nu! Kaknästornet lär nog inte öppna igen på väldigt länge, om ens någonsin.. det är för sårbart och är för betydelsefullt för radio och TV och annan trådlös kommunikation.. Men det är lite tråkigt, utsikten är magnifik och det var en bra restaurang och även ett bra fik där.. Hade en tanke att nån gång ta mig dit en höstförmiddag när solen skiner och det samtidigt är vindstilla och låg höstdimma ligger.. då blir känslan som att man är ovan molnen! Men det är för sent för det nu.. Tack! Yvonne.
Hälsn!
Jag mötte lärkorna idag under en promenad men några bilder blev det inte. Du visar dem verkligen fint. I synnerhet när fjädrarna står upp på huvudet. Tofsvipor är också ett vårtecken tycker jag och en fågel man blir glad av att se.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-03-24 21:41
Hej! Lena. Visst är det fint med lärkorna, utan dom så är det inte riktigt vår.. det fina är också att man kan höra dom 'drilla' nu och framöver och kanske hela juli ut, troligen även in i augusti, men kortare strofer då.. Jag hade tur och råkade stöta upp den här individen när jag promenerade över Gärdet, sen landade den kanske bara 10 meter bort, och jag rörde mig sakta närmare och närmare, och den lät mig komma riktigt nära! Kanske är det de bästa bilderna jag fått på en Sånglärka.. det blir man glad av! Tror det kan vara lite 'Tanto beteende' hos lärkorna på Gärdet, jag menar att dom är så vana vid många människor som promenerar där och även en mängd med lösspringande hundar (tillåtet året runt där) så dom tillåter nog att man kan få komma lite extra nära även med en kamera, det är bra.. :-) När fjädrarna på huvudet stod upp lite extra fint så fick fjädrarna en hel del hjälp av en frisk vind bakifrån.. :-) Tofsviporna är också viktiga för att man ska få den rätta vårkänslan tycker jag.. nu får man försöka pricka in Stararna också, och Sädesärlan som kommer den 10:e april.. Tack! Lena.
Hälsn!

PS. idag köpte jag mina första Penséer.. 10:- st. på torget vid Hornstull.
Härliga vårbilder !
Plötsligt händer det, nästan alla kommer på en gång. Och skyltborttagarna hänger visst inte alls med :-)
Lärkorna drillade högt i skyn när vi var vid Tysslingen, men inga bilder blev det på dom. Svåra att upptäcka på marken med du lyckades fint med det. Bilderna på tofsvipan blev jättebra, dom är ju lite svårfångade med sitt "irrande" flygsätt.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-03-24 23:13
Hej! Kanske skylten får stå kvar till nästa vinter.. :-) Det känns fint att få 'hänga in' vissa fågelarter när våren nu har kommit, lärkan är ju en sån fågel! Jag var på Gärdet 5 dagar innan men då såg och hörde jag ingen där.. Tror lärkorna på Gärdet är väldigt vana vid människor som går med sina lösspringande hundar där varje dag.. tror halva Östermalm promenerar där ett par gånger i veckan.. Men den här lärkan var ovanligt 'bjussig', jag brukar inte komma så nära som jag gjorde den här gången.. men det är ju det som är så roligt med naturen och fåglar, plötsligt händer det bara.. och resultatet blev troligen de bästa bilderna som jag har på lärkor.. Tofsvipan är ju också en av de tidiga vårfåglarna, som också känns 'viktigt' att få se och höra ordentligt.. dom har så härligt läte! Nu väntar jag på första Stararna, Rödhakar.. och så Sädesärlorna den 10:e april.. :-) Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Det blir fina bilder med 80-400:at!
/MA
Svar från ehrsa 2019-03-25 10:47
Hej! Kan bara hålla med, det är ett riktigt bra objektiv Men oj vad dyrt det har blivit senaste åren, när jag köpte det 2014 kostade det 22k nu är samma objektiv uppe i 32k hos Nikon.. vet inte om det är kronans värde det beror på..? Det är ett bekvämt objektiv att gå runt med en eftermiddag, det är inte för tungt! Mitt 200-500 mm. som kanske är ännu lite bättre rent skärpemässigt är däremot lite för tungt, även om det går att promenera med det också.. Tack! Mats.
Hälsn!
Ja, skylten om skidspåren kan nog kommunen sätta tillbaka nu, in i lagret. Läckra fågelbilder, snygga och skarpa. Uppskattar mest de på viporna, gillar vipor, riktiga konstflygare.
Svar från ehrsa 2019-03-25 16:58
Hej! Ja, skylten känns lite malplacerad nu.. det kanske ändå kan komma lite snö framöver, så den får väl stå ett tag till.. :-) Hade tur med Sånglärkan här, stötte upp den först, sen landade den nära igen och tillät mig att komma sakta närmare, det gick ovanligt bra! Gillar också Tofsviporna, dom är ju svåra att följa när dom flyger hit och dit, men det blev rätt bra här, jag gillar bakgrunden med skog! Tack! Stefan.
Hälsn!
Vibybo 2019-03-25 17:50
Det var just det, med skogen som bakgrund, som lyfte det extra när man vet hur svårt det är.
Det var bra sett nu kan de ha en skylt beträdd inte gröna mattan..
Läste just det om Kaknästornet häromdagen..men ni har så mycket annat i kungens stad..
så alla fåglar du spanar efter i år igen...hittar du någon gång en som du inte sett tidigare
eller du skriver inte upp som många gör..
vår är det härligt härligt
hälsar
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2019-03-25 19:29
Hej! Numera är det sällsynt att jag ser en fågel som jag inte har sett tidigare, men det händer! Senaste fågel som jag inte har sett tidigare var nog en Slaguggla som fanns ett par kvarter bortom Hornstull.. kanske 300 meter från mig.. den höll sedan till där i 3 veckor innan den försvann, egentligen ska den fågeln finnas vid och i en större skog, inte vid Hornstull.. :-) Ja, Kaknästornets stängning för allmänheten får vi stå ut med, det är andra tider numera tyvärr med terror och andra hot, sånt fanns inte när Kaknästornet byggdes.. och man då även kunde anlägga en restaurang och ett fik där uppe, men det är lite tråkigt, utsikten var fantastisk! Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
En serie mycket fina vårtecken. Lärkan var ju ljuvlig...tror aldrig jag sett en på nära håll. Kaknästornet har jag varit upp i, man hade en magnifik utsikt. Och även om jag förstär varför...så är det synd att man inte får åka upp längre
Svar från ehrsa 2019-03-25 19:35
Hej! Hade tur med lärkan där, man ser den ju inte med sitt camouflage så när jag promenerade över Gärdet så flög den plötsligt upp men landade nära igen, och sedan kunde jag sakta närma mig utan att den flög iväg.. Det blev nog de bästa bilder jag har fått på Sånglärka! Det känns alltid roligt när 'naturen' överraskar lite.. Ja, visst är det tråkigt med Kaknäs och som du säger man förstår varför.. Det är andra tider numera med terror och hot.. det vore förödande om någon sprängde en bomb uppe i Kaknästornet.. Tack! Annelie.
Hälsn!
Härliga vårtecken! Man blir lite sugen att åka söderut! Hos oss i Kiruna börjar sångsvanarna anlända. Det är nog det mesta vårtecknet här just nu.
Svar från ehrsa 2019-03-25 21:36
Hej! Måste kännas fint ändå att Sångsvanarna är på gång! Tranor i all ära men Sångsvanarna är väl oftast först och väldigt vackra mot snön dessutom.. Gissar att det senare blir mycket som kommer på en gång hos er! Man blir glad i alla fall för varje ny 'vårfågel' som dyker upp, så länge som vårfåglarna kommer ungefär när dom skall komma så är inte allting ur led.. Tack! Mats.
Hälsn!
Mats Erikson 2019-03-25 22:05
Dags att ta sig till Kalixälven och kolla läget. Finns fler fåglar än bara svanar där nu.
Vad kul med sånglärka! Nu är det vår.
Många fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-03-26 11:00
Hej! Sånglärkan är ju verkligen en av 'vårens budbärare' den måsta man bara 'hänga in'.. Gärdet är en bra plats för lärkan, dessutom känns det som jag fick mina bästa bilder på Sånglärka någonsin.. det är ju extra roligt! Hade turen att träffa en samarbetsvillig individ..
Tack! Johnny.
Hälsn!