Att spegla det jag gillar.

Visst kan väl stora passagerarfartyg vara vackra..

Men det var nog mest förr i tiden.. numera byggs de flesta kryssningsfartyg mer för att få plats med så mycket som möjligt, då blir det gärna lite 'container' över det hela! Här är en plansch på den 'moderna' sortens fartyg, men bakom planket finns en representant för den äldre sortens passagerarfartyg, ett undantag.. med stil!

Undantaget var det här stora vackra fartyget med sina klassiska linjer.. så tycker jag att ett stort passagerarfartyg ska se ut!

Namnet är 'Boudicca' och byggdes 1975 av Wärtsilä i Helsingfors.. Här ligger den 'bojjad' utanför Gamla Stan nu i juli. Här ser man den äldre vackra designen jämfört med dagens design..

Tack för mig!

Inlagt 2019-08-06 21:36 | Läst 1220 ggr. | Permalink
Jag kan inte skryta med att ha sett många kryssningsfartyg. Men första gången jag var till Stockholm 1964 låg det ett utanför Kastellholmen ( tror jag det var ). Naturligtvis skulle det fotograferas. Svartvitt på den tiden. Var nog Engelskt med namnet Chusan.
Sten
Svar från ehrsa 2019-08-07 12:06
Hej! Det är rätt så trivsamt att se alla stora kryssningsfartyg som besöker stan här under sommaren, känns som de blir fler för varje år dessutom.. säger jag utan att veta.. när ett kryssningsfartyg får ligga ute på redden så här så tror jag att alla kajplatser i stan är upptagna, då hamnar dom där! Men eftersom det var det här klassiskt vackra fartyget, så blev det lite extra vackert att det fick ligga där ute, man såg hela fartyget så bra just där! Det här fartyget hade en text på sig som var 'The Royal British Legion'.. Googlade fram vad som menades med det.. Det hade med 75 årsdagen av 'dagen D' att göra! Klicka på länken i min egen kommentar till min blogg, längst ner bland kommentarerna här! Tack Sten.
Hälsn!
Jo, nog är de gamla fartygen vackrare med dom mjukt svängda skrovformerna! Även proportionerna var vackrare förr, det gäller fö också byggnader, häksningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-08-07 12:26
Hej! Ja, visst är det så! Det mesta vad gäller design var vackrare förr.. även bilar, möbler och annat.. numera så styrs för mycket av det ekonomiska tyvärr, allt ska vara så effektivt som möjligt.. La in en länk i en egen kommentar sist bland kommentarerna här, handlar om det här fartyget som jag googlade fram, det stod nämligen 'The Royal British Legion' på flera ställen på det här fartyget.. Tack! Björn.
Hälsn!
jo de nya större kryssningsfartygen är inte längre än de gamla men dubbelt så höga. De kryssningsfartyg som passerar mig ”nu” är mellan 170 och 320 meter långa där de flesta ligger på en 300m, men variationen på antal passagerare för en 300m fartyg varierar mellan 1700 och 5700 för samma längd, där den större än mer än dubbelt så hög. Det är väl kostnaden för kajplats och hanterbarheten vid hamnar som gör att det är bättre att bygga den dubbelt så hög istället för en 600m lång. De har ju ändå problem att hantera dessa som tex i Venedig. Troligen har de löst stabiliteten på något sätt med dessa höga fartyg för man tycker ju att det borde gunga hur högre upp man kommer
Svar från ehrsa 2019-08-07 12:32
Hej! ja, numera ska allt vara så effektivt som möjligt.. allt handlar om pengar tyvärr.. ofta då på bekostnad av designen.. Det är mycket som var vackrare förr, då hade man råd att även bygga saker lite vackrare.. nu är det andra tider! La in en länk i egen kommentar här under, det stod nämligen 'The Royal British Legion' på flera ställen på fartyget så jag googlade fram den länken, har med 'dagen D' att göra! Tack! Peter.
Hälsn!
Hej,
Bild ett är fyndig.
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2019-08-07 12:38
Hej! Roligt att du också ser det! Jag kom cyklandes här och såg i ögonvrån just det motivet.. och lite längre fram var det en öppning i planket så att jag såg vilket vackert fartyg som låg där utanför.. då blev jag tvungen att vända och ta just den bilden.. och några bilder på det vackra fartyget! Jag har lagt in en länk i en egen kommentar underst här bland kommentarerna, det stod 'The Royal British Legion' målat på flera ställen på fartyget, det är 'dagen D' som det handlar om enligt Google! Tack! Bob.
Hälsn!
Fina bilder! Håller med att de äldre är vackrare.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-08-07 12:45
Hej! Ja, nästan all design var vackrare förr.. det gäller ju bilar, möbler, flygplan och mycket annat.. numera är det väl det ekonomiska som styr det mesta.. allt ska vara så effektivt! Det står 'The Royal British Legion' på flera ställen på fartyget upptäckte jag, så jag la in en länk som jag googlade fram i en egen kommentar här underst bland kommentarerna, det är 'dagen D' som det handlar om, om du vill läsa.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Det var ett vackert passagerarfartyg som har fina linjer jämfört med dagens flytande hotell. För en del år sedan åkte jag och några vänner med ett litet passagerarfartyg till Åland och hon hette M/S Poseidon senare omdöpt till "Jätten Finn" eller som hon kom att kallas "Jätten Full" p.g.a. av alla fylleresor som gjordes. Men hon hade de klassiska linjerna som ett vackert fartyg skall ha.
http://www.faktaomfartyg.se/poseidon_1964.htm
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-08-07 12:58
Hej! Ja, det var också ett vackert fartyg som du länkade till! Det är ju såna linjer som fartyg ska ha.. Men allt ska väl vara så effektivt nu för tiden.. allting handlar om att dra in stålar.. ofta på bekostnad av designen tyvärr.. Jag la in en länk i en egen kommentar som jag googlade fram idag om det här fartyget, det står skrivet på flera ställen på utsidan av fartyget 'The Royal British Legion', och det handlar om 'firandet' av 'dagen D', länken finns i kommentaren under din. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Hej igen! Googlade på texten 'The Royal British Legion' som står skrivet på sidan av bryggan och även i aktern på fartyget, det har med 'firandet' av 75 års dagen av 'dagen D' att göra! Kan läsas om i länken här: https://www.fredolsencruises.com/royal-british-legion-d-day-voyage
Hälsn!
Jag håller med om att fartyget i bild två och tre har vackra linjer. De vanliga färjorna är verkligen mer containerlika.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-08-09 21:08
Hej! Ja, man blir lite glad när man ser såna här fartyg med vackra linjer, dom är alldeles för få! Men allt är ju pengar numera, så det gäller väl att få plats med så mycket som möjligt, och då blir passagerarfartygen som en 'låda' vad gäller designen.. tyvärr! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Annat var det förr när Finnhansa och Finnpartner kom till Slite på sommrarna..Det var snygga båtar och kul att kolla passagerarna som kom iland, sommarkvällsnöje för oss ( ibland med lite rundade skosulor)tonåringar ;)

Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-08-10 11:09
Hej! Det är mycket som var vackrare förr när det gäller design, det är lite tråkigt att det här med design så ofta får vika sig för att allt numera handlar om vinst.. Googlade på 'Finnhansa och Finnpartner' och det är ju så man vill att fartyg ska se ut.. kul med de minnen du har från den tiden! Hellre rundade skosulor än fyrkantiga.. Tack! Gunte.
Hälsn!