Att spegla det jag gillar.

Ytterskärgårdens flygvirtuoser..

Kustlabb är verkligen en kustfågel, tror aldrig jag sett någon sådan fågel om det inte finns en 'fri havshorisont' i närheten.. En fågel som inger respekt hos alla andra  'vitfåglar', och den tillhör själv 'måssläktet' även om man inte tror det av utseendet att döma.. Den är en fantastisk flygare och kan flyga ikapp alla andra måsfåglar, även tärnor.. och tvinga dom att spy upp den fisk dom nyss har svalt, och sedan överta dess byte/maginnehåll.. detta sker ofta i luften, och den fisk som t.ex. en tärna då kastar upp hinner inte ens nå vattenytan förrän labben har svalt den.. Den parasiterar helt enkelt på andra fåglar och tar deras föda.. Vet inte ens om dom kan fånga egen föda.. jag har aldrig sett det! Däremot har jag många gånger sett dom ta födan från andra fåglar.. Frågan är om den är lat.. eller smart.. Bilderna är tagna i förrgår på ön Tärnskär i Stockholms södra ytterskärgård.

När den själv inte är på 'jakthumör' så blir dom själva ofta jagade, speciellt av Silvertärnor som här..

Det kan även bli närkontakt som här..

Konstigt nog så häckar dom just här bland en  massa Gråtrutar, men det blir väl något slags skydd, den 'kombon'..

Fler bilder kommer från mitt besök där ute..     Tack för mig!

Inlagt 2017-06-21 01:00 | Läst 2673 ggr. | Permalink
Å tänk om man kunde flyga! =)
Blev minimalistiska bilder av dej idag - men fina!
Kustlabb har jag sett uppe i skyn några gånger. Men vilket dåligt sätt att tvinga av andra födan...den kanske är lat och smart!
Svar från ehrsa 2017-06-21 16:49
Hej! Håller med, att kunna flyga måste vara fantastiskt.. bara dra iväg när man har lust.. Kustlabben är verkligen en speciell fågel som sticker ut bland de övriga! Även deras läte är fantastiskt, dom hörs väldigt sällan, men är lätt att känna igen! Tack! Lena.
Hälsn!
Grymt bra bilder på denna fågel jag aldrig sett i verkligheten. Särskilt den första, en riktigt svår bild.
Svar från ehrsa 2017-06-21 16:55
Aha, trodde dom fanns nere vid din kustlinje, men dom kanske oftast drar sig längre ut.. men det är en fantastisk fågel som inger respekt, även om den verkar lite lat som inte fångar födan själv.. Deras läte är också fantastiskt, går att googla på! Tack! Stefan.
Hälsn!
Vibybo 2017-06-21 18:42
Bra tips, lyssnade och kände igen ljudet genast. Tydligen har jag hört, men ej sett.
Härliga bilder, speciellt den med närkontakten gillar jag.
Svar från ehrsa 2017-06-21 16:59
Hej! Ja, jag hade tur där att dom visade upp sig så fint! Och tärnorna gillar nog att ge igen, eftersom dom blir jagade när dom är på väg 'hemåt' med sin föda.. Hörde t.o.m. när det prasslade till i deras fjäderdräkt när dom slog i varann.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fantastiskt att få se en kustlabb. Har aldrig sett den själv och jag kan inte minnas att jag sett så mycket bilder av den heller. Fjällabben visas ju ibland till och från. Säger som Stefan "Grymt bra bilder".
Sten
Svar från ehrsa 2017-06-21 17:13
Hej! Visst är det trevligt att få se dessa tuffa fåglar! Dom ses ju aldrig någon annanstans än just vid kustlinjen och dit är det inte så lätt att ta sig om man inte har egen båt.. Dessutom så häckar det två par på min 'favoritö' Tärnskär, och så har de gjort åtminstone i 25 år tillbaks i tiden.. och eftersom dom håller till på exakt samma ställen på den 900 meter långa ön så tror jag att det kan vara samma individer som häckat där genom åren.. misstänker att det är fåglar som kan bli rätt så gamla.. Oftast verkar dom bara få en unge, nån gång två, men det kanske dom kompenserar med att istället bli väldigt gamla.. men detta vet jag inte! Googlade och såg att man åtminstone har funnit en finsk fågel som blev 31 år. Jag har varit så många gånger på den här ön så jag undrar om dom inte känner igen mig.. Jag blir inte alls speciellt attackerad av dom när jag kommer hyfsat nära, dom flyger mest förbi och spanar känns det som.. Tack! Sten.
Hälsn!
Fantastiska bilder på denna för mej ganska udda fågel. Gillar i sinnerhet där den får kontakt med tärnan. Vi såg den på Svalbard förra året då den jagade tärnor och tretåiga måsar på ett fascinerande sätt.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-06-21 17:21
Hej! Visst är den udda denna fågel.. man ser den inte om man inte rör sig ute vid kustlinjen, så den finns liksom inte med bland de normala fåglar man oftast ser! Den finns tydligen 'cirkumpolärt', så man kan hitta den lite överallt runt den norra delen av klotet. Den har också ett fantastiskt läte, går att googla på! När tärnan gav labben en liten snyting så hördes det ett 'prassel' när fjädrarna slog ihop.. På Tärnskär så häckar det två par och har så gjort i flera årtionden, på samma platser hela tiden.. Tack! Lena.
Hälsn!
Mycket fina bilder på kustlabben. Jag gillar särskilt den där fisktärnan attackerar. Väldigt snyggt och bra jobbat att komma dem så nära.
Mvh Jörgen
Svar från ehrsa 2017-06-21 17:24
Hej! Den känns väldigt speciell denna fågel, och den är inte överdrivet skygg heller, så det går ofta rätt så bra att fota den! En tuffing som normalt jagar Silvertärnor och tar deras föda, men på bilden som jag fick så blev det tärnan som jagade labben.. Tärnor är tuffingar de också! Tack! Jörgen.
Hälsn!
Riktigt fina bilder Jan!

En fågel jag ser titt som tätt på sträck ffa under hösten men då ofta som en liten prick på lång håll. Njutobsar du fick! Grattis!

Daniel
Svar från ehrsa 2017-06-21 17:28
Hej! Tack! Daniel. Ibland är man på rätt plats med rätt 'bestyckning'.. ja, du vet.. Kändes trevligt att få så pass bra bilder på dom! Det är verkligen speciella fåglar som man normalt annars aldrig ser, annat än kanske just i flyttningstider, men jag antar att dom håller sig till kusten även då..
Hälsn!
Fina bilder med mycket dramatik från Tärnorna som försöker jag bort Labben.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-06-21 17:31
Hej! Tack! Stig. Det är verkligen speciella fåglar Labbarna! Dom tycks ha hittat en egen 'nisch' vad gäller 'födosök' och gillas nog inte av någon annan fågel.. Men dom är snabba om dom behöver, men undgår tydligen ändå inte mobbning och fysisk kontakt från tärnorna.. Ha det bra Stig!
Hälsn!
Oj vilka härligt dramatiska fågelbilder, fint! O inte liknar dom måsfåglar direkt, men jag har upptäckt att även måsar i allmänhet lägger det mesta av sin tid på att slåss och sno mat av andra. må fint, LO
Svar från ehrsa 2017-06-21 17:35
Hej! Du har rätt, känns som de flesta fåglar lägger ner mycket tid på att bråka! Tur att inte vi människor är såna.. :-) Men det är klart, om någon snor ens mat så måste man nog bråka lite.. det är minst sagt oförskämt att bete sig så.. Det är i alla fall spännande fåglar som inger en del respekt!
Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Suverän serie på labben, väldigt njutbart även för icke fågelkunniga!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-06-21 18:57
Hej! Det är en spännande fågel Labben! Känns som den skiljer sig från de flesta andra fåglar som vi har i vår fauna, sen så är den inte så lätt att hitta om man inte vet var dom håller till.. Och man måste alltid ut mot havet för att hitta dom.. Den känns exklusiv.. Tack! Björn.
Hälsn!
Många fina bilder, labben är ju annars ganska skygg av sig, i min ungdom såg jag labbar på öarna sydväst om Sölvesborg i Blekinge, numera är de ganska sällsynta där. härligt att se dina fina foton.
Svar från ehrsa 2017-06-25 00:01
Hej! Min erfarenhet kommer mest från denna ö som jag besökt under 36 års tid, och det är nog under de senaste 30 åren som labben har varit stabil där, och dom håller till (2 par) på i stort sett samma plats varje år, så jag tror nästan att dom känner igen mig numera.. Dom gör mest 'oagressiva' förbiflygningar, medans dom kan göra rejäla neddykningar likt tärnor om dom skulle vilja.. Känslan är i alla fall att jag inte kommer för nära dom! För mig känns det som dom gärna återkommer till exakt samma häckningsplats år efter år.. Men jag gissar att ni har mer problem med mink i Blekinge än vad vi har. Fast vi hade problem med mink här för drygt tio år sen, då lyckades nästan ingen fågel med sin häckning.. Sen dess så är Tobisgrisslorna borta så även Ejdern.. Tack! Stig.
Hälsn!
Fina bilder på Kustlabben, också en fågel jag skulle vilje se och fota :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2017-06-29 21:13
Kustlabben är ett typexempel på en fågel som man bara får se i den yttre skärgården, så det är inte lätt att få tillfällen att fota den.. På Tärnskär har dom häckat i många år, även fast ön är välbesökt under sommaren, och då är det 'badgäster' som besöker ön för dess fina badlagun. Men dom klarar tydligen detta.. Tack! Fredrik.
Hälsn!