Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Medan du sov...låg jag under ett kamouflagenät vid Landsjön

Hej!

Tidigt, för tidigt egentligen, jag borde legat kvar i sängen...men jag var så sugen på att fota lite fågel, vädret skulle vara så bra. Det var fortfarande mörkt ute men det hann börja ljusna innan jag var framme vid Landsjön.

Det finns ett gammalt låst fotogömsle vid Stickelösaviken, Landsjön. Jag har aldrig sett någon fotograf där, jag fick nöja mig med ett liggunderlag, min ryggsäck och kammonätet. Lägger mig precis i strandkanten, undviker några koskitar och väntar på ljuset.

Ni som inte gillar fågelbilder får väl kolla in någon annan blogg. Blir väl inte så mycket text idag. Lite kul att se hur ljuset skiftar och bilderna skiljer från varandra, även hur annorlunda bilden blir om miljön kring fågeln skiftar, hur ljuset reflekteras. Okej nu kör vi igång.

Det blir en del brus, ffa i början då jag var tvungen att ha ganska högt ISO. Fotar med 7D och 400/5,6.

Beroende på hur ljuset träffar fågeln ändras fågelns utseende, svart eller grönt huvud?

Jag kan flyga! Bilden får mig att tänka på en serietidning där en av serierna heter Träsket, där en av huvudpersonerna(en anka) inte kunde flyga trots massor av flyglektioner. Många av ni män känner säkert igen den...

Kricka, en hane.

Bläsand, hane.

Samma par som ovan men lite längre ut från vassen.

När man ligger platt på magen är det svårt att fota det som flyger men lyckades i alla fall med några bilder.

Två olika honor av brun kärrhök, den övre betydligt mörkare, tror den är lite yngre, de brukar bli ljusare ju äldre de blir. Såg en hane med men fick inte till någon bild på han.

Sångsvanen häckar också vid Landsjön. Landsjön ligger strax norr om Huskvarna.

Det är mycket gott om skäggdoppingar i sjön och i synnerhet i Stickelösaviken(norra delen av sjön).

Ju mer vi är tillsammans, tillsammans heter det i sången, här är fortsättningen i bilder...

Desto mer bråk det blir...

Inte alltid så bra grannsämja mellan skäggdoppingarna i viken.

En av de mer vackra änderna i mitt tycke är snatteranden, ffa hanen. Här är mitt försök att återge det.

Snatterand, hane.

Snatterand, hona.

Tillsammans.

Det är inte bara bråk, fick se ett förspel där ett av paren verkligen kromade sig för varandra en stund innan...

Det var dags att jaga iväg någon närgången rival igen.

Det var allt för idag. Vad det värt det? Vadå, att gå upp så tidigt...ja det var det allt även om nattpasset på jobbet blev väldigt segt.

Till något helt annat...om ni går in på texten om RIFO här på Fotosidan(nyheter idag) så visas lite bilder. Blev glatt överraskad och såg att min lejonjakt var med. Får nog ta mig en sväng till Fotografiska den helgen.

Ha nu en trevlig helg!

Daniel

 

 

 

Inlagt 2014-04-25 12:04 | Läst 9768 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag förstår att det var värt att stiga upp tidigt. I synnerhet bilderna på doppingarna var strålande.
Hälsningar Lena
Sköna fågelbilder så morgontidig lönar sig allt.
Snyggt!
Skulle vara intressant att se hur du lägger upp ett sådant tillfälligt gömsle med kamo-nät, då jag själv just börjat testa med sådant själv. Det blir ju läckert när du kommer så nära vattenlinjen, jämfört t ex med sitthöjd på pall i ett vanligt gömsle.
Christian Andersson 2014-04-25 15:12
... det är enkelt, ett liggunderlag och ett camonät som du drar över dig och över kamerahuset, en bönpåse eller något liknande som du lägger kameran på! :) ge dig ut en go stund innan solen går upp... det som är viktigt är att kolla så man inte får någon grästuva eller liknande i vägen... smidigaste är om du har ett fast tele, annars får du ligga med armen utsträckt! ;) det kan tära på bekvämligheten...
J Tjerneng 2014-04-25 16:05
Ja, det låter klokt. Men har du kamo-nätet direkt på kroppen, som en filt? Tänkte att det skulle vara bra med någon form av "upphängning" så att inte varje rörelse man gör syns lika mycket.
Christian Andersson 2014-04-25 18:34
... man lägger det bara rakt över en, man rör sig inte direkt, man har en halvmåne framför som man kan plåta åt. Minimal packning, en liten midjeväska (jag använder toppväskan på min ryggsäck), där man kan ha lite smått och gott, man blir lätt trött i nacken det ska man veta... titta efter en plats där det är lite tuvor eller lite gräs som du kan ligga vid... då försvinner du lite mer, och låt fåglar landa först... låt dem vänjas vid "den skumma lövhögen".... jag använder en gammal "tröjarm, avklippt" som jag drar över objektivet så det lilla som sticker fram är i lämplig färg. En hatt eller keps är bra att ha så man får bort nätet från ansiktet och det bildas ett utrymme mellan dig och kameran, en mössa fastnar bara!
J Tjerneng 2014-04-25 18:51
Super, tack för tipset. Bara ut och testa! :)
Svar från Daniel Steen 2014-04-25 20:50
Många bra tips du ger!

Skall pröva det med en gammal tröja, perfekt då mitt 400:a objektiv e vitt.

Tack tack!

Daniel
Ser ut som du haft en underbar morgon under nätet... använder du en groundpod (kamerakälke) till kameran?

Ha en skön helg och lycka till på mage under nätet ;)
God kväll!

Tack för alla kommentarer!

Det finns många saker som förgyller några timmar under ett kammonät. Fotona är bara en liten del av, nja ganska stor del...av upplevelsen. Medan det är mörkt brukar jag bara ligga och lyssna på alla ljud, höra småtjötet det är mysigt.
Att veta att de inte har en aning om att du är där är coolt, se hur de rör sig, hur de hittar sin mat etc. Jag har ingen stor erfarenhet av detta, har nog bara gjort det en handfull gånger ännu...men fler gånger skall det bli.

Hur gör jag då? Jag brukar bara ha ett ganska tjockt liggunderlag, min ryggsäck och nätet. I ryggsäcken har jag ibland ngt att käka. Det är inte fel att ha lite kläder i den så den blir mjuk och "bullig". När det är dags för att fota låter jag kameran vila på ryggan, då kommer den upp lite och jag får ett bra stöd.

Det är rätt jobbigt att ligga platt fall på magen i flera timmar. Kamouflagenätet köpte jag för 200 kr på en prylbod utanför Växjö. Välinvesterade pengar.

Skall jag fota rovfågel, sitter(campingstol) jag intill en dunge med nätet över mig. Blev nästan omkullsprungen av några rådjur en gång. Tycker detta är riktigt kul men har mycket att lära än.

Trevlig helg!

Daniel
Mmmmmm... Såååå vackra bilder! =) Vilket ljus du har fått till i bilderna!
Ha det så gott!
Svar från Daniel Steen 2014-04-27 15:34
Tack Heléne

Daniel
En produktiv morgon du fick Daniel, vackert morgonljus dessutom. Hade glömt Träsket men nu när du nämnde det så såg jag direkt vad du menade :-) Mvh Mikael
Svar från Daniel Steen 2014-04-27 15:35
Visst är det en kul serie?

Ljuset var fantastiskt, sedan kanske jag kunde jobbat lite mer med det i vissa bilder.

Daniel
En mysig början på dagen för mig här i sängläge med virus i själ och kropp.
Det måste vara värt varje minut få ligga där inte enbart för att ta bilder utan den avkoppling det måste gett dig också.
Så underbara bilder du visar här tack för det.
Önskar jag fick se dessa live men är mer än nöjd få se vad du visar här.
Ha det gott i helgen.
Gun-Inger
Svar från Daniel Steen 2014-04-27 15:37
Tack för kommentaren!

Det ger energi men samtidigt blir en rätt trött efteråt men det får man ta.

Daniel
tack för att du delade med dig av en fin morgon
Jätte fina bilder
Hälsningar
Pär
Svar från Daniel Steen 2014-04-27 15:37
Tack Pär!

Kul att du gillade bilderna.

Daniel