Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Blivande barnmorskor och sjuksköterskor i Kapoeta, Sydsudan??

Hej igen!

I mitt förra blogginlägg...för 2 månader sedan lovade jag mer bilder från Kapoeta, jag skulle berätta lite vad vi gjorde där. Vi har sedan 2017 gjort flera resor per år till Sydsudan, syftet har varierat. Denna gången skulle vi sjukvårdare försöka sätta oss in i hur hälso och sjukvården fungerade i delstaten, se var våra (begränsade)resurser skulle kunna vara till glädje och utveckling i området. 

Efter ett möte med hälsoministern, läkare och representanten för den nya NGO organisationen(som ansvarade för sjukvården) kom vi fram till att vi skulle prioritera att undervisa på den nystartade  skolan för sjuksköterskor och barnmorskor som sjukhuset själva skulle försöka driva. Det blev vår främsta uppgift under 2 veckor. En liten varning, det blir nog ett rätt långt inlägg/blogg:)

Förberedelser inför de första lektionerna i kvällsmörkret. Bilderna blir i färg denna gången.

En snabbtitt i deras bibliotek tillsammans med representanten från CCM Comitato Collaborazione Medica, en italiensk NGO som tagit över ansvaret för sjukvården i delstaten för några månader sedan. De gav ett bra intryck och hade redan gjort många förbättringar. 

En passande titel på boken. Vid vårt förra besök fanns det 1 läkare för 1 miljon människor!! Nu fanns det 7 stycken glädjande nog men alla jobbar i Kapoeta, i staden. Så ett fokus för våra föreläsningar är att förbereda studenterna att jobba utan ha någon läkare att konsultera, de måste själva agera och fatta beslut om behandling etc.

Efter en kort introduktion och presentation för varandra var det dags att börja undervisa. Jocke som är infektions överläkare började. Passande nog höll de precis på med infektionssjukdomar i kursen. Det blev 2 utmanande veckor för studenterna på många sätt. I stället för att någon bara läste ur en bok för dem så försökte vi introducera lite grupparbeten, rollspel, praktiska moment blandat med vanliga föreläsningar. De fick också själva hålla i redovisningar för varandra, inget de gjort innan. 

Som ni ser var rummet inte direkt anpassat för att ha utbildning i. Ett fönster, en dörr, ström fram till kl 12, minst 35 grader varmt, inga bord...ja listan kunde göras mycket längre.

Marie expert på hud och könssjukdomar hade undervisning om det. Jag som ambulanssjuksköterska undervisade om patientbemötande, hur man undersöker en patient, hur man kontrollerar några viktiga men enkla parametrar(medvetande, puls, andningsfrekvens, temperatur) för att kunna bedöma en patient. Se, lyssna, känn var ledord för mig. Enkel första hjälpen föll också på min lott. 

Patientbemötande, använde den "gyllene regeln". Som du vill bemött/behandlad skall du också bemöta dem du träffar/behandlar. Ett rollspel mellan mig och Marie blev väldigt uppskattat, mycket skratt, mobilerna filmade allt. 

Rollspel i patientbemötande...detta var innan Covid-19(febr-20) så vi tog i hand:)

Här får de testa att hålla ett litet anförande/undervisning.

Nya erfarenheter för dem, nervöst ja men utvecklande tror vi.

Utvärdering, vad var bra, vad kunde gjorts annorlunda etc.

Nu till lite bilder från våra praktiska övningar. Här ovan, hur sätter man en infart(ett dropp). Vi fick improvisera, ett dropp/droppslang med orange saft, en flaska, ja det var armen som man fick sticka/sätta nålen i. Funkade bra men visst behövs bättre utbildningsutrustning, något vi skall försöka få fram tills nästa resa...när nu det kan tänkas bli?? Vi skall i alla fall planera för det i morgon!

De fick testa nålsättning, räkna puls, ta blodtryck, räkna andningsfrekvensen, kontrollera temperaturen samt stabilt sidoläge mm.

Fanns det ingen barnomsorg fick barnen till några studenter vara med, man hjälptes åt med barnvakten ifall mamman skulle agera.

Väldigt söt och snäll(tyst) tös.

Pulskontroll

Kontrollera andningen och frekvensen

Feber?

De flesta har enkla mobiler, bra hjälpmedel när man skall räkna puls och andningsfrekvensen

Blodtryckskontroll

Marie förklarar hur allt funkar

Morris i stolen var en av deras lärare, egentligen en laboratorieassistent som sadlat om

Hello, are you awake???

Andas men medvetslös då skall du lägga en person i stabilt sidoläge

Fundersam...ja det kan man allt vara

Det är vi också, hur skall det gå för dem? Just nu är allt stängt pga Covid-19. Studenterna kan inte gå i skolan men vi hoppas att de kan börja lite senare i höst. Vi vill fortsätta stötta dem på det sätt vi kan. Vi skall faktiskt träffas i morgon för planering av föreläsningar som vi kan spela in och skicka ner som ett komplement till föreläsningar på plats...kanske under 2021.

Det blev långt och har du orkat läsa så här långt är jag impad, en sista bild bara på klassen.

Sköt om er, håll avstånd och hitta ert sätt att njuta av denna dagen!

Daniel

Inlagt 2020-08-24 13:06 | Läst 3586 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Viktigt arbete. Ser ändå rent och fint ut med ordning och reda.
Svar från Daniel Steen 2020-09-02 13:20
Hej Peter!

Hyfsat rent i alla fall:)

Ha de gott!

Daniel
Vilket arbete och engagemang trots enkla medel ser ut att fungera bra. Hoppas de kan fortsätta sin lära framöver iom covid
Svar från Daniel Steen 2020-09-02 13:22
Hej Nini!

Tack för responsen. Ja ett viktigt arbete, det behövs verkligen utbildade sjukvårdare i Sydsudan. Fick här om dagen veta att de nu i väntan på skolstart fått börja jobba på sjukhuset. Det är bra, då får de lite praktisk träning.

Daniel
Impad är jag också! Beundransvärt och värmande bilder att se stödet ni ger dem.
Måste vara väldigt berikande att få möjlighet att hjälpa till på detta vis.
Mycket intressant och kul läsning.

MvH
Johnny
Svar från Daniel Steen 2020-09-02 13:24
Hej Johnny!

Tack för responsen. Det ger oerhört mycket att få vara med och dela med sig av det man kan. Det är en ynnest att få vara med i deras vardag/värld för ett tag. Jag glömmer inte dem och hoppas att vi snart kan återkomma till Sydsudan.

Daniel
Finns viljan finns hoppet, och tvärtom. Mycket fina bilder f.ö. rent fotografiskt.
Har ju själv jobbat med vård, och har den erfarenheten att lyssna och känna, det kommer man tämligen långt med diagnostiskt, helt utan hjälpmedel. Men går inte in på det mer här.
I ungdomens/barndomens dagar närde jag drömmar att göra arbete som detta, men när utbildning och erfarenhet fanns där, fanns de tankarna inte kvar, allt upptogs av arbetet, familjen, huset o.s.v. Sen blev han gammal och sjuk.
Svar från Daniel Steen 2020-09-02 13:32
Hej Stefan!

Tack för responsen!

Finns det hopp så gör det något med alla människor. Man får energi, en vilja, en motivation till förändring. Att ge hopp är nog en av de viktigaste "sakerna" vi kan förmedla.
Alla blir vi äldre...att sedan sjukdomar kommer ger ytterligare utmaningar i vardagen. Jag önskar att du skall må bra och inte tappa modet pga sjukdomen/arna. Du betyder mycket för din omgivning.

Daniel